El Parlament de Catalunya, a les 15.27 del 27 d’octubre del 2017, ha aixecat la suspensió de la declaració d’independència per setanta vots a favor, deu vots en contra i dos vots en blanc i ha proclamat la república catalana. Aquest ha estat el resultat de la votació de la primera proposta de resolució conjunta presentada per Junts pel Sí i la CUP. Abans, la presidenta del parlament, Carme Forcadell, ha llegit el text de la declaració d’independència que els diputats de totes dues formacions van signar després del ple del dia 10.

Fotografia: Albert Salamé.

La votació s’ha fet en secret. S’han anat cridant els diputats, que han dipositat el vot en una urna. La mesura ha estat aprovada per acord de la majoria de Junts pel Sí i la CUP. S’hi han oposat alguns diputats de CSQP com Joan Coscubiela i Lluís Rabell, que han exhibit el seu vot negatiu. En canvi, del mateix grup, els diputats Albano-Dante Fachin, Joan Giner, Àngels Martínez i Joan Josep Nuet han votat en secret. L’argument del vot secret, exposat per la diputada de la CUP, Anna Gabriel, és la necessitat de protegir de la persecució i repressió policíaca i judicial els diputats que es pronunciïn a favor de la independència.

Fotografia: Albert Salamé.
Fotografia: Albert Salamé.

La portaveu del grup parlamentari de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha declarat: ’Avui fundem un nou país, fem-ho’. Ha dit que era ‘urgent’ crear un espai lliure de repressió per poder prendre les decisions que volia la societat. Rovira ha insistit en la importància del procés constituent per a bastir els pilars de la república, un procés constituent ‘sense límits ni subordinació’.

Carles Riera (CUP), ha declarat: ‘Aquest pas el fem dempeus, amb el cap ben alt. No de genolls ni com a súbdits, sinó com a persones lliures. Sense por, o amb la por compartida amb tendresa i solidaritat, que esdevé determinació i coratge. Avui comencem la destitució del règim del 78 i de la monarquia borbònica.’ I ha afegit: ‘Proposem i afirmem el nou marc republicà com a context d’ampliació de drets civils, socials i polítics.’

Tant Riera com Rovira han destacat la dificultat del moment que vindria ara. El diputat de la CUP ha remarcat que les estructures d’estat encara s’havien de fer, i Rovira ha dit que ‘vénen temps difícils i de tensió’, però també ha subratllat que ‘no hi ha alternativa’. ‘No serà fàcil ni gratuït, ho sabem’, ha apuntat Rovira, que tot i això confia en el talent, la xarxa de complicitats, la solidaritat i la cooperació civil per a fer possible la implementació del resultat del primer d’octubre.

El text dels efectes de la declaració d’independència insta a promulgar els decrets necessaris per a l’expedició dels documents acreditatius de la nacionalitat catalana; a impulsar ‘la subscripció d’un tractat de doble nacionalitat amb el govern del regne d’Espanya’; a dictar les disposicions necessàries per a l’adaptació, modificació i inaplicació del dret local, autonòmic i estatal vigent abans de l’entrada en vigor de la llei de transitorietat; a recuperar les normes suspeses pel Tribunal Constitucional espanyol, sobretot les que tenen a veure amb mesures impositives i amb la lluita contra la desigualtat social; a promoure el reconeixement internacional de la república, a establir la vigència dels tractats internacionals; a integrar, llevat del cas de renúncia expressa, els funcionaris de l’estat espanyol que presten servei a Catalunya, i dels funcionaris de nacionalitat catalana que presten servei fora de Catalunya, a l’estat espanyol; a acordar les mesures necessàries per a exercir l’autoritat fiscal, de seguretat social, duanera i cadastral; a impulsar la creació d’un banc públic; a obrir una negociació amb l’estat espanyol sobre els drets i les obligacions de caràcter econòmic ‘assumits pel regne d’Espanya’; a elaborar una proposta de repartiment d’actius i de passius…

Heus ací el text de la resolució pel qual s’ha proclamat la república i s’engega el procés constituent:

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb