El president de Tunísia, Béji Caïd Essebsi, va anunciar dilluns el suport a un projecte de llei per a fer iguals els homes i les dones en els supòsits d’herències. La llei tunisiana actual, que es basa en la llei islàmica, estableix que, per regla general, un home hereti el doble d’una dona amb el mateix parentiu.

El projecte de llei actual preveu que l’herència sigui equitativa per defecte, però inclou una excepció que permet que tot continuï com fins ara: el propietari del patrimoni pot acudir al notari per dividir la seva propietat d’acord amb la regla de dos terços per a l’home i un terç per a la dona. En aquest sentit, Yosra Frawes, president de l’Associació Tunicina de Dones Democràtiques, lamenta que el president ‘no hagi fet tot el camí’, i hagi establert com a obligatòria la igualtat entre homes i dones a l’hora de rebre una herència.

Un projecte denunciat pels defensors de l’Alcorà
Dissabte passat, milers de persones es van concentrar a la porta del parlament per protestar contra la proposta de llei. Consideren que la llei, si tirés endavant, seria antimusulmana. Per ells, és una ofensa a la paraula de Déu i ho consideren una amenaça a la identitat islàmica del país. La manifestació, l’organitzava la Coordinadora Nacional per a la Defensa de l’Alcorà, la Constitució i el Desenvolupament Equitatiu, un grup conservador, el director de la qual és Noureddine Khadmi, ex-ministre tunisià d’Afers Religiosos.

Els qui defensen la desigualtat de gènere argumenten que l’home ha de ser afavorit perquè és el responsable de proporcionar els béns necessaris a la llar. Per la seva banda, Hlima Jouini, membre de l’Associació Tunicina de Dones Democràtiques, recorda que els rols han canviat: ‘Ara la dona és responsable dels pares i la família, l’home ja no és l’únic responsable o el cap de la família; per tant, la legislació ha d’ajustar-se a aquest canvi.’

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.