El PP, el PSOE i C’s donaran suport avui a la Comissió de l’Estatut del Diputat la tramitació de suplicatori que ha cursat el Tribunal Suprem espanyol per poder investigar al portaveu del PDECAT, Francesc Homs, per l’organització de la consulta sobiranista del 9 de novembre de 2014, una petició que el Ple de la Cambra, que és el que pren la decisió definitiva, preveu votar aquest mateix mes.

Homs va comparèixer dijous a porta tancada davant dels membres de la comissió –un per cada grup parlamentari–, on va mantenir la seva versió que es tracta d’un procés polític impulsat des del govern.

L’ex-conseller de Presidència de la Generalitat havia demanat comparèixer en obert, un desig que no va veure complert, ja que el Reglament de la Cambra estableix que les reunions d’aquest òrgan se celebren sempre a porta tancada.

Totes les peticions rebutjades
De la mateixa forma, havia reclamat una còpia de tota la documentació enviada pel Suprem per justificar la petició del suplicatori, però els lletrats del Congrés espanyol van concloure que no se li podia lliurar còpia d’aquests textos i que, com els membres de la Comissió de l’Estatut del Diputat, només tenia dret a consultar els documents.

A més, la Comissió també ha rebutjat una tercera petició d’Homs perquè s’escoltés testimonis relacionats amb el seu cas, entre els quals ja ha avançat que desitjaria citar al president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, al qual es va referir com a ‘ínclit i distingit membre del PP’.

La seva sol·licitud ha estat desestimada perquè el congrés no pot entrar en el fons de la qüestió, sinó que el seu paper es limita a tramitar o no les peticions del Suprem en funció que es compleixin o no els requisits legals.

250 vots a favor
Després d’escoltar les seves al·legacions, la Comissió de l’Estatut del Diputat aprovarà un dictamen a favor o en contra de la concessió del suplicatori, si bé tot apunta que el suplicatori serà tramitat perquè el PP, el PSOE i Ciutadans ja han avançat el seu vot a favor d’autoritzar al Suprem a investigar a l’independentista català.

En canvi els grups parlamentaris d’Units Podem, ERC, PNB i els diputats del PDECAT, de Compromís i d’EH Bildu, adscrits al grup mixt, tenen decidit votar en contra del suplicatori al·legant que no es pot processar a Homs pel simple fet d’haver tret les urnes al carrer per recollir l’opinió dels catalans.

Tot i que només hi ha un diputat per partit, en aquesta comissió funciona el vot ponderat (cadascun representa els vots del seu grup al ple), per la qual cosa tot apunta que la Comissió acabarà tramitant el suplicatori perquè així hi donen suport el PP, Ciutadans i el PSOE, que sumen 250 diputats.

Votació secreta
El corresponent dictamen de la Comissió de l’Estatut del Diputat es portarà després al Ple del Congrés, que és qui pren la decisió final en una votació secreta en què, a priori, els diputats tenen llibertat de vot. Aquesta votació es calcula per a la setmana que ve, previsiblement el dia 16 o 17 o, com a molt tard, la següent.

Una vegada que s’adopti aquesta decisió al ple, la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, disposarà de vuit dies per traslladar al Suprem la resposta final del Parlament.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.