Problemes? Mireu a Madrid…

  • «Que De los Cobos demane, en públic, que aquest diàleg servesca per a rebaixar la judicialització és un altre míssil, i ja en són uns quants, a la línia de flotació de Mariano Rajoy»

Vicent Partal
24.11.2016 - 22:00
Actualització: 25.11.2016 - 05:43
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Tribunal Constitucional espanyol inaugurava ahir en un d’aquells actes en teoria poc apassionants la nova web de la institució –si teniu curiositat per a veure-la, podeu visitar-la: https://www.tribunalconstitucional.es/

Si el vostre navegador és configurat en llengua catalana observareu amb sorpresa que només d’entrar a la nova web del tribunal us apareix directament en català, sense necessitat de canviar de llengua. Una part important de la web té el contingut també en català. Tot això va proporcionar tema de debat al grup de periodistes que assistia a la inauguració de l’invent. Certament, hi ha molt poques webs de les institucions de l’estat espanyol que tinguen versió catalana i, sens dubte, crida l’atenció que siga precisament la del TC la que fa el tractament simbòlicament més favorable de la llengua catalana. Un gest, evidentment.

Un gest que va donar peu al president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, a comentar que els governs espanyol i català haurien de negociar. Aquesta apel·lació al diàleg fou una altra sorpresa, que anà acompanyada finalment d’una altra, encara, digna de ser destacada. Preneu-ne nota: el president del Tribunal Constitucional espanyol va demanar als governs que aquesta negociació servís per a reduir el pes de la seua institució en la resolució de les discrepàncies polítiques. Caram. Caram.

Que De los Cobos demanàs diàleg fins a un cert punt, només fins un cert punt, s’hauria pogut entendre en el context aquest de vendre fum que el govern espanyol i la trinxera amiga han muntat. Que De los Cobos demane, en públic, que aquest diàleg servesca per a rebaixar la judicialització és un altre míssil, i ja en són uns quants, a la línia de flotació de Mariano Rajoy. Fins ara havien estat els vots particulars, duríssims, de membres del tribunal, encapçalats per la vice-presidenta. Ara és el president mateix, home de Rajoy, qui diu que això no pot continuar així.

Si podeu, tanqueu els ulls i mireu on érem fa només quinze dies. La fissura a Madrid va obrint-se implacablement. I no és perquè de sobte algú haja decidit que valdria més intentar una via amable. No. És per dues coses: perquè nosaltres som més forts que mai i perquè els poders de l’estat tenen dubtes molt seriosos sobre l’eficàcia de la seua estratègia. Tan seriosos, de fet, que ja els expliquen i tot mentre ensenyen la nova web.

Que nosaltres tenim problemes? Mireu a Madrid…

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jesús
Jesús
24.11.2016  ·  22:10

Rajoy no té línia de flotació, no té rumb. No és més estratègic ni coherent que una pedra de tartera.

L’anàlisi de les veus que suposadament li porten la contrària, des d’un punt de vista de línia argumental no té sentit. No li importen.

Ara bé, li serviran sense vergonya de suport per bastir un suposat canvi de rumb. Si n’hi hagués de rumb… Sembla més aviat vaixell encallat.

Orestes
Orestes
25.11.2016  ·  00:42

Això del web en català m’ha sobtat, i ho he anat a comprovar tot seguit. El cas és que a mi no em surt. Al navegador (Firefox en GNU/Linux) hi tinc configurats tan sols el català (en primer lloc) i l’anglès després. El web m’apareix en anglès, i al menú de dalt a la dreta només puc escollir entre espanyol, anglès i francès.

No dubto pas de la veracitat de la vostra afirmació, però tal vegada 24 hores de català al web han posat el dit a alguna nafra i els ho han fet treure…

I, de tota manera, una flor no fa estiu.

Pep
Pep
25.11.2016  ·  09:34

El maquillatge de diàleg per part del govern Rajoy incomoda al TC que veu que li ha tocat el paper de policia dolent. Comencen a veure amb vertigen que la via de la repressió, de la que no en poden parar el tren, no els serà útil, i això assenyala fins a quin punt estan desbordats pel procés.

Brutal l’anècdota d’en J. Blesa.

Jaume
Jaume
25.11.2016  ·  10:14

Garrot, garrot i garrot! Vet ací la política d’Espanya contra les propostes catalanes. Ara, a contracor, davant la fermesa del sobiranisme, a Madrid han tret la pastanaga trampa del “diàleg” per veure quants d’incauts i de pàmils piquen i se mengen l’esca, l’ham, el fil i el rodet. Vius i ungles!

Antoni
Antoni
28.11.2016  ·  18:38

Faran i diran i tornaran a fer i a dir, però sense arribar a res concret, per una raô: perquè no poden permètres el luxe de perdre Catalunya. No varen guanyar una guerra per perdre-la en la pau. Quiscun pot pensar que exajero i que pàrlo de massa lluny, però pènso que, a la pèrdua econòmica, si afegiria tot el tinglado de l’honor, la pàtria (una , castellana, catòlica i punto) i, subràtllo la pèrdua econòmica. no hi ha honor en perdre una colònia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes