Una quarantena d’entitats socials de Barcelona reclamen que la gestió de l’aigua torni a mans municipals. Per això proposen una consulta popular en què tots els barcelonins puguin opinar sobre el futur de la gestió. Per aconseguir de tirar endavant la consulta necessiten 15.000 signatures abans del 15 de febrer. Per això ja s’han instal·lat 25 punts fixos de recollida de signatures i a cada districte hi ha una seu de material de campanya, on s’organitzen xerrades i altres actes per a explicar els beneficis de la gestió pública de l’aigua. La xarxa ciutadana defensa que la gestió de l’aigua ha de retornar a mans públiques per evitar que es negociï amb un dret bàsic.

La xarxa d’entitats vol seguir els passos de ciutats com Berlín o Madrid, on es negocia la municipalització de l’aigua. Sota la pregunta ‘voleu que la gestió de l’aigua de Barcelona sigui pública i amb participació ciutadana?’, volen forçar l’Ajuntament de Barcelona a recuperar la gestió de l’aigua. Si bé és cert que el govern local ja ha aprovat algunes mocions en aquesta línia, el moviment no veu suficient voluntat política per a complir aquesta municipalització.

La iniciativa, a més, vol que la ciutadania tingui tota la informació sobre la gestió de l’aigua de la ciutat, un requisit que, segons el seu punt de vista, només es pot complir si l’empresa és pública. A més, les entitats també defensen que la ciutadania pugui opinar i decidir sobre com aquestes empreses han de gestionar l’aigua. A Catalunya, un 80% de les empreses d’aigua són privades, completament a la inversa del que passa a la resta d’Europa, on entre el 80% i el 90% són de gestió pública.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb