Pedro Sánchez és el senyor X de Pegasus i no pot restar impune

  • L'espionatge en massa amb Pegasus contra la classe política i activistes catalans és el més gran del món i no és possible sense tenir la maquinària de l'estat al darrere

VilaWeb

La gravetat de la trama d’espionatge en massa contra independentistes catalans documentada per Citizen Lab és enorme. De vegades, els catalans tenim dificultats per a mesurar bé allò que ens passa en comparació amb allò que passa a la resta del món, però en el cas del CatalanGate no hi ha cap dubte: és l’atac amb Pegasus més gran i més extens que s’haja fet mai. Cap país del món, ni les dictadures més brutals, s’ha gastat tants recursos de tota mena per controlar i monitorar una classe política sencera.

Citizen Lab no atribueix mai els atacs als seus informes, però les evidències que aporta en la seua investigació no deixen cap ombra de dubte, en el sentit que tan sols l’estat espanyol pot ser al darrere d’aquesta operació.

En primer lloc, perquè aquest programari tan sols el poden adquirir estats i, com molt bé recorda l’informe de Citizen Lab, solament Espanya pot tenir interès a controlar un conjunt així de gran i homogeni de polítics catalans.

En segon lloc, se sap que Espanya té el programari.

I, finalment, perquè hi ha un seguit de dades circumstancials molt reveladores, especialment si es posen en comú. Per exemple, els atacs van coincidir en molts casos amb la proximitat de reunions o decisions importants que no eren públiques. L’anàlisi dels SMS i missatges que van servir per a posar Pegasus als mòbils també evidencia que l’organització responsable dels atacs coneixia molt bé les víctimes i tenia accés a una enorme base de dades sobre els espiats. En un cas, el missatge perquè un dels espiats hi punxés incloïa el seu NIF. En un altre cas, l’ham era una comunicació falsa del Registre Mercantil de Barcelona que contenia les dades exactes de l’empresa de la persona amenaçada. I n’hi ha un d’especialment difícil d’explicar: un dels espiats va ser infectat quan va obrir un SMS d’un vol de Swiss International Airlines que ell mateix, efectivament, havia comprat. Cosa que implica que qui siga al darrere de l’atac té accés a les bases de dades Passenger Name Record (PNR) de la Unió Europea.

Una operació d’espionatge que dura tants anys i que és tan extensiva i profunda no pot ser explicada si no forma part d’un esforç enorme fet per l’estat espanyol per tenir sota control l’independentisme i avançar-se als seus possibles moviments. I el volum de l’operació mateixa, les connexions necessàries per a fer-la i els costs estratosfèrics que té fan impossible que siga una operació descontrolada d’un servei de l’estat de què el govern no tinga coneixement. Ningú no pot tenir tants diners per a gastar i tants efectius treballant-hi sense que el poder polític n’estiga al cas i ho autoritze. No és una operació menor que es puga tapar amb fons reservats. És l’operació d’espionatge més gran que s’ha fet mai amb Pegasus. És massa gros, de qualsevol punt de vista. No es pot fer sense tenir tota la maquinària de l’estat al darrere.

I encara més, cal recordar que el juliol del 2020, fa prop de dos anys, The Guardian ja va publicar que uns quants telèfons, entre els quals el del president del parlament d’aleshores, Roger Torrent, havien estat infectats amb Pegasus. Aquella operació, que ara sabem que formava part d’una altra molt més àmplia, ja apuntava el govern espanyol, i es fa impossible d’imaginar, en conseqüència, que dins el poder polític ningú no tingués interès a aclarir la implicació dels serveis secrets espanyols en l’afer. Si han continuat espiant és perquè els han donat llum verda. I qui ha donat llum verda, el nou senyor X, no pot ser ningú més que Pedro Sánchez.

Davant tanta evidència no n’hi ha prou, doncs, amb una simple piulada, com la que ha fet el Ministeri d’Interior espanyol, dient que ells no han estat. S’han espiat presidents, parlamentaris, diputats en tres cambres legislatives, dirigents polítics de tota mena, advocats en exercici, fins i tot familiars i amics. Espiant-los s’han violat totes les lleis possibles, catalanes, espanyoles i europees, i s’ha destruït qualsevol confiança que ningú pogués tenir encara, a hores d’ara, en la voluntat política del govern espanyol. I això no pot restar impune.

En el seu moment, el govern espanyol va destrossar totes les normes de la democràcia per frenar el procés d’independència basc amb la creació dels GAL. Ara, el govern espanyol ha destrossat totes les normes de la democràcia per mirar de frenar el procés d’independència català amb la repressió –espiar també en forma part– i la violència desencadenades d’ençà del 2017. La pauta és massa consistent i ens retorna al principi del debat, que ja fa dècades que dura. Tota la qüestió es redueix a la incapacitat més que demostrada d’Espanya d’acceptar un debat democràtic sobre les aspiracions de les nacions que viuen en l’estat que domina, de les seues minories nacionals. I és això, i no la reivindicació democràtica catalana, el que és un perill monumental per a l’estabilitat i la integritat democràtica dels Països Catalans, d’Espanya mateixa i d’Europa.

 

 

PS1. Demà, el Parlament Europeu comença formalment la seua investigació sobre Pegasus i s’ha convocat una conferència de premsa de tots els partits independentistes i organitzacions al parlament mateix hores abans. També compareixerà, a la vesprada, el president Aragonès. Aquest afer és una d’aquelles palanques que poden canviar completament la situació política. Caldrà veure si ho entenen.

PS2. VilaWeb comença les commemoracions de Sant Jordi amb un acte per a subscriptors demà al CCCB de Barcelona. Serà una presentació molt especial de Fronteres en què també participaran Miquel Gil, Estel Solé i Lluís Foix –finalment, Txell Feixas no hi podrà ser. L’acte és a les set, però per evitar cues, entre les cinc i tres quarts de set també signaré llibres a la redacció, situada ben a prop.

De la mateixa manera, dissabte 23, com cada any, hi haurà una jornada de portes obertes a la redacció, amb dues sessions de visita, a les 11.00 i a les 12.00. Compartirem una bona estona plegats, us explicarem com fem el diari i us promet que fins i tot us deixaré tocar la pissarreta… Si us interessa venir, envieu un correu a suport@vilaweb.cat.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Ed Garrido
Ed Garrido
18.04.2022  ·  20:34

No, Sr Partal, no passara res, ER i el Rufian seguirant donant suport gratis total al P Sanchez passi el que passi. Gran discurs epic del de Pineda, enfurismat, com li haura recomanat el Sergi Sol, i per darrere a votar el que calgui amb el P Sanchez. La poltrona es la poltrona.

Oriol Ribera
Oriol Ribera
18.04.2022  ·  20:51

D’acord amb Ed Garrido
I DUI ja

Xavier Fontrodona
Xavier Fontrodona
18.04.2022  ·  21:16

Com qualsevol estat faria, davant un afer així, s’hauria de de començar per retirar els diplomàtics i tallar relacions bilaterals. Què hi fan encara els electes catalans a Maddrit? No hi conto com a catalans els del psc , comuns i altres fatxes

Joan Josep Ozcariz
Joan Josep Ozcariz
18.04.2022  ·  21:21

El Senyor X es pixa a sobre nostre quan vol i com vol. O no li hem donat permís fer fer-ho? A què ve escandalitzar-se quan li hem donat tots els xecs en blanc que ha necessitat.

En part la noticia pot ser positiva si algun vividor de la política catalana es desperta i decideix fer política pels votants, cosa que dubto que passi.

Només acceptant la declaració de guerra encoberta que ha fet l’estat espanyol i començar a dissenyat l’estratégia de defensa i atac poder sortir d’aquesta política desgraciada que patim.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
18.04.2022  ·  21:25

Amb uns altres lideratges potser sí, amb aquests que tenim ara… ho dubt!

Carme Garcia
Carme Garcia
18.04.2022  ·  21:36

Crec que tots els polítics que estan al Congreso haurien de entrar i conjuntament Junts, ER, Boldú, CUP, abandonar el seient per visualitzar devant del món el que ha passat i fer que hagi el Sánchez i també els Comuns que estan al gobierno donar explicacions.
I els partits tornarien a tenir credibilitat.

Rosa Maria Tomàs
Rosa Maria Tomàs
18.04.2022  ·  21:40

Hem de seguir pagant impostos ?

Òscar Alegret
Òscar Alegret
18.04.2022  ·  21:46

No passarà res perquè els polítics independentistes catalans no faran res.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
18.04.2022  ·  21:47

Ja era de sobres evident el greu error d’haver fet anques enrera en la declaració de la independència: l’obligació era obeir el mandat del poble. Això d’ara no és res devora les malifetes històriques. El poble va guanyar sa independència i els polítics li robaren sa victòria. Escainar-se ara és de covards, la única sortida és fer efectiva la DUI que és en “hibernació” i desobeir a les totes qualsevol ordre que vengui de l’estado (i els polítics que no tenguin coratge de posar-s’hi al davant que es retirin de la política) quasevol altres potadetes són ridícules. (de malifetes més grosses que les del Pegasus ja n’han fetes moltes com per ara espantar-se’n) https://twitter.com/jaumemoll/status/1464337029895004167?s=20

Joan Guasch
Joan Guasch
18.04.2022  ·  21:58

Espanya (l’Estat) que és un país de fatxendes (si ellos tienen ONU nosotros tenemos DOS), però estructuralment de covards, negarà qualsevol relació amb aquest espionatge i no farà res.
A Europa (club d’Estats) se’ls presentarà un problema i cagant-se en tot buscaran una patranya per tapar l’assumpte i no investigar Espanya.
Tots els noms que surten a la llista haurien de fer front comú i pressionar de totes bandes (judicialment, políticament, informativament…) a l’actual gobierno de la corona per fer-lo trontollar.
Els nostres dirigents polítics (els de la Generalitat) faran quatre piulades molt, però que molt enfadats i unes declaracions demanant explicacions en comptes de trencar qualsevol relació amb el gobierno.
El gobierno s’anirà posant de perfil perquè mentre duri la ventada no el despentini gaire.
PSOE, PP, VOX, C’s, PODEMOS, (i PNV), front comú tirant pilotes fora.
Cap jutge ni fiscal espanyol investigarà res, però segur que sortiran casos de “corrupció”, comptes a Suïssa o multes sense pagar de polítics independentistes que l’altaveu de la premsa de Madrid elevarà a cridòria que taparà l’espionatge.
Tan de bo m’equivoqui en alguna de les observacions.

Joan Guasch

Xavier Clèries
Xavier Clèries
18.04.2022  ·  21:58

Espanya té un gran historial de passar-se les lleis per la pebrotera i això dels drets democràtics se li’n refot molt. Malauradament, mai no passa res.

Vicent Tur
Vicent Tur
18.04.2022  ·  22:01

No pot restar impune però hi restarà.

Aprofit l’avinentesa per a fer un petit comentari lingüístic: els semàfors no tenen llum verda, tenen llum verd. I els semàfors metafòrics, també.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
18.04.2022  ·  22:01

A la llista no hi surt junqueras, ni el Sol, ni Rufian, quin fastic, quins miserables españols de erc.españa.155

Montserrat Barbera
Montserrat Barbera
18.04.2022  ·  22:04

Tants espies però les urnes NO les van trobar marxem!

Pilar Ganella
Pilar Ganella
18.04.2022  ·  22:06

No passarà rés, ni aquí, ni a Europa o, potser algú dubtava que això estava passant? Fa anys que dura!

Joan Benet
Joan Benet
18.04.2022  ·  22:11

D’acord amb Ed Garrido, són una colla de passarells que mentre puguin tenir la poltrona ja els podem dir el nom del porc o fer el que sigui. Ni l’orgull ni la dignitat no saben que és…
Per mi van al mateix sac que els espanyols

Daniel Llorca
Daniel Llorca
18.04.2022  ·  22:12

A octuVre.cat, Marta Sibina i Albano Dante, els hi han informat que han estat espiats i així ho han confirmat.
Vicenç Partal o algun altre membre de Vilaweb.cat han rebut cap avís conforme han estat espiats?
Si octuVre és espiat segurament Vilaweb també.
Crec que estaria bé saber-ho.

Josep Antoni Cerdà
Josep Antoni Cerdà
18.04.2022  ·  22:12

I l’atemptat de la Rambla….. ? Que no fa pudor? Tapa tapa.
Luz y taquígrafos, deia un dels més grans dels miserables. Quan convé, ni luz ni nada. Todo por la patria .
Què diran els dels Comuns? L’Albiac, la Colau, en Coscu….

Joan Sánchez
Joan Sánchez
18.04.2022  ·  22:13

Només podria passar una cosa si els titelles que tenim fent de polítics caiguessin del cavall.
DUI ja.
Però això, lamentablement, no passarà. Perdrien les cadires i el modus vivendi, perquè no són realment polítics sinó treballadors i sicaris a sou d’unes empreses dites partits polítics que fa temps que no procuren l’interès general sinó només el seu propi, com a empreses que són.
No sé com s’ha de fer, però és urgent fer-los fora

Josep Usó
Josep Usó
18.04.2022  ·  22:14

Els partits catalanoespanyols no faran res. Els seus dirigents depenen de la pagueta per a viure. Altra cosa és que ja no hi ha res a discutir. Espanya no pot ser una democràcia.

oriol valls
oriol valls
18.04.2022  ·  22:17

No ens podem queixar. El senyor X és president perquè ho volen els “nostres” partits “independentistes”

joan rovira
joan rovira
18.04.2022  ·  22:23

El pensament de Pangloss: “si tot és fet amb un fi, tot és necessàriament a fi de bé” oprimeix Eldorado català. Mentre a l’espera que Càndids, Cunegundes i Quixots aprenguin que el món dels innocents, reals o disfressats, no els pot portar més que maldats sense fi.

La malvestat d’Utrecht (1713) que, al meu entendre, reconeix Voltaire (1751): “Catalunya pot prescindir de tot l’univers, però els seus veïns no poden”. Cal desfer-la per recuperar l’equilibri del tronc territorial i econòmic del continent, altrament, s’esberlarà.

Francesc Planas
Francesc Planas
18.04.2022  ·  22:23

De la majoria de polítics catalans, aquests dels tres partits que es fan dir independentistes, no n’espero absolutament res. Faran una mica de comèdia, es faran els ofesos, algun xisclet, alguna rucada, però res. Res.

Només em fan perdre el temps. Procuro que cada vegada menys. Per exemple, intentant no escoltar-los. I també m’estalvio disgustos.

Si no ho fem nosaltres, no ens en sortirem. Ja cal que ens hi posem.

Josep Pericas
Josep Pericas
18.04.2022  ·  22:23

El CatalanGate és només una branca del CatalanGAL

Jordi Torruella
Jordi Torruella
18.04.2022  ·  22:26

Ells saben que estan en guerra contranosaltres. Ells perfectament que no hi ha possible coexistència de nacionalitats. Malauradament això no farà canviar res. Estem governats per persones mediocres i l’enemic ho sap perfectament.

Jordi Amatller
Jordi Amatller
18.04.2022  ·  22:26

El gran èxit de l’espionatge és que cap dels tres grans partits poden respondre, estan lligats de mans.
Malgrat saber que poden denunciar-ho, ho faran amb la boca petita, sense sorolls i sense conseqüències, i les que pugui haver seran pactades amb Madrid.
Saben que si estiren gaire, des del clavagueram de l’estat poden filtrar converses fora de context capaces d’enfonsar qualsevol partit.
Tenim el famós 52% segrestat

Teresa Puig
Teresa Puig
18.04.2022  ·  22:33

Pegasus no ens hauria de sorprendre. Sóc una dona gran i aquesta notícia l’he trobada ‘normal’. Això és el que fan tots els poders. I el normal també és desemmarcar-ho insistentment, contínuament, tossudament.
i això no ho faran els d’ERC, en el fons estan contents perquè ara són els bons… i dieu que no ho sabien?

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
18.04.2022  ·  22:35

Per experiència sabem que el regne d’españa és una dictadura defectuosa i que tenen més de totalitaris que d’una altra vessant de democràcia liberal.
Em demane, però, i des de la nació catalana podem fer-hi res per a esfondrar-lo?

Com podem fer per a que li apliquen l’article -crec que n’és el 7 de la U.E.- i que procedisquen a la seua expulsió de la Unió Europea i de qualsevol altre organisme internacional que els faça mal allà on els dol: la butxaca?

Malgrat que la U.E. té un terç de funcionaris ultraespañols manifassejant els afers de la U.E., cal trobar-hi la nostra “Marxa de la Sal”, el badall per on fotre’l i deixar-lo ben fotut.

Aquesta poma podrida que és españa pot empestar tota la unió, i cal posar en òrbitaxce nou tota la llegenda negra que els acompanya des de fa segles merescudament.

Cal conjurar-nos a que el regne d’españa en menys de 5 anys siga una mena de Iugoslàvia que no estiga plasmat ni al mapa polític d’Europa.

Josep Blesa (València)

Josep Almar
Josep Almar
18.04.2022  ·  22:35

Cap sorpresa. I no passarà res. Es diu impunitat del règim i Europa encara riu les gràcies dels hereus franquistes. Després de veure LA DIPLOMÀCIA CAVIAR, no crec que hi hagi gaire esperança per fer justícia. Si encara no saben qui es X Gal o M. Rajoy…

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
18.04.2022  ·  22:50

ERC continuarà donant suport al Gobierno de Madrid? Independència ja!

Jaume Riu
Jaume Riu
18.04.2022  ·  22:55

PEGASUS ÉS LA CLAU DEFINITIVA
Cap país del món, ni les dictadures més brutals, s’ha gastat tants recursos de tota mena per controlar i monitorar una classe política sencera, diu Vicent Partal, i la conclusió és ben òbvia:
Cap país del món no pateix un perill tan gran com el que visualitza el regne d’Espanya amb la independència imparable de Catalunya.
Els fets demostren que des de l’Estat espanyol ja fa anys que veuen que Catalunya marxarà, i ho veuen amb més claretat que no pas alguns independentistes de la bena als ulls.
El CatalanGate que ja es coneix a tot el món, és la clau definitiva de la independència, cada cop més natural.

Josep Gualló
Josep Gualló
18.04.2022  ·  23:01

PEGASUS NO POT EMPASTIFAR NI ESPANYA NI EUROPA

Per la senzilla raó que ja fa anys que estan empastifadwes.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
18.04.2022  ·  23:03

El govern, gesticularà molt, però no farà res. Altra cosa és que en Boye en pugui treure suc judicialment en un futur, o fins i tot que pugui iniciar una nova querella.

Albert Noguera
Albert Noguera
18.04.2022  ·  23:06

Vicent, estic d’acord en tot el que dius sobre la gravetat de l’espionatge, però davant d’això, dues coses:algú se n’extranya?!? Algú creu que amb aquests polítics que tenim, hi haurà una resposta contundent i efectiva?!? Jo NO!!

Ricard Roca
Ricard Roca
18.04.2022  ·  23:16

Qualsevol cosa que no sigui deixar de donar peixet a la taula de diàleg és infame. El prou és prou els ha de fer esclatar les oïdes. Ningú considerà un joc brut el gal, i això per a la jutgerada serà pas res més de greu…

Jesús Albiol
Jesús Albiol
18.04.2022  ·  23:17

Les actuacions de l’Estat demostren la seua maldat:
1. És un Estat nociu per a la minoria nacional catalana.
2. És un Estat vergonyós per a qualsevol sistema democràtic.
3. És un Estat que no ha volgut, ni vol, deixar de nodrir-se d’una herència feixista i etnicida en les seves principals cúpules de poder.
4. Lawfare, corrupció i nepotisme són els trets que el defineixen políticament.
5. Serà el taló d’Aquiles de la democràcia a l’UE

Núria Coma
Núria Coma
18.04.2022  ·  23:20

No passarà res amb la benedicció dels nostres “representants”

Carles Serra
Carles Serra
18.04.2022  ·  23:22

Sr. Pau Baldú 22:01, he mirat la informació que ha presentat l’1-O d’Albano Fachin i com molt bé diu, no fa esment d’haver sigut espiat ni en el mossèn ni en Sergio Sol; serà que ja informava directament a la seva amiga la franquista i de l’Opus Santamaria?
Com més d’un subcriptor fa esment, no passarà RES i tant ER, BILDU, COMPROMÍS seguiran APALANCANT aquest govern franquista.
Que cal que faci més el PSO€ per veure que és un partit franquista? va muntar un grup d’assassins com El GAL, a fotre calç viva a uns pobres nois que lluitaven per la llibertat del seu País, va col·laborar amb l’aplicació del 155, malgrat aquesta realitat ER seguirà APALANCANT aquesta dictadura?

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
18.04.2022  ·  23:23

Aquell que seu a sopar amb el Borbó,a fet una piulada molt emprenyat.Hipòcrita!!.

Gerber van
Gerber van
18.04.2022  ·  23:24

La publicació d’aquest escàndol d’espionatge per part d’Espanya contra Catalunya és el millor que ens pot passar. Els polítics catalans els agradi o no, s’hi veuen obligats a reaccionar. No ho poden ignorar. Si fos només per sobreviure com a polític.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
18.04.2022  ·  23:44

En resum: cap sorpresa! Fa estona que sabiem que a España tot s’hi val per tal de destruir els adversaris politics i/o economics; només cal recordar els desapareguts oportunament del cas Gurtel…(casualitat?, és clar, pura casualitat). I tot s’hi val vol dir TOT! “todo por la patria”! O sigui tot pels negocis fraudulents d’una minoria que remena les cireres des de fa moltes dècades, moltes, i que posa i treu governs, caps d’estat, jutges, funcionaris, tribunals especials, etc. Això és la Pàtria, la seva, és clar. I algú encara creu que amb aquesta gentussa es pot dialogar??? mare de déu!!! Per altre part, o la UE pren cartes dràstriques i immediates en l’assumpte o s’hi juga el ser o no ser; a veure què fan! Tant de bo a la UE hi hagi algú com la presidenta Borràs que faci neteja com està fent ella al Parlament eliminant corrupteles, privilegis i martingales interessades.

Josep Jallé
Josep Jallé
18.04.2022  ·  23:51

En aquesta guerra, contra la nostra llibertat de decidir amb qui compartir el futur, tot si val dins de l’Estat colonitzador i depredador. És aquest estil tant propi de les dictadures emblanquinades com per a fer creure que son “demócratas de toda la vida” com vàrem auto qualificar-se els franquistes de tota la vida quan s’inicia la transició. Transició cap això que vivim i que, a voltes, es destapa alguna vegada malgrat que no amb tanta volada com amb aquests capítol “Pegasus” d’ara mateix . Veurem, apart d’escarafalls, que faran els titelles del govern autonòmic més venut de la història. Per llogar-hi cadires. Salut!.

M Teresa Pages
M Teresa Pages
18.04.2022  ·  23:55

I això del “pegasus” amb quins diners es paga?
Tal vegada amb els de les pensions??
Crec que val la pena saber-ho, ho hem d’exigir!

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
18.04.2022  ·  23:57

Acabo de veure les notícies al 3 24. S’inicien amb això de l’espionatge. Més de sis minuts. Trobo que es desenvolupa bé la notícia.
Tot seguit, la, sembla que inevitable, notícia sobre les martingales cortesanes madrilenyes, amb les també inevitables imatges del P. Sanchez (hi surt sempre, fixeu-vos-hi), declaracions del Feijoo, de l’alcalde de Madrid, d’algú de Podemos, etc.
Em fa la impressió que vivim en mons diferents, malgrat l’intent de la televisió pública catalana de presentar-nos els partits i líders madrilenys com si fossin nostres.

Daniel Mir
Daniel Mir
18.04.2022  ·  23:58

A mi, el que m’ha sorprès és el que no més siguin 60 els espiats. creia que n’eren molts més. Quan el correu electrònic em feia el ruc, em creia que era culpa del guàrdia civil que hi havia penjat al altre costat. No som ningú.

Albert T
Albert T
19.04.2022  ·  00:00

Ni és cap sorpresa, ni hi haurà cap canvi de res des de la part inútil i podrida que se’n diu institucional!

Ramon Ausió
Ramon Ausió
19.04.2022  ·  00:03

Jo també soc de l’opinió que no passarà res, els “politics” actuals de la majoria del 52% no son capaços de defensar la seva dignitat ni per descomptat la de Catalunya per que no en tenen cap de dignitat, ho han demostrat abastament.

Joan Torres
Joan Torres
19.04.2022  ·  00:15

Aixó deuria de ser el ” momentum” si tinguessem uns polítics fidels a la patria catalana, ara en canvi tenim una colla de vividors i traïdors que solament faran veure que estan enfadats i res més. Me cago en tots ells !!

Ferran Moreno
Ferran Moreno
19.04.2022  ·  00:16

Pràcticament a ningú pot sorprendre què és capaç de fer l’estat espanyol per defensar la seva nació. Tendim a pensar que ells són els dolents i nosaltres els bons. Però a ells no els cal quedar bé a ulls dels demés, fan el que han de fer i prou.

Els catalans, però, necessitem que ens donin la raó. Som especialistes en queixar-nos, plorar i mirar de fer pena. Als votants ens encanta tenir uns líders així. Els nostres polítics han vist que la queixa i l’anar de víctimes pel món els dona molts vots. Ara amb aquest afer, tot i el seu autonomisme descarat, tornaran a ser una altra vegada poc menys que herois.

Podem vaticinar el resultat de tot això. Denunciaran l’escàndol a tots els estaments possibles, exigiran explicacions i responsabilitats, voldran que s’ens demani perdó i res més.

Penseu que es trencaran pactes amb el PSOE al Congrés o a la DiBa?

I nosaltres tampoc farem gran cosa, vull dir, a part d’indignar-nos i de comptar si han espiat a més polítics d’ERC o de JUNTS.

Pere Planella
Pere Planella
19.04.2022  ·  00:34

Segurament també hi han euro parlamentaris espiats, però és un afer intern de l’estat Espanyol, polítics son uns fracassats.

Anna Linares
Anna Linares
19.04.2022  ·  00:41

El més trist es que no passarà res, als mitjans de comunicació espanyols
No en parlaran i els catalans ho blanquejaran, i com sempre una rabieta i prou, tant de bo passes algo, però m’hi Jugo un pèsol que no passarà res!

Imma Presseguer
Imma Presseguer
19.04.2022  ·  05:35

Totalment d’acord amb el sr Ed Garrido. També serà una excusa més de tots els polítics catalans per plorar i dir que l’estat espanyol és tan dolent , però no feran absolutament res, només continuaran mentint i traïcionant al desig de llibertat dels catalans que els hi vàrem fer confiança. Tot molt trist i penós.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
19.04.2022  ·  05:48

Ho fan perquè poden fer ho i al Sànchez li passarà el mateix que al Felipe, una bona porta giratòria. Salut.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
19.04.2022  ·  06:02

Fa temps que he decidit no comentar res, però deixo unes dades: he repassat les webs de cnn, deutsche welle, bbc i no hi ha referència destacada a l’espionatge. Dels diaris de Madrid “fatxes” apareix com una noticieta de segona o tercera fila. Més o menys al nivell de si a Cuenca han posat semàfors nous. Dels diaris “progres” és a dir, propers a Podemos i al govern més progressista de l’univers, el tema surt com a tercera o quarta notícia com a molt (el material fraudulent de l’Almeida guanya per golejada). Dels diaris del règim a Catalunya, tipus Vanguardia o Periódico, podeu jutjar vosaltres mateixos.

Ho dic perquè sovint, com fèiem en les manifestacions de procés, ens sembla que el món ens mira i el que ens passa a nosaltres és el més important. I no. Les coses són importants si fem que siguin importants i es munten pollastres monumentals. Ara, si tens la sang d’orxata i tot és igual, o si et creus tan bonic que penses que sempre t’han de donar la raó i has de caure bé, i ja pots seure, res de res.

M’afegeixo als comentaris de tothom i lamento haver tingut raó en la majoria de coses que he dit en aquest mateix fòrum des del 2017 en què sempre he mostrat una vis escèptica.

No tot està perdut. Reaccionem i treballem

Albert Miret
Albert Miret
19.04.2022  ·  07:07

A mi, que demà el Parlament Europeu comenci la investigació d’una cosa que sabíem tots -menys ells-, des de fa molt temps, i que ara li donem tanta importància esperant que l’estat assassí i els seus “franquiciats” d’aquí siguin castigats, em produeix força gràcia i prou.
En el seu moment se’ns va dir que venia un senyor bèstia dels EUA a implantar l’aparell de la destructora de democràcies com és el “Lawfare” i ningú va fer res excepte tenir contentíssims els jutges (ara governants únics del territori). Se’ns va dir que PEGASUS existia i que pel seu altíssim valor econòmic només ho podien tenir els estats, és a dir els pispes centrals dels impostos draconians, i ningú va fer res, ni va sospitar res, ni ha passat res de diferent. En dir “ningú”, no em refereixo evidentment als pobres vianants com jo, que només podem sortir a cridar de tant en tant i a posar el cap perquè les forces repressives esblenin les seves noves porres, sinó als que els quedaria alguna capacitat de moure coses, però que tenen sempre massa feina en comptar bitllets, actualment l’única “ideologia” que queda a Catalunya. Ara, i donat que els parlamentaris europeus pensen com TOTS els polítics espanyols i catalans que “mentre jo visqui d’aquesta bicoca, que no, m’ho bellugui ningú”, continuarà no passant res, i el Triler Major de l’estat i el seu reietó, continuaran espiant a tot deu, fins al dia que espiïn a la seva puta mare i entenguin perquè són tan degenerats.

Vicen Maupoey
Vicen Maupoey
19.04.2022  ·  07:17

Estic molt amb sintonia dels comentaris expresats avui.
No passarà res.
Els polítics d’aquí faran piulades,semblaran ofesos, però cap acció contundent.
I per la resta, algú ho ha dit, als diaris ñols, has de buscar una notícia d’aquesta magnitud, molt enrera.
Res es mourà , sinó ho movem nosaltres .

Miquel Estrades
Miquel Estrades
19.04.2022  ·  07:19

D’acord amb el que manifesta en Jaume Bonet.

Joan López
Joan López
19.04.2022  ·  07:22

Tots el comentaris tenen raò,però tots o cuasi tots deixan anar,que no pasará res.
Aixi estem,sense anims,derrotats,veiem una realitat però tampoc farem res per fer un tomb amb ella. Si fem un repas de tot plegat,els catalans estem engaviats,som presos d’un pais criminal.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
19.04.2022  ·  08:00

En una guerra que l’enemic t’espie és al menys cruent que et pots esperar. El problema no és que Espanya espii als catalans. El problema és que nosaltres no els espiem a ells. Estem en mig d’una guerra en la que només un bàndol dispara contra l’altre que ni tan sols es defensa.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
19.04.2022  ·  08:05

D’acord amb Ed Garrido: no passarà res. I també d’acord amb Miquel Gilibert: d’aixô no en parla cap mitjà internacional.

Una darrera observació: segur que aquesta violació del secret de les comunicacions no tenia empara judicial? Arribat el cas, potser hi haurà una o més ordres judicials secretes per salvar-los el cul als espies. Al cap i a la fi els violents uniformats del Primer d’Octubre van sentir una por irrefrenable davant els votants armats amb paperetes, segons la veritat judicial, oi?

Pep Agulló
Pep Agulló
19.04.2022  ·  08:20

PEGASUS ÉS LA CALÇ VIVA D’ABANS…

Si aquesta barbaritat no servei per demostrar al món que som una minoria nacional oprimida millor que baixem d’aquest món… Avui ressonen, assertivament les paraules de Clara Ponsatí que si no és amb una insurrecció contra Espanya, mai assolirem la nostra llibertat.

Hem venut tan barata la normalitat autonòmica, que no és més que repressió generalitzada, que s’atreveixen a tot. Com diu Fuster el poder canvia de mans però rarament vacil·la. Ells ens ho recorden cada dia…

I ERC recolzant aquest feixista d’en Sánchez amb pell de demòcrata. Quin calvari…

Victor Serra
Victor Serra
19.04.2022  ·  08:27

Doncs sí , com diu Miquel Gilibert, veurem com tracten el tema els mitjans de fora i els unionistes d’aquí. Els espanyols saben què han de fer. No parlar-ne i esperar que passi el tema sense pena ni glòria. Depen de nosaltres que no sigui així, però veurem si sabem fer alguna cosa més que declaracions enceses i protestes a la xarxa.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
19.04.2022  ·  08:41

Vaja… Ara no hi haurà cap més notícia que aquesta anticualla per distreuren’s uns dies.
Mentrestant, miraré si continuo ingressant la declaració de renda a l’Agència Tributària de Catalunya i esperar que …..

Passat la santa setmana, les mascaretes i la pobre gent d’Ucrània, que els nens tornin a classe, es notícia petiteta…

Cal un lider capaç de començar una lluita armada ¡¡

Preguntaré a 100 persones del carrer si saben què és Pegasus i que pensen fer. A veure que diuen…..

Joan Cuscó
Joan Cuscó
19.04.2022  ·  08:50

Fóra interessant saber les mesures concretes que portarà fins el final el President Aragonès i que tot no es redueixi (com passa últimament) a focs d’encenalls.
Per exemple, el President Torra va dir que no assistiria ni es faria la foto en un acte on hi figurés el rei. I ho va complir malgrat les crtiques de molts partits, de Foment, …

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
19.04.2022  ·  10:02

Quina sorpresa! Que ens sorprenguem. Que podem esperar d´un règim que ha organitzat un atemptat al cor de Catalunya. Ah, no! que això no cal aclariu.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
19.04.2022  ·  10:07

Es repugnant aquest afer en una democrácia real el govern central explotaria i fora. Pedro Sánchez si no dona cap explicació la marca ñ va cap el precipici

Ramon Berdegué
Ramon Berdegué
19.04.2022  ·  10:27

Bon dia. Faria riure si no fos un tema tant seriós. D’acord amb Josep Ramon Noy, recordem els accidents, suïcidis i altres que es varen fer palesos amb el cas Gürtel. Algú no coneix les arts mafioses? Si estàs amb mi seràs ric i et protegiré, sinó, ja sé on vius, a l’hora que surten els teus fills del cole, o a on treballa la teua dona. Tots els valents que despotriqueu dels governs i polítics, perquè no us hi poseu i a veure com en sortiu il•lesos. Potser vaig desencaminat. Però són pocs els que s’atreveixen a renunciar a privilegis jugant-se la vida de tots. Creieu que només hi ha els casos Gürtel? O aquests eren avisos a alguns còmplices amb conciencia que potser dubtaven de seguir amb unes coses tant lletges.
S’ha de bastir una resistència atac, amb vies adequades, si volem sortir-ne amb resultats, jo com molts, no sóc capaç d’articular-les. Però com molts d’altres potser les recolzaria

Jordi Torres
Jordi Torres
19.04.2022  ·  10:30

A Espanya, aquesta flagrant violació dels drets de càrrecs electes i ciutadans, quedarà impune. Aquesta no és la qüestió, a Catalunya tots ho sabem (o, com a mínim, ho hauriem de saber, a hores d’ara). Espanya no és un estat de dret. El mateix titular, quan anomena a P. Sánchez: “Senyor X”, ja ens fa pensar en altres impunitats històriques.

El que hem de pensar és com fer-los pagar el màxim preu per això, que no els hi surti de franc. Que la càrrega de la repressió els hi sigui cada cop més feixuga, que els hi suposi un cost impossible de mantenir.

Aquest cost ha de caure també damunt dels qui, des del govern, donen suport als repressors. Si ho segueixen fent en seran còmplices.

Alexandre Pallarès
Alexandre Pallarès
19.04.2022  ·  10:53

No ho entenem, és la nova taula de diàleg del segle XXI

ramon Feixas
ramon Feixas
19.04.2022  ·  10:56

En una cultura amb principis democràtics, en cap cas un programa com Pegasus podria se propietat privada. Tampoc d’uns serveis secrets públics. La utilitat i propietat d’aquest programa seria radicalment diferent a la que imposa la religió capitalista, per un us anti-humanista. Els humans confiarien en els humans enlloc de mutilar els seus drets i derrotar-los, en aquest cas amb eines sacramentals evolucionades tècnicament. Els elements d’abús són evidents i són tolerats per la resta d’humans per la por, o l’incentiu-frustració de la inhumana virtut de la competitivitat.
Els sacerdots del déu diner ja han aconseguit desfigurar la prou, ì litúrgia electoral, acabant de manera recurrent les decisions en mans de jutges, més recargolats que Pons Pilat. Tenen pressa perquè la globalització, que seria una oportunitat per naturalitzar l’espècie , retornar-la a valors neronians, i que tot el descobriment humà serveixi per destruir altres humans i en concret la cultura evolutiva encaixada al ritme de la natura.

Montserrat Muntada
Montserrat Muntada
19.04.2022  ·  11:08

Molt assenyats tots els comentaris, només que…
– Si aquest és un assumpte de primera magnitud
– Si l’atemptat de l’agost del 17 també ho va ser
– Si les declaracions de determinats personatges apunten a algunes “monstruositats” de l’estat per destruir l’independentisme…

Entenc que la nostra reacció, no s’ha de limitar a delegar la gestió d’aquest afer als polítics i esperar que passi el temps.

Puc comprendre que ells tinguin interès en que no se’n parli, però el nostre interès hauria de ser que no se’n deixi de parlar, de plantar cara, de no deixar-los viure fins aclarir tot el que calgui aclarir.

No ens trauran les castanyes del foc ni els polítics, ni els europeus, ni la verge maria. Ens hem de mentalitzar que ens hi va la vida, la dels nostres fills i la dignitat. I aquesta confrontació l’hem de liderar els ciutadans, com la del català, com totes les que tenim plantejades i permetem que es passin sense resposta. Demostrem-nos que encara no estem estabornits.

Rubèn F.Pola
Rubèn F.Pola
19.04.2022  ·  11:26

Disculpeu el meu escepticisme, però ja portem uns quants ‘aquesta ja és massa grossa’ que han quedat impunes. ¿Que potser no ho van ser de massa grosses el 20-S, amb armes sense custodiar en furgonetes obertes de la GC, l’hostiament salvatge de l’1-O, la presó preventiva, les balises al cotxe de Puigdemont en el seu periple a l’exili, la sostracció dels mòbils dels advocats dels presos … de les consignes de la presó!, la violació de domicili de l’advocat Boye, el robatori de l’acta d’eurodiputat d’en Junqueras, ‘la Fiscalia te lo afina’ i el ‘les hemos destrozado el sistema sanitario’, d’en Fernández Díaz i De Alonso, la vinculació de l’imam de Ripoll amb el CNI i ‘el pequeño susto a Cataluña’ el 17-A, i la denúncia del The Guardian de fa dos anys de l’espionatge al president del Parlament, al president d’un parlament!, i van restar totes impunes? Disculpeu el meu escepticisme, però aquesta estadística i el fet que el nostre mal no vol soroll, a Europa, em fan pensar que aquesta darrera barrabassada totalitària al cor de la Unió, un club d’estats, quedarà, un cop més, en un foc d’encenalls. I molt em temo que el “Arribarem fins on calgui” d’en Aragonès de la cantonada no passa. Oi que no ens farem mal?, va dir el dentista.

Lluis Molist
Lluis Molist
19.04.2022  ·  11:49

Que esperem ?……..Tots al carrer…….!!!

SIXTO LLOP
SIXTO LLOP
19.04.2022  ·  12:22

Si ERC no fa caure el govern del Ppsoe-UP, deuria caure el govern autonomic de la Generalitat.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
19.04.2022  ·  12:43

Contra Franco tot era ben clar i tothom ho veia. El “Todo por la patria” volia dir el mateix que ara, tanmateix. Tots teniu raó però ja s’encarrega la premsa i ràdio del Movimiento i les franquícies de tapar-ho ben tapadet. Llegiu-la i escolteu-la. I…?

Oscar Bernades
Oscar Bernades
19.04.2022  ·  14:06

Els fets segueixen demostrant, que Espanya, en termes democràtics és un estat impostor perquè ha utilitzat les formes democràtiques per fer-se passar per una democràcia consolidada com les del seu entorn, però en realitat mai hi ha cregut. Quan apareix algun problema greu, recurrentment reapareix la cara autoritària que és la pulsió profunda de l’estat.

Jaume Ortí
Jaume Ortí
19.04.2022  ·  15:26

No ens hauríem de sorprendre de com Espanya actua. Hem tingut molts exemples de fins a on poden arribar per a allò que els interessa (i l’únic que els interessa és la unitat d’Espanya). És inacceptable això que ha passat? I tant! Com també ho va ser els GAL o l’atemptat de les Rambles i Cambrils (Per cert, el sistema Pegasus es va crear per a lluitar contra la delinqüència organitzada i el terrorisme però Espanya no el va fer servir contra el gihadistes adeptes a l’imam que tenien en nòmina)

Als EUA va caure tot un president per un afer d’escoltes als rivals polítics. Era quelcom moltíssim menys greu que els cas que estem comentant, però la premsa. la classe política, la societat civil,…tothom va considerar que era inacceptable. I no es va aturar fins que Nixon va caure.
Quins mitjans en parlaran d’aquí a una setmana, màxim dues? Què faran les organitzacions civils més enllà de fer vídeos (Ahir va sorgir la notícia i avui Òmnium ha ha fet circular un vídeo. O són molt ràpids o el tenien ja preparat), signar manifestos o convocar una manifestació?

Què faran els nostres polítics? Aprofitaran per a mirar de millorar la seva malmesa imatge davant l’electorat català amb l’enèsim capítol de victimització? O estaran disposats a fer accions més contundents que fer un discurs indignat? Com a mínim, si tinguessin una mica d’orgull i dignitat deixarien de donar suport al govern espanyol, com a tard, demà mateix.

Però em temo que, vistos els precedents, ningú no farà res que trenqui la situació i qui dia passa any empeny.

GUILLEM VERGER
GUILLEM VERGER
19.04.2022  ·  20:13

Pegasus, atemptats 17-a, operació Catalunya, GAL … les clavegueres de l’estat funcionen a tot drap, i la capacitat de l’estat per metabolitzar tanta porqueria és un miracle que només s’explica per la intervenció divina. Deu ser per això que “España es una democracia plena” (de merda).

Joan Vidal
Joan Vidal
19.04.2022  ·  20:44

Quedarà impune,… qui té tot el poder no tocarà al seu titella.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
19.04.2022  ·  21:20

“Pedro Sánchez és el senyor X de Pegasus i no pot restar impune”.

Bla, bla, bla i… bla.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes