La portaveu de Podem al Congrés espanyol, Irene Montero, ha amenaçat de retirar el suport al pressupost si el govern espanyol no compleix tots els punts de l’acord signat a l’octubre entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Montero ha dit a TVE que estan ‘preocupats’ perquè el govern espanyol no està impulsant alguns dels compromisos com el de regular el mercat elèctric o els preus del lloguer. ‘Si no es compleix l’acord, el pressupost no tirarà endavant i serà evident que caldrà sortir a guanyar unes eleccions; si volem agenda del canvi, Pablo Iglesias ha de ser el president’, ha manifestat. Per a Montero, no aprovar el pressupost seria sinònim d’avançament electoral.

El mateix dia que el Consell de Ministres espanyol té previst aprovar l’avantprojecte de llei de pressupost per al 2019, la portaveu de Podem al Congrés alerta que no poden donar per fet el suport de la formació. A l’octubre, govern espanyol i Podem van tancar un acord que, entre d’altres, incloïa l’augment del salari mínim interprofessional o la revalorització de les pensions. L’acord també incloïa mesures noves com la regulació de la publicitat del sector del joc i les apostes, la dels preus del lloguer, la del sector energètic o els permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles.

Segons Montero, aquestes últimes no s’estan complint i això fa que la seva formació estigui ‘preocupada’ i es plantegi retirar el suport al govern espanyol. Tanmateix, ha dit que venen ‘setmanes dures de feina’ per aconseguir que l’executiu de Pedro Sánchez materialitzi els acords signats amb Podem. ‘Treballarem intensament i no veiem altre escenari que complir-ho, està pactat, no són propostes’, ha reblat.

De fet, dirigents de Podem es van reunir dijous amb la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, per revisar el compliment de l’acord. Durant l’entrevista, Montero no ha desvelat cap detall sobre si hi ha negociació o acostament del govern espanyol amb ERC i PDECat.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.