Quin serà el protocol covid durant el curs 2021-22 a les escoles de Catalunya? Totes les normes

Se suavitzen algunes de les mesures que hauran de seguir els alumnes

VilaWeb
Redacció
30.08.2021 - 14:55
Actualització: 30.08.2021 - 16:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep González i Cambray, i el de Salut, Josep Maria Argimon, han anunciat el protocol covid per al curs 2021-22 a les escoles i instituts. Moltes de les mesures del curs passat es mantenen: la presencialitat a totes les etapes, l’organització en grups bombolla estables, la ventilació constant de les aules, la rentada de mans freqüent i el moviment d’alumnes dins el centre en els fluxos de circulació establerts. En canvi, n’hi ha que es modifiquen o s’eliminen: deixa de ser obligatori mantenir una distància d’1,5 metres entre alumnes d’una mateixa bombolla i no es prendrà la temperatura abans d’entrar al centre. L’entrada i sortida d’escoles i instituts continuen essent esglaonades, si bé s’elimina l’interval obligatori de deu minuts entre cada grup.

Els nens hauran de portar màscara?

La màscara continuarà essent obligatòria llevat dels grups de convivència estable d’educació infantil. Quan siguin a l’aire lliure, els alumnes que vulguin podran treure-se-la sempre que tota relació social que tinguin sigui amb el grup de convivència estable.

Caldrà fer quarantena si hi ha un cas de covid-19 a la classe?

A educació infantil i primària tota la classe haurà de confinar-se si algun dels alumnes és diagnosticat de la covid, tal com passava el curs passat. En canvi, el protocol a seguir a secundària és diferent, atès que els més grans de dotze anys es poden vaccinar. Els adolescents que estiguin vaccinats del tot i hagin estat contacte estret d’un positiu, no hauran de fer cap mena d’aïllament i podran continuar anant a classe. En canvi, els alumnes que siguin contacte estret i no estiguin vaccinats o només tinguin la primera dosi hauran de romandre a casa. Això pot causar que, en alguns casos, un grup escolar es parteixi i part dels alumnes segueixin la docència a l’aula i uns altres la segueixin telemàticament de casa estant.

Els grups bombolla es poden trencar al pati

Al pati, els alumnes de diferents grups de convivència podran relacionar-se, però hauran de dur la màscara. Això és diferent del curs passat, quan escoles i instituts van haver d’esglaonar la sortida al pati dels grups i van delimitar a quin espai havia d’anar-hi cadascun.

Neteja i desinfecció dels espais

La neteja i desinfecció d’espais es farà una vegada al dia, al final de la jornada escolar, i no unes quantes i en acabar les classes, com es feia el curs passat. A més, aquest curs es permetrà que els alumnes comparteixin material escolar.

Relacions amb les famílies

Les famílies podran entrar dins el centre i acompanyar els alumnes a l’aula, sempre que sigui a través del pati. Es permet l’adaptació dels alumnes de P3 i també es podria permetre a P4. Les reunions amb les famílies seran preferentment telemàtiques, però en alguns casos es permetrà de fer-ne de presencials de menys de deu persones.

Es permetrà de fer festes escolars, preferiblement a l’aire lliure i mantenint la distància de seguretat, amb ús de la màscara i higiene de mans. Si se’n fan dins el centre educatiu, han de ser solament per als grups de convivència estable.

Activitats extraescolars

El curs comença amb les activitats extraescolars permeses, que recomanen que comencin el mes d’octubre i amb deu alumnes per cada activitat. Segons l’espai, podrien arribar ser de quinze alumnes. Sobre les activitats esportives, seran les mateixes mesures que les previstes per als esports de competició.

Més notícies

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €