13.03.2025 - 11:35
|
Actualització: 13.03.2025 - 15:45
Dos anys després del Catargate, un nou escàndol de corrupció sacsa el Parlament Europeu. Aquest matí, agents de la policia de Bèlgica ha escorcollat uns quants edificis a Brussel·les Flandes, Valònia i Portugal, com a part d’una investigació de corrupció que afecta l’eurocambra, segons que ha avançat els diaris belgues Le Soir i Knack, juntament amb mitjans d’investigació com Follow The Money i Reporters United.
Els escorcolls i detencions s’emmarquen en una investigació dels serveis d’intel·ligència belgues, que analitzen les operacions de l’empresa tecnològica Huawei, especialment sobre com la Xina utilitza actors no estatals per avançar en els seus interessos a Europa. Segons la plataforma d’investigació Follow The Money, els investigadors sospiten que els grups de pressió de Huawei poden haver subornat els eurodiputats amb entrades de futbol, regals i viatges de luxe a la Xina.
Segons la fiscalia belga, s’investiga corrupció activa, falsificació de documents i emblanquiment de capitals. Hi ha uns quants detinguts i uns quinze diputats, tant actuals com antics, estan sota investigació. Ara per ara, no han transcendit les identitats. Alhora, les autoritats belgues han escorcollat la seu de Huawei a Brussel·les en el marc d’un possible cas de corrupció al Parlament Europeu.
El Parlament Europeu ha dit que col·laborarà amb les autoritats judicials. De moment, no ha rebut cap sol·licitud d’aixecament de la immunitat ni s’han registrat espais de l’eurocambra.
Pressions i suborns de Huawei per incidir a Europa
Tal com recull Le Soir, la fiscalia belga ha confirmat, sense mencionar Huawei, que els delictes es van produir entre el 2021 i l’actualitat “sota l’aparença de lobby comercial i adoptant diferents formes, com la remuneració per càrrecs polítics o inclús regals excessius, com menjar i despeses de viatge, o inclús invitacions regulars a partits de futbol”.
L’objectiu d’aquestes activitats de pressió, segons els mitjans que publiquen la informació, seria contrarestar els intents dels Estats Units per excloure les companyies de telecomunicacions xineses de mercats sensibles, així com per provar que els mercats europeus s’obrin a aquestes empreses.
“Els beneficis financers vinculats a la presumpta corrupció poden haver estat barrejats en fluxos financers relacionats amb despeses de conferències i pagats a diversos intermediaris, amb l’objectiu d’ocultar-ne la naturalesa il·lícita o permetre als autors eludir les conseqüències dels seus actes. Des d’aquesta perspectiva, la investigació també està intentant identificar elements de blanqueig de capitals, si escau”, ha dit la fiscalia belga a Le Soir.
L’escàndol del Catargate
El desembre del 2022 va esclatar la trama de suborns de Catar i el Marroc, que esquitxà unes quantes personalitats del Parlament Europeu. En aquest cas, la policia va engegar una investigació per a esclarir les pressions que efectuaven Catar i el Marroc a eurodiputats i més càrrecs a fi de guanyar influència en la presa de decisions polítiques i econòmiques a la institució europea.
La vice-presidenta del Parlament Europeu, Eva Kailí, del Moviment Socialista Panhel·lènic (PASOK), fou detinguda per pertinença a una organització criminal, corrupció i emblanquiment de capitals en el marc de la investigació. També hi va haver tres persones més en presó preventiva per presumptament formar part d’organització criminal de corrupció i emblanquiment de capital que fa mesos que, en nom d’un país del Golf, provava d’influir en la presa de decisions econòmiques i polítiques de l’eurocambra. Són Francesco Giorgi, assessor de l’eurocambra i parella de Kailí; l’italià Pier Antonio Panzeri, diputat al Parlament Europeu del 2004 al 2019 amb el grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates i considerat el cap de la trama de corrupció; i Niccolò Figà-Talamanca, secretari general de l’ONG No Peace Without Justice.
Kailí fou destituïda l’endemà de l’encàndol per una àmplia majoria. En total, es van fer vint registres: dinou en oficines i habitatges i la seu del Parlament Europeu a Brussel·les.