Pla de vacunació Catalunya

El vice-preisdent i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han comparegut per a detallar el pla de vaccinació massiu, però l’han condicionat a una major arribada de vaccins. Sempre que això es produeix, l’objectiu del departament de Salut és assolir els 500.000 vaccinats a la setmana.

Això es farà a través d’una ampliació dels espais de vaccinació, que podrà arribar a cinc-cents. Això sí, quan hi hagi més dosis disponibles: “Ens falten dosis per incrementar aquests espais de vacunació”, ha dit la consellera Vergés.

En quins espais es farà la vaccinació massiva?

Tots aquests centres estaran gestionats per atenció primària. Els primers 443 seran Centres d’Atenció Primària i espais annexos mentre no se superi el flux de 200.000 dosis la setmana: 46 espais intermedis s’afegiran quan se superi aquest topall; i sis grans espais disponibles arreu del país quan el sistema estigui en disposició de vaccinar mig milió de persones la setmana.

Aquests sis espais són Fira de Barcelona, Fira de Cornellà, la pista coberta d’atletisme de Sabadell, el Pavelló Onze de Setembre de Lleida, el Palau Firal de Girona; un espai pendent de concretar al Camp Tarragona i el Camp Nou. “Serà una possibilitat quan el nombre de dosi permeti fer una crida massiva”.

Per a aquest pla, es reforçarà la contractació amb dues o tres persones en els CAP, mentre que pels espais intermedis i els grans centres de vaccinació, es contractaran 1.200 persones.

Quan em vacunaran? Quines són les franges d’edat prioritàries?

Vergés ha dit que la vaccinació continuarà de major a menor. Un 30% (118.000 persones) de la població més gran de 80 anys ja ha rebut la primera dosi del vaccí de Pfizer i és previst que acabin a mitjan de maig, si les previsions d’entrega de Pfizer es mantenen. Quan s’acabi de vaccinar aquesta franja d’edat, es passarà a la d’entre 70 i 79 anys, també amb Pfizer.

Des d’avui, persones d’entre 60 i 65 anys seran cridades a vaccinar-se amb les 240 mil vacunes d’AstraZeneca. Això suposa el 50% de la població d’aquesta franja d’edat. Josep Maria Argimón ha criticat que el govern espanyol sigui l’únic estat d’Europa que limita posar el vaccí d’AstraZeneca a persones més grans de 65 anys.

María Garcés: “La gent s’ha de sentir segura amb el vaccí d’AstraZeneca”

Un cop estigui encarrilada la vaccinació a la població de major risc i al personal essencial, es procedirà a vaccinar la població major de 15 anys, començant per les franges de major edat.

Els misteris de la vaccinació, res com s’havia previst

Com em citaran?

El Servei Català de la Salut estrenarà una nova plataforma de citació. La ciutadania hi podrà concertar una cita per rebre la primera dosi. Per una altra banda, el departament de Salut es posarà en contacte amb els candidats a rebre el vaccí a través d’un SMS, o amb una trucada telefònica.

L’enviament es farà d’acord amb les franges d’edat i el procés s’iniciarà per a les persones de més edat. La plataforma de citació programarà la data i el centre de la primera dosi, tot omplint una sèrie de dades personals, com el CIP i el DNI. Un cop administrada la primera vacuna, la informació es registrarà a La Meva Salut perquè la persona usuària pugui rebre la informació relativa a l’administració de la segona dosi i pugui disposar d’un justificant de vacunació en format PDF.

Com puc demanar hora per a vaccinar-me si tinc entre 60 i 65 anys?

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.