Però és que no té els vots

«Diu el president del PP que ell ha guanyat les eleccions, que té 170 diputats darrere seu i que per tant l’han de deixar governar. Llavors, l’han de deixar governar? Per què? »

Vicent Partal
30.08.2016 - 08:13
Actualització: 30.08.2016 - 10:13
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan George Lakoff va presentar la seua teoria sobre el paper dels anomenats ‘frames’ en la política ho va fer endut pel pànic que li provocava el fet d’observar com els conservadors americans eren capaços d’imposar socialment el seu discurs, a base de manipular conceptes i posar metàfores al cap dels ciutadans. Un ‘frame’ és un marc conceptual que s’inventa en què insereixes els fets reals per tal d’originar una interpretació interessada d’allò que passa, que t’afavorirà.

Efectivament, pertot el món, la dreta té una gran capacitat de creació de ‘frames’, basada sobretot en el seu control de molts mitjans de comunicació. I de manera molt especial els neocons tenen un gran coneixement de com cal crear ‘frames’, coneixement basat en dos comportaments que els enfronten radicalment a la dreta liberal tradicional. Els neocons no tenen escrúpols morals de cap classe i creuen en el mètode de l’enfrontament, en la batalla violenta contra els seus enemics polítics.

A la política espanyola l’emergència de la FAES va representar la còpia del sistema americà. I per això ara és habitual trobar-nos amb tertulians, informadors, polítics i autoritats de tota mena capaços de sostenir una mentida sense ni immutar-se, sense que els tremole ni gota la veu. Ep! i capaços de repetir-la cada dia.

Menystenir la importància dels ‘frames’, en conseqüència, és un gran error. Ens pot agradar o no, però no podem negar que tenen una influència enorme sobre la vida pública. Ara, creure’s que un ‘frame’ ho és tot és un error encara més gran. Perquè la imatge no és necessàriament, mai, la realitat.

Un bon exemple en va ser aquella obsessió d’Inés Arrimadas per dir que l’independentisme havia perdut les eleccions del 27-S. El seu ‘frame’, treballat amb constància durant setmanes, es va estavellar sorollosament contra la realitat en el moment que va veure que Carme Forcadell era la presidenta del parlament i hi ha alguna fotografia que captura de manera deliciosa aquell instant. Ara, però, Rajoy protagonitza un ‘frame’ encara més increïble.

Diu el president del PP que ell ha guanyat les eleccions, que té 170 diputats darrere seu i que per tant l’han de deixar governar. Llavors, l’han de deixar governar? Per què? Perquè la realitat, pura i simple, és que el senyor Rajoy no té els vots. I certament no els aconseguirà només amb el ‘frame’ i amb aquesta campanya de pressions a tort i a dret per a aconseguir ser investit sense tenir els escons que ho fan possible. 

Avui i divendres potser es desperta una mica quan s’adone que la vida política és més complicada de com la tecnologia neocon presumeix. Però no esperen que reaccione bé. Perquè d’alternatives n’hi ha, però no en vol ni sentir a parlar. Podria, per exemple, retirar-se i deixar pas a un altre dirigent del PP. I demà mateix hi hauria govern, segur. O podria, per exemple, acceptar el referèndum català. I demà mateix hi hauria govern, segur –no es preocupen per Ciutadans que aquests s’ho empassen tot. O podria, per exemple, proposar al PSOE que es posassen tots dos partits d’acord en un candidat independent per governar Espanya en temps de crisi. I demà mateix hi hauria govern, segur. D’alternatives no en manquen, doncs, però no és aquest el problema. Passa que Rajoy no vol veure la realitat i en comptes d’esforçar-s’hi pretén que tots els ciutadans, començant per Pedro Sánchez, en comptes de veure la realitat comprem el seu ‘frame’. Lamentablement aquest és ara mateix el punt on hi ha la batalla.

 

 

[Si ens llegiu per la web, a sota trobareu els comentaris dels subscriptors a aquest editorial. Entre més serveis, els subscriptors reben aquest editorial el dia abans de publicar-lo al vespre, i poden afegir-hi la seua opinió. Aquesta és una més de les maneres amb què els subscriptors de VilaWeb participen en la redacció del diari i ajuden a fer-lo millor amb les seues crítiques. Si ens hi voleu ajudar, amb una petita quantitat us podeu fer subscriptors del diari. Per saber-ne més, aneu ací.]

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Victor
Victor
30.08.2016  ·  10:06

El problema de fons és Rajoy. Un President que en qualsevol democràcia normal hauria d’haver dimitit cent vegades. Els poders espanyols, es pensen que per salvaguardar els seus interessos poden pervertir i degradar les institucions sense límit. Però això al final té un preu que és que la seva deslegitimació més absoluta. Es clar que Rajoy no té prou suports !. El preocupant seria que els tinguera !. I si al final el stablishment aconsegueix que sigui investit, la degradació serà encara més profunda.

Josep
Josep
30.08.2016  ·  10:12

Gràcies Vicent per aquesta nova lliçó magistral sobre el politiqueig de baixa gamma, la manipulació dels cervells i el simple sentit comú. A la meva edat, encara aprenc coses de caire bàsic. O aparentment bàsic.

Ramon
Ramon
30.08.2016  ·  10:43

La mentira que perdimos las elecciones plebiscitarias se produjo la misma noche electoral POR PARTE DE LA CUP , cuando el sr. Baños apareció diciendo que no habíamos ganado en votos …. cuando la verdad fué que se ganó POR GOLEADA , ¿la TRAMPA ? CONTAR COMO VOTOS A FABOR DEL NO , A LOS VOTOS DE CATALUNYA SI QU´ES POT , PACMA , UNIÓ ….. todos esos grupos habían dicho que a ellos no se les contase ni por el si ni por el no , y ESAS FUERON LAS CONDICIONES ANTES DE VOTAR …. GANO EL SI POR MÁS DE 9 PUNTOS,
El bloque del SI 48,05% de los votos,
El bloque del NO 39,31% de los votos
El bloque que suma 12,64% de los votos son de Catalunya si qu´es pot , UNIO ,PACMA… partidos minoritarios y VOTOS NULOS …. y no tenemos en cuenta las trampas del voto por correo del extranjero ….

NO FUÉ INÉS ARRIMADAS LA AUTORA DEL FRAME , FUERON LOS DE LA CUP , luego vino la CABEZA DE MAS . los PRESUPUESTOS ….

Y Lo de la CUP fué recogido con orgullo y satisfacción por los medios UNIONISTAS …. REPITO NO FUÉ INÉS ARRIMADAS ….. http://www.elmundo.es/cataluna/2015/09/28/56092d11ca4741d46e8b457e.html

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes