La premsa internacional destaca l’escàndol de Pegasus i els diaris espanyols l’amaguen

  • Tan sols El País posa l'espionatge contra l'independentisme a la portada · La resta de diaris espanyols l'amaguen en pàgines interiors o a la web

VilaWeb

Redacció

19.04.2022 - 09:32
Actualització: 19.04.2022 - 10:04

L’escàndol de l’espionatge contra l’independentisme amb el programari Pegasus ha rebut més atenció de la premsa internacional que no pas l’espanyola. En els principals diaris de Madrid, tan sols El País ha col·locat la informació a la portada amb el següent titular: “Els quatre últims presidents catalans, espiats amb Pegasus.” L’altra cara de la moneda són El Mundo i La Razón, que ni tan sols esmenten l’escàndol en la versió impresa.

L’origen inquietant dels diners amb què Espanya ha espiat l’independentisme I Anàlisi de Josep Casulleras 

En les versions digitals, El Mundo parla d’indignació en el govern pel presumpte espionatge a seixanta dirigents independentistes com ara Aragonès, Puigdemont i Torra. “Immers en tensions i pugnes internes pel control del poder polític i davant el descens en les seves aspiracions secessionistes, el sobiranisme troba en informacions que es publiquen en els mitjans la millor manera de tornar-se a unir contra un enemic comú i fins i tot denunciar-ho a les institucions europees”, diu l’article.

Pedro Sánchez és el senyor X de Pegasus i no pot restar impune I Editorial de Vicent Partal 

La Razón amaga l’escàndol en una peça titulada “L’independentisme s’enfronta a la seva pròpia primavera calenta”. Parla dels problemes de cohesió de l’independentisme arran de la polèmica per la reforma de la llei de política lingüística, la sentència del 25%, la situació judicial de Laura Borràs i la intenció de l’ANC de presentar una llista electoral pròpia. Al final, en un destacat, la informació assenyala: “Indignació pel suposat espionatge”.

L’ABC, tot i que no ho fa aparèixer a la portada, parla de l’escàndol com a espionatge en massa a l’independentisme. “L’independentisme –diu– va sortir ahir en massa a denunciar la ‘guerra bruta’ de l’estat i la creació d’un ‘GAL digital’ per posar fi al moviment secessionista després de les darreres revelacions sobre una suposada xarxa d’espionatge multitudinari mitjançant telèfons mòbils, i que afecta presumptament els principals dirigents  del procés entre el 2017 i el 2020.”

El ressò a la premsa internacional

Més enllà de la revista The New Yorker, que va destapar l’escàndol, hi ha capçaleres de referència que s’han fet ressò de l’espionatge contra l’independentisme amb el programari Pegasus. The Guardian subratlla que entre les víctimes hi ha el president Pere Aragonès i els seus tres predecessors: Quim Torra, Carles Puigdemont i Artur Mas.

Politico repassa els principals afectats per l’espionatge. Diu: “La tensió ha estat elevada entre Madrid i Barcelona d’ençà que Catalunya va intentar de proclamar la seva independència després del referèndum del 2017, que la justícia espanyola va declarar inconstitucional.”

Le Monde destaca que el nombre de víctimes de l’espionatge pot ser molt més elevat que no indica la descoberta de Citizen Lab, perquè no s’han pogut resseguir tots els rastres del programari. “Els afectats eren tots d’evident interès per al govern espanyol i van ser objectiu en moments que corresponen a fets d’interès específic per a les autoritats”, afegeix el diari francès.

La Repubblica parla d’un control en massa durant tres anys de més de seixanta dirigents i activistes del moviment independentista, tot destacant que el període d’espionatge va començar en l’any clau del desafiament contra l’estat espanyol i es va allargar més enllà de la sentència del Tribunal Suprem en contra del procés.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem