Josep Maria Llovet càncer fetge

Un estudi internacional, en el qual ha participat el professor Icrea de l’Idibaps Josep M. Llovet, ha demostrat l’eficàcia de la teràpia anti-anigiogénica ‘ramucirumab’ per tractar el càncer de fetge en estadi avançat, que augmenta la supervivència en fins a vuit mesos.

El treball, que publica ‘The Lancet Oncology’, demostra que hi ha una millora en la supervivència dels pacients amb carcinoma hepatocel·lular (HCC), que representa el 90% dels tumors primaris de fetge, és la tercera causa de mort per càncer en el món i té una incidència de 800.000 nous casos a l’any.

Llovet, que dirigeix ​​el grup de Recerca translacional en oncologia hepàtica de l’Idibaps i és director del Liver Cancer Program a la Icahn School of Medicine at Mount Sinai de Nova York, ha destacat que es tracta del cinquè fàrmac efectiu en el tractament del carcinoma hepatocel·lular, el tercer en segona línia i el primer que s’administra sobre la base de la presència d’un biomarcador concret, el alfafetoproteïna (AFP).

‘L’ús de biomarcadors per a la selecció de pacients permet avançar cap a tractaments de medicina personalitzada, millorant el benefici clínic i limitar l’exposició a la toxicitat d’altres agents que poden no ser tan efectius’, ha explicat en un comunicat l’Idibaps.

L’objectiu de l’estudi era el de demostrar l’eficàcia i la seguretat del tractament amb ‘ramucirumab’ en pacients amb nivells elevats de alfaferroproteïna en què el tractament amb ‘sorafenib’ havia fallat.

En l’estudi van participar 292 pacients de 92 hospitals a 20 països diferents i els resultats demostren que el tractament millora la supervivència amb un bon perfil de seguretat. Es tracta del primer estudi que selecciona pacients amb tumors avançats molt agressius (AFP> 400 ng / ml), en què la història natural és de cinc mesos i s’aconsegueix una augment de supervivència de fins a vuit mesos.

Evolució en els darrers anys
En els últims anys, el tractament de la malaltia ha evolucionat de forma considerable; l’únic tractament disponible fins fa dos anys per al HCC era l’inhibidor multiquinasa sorafenib.

Des de la seva aprovació, només tres fàrmacs, han demostrat beneficis clínics en el maneig d’aquest tumor: ‘lenvatinib’ com a tractament de primera línia, i regorafenib i cabozantinib, en la segona línia, tots ells inhibidors de multiquinasa associats a una toxicitat elevada.

En el pronòstic del HCC influeixen diversos factors, l’estadi en què es diagnostica, la severitat de la malaltia en el fetge, la histopatologia o els nivells d’AFP.

 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb