Què diuen sobre fiscalitat i finançament els partits que es presenten a les eleccions de Catalunya?

VilaWeb
Blai Avià i Nóvoa
10.05.2024 - 21:40

Després d’uns anys en un segon pla, la fiscalitat ha tornat amb força a la campanya de les eleccions catalanes d’aquest diumenge, 12 de maig. Molts partits han incorporat en els seus programes electorals propostes sobre el model de finançament català, parant especial atenció al dèficit fiscal de la Generalitat amb l’estat espanyol. A continuació, us oferim les propostes de cada partit sobre fiscalitat i finançament.

El PSC demana d’agilitzar la recaptació d’imposts i lluitar contra el dúmping

El partit de Salvador Illa demana un sistema fiscal “més just i progressiu, on pagui més qui més guanya, més té, més contamina i més hereta”. En aquest sentit, fer una anàlisi sobre l’eficàcia dels imposts propis en relació amb els objectius que van justificar-ne l’aprovació i implantació mitjançant “avaluacions objectives que determinin si existeix o no una relació real i comprovable entre aquests objectius i la realitat”. També demana de disminuir i simplificar la complexitat normativa en matèria fiscal per a “donar coherència i homogeneïtat al gran nombre de beneficis fiscals existents en molts dels imposts, que en molts casos divergeixen en els criteris que s’apliquen en exempcions, reduccions, bonificacions i deduccions”.

En matèria de finançament, el PSC proposa un nou model, que bateja com a hisenda federal, que incorpori “els principis de suficiència, solidaritat, corresponsabilitat i eficiència, i que permeti un sistema més equitatiu, just i transparent”.

Alhora, demana una equiparació de resultats entre comunitats autònomes, independent del model de finançament que s’apliqui, i el fixament de límits a la competència fiscal per a posar fi a la pràctica del dúmping. També proposa la condició parcial del dèficit acumulat de la Generalitat amb l’estat espanyol, sense concretar-ne la proporció exacta.

Finalment, demana que el Consorci Tributari de Catalunya recapti i gestioni tots els imposts que es generen a Catalunya (i establir-ne els mecanismes de traspàs amb l’administració espanyola) per a agilitzar l’ingrés dels recursos per part de la Generalitat i superar el mecanisme actual de bestretes i liquidacions.

ERC vol impulsar els tributs verds i revertir la despatrimonialització

Al seu programa electoral, ERC constata la persistència del dèficit fiscal al llarg de la legislatura sortint i defensa que el creixement econòmic de Catalunya “no es pot mantenir sense acordar un nou sistema de finançament que eradiqui el dèficit fiscal”. És per això que ERC defensa un finançament singular per a Catalunya perquè la Generalitat de Catalunya recapti i gestioni tots els imposts, amb plena capacitat normativa per a regular-los, per a “eradicar el dèficit fiscal que ofega les finances de la Generalitat i no permet de disposar de tots els recursos que mereix i necessita la ciutadania”.

En matèria de fiscalitat, el partit de Pere Aragonès proposa de rebaixar l’IRPF per a rendes inferiors a 35.000 euros, una mesura que el partit destaca que tindria un impacte neutre en les finances de la Generalitat de Catalunya, i també revertir la rebaixa fiscal al joc i desenvolupar els tributs verds inclosos a la llei del canvi climàtic, com són l’impost sobre les emissions de CO₂ dels vehicles de tracció mecànica, ja vigent, i l’impost sobre les emissions als grans vaixells al port i l’impost sobre les activitats econòmiques que generen gasos d’efecte hivernacle, que són pendents d’entrar en vigor.

Paral·lelament, la formació demana de culminar la reversió de la política de despatrimonialització de la Generalitat de Catalunya perquè el govern pugui recuperar la titularitat de les seves oficines, amb la qual cosa la formació diu que pretén de generar un “estalvi substancial” a llarg termini. “Això ens permetrà de destinar menys diners a sufragar els costos administratius de la Generalitat i més a polítiques públiques per a millorar el dia a dia de la ciutadania”, resa el programa del partit. Finalment, demana de fer permanents els imposts a la banca i les energètiques, i també modificar-ne la distribució per assegurar que els fons recaptats a Catalunya incideixi a Catalunya.

Junts demana de compensar la inversió no executada

La fiscalitat i el finançament autonòmic són dels punts centrals de la llista que, en aquestes eleccions, encapçala Carles Puigdemont. Quant al finançament, la formació demana la correcció del dèficit fiscal i l’aprovació d’una llei de finançament per a Catalunya que permeti la cessió a l’Agència Tributària de Catalunya les competències íntegres en matèria de recaptació i gestió d’impostos.

Paral·lelament, Junts proposa de crear una agència de seguretat social catalana per a impulsar un sistema propi de pensions i de cancel·lar el deute públic de la Generalitat amb l’estat espanyol, el qual atribueix a “les distorsions del model de finançament actual”, començant per la inversió pressupostada i no executada en el període 2014-2023, i també la creació d’un mecanisme d’encomandes automàtiques que transfereixin a la Generalitat els recursos per a dur a terme qualsevol inversió no executada. Finalment, proposa la cessió al govern català, amb efectes retroactius, d’un 19% dels fons europeus NGEU.

En matèria de fiscalitat, Junts proposa una bateria de rebaixes i bonificacions d’imposts, que inclouen la deflactació d’un 5% de tots els trams de l’IRPF, l’exclusió de l’impost de successions en els casos de relleu generacional familiar de fins a tercer grau, i la revisió o supressió de l’impost sobre el patrimoni –que el partit titlla d’injust– “en el moment que la Generalitat disposi de les competències i la capacitat normativa necessàries”.

La CUP proposa una bateria d’empreses públiques

L’economia és l’element central del programa electoral de la CUP. Una de les propostes més destacades de la formació anticapitalista és la cancel·lació de macroprojectes, com ara, l’ampliació de l’aeroport de Barcelona, el quart cinturó i el Hard Rock. La formació també demana una moratòria per a l’ampliació d’infrastructures viàries, portuàries i aèries per a destinar tot el pressupost possible a la millora de la xarxa de transport públic del Principat, amb l’objectiu que totes les comarques quedin connectades entre si.

Paral·lelament a aquesta demanda, la llista que encapçala Laia Estrada proposa una bateria d’empreses públiques per a “construir sobiranies nacionals en sectors estratègics”. La llista inclou una distribuïdora pública, una energètica pública, una banca pública, una constructora pública, una empresa pública de telecomunicacions i una farmacèutica pública.

Quant a la fiscalitat, el partit proposar de mantenir l’impost de successions i rebaixar l’IVA en els productes bàsics i, simultàniament, apujar-lo en els béns de luxe. També proposa de modificar l’IRPF a un tipus únic d’un 49%, en el marc de desplegament de la renda bàsica universal, i introduir un impost temporal a les grans fortunes que permeti de sufragar el cost dels programes de despesa pública introduïts després de la pandèmia.

Els Comuns demanen una reforma fiscal “seriosa”

La formació de Jéssica Albiach fa constar al seu programa que Catalunya necessita un finançament propi i que el sistema actual “és greument disfuncional per la seva opacitat, la seva complexitat, la manca d’autonomia fiscal que produeix, i sobretot perquè condemna les institucions catalanes a la precarietat d’un infrafinançament crònic”. En aquest sentit, la llista proposa que l’Agència Tributària de Catalunya assumeixi la recaptació dels imposts a Catalunya i planteja un “doble compromís” que “permeti aprofundir en l’autonomia financera de Catalunya eliminant restriccions a l’exercici del dret del parlament d’establir imposts o modificar els actuals, i que, per un altre costat, promogui mesures a escala estatal que impedeixin males pràctiques com el dúmping fiscal”.

En l’àmbit de la fiscalitat, els Comuns demanen una reforma fiscal “seriosa” que adeqüi el nivell de tributació de l’estat espanyol al dels seus veïns, i reclama que es compleixi el principi de progressivitat en els imposts mitjançant modificacions en l’impost de successions i donacions i el de patrimoni. “Eliminar els beneficis fiscals que gaudeixen els sectors més privilegiats constitueix un factor de justícia social i reequilibri pressupostari”, diu el programa del partit.

També proposa de modificar l’IRPF per a “no discriminar les rendes del treball en relació amb les del capital” i, d’aquesta manera, aplicar el mateix tipus impositiu a tots dos tipus de rendiments. Alhora, els Comuns demanen de “garantir un tracte igualitari” en l’impost sobre societats per a les societats productives i les d’inversió, tot aplicant el mateix tipus impositiu a tots dos tipus de societats, i reformar l’impost de patrimoni per tal d’augmentar les contribucions a les finances públiques dels patrimonis més elevats, tot situant el mínim exempt en 350.000 euros.

El PP vol posar fi a “l’asfíxia fiscal”

El PP, que no té programa com a tal, ha promès durant la campanya de combatre “l’asfíxia fiscal” promoguda pel govern d’ERC i ha proposat de suprimir l’impost de successions, el de donacions i el de patrimoni. El candidat de la formació als comicis, Alejandro Fernández, també ha promès de reduir el tram català de l’IRPF perquè l’impost sobre la renda que paguen els catalans no superi en cap cas el 40%. Fernández, que també ha proposat una tarifa zero per als autònoms durant un període de dos anys, ha emmarcat aquestes mesures en un programa més ampli “d’autopista fiscal” per a rebaixar la càrrega impositiva i, de retruc, atreure més talent i empreses al Principat.

Ciutadans promet una “rebaixa massiva d’imposts”

La formació que encapçala Carlos Carrizosa promet una “rebaixa massiva d’imposts” per a “reduir ostensiblement la pressió fiscal que sofreixen els catalans”. La formació espanyolista, en aquest sentit, proposa de rebaixar l’IRPF “per a la classe mitjana i treballadora” i revertir “la clatellada en l’impost de successions, que afecta els patrimonis més modestos”. Ciutadans també vol suprimir en bloc els imposts propis de la Generalitat, que considera que “aguditzen l’infern burocràtic i tenen una capacitat recaptatòria molt reduïda”. Ciutadans, finalment, també demana de simplificar el sistema tributari per a les petites empreses i autònoms per a reduir-ne la burocràcia i facilitar-ne la comprensió de les seves obligacions fiscals.

Alhora demana d’incrementar la taxa turística

El partit de Clara Ponsatí i Jordi Graupera proposa d’incrementar la taxa turística i introduir una reforma que augmenti els mínims exempts dels imposts de patrimoni i de successions, que titlla de regressius i “d’eina de descapitzalització de la classe mitjana”, per a corregir distorsions i augmentar la recaptació fiscal. “A l’impost de successions, cal avaluar si el seu pagament obliga a la liquidació de patrimoni i, si és així, corregir i ajustar mínims exempts i tipus a la baixa”, diu el programa de la formació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any