El segon curs escolar covid començarà amb restriccions més suaus que l’any passat

  • Els protocols covid a cada territori del país s'han relaxat respecte de l'any passat, però són flexibles a canviar segons com evolucioni la pandèmia

VilaWeb
Arnau Lleonart
29.08.2021 - 21:50
Actualització: 31.08.2021 - 15:28

Després d’uns mesos d’estiu molt més complicats que no es preveia a causa d’un fort repunt de contagis a final de juny, el setembre i la tornada a classe són a tocar. Ara fa un any, el començament del primer curs presencial adaptat a la pandèmia va comportar una gran preocupació entre pares i mestres per si les mesures previstes per les administracions eren adequades per a protegir els infants, però amb el pas dels mesos es va veure que, a grans trets, el curs escolar es va poder desenvolupar sense problemes.

Tots els protocols per al curs escolar 2021-2022 mantenen gran part de les mesures del curs passat, tot i que són una mica menys restrictives que el setembre del 2020 i es preveu la possibilitat de flexibilitzar-les si l’evolució de la pandèmia ho permet. A grans trets, es mantenen les ràtios d’alumnes per classe. La confiança està posada en la vaccinació, que ja ha arribat a grans capes de la població, inclosos els adolescents. Amb tot, l’investigador Salvador Macip alerta que amb la vaccinació dels adolescents no n’hi ha prou per a recuperar la docència anterior a la pandèmia: “Hem vist que els vaccinats també s’encomanen, tot i que es redueixen molt els casos greus i una mica la possibilitat d’encomanar. Però no del tot, caldria mantenir les mesures sanitàries i aplicar-les segons com evolucionin els casos.”

Una de les mesures que més es posa en qüestió en cas d’una disminució de contagis a gairebé tots els protocols prevists pels diferents territoris del país és l’obligatorietat de fer servir màscara. Tanmateix, Macip alerta que si es retira s’ha de fer amb cura, tot vigilant si augmenten els contagis i, si ho fan, tornant a fer-la obligatòria: “La gestió de la pandèmia ha de ser una cosa dinàmica, no podem tenir al cap que a partir d’un determinat moment deixem de fer una cosa i no la farem mai més.” A més, remarca que la màscara pot fer nosa quan fa calor o fem esport, però que és una de les eines més útils per a prevenir contagis i la que funciona amb menys esforç.

Els primers alumnes que hauran de tornar a l’aula seran els nord-catalans, el 2 de setembre. El Ministeri d’Educació francès ha preparat un curs amb quatre nivells d’alerta segons l’estat de la pandèmia. Començarà en nivell groc, el segon més lleu, i implica que l’ensenyament serà presencial i la màscara obligatòria a l’interior, però no a l’aire lliure. Fora, dependrà de la norma general d’ús de màscara a l’espai públic vigent en aquell moment. A l’aula caldrà mantenir mesures reforçades de ventilació i rentar-se sovint les mans. Els alumnes s’organitzaran en grups bombolla i no es podran relacionar amb alumnes dels altres grups. A l’hora del pati s’hi haurà d’anar per grups, i si no és possible per qüestions organitzatives, s’hauran de substituir per temps de pausa i esbarjo dins l’aula. Es podran fer activitats esportives tant a l’exterior com a l’interior, però a l’interior caldrà mantenir certa distància segons l’esport practicat i estaran prohibits els esports de contacte.

Al País Valencià, Andorra i les Illes els estudiants trobaran canvis subtils a les mesures

Al País Valencià els nens i els adolescents tornaran a l’escola i l’institut el 8 de setembre mantenint gran part de les mesures de neteja, ventilació i ús de la màscara que ja hi havia el curs passat, però amb certs canvis a les relacions socials. Els alumnes d’educació infantil, primària i especial s’organitzaran en grups de convivència estable, dins els quals no hauran de mantenir la distància de seguretat. A l’ESO, els alumnes de primer i segon hauran de guardar una distància d’1,20 metres entre ells. També serà així, en principi, per als alumnes de tercer i quart d’ESO, batxillerat i FP; però en cas que empitjori la situació epidemiològica es pot augmentar la distància a 1,50 metres. De manera excepcional, es pot establir un sistema de semipresencialitat per als alumnes d’aquests cursos, i s’intentaria reservar la presencialitat completa per als alumnes de segon de batxillerat perquè puguin preparar adequadament les proves d’accés a la universitat. Els alumnes de diferents grups de convivència estable podran relacionar-se entre ells al pati sempre que siguin del mateix curs.

A banda, tots els alumnes hauran de rentar-se les mans a l’entrada i la sortida del centre educatiu, abans i després d’anar al pati, de menjar, i sempre després d’anar al lavabo. L’ús de la màscara serà obligatori a partir de la primària, fins i tot en activitats a l’aire lliure on es mantingui una distància d’1,5 metres, però és una mesura que pot variar segons l’evolució de la pandèmia. El conseller d’Educació, Vicent Marzà, va reconèixer a la presentació de les mesures que aquest curs encara no serà com el d’abans de la pandèmia, però va dir que tindrà un context molt més bo en comparació amb el passat. A més, va anunciar que hi hauria 5.042 professors més a tot el País Valencià per a millorar l’atenció als estudiants.

L’endemà, el 9 de setembre, serà el torn dels alumnes andorrans de primera ensenyança. Els de primer cicle de segona ensenyança hi tornaran el 10 i els de segon cicle, el 13. De manera voluntària, s’oferirà una garbellada amb proves d’antígens a tots els alumnes a partir del segon cicle de primera ensenyança o equivalent, docents i personal administratiu. La primera prova es farà el primer dia de classe i la segona durant la setmana del 24. D’aquesta manera, es vol començar el curs identificant els possibles contagis de l’estiu. A partir del 27 de setembre es faran garbellades periòdiques, principalment dirigides a aquells qui no estiguin vaccinats o no hagin passat la malaltia. La màscara serà obligatòria dins l’aula i a totes les zones comunes interiors, però no a l’aire lliure, a partir de tercer de primera ensenyança. Caldrà rentar-se les mans i ventilar els espais freqüentment. Es procurarà que no hi hagi aglomeracions als accessos i els alumnes s’organitzaran en unitats de convivència segons la disponibilitat d’espais. Dins l’aula, la unitat de convivència serà el grup escolar; però al pati es podran relacionar tots els alumnes del mateix curs. Al menjador, la unitat de convivència serà cada taula, però podrà estar integrada per alumnes de diferents classes sempre que siguin del mateix curs. Aquesta unitat de convivència s’haurà de mantenir tot el trimestre.

A les Illes les escoles i instituts obriran el 10 de setembre amb el desafiament de mantenir el bon registre del curs anterior, que no va haver de tancar cap escola. Durant aquest curs es continuaran aplicant els protocols de màscara, neteja i ventilació. Quant a les relacions entre alumnes i la distància de seguretat, s’aplicarà el mateix criteri que al País Valencià. Com allà, el curs començarà amb l’obligatorietat d’ús de la màscara a partir de primària, però es podrà revisar segons la situació epidemiològica. A més, els alumnes de més de dotze anys que ja hagin completat la vaccinació contra la covid-19 tampoc no hauran de fer quarantena si són contacte estret amb un positiu.

El conseller Martí March va destacar al parlament l’èxit de curs anterior i va demanar serenitat i prudència amb vista al vinent: “Crec que tant els centres com els tècnics de Salut i Educació ens hem guanyat un vot de confiança.” La presidenta del govern de les Illes, Francina Armengol, va insistir als adolescents en la importància d’arribar al començament de curs amb la vaccinació completa. A banda, va felicitar la comunitat educativa per com va anar el curs passat, en particular als alumnes: “Han donat a la societat una lliçó enorme de bon comportament a les aules que ha permès que l’educació continués de manera presencial i que fos un espai segur.”

Al Principat les classes comencen el 13 de setembre

Aquells qui allarguen més les vacances són els alumnes del Principat, que tornen a l’escola el 13 de setembre. Dimarts, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va marcar el desafiament col·lectiu d’arribar al 100% d’alumnes de dotze anys o més amb, com a mínim, la primera dosi del vaccí injectada i el 50% amb la vaccinació completa. Tot i l’optimisme d’Argimon, sembla difícil d’assolir si observem el comportament fins ara de la societat, que percep la covid com una malaltia poc lesiva per als joves i només s’ha acostat al 100% de vaccinats entre els sectors de població d’edat més avançada. El conseller d’Educació, Josep González i Cambray, també va encoratjar els adolescents a vaccinar-se i va dir que, segons el grau de vaccinació que hi hagi el 13 de setembre, es podran adaptar les mesures anticovid.

La previsió inicial és que moltes de les mesures del curs passat es mantinguin: la presencialitat a l’aula a totes les etapes, l’organització en grups bombolla estables, la ventilació constant de les aules, la rentada de mans freqüent i el moviment d’alumnes dins el centre en els fluxos de circulació establerts. En canvi, n’hi ha que es modifiquen o s’eliminen: deixa de ser obligatori mantenir una distància d’1,5 metres entre alumnes d’una mateixa bombolla i no es prendrà la temperatura abans d’entrar al centre. L’entrada i sortida d’escoles i instituts continuen essent esglaonades, si bé s’elimina l’interval obligatori de 10 minuts entre cada grup.

La neteja i desinfecció d’espais es farà un cop el dia, al final de la jornada escolar, i no diverses vegades al llarg del dia i en acabar les classes, com es feia el curs passat. A més, aquest curs es permetrà que els alumnes comparteixin material escolar. Al pati, els alumnes de diferents grups de convivència podran relacionar-se entre ells, però hauran de portar màscara. De fet, la màscara continuarà essent obligatòria, llevat dels grups de convivència estable d’educació infantil, però el Departament d’Educació obre la porta a revisar aquesta mesura si l’evolució de la pandèmia i el pla de vaccinació ho permeten.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any