Pérez de los Cobos: l’ou de la serp ja ha esclatat

  • L'episodi explica tot sol l'abast del conflicte ja evident entre el poder profund de l'estat espanyol i el govern actual

Vicent Partal
25.05.2020 - 21:50
Actualització: 25.05.2020 - 21:51
VilaWeb

Eugeni Xammar, una de les grans referències del periodisme català de tots els temps, va titular així, L’ou de la serp, un llibre d’articles escrits a Berlín, quan ell hi feia de corresponsal de la Veu de Catalunya, ara fa cent anys. Xammar hi va viure de primera mà l’ascens del feixisme i ho va relatar amb una gran minuciositat. Molts anys després, a la dècada dels setanta, Ingmar Bergman va fer servir la mateixa imatge i el mateix títol per al seu film de denúncia de l’ascens del nazisme. I l’expressió es va popularitzar arreu del món. La coincidència en el títol no té res d’estrany, perquè tots dos beuen de la mateixa font, de Shakespeare –que ja sabeu que ho va escriure tot, fins al punt que els humans, després d’ell, ens limitem a copiar-lo i refinar-lo.

A La tragèdia de Juli Cèsar, Shakespeare dibuixa amb precisió la política: els interessos i les tècniques de la política. Coses tan actuals com el caràcter fàcilment manipulable de les masses o el cinisme dels polítics hi apareixen dibuixades amb una precisió insuperable. Malgrat el títol, Brutus n’és el gran protagonista, amb la consciència escindida entre l’amistat al Cèsar i la por d’allò que pot passar a la república. Cosa que acaba portant-lo a l’assassinat de l’amic i a establir d’aquesta manera la justificació dels fets:

‘un ou de serp
que, després de covat i a punt d’obrir-se
com tots els ous de serp, fóra un desastre
i, per tant, esclafem-lo dins la closca’.

La imatge, en aquest cas en la traducció de Josep Maria de Sagarra, l’entén tothom: cal esclafar l’ou de la serp quan encara és a la closca, per impedir el mal que inevitablement farà una volta n’haja eixit.

El govern espanyol, i concretament el ministre Grande-Marlaska, va decidir ahir de destituir el cap de la comandància de la Guàrdia Civil de Madrid, l’infame coronel Diego Pérez dels Cobos. L’hauria pogut destituir fa molt de temps per la seua actuació criminal durant el referèndum d’autodeterminació del Primer d’Octubre, però per això no tan sols no fou destituït sinó que el van premiar amb la comandància de Madrid. L’hauria pogut destituir per les mentides contrastades que va escampar en el judici contra el procés independentista, però tampoc no ho va fer. L’hauria pogut destituir per la relació amb casos de tortura al País Basc, pels quals va ser jutjat el 1997, però he de reconèixer que hauria estat una mica estrany, tenint en compte el passat de connivència amb la tortura de Marlaska mateix. L’hauria pogut apartar, en fi, quan es confirmà plenament que el 23-F de Tejero es va vestir de falangista i es va presentar a la caserna de la Guàrdia Civil de Iecla com a voluntari per a fer allò que calgués.

Les terribles ombres que dibuixa aquesta trajectòria vital no únicament no han preocupat gens el govern espanyol, fins ahir, sinó que ni tan sols han impedit en cap moment l’ascens de Pérez de los Cobos fins al capdamunt de la Guardia Civil. I ara, de sobte, què caram ha passat? Doncs ha passat que sota la seua direcció els seus homes van investigar ni més ni menys que el govern espanyol, i emeteren uns informes que han derivat en una investigació judicial contra la Moncloa per haver autoritzat la manifestació del Vuit de Març.

En qualsevol democràcia occidental destituir un càrrec de la policia perquè fa un informe contrari als interessos del govern és una mala pràctica que diu molt poc del govern que ho fa. Però en aquest cas hi ha un parell d’elements molt reveladors i interessants que ixen a la superfície amb la decisió de Grande-Marlaska i que cal destacar. Un és, novament, aquesta idea tan arrelada en l’imaginari espanyol que la policia és un instrument no al servei dels ciutadans sinó de la classe política. A un home que li han deixat fer totes les aberracions imaginables el destitueixen no per allò que ha fet, sinó per haver-ho fet contra qui ho ha fet.

Però el segon element revelador encara és més interessant. Perquè l’episodi explica tot sol l’abast del conflicte ja evident entre el poder profund de l’estat espanyol i l’actual govern.

La setmana passada vaig escriure un editorial titulat ‘Madrid esclatarà: preparem-nos per a fer servir la seua ira‘, en el qual explicava que el colp d’estat del 20 de setembre del 2017 va aconseguir de frenar momentàniament el procés d’independència de Catalunya però va tenir un efecte, un preu, devastador per a Espanya, que a la llarga serà molt més determinant que el primer. Aquell dia es van destruir les estructures institucionals, es van capgirar les normes de funcionament i les cadenes de comandament i responsabilitat i es va deixar l’estat sencer, no solament el Principat de Catalunya, a mercè de la serp, d’aquella mateixa serp que temien Shakespeare, Xammar i Bergman, que aquell dia va esberlar definitivament l’ou. Tot això que veiem ara, i prepareu-vos per a coses molt més gruixudes que veurem aviat, té a veure amb aquells fets.

 

PS1. Ara no recorde si l’anècdota l’explica Gaziel o si me la van explicar a mi quan treballava en aquell diari però m’ha vingut al cap quan he vist que el govern espanyol pagava ahir amb un publireportatge la portada de gairebé tots els diaris de paper, amb l’honrosa excepció del Punt Avui. El cas és que algú em va explicar que La Vanguardia no va informar a la portada del començament de la Primera Guerra Mundial el 1914, aquesta que podeu veure ací. Van arribar unes esqueles de darrera hora i tota la informació va saltar per deixar pas a la publicitat necrològica. L’anècdota és que quan eixia al debat es posava com a exemple d’allò que el periodisme feia en un temps remot però ja no seria capaç de fer avui. Vendre la portada es considerava no fa pas tant un sacrilegi digne d’èpoques remotes. I som on som…

PS2. No és tan sols la propaganda pagada. Hi ha també la manipulació absoluta de les dades i sobretot l’ocultació de la xifra real de morts. Ahir el govern espanyol va fer un pas més en aquesta direcció anunciant que d’ara endavant donaran solament les dades de les darreres vint-i-quatre hores, de manera que originarà una confusió encara molt més gran amb l’objectiu de fer veure que tenen la situació controlada…

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Ramon Caralt
Ramon Caralt
25.05.2020  ·  22:03

I la serp també dintre els Mossos.

Alfons Tur
Alfons Tur
25.05.2020  ·  22:17

Veurem si els independentistes som capaços de treure’n el profit que cal a aquest procés de putrefacció de l’estat espanyol.

Josep Usó
Josep Usó
25.05.2020  ·  22:35

Sembla que la serp, afamada, es cruspirà el propi estat. Que, pel que sembla, és només la closca de l’ou. Una closca que, quan deixa anar la serp, només és una fina capa dins de la qual no hi ha res. Veurem què passa, amb nosaltres.

Gemma R.
Gemma R.
25.05.2020  ·  22:39

Sánchez està confrontant el Deep State i perquè no se li revoltin dés de dins, ha de demostrar com sigui que té la situació a fora controlada? Sería això? Si és això la cosa està pitjor del que em pensava…

Josep Almar
Josep Almar
25.05.2020  ·  22:44

Res del que pasi a Madrid frenarà la persecució a Catalunya. També som, apart de pagadors de Fantes, el gran ciment que cohesiona l’Estat. I no veig cap fisura. Estic poc optimista.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
25.05.2020  ·  22:47

Fa por, en que s’ha convertit l’estat Espanyol.
Al govern espanyol i als seus còmplices de l’esquerra i PNB, li esta passant allò que comentava Bertold Brecht. Van anar pels jueus i jo no em vaig bellugar…van anar pels comunistes…I tampoc…I al final van venir a buscar-me a mi. Llavors ja no hi havia ningú per a defensar-me.

Carles Serra
Carles Serra
25.05.2020  ·  22:55

Fàstic, molt de fàstic i pensar que en una enquesta recent per la Universitat de Barcelona, el resultat segons els ciutadans enquestats era el segon diari amb més credibilitat era La Vanguardia; tela
Que malgrat la campanya de l’ANC envers les empreses de l’IBEX 35 com la puta Caixa, Banc de Sabadell, Endesa i així un llarg etcètera, una part important de la societat segueix sent client d’aquestés empresas.
Com dic, molt de fàstic , aquesta societat té els polítics que han votat com el lerrouxista Tardà, Rufian la reina del cinisme Colau, etcétera etcètera; Ja que dir d’en Pedrito i Marlaska

teresa labourdette
teresa labourdette
25.05.2020  ·  23:11

De serps, en tenim arreu i les que més em preocupen són les que hi ha a Catalunya. I sinó com expliqueu el que està fent la consellera de Justícia amb en Jordi Sànchez.

joan guinarda
joan guinarda
25.05.2020  ·  23:16

Sembla que pocs diaris se salvarien de la “crema”, fins i tot aquest nostre, Vila web, llegint l’editorial d’ahir vaig pensar amb en Ramón Cotarelo i el boicot dels mitjans. Només dir que al llegir en Partal va ser el primer que em va venir al cap i vaig pensar que també aquest diari fa allò que critica als altres…

Josep Salart
Josep Salart
25.05.2020  ·  23:19

La notícia no es que el ministre marlaska ha fet plegar a l’empleat terrorista de la guardia civil. La notícia es que li ha dit a marlaska que el fci plegar.

El periodisme, avui dia, sempre es queda a mig camí.

JOSEP AMILCAR ALBERT
JOSEP AMILCAR ALBERT
25.05.2020  ·  23:32

Com diria Xavi Castillo, la merda ja els reglota.
Fins quan haurem d’esperar? La majoria de la classe política dels PPCC sembla que està amortitzada. La que no ho està i té possibilitats, ara ha de suportar un nou atac de la claveguera de l’estat que torna a voler sang. Ja la van tastar i saben que poden trinxar, amb la complicitat dels poders claveguerils i amb el vist-i-plau del monarca, qualsevol polític i/o política que s’atrevisca a denunciar el gran femer en que s’ha convertit aquesta monarquia bananera espanyola.
Sols el poble salva al poble. Esperem comptar amb l’ajuda de la merda, que de tant reglotar-los a la gola al règim, els acabe ofegant, i a nosaltres ens faça un poc més fàcil la nostra llibertat.

jordi Rovira
jordi Rovira
25.05.2020  ·  23:41

És a dir: quan has donat masses poders a tot allò que representa De Los Cobos, ja no controles els esdeveniments. Així doncs només tens dues vies a l’horitzó: si no t’emportes tu el carro pel apedregar, estàs deixant que se l’emporti un altre. La serp ha nascut, i has de ser mes serp que la mateixa serp.
Al meu parer, té tota la raó el senyor Partal refermant la seva idea que Madrid està esclatant. No en tenen d’altre. I crec poder enfilar una agulla d’apuntar des d’aquest mirar.

jaume vall
jaume vall
26.05.2020  ·  00:08

Per segon dia consecutiu, demano disculpes per la llargada del text. Sorry.

El 30/09/2014 (plena efervescencia prèvia al 9/N) publicava un bloc a Vilaweb : “El 1881, una carta de Duran i Bas (ministre espanyol, i abans rector de la UB) al president espanyol Francisco Silvela, ja feia la següent consideració:
‘Va penetrando en todas las clases sociales la doble idea de que en Madrid se desdeña en general todo lo que no son intereses exclusivos de la Corte, y que so todo se tienen mala voluntad hacia Cataluña. Y esta doble idea va uniendo a todas las clases sociales. Lo cierto es que Madrid y Cataluña no se entienden.’ 134 anys!!!!! “ (139, a maig de 2020)

També hi exposava: “Espanya és un país que lidera alguns dels rànquings negatius, en els quals seria millor estar en els llocs més baixos de la llista:
1r. País en desigualtat econòmica i social a UE.
1r.País en percentatge de treballadors en atur a Europa.
1r. País en percentatge de joves en atur a Europa.
1r. País europeu en quilòmetres d’AVE. Per davant d’Alemanya i França. A nivell mundial, només darrera de Xina. Amb una mitjana d’ocupació i de rendibilitat per sota de l’alta velocitat alemana i francesa.
1r. País europeu en sentències condemnatòries dels tribunals europeus, en concret del Tribunal d’Estrasburg.
Top-3 països de la UE amb més deute sobirà: 1 Bilió d’Euros, el 100% del PIB.
Top-3 països de la UE amb més dèficit públic : El fons de reserva de les pensions ha baixat un 35% en els darrers anys.
Top-3 europeu amb els serveis bàsics més cars, gas, electricitat, internet.
Top-3 europeu amb la centralització operativa d’aeroports. Darrera de Romania!!!, les decisions estratègiques de l’aeroport de Barcelona no les pren un consorci territorial/privat, coneixedor de les necessitats per fer-lo rendible, sinó AENA Madrid, per afavorir l’enlairement de Barajas i la seva flamant terminal.
Top-5 països europeus amb més percentatge d’aforats i indultats concedits pel govern.
Top-5 països europeus amb la més alta percepció ciutadana de corrupció.
A l’altra banda dels rànquings, els que primen la qualitat i l’excel•lència, en els que convé estar ben amunt en les posicions, tenim:
Rqng. Universitats amb màxima valoració: Cap universitat espanyola entre les primeres 200 de tot el món. La primera catalana, la UB, en el lloc 166è, la segona, la UAB, en el lloc 175è.
Rqng.Transparència institucional: Espanya en el lloc 150è.
Rqng. Creació d’empreses, a la mateixa alçada que Uganda i Equador.
Rqng. Justícia social dins dels països europeus. Lloc 22 sobre un total de 28.
Rqng- Publicació articles científics. Espanya 1,5 documents per mil habitants ; Catalunya 2,0 %o ; Aústria i Finlàndia 2,5 %o ; Suècia 2,9%o.
Espanya, a l’alçada de l’Iran en independència judicial
Un estudi del Fòrum Econòmic Mundial situa l’Estat espanyol en la posició 72, seguit de la república islàmica persa i Indonèsia

Espanya se situa al nivell de l’Iran en independència judicial, segons un estudi del Fòrum Econòmic Mundial. D’un total de 148 Estat analitzats, l’espanyol ocupa el lloc 72. Just darrere seu hi van la república islàmic persa i Indònesia. Espanya obté un escàs 3,7 de nota.Els països amb una justícia més independent del poder executiu són Nova Zelanda (6,7), Finlàndia (6,6), Irlanda (6,4), Hong Kong (6,3), Noruega (6,3) i el Regne Unit (6,2).
Espanya, en canvi, queda per sota de Botswana, Malàisia i Aràbia Saudita. Just per sobre seu se situen Zàmbia (3,7), Itàlia (3,7) i Lituània (3,7), que també queden malparades en el rànquing, titulat Executive Opinion Survey. L’estudi ha valorat la independència judicial respecte dels governs, els ciutadans i les empreses.

“Antes de comenzar la crisis, en el ranking mundial de las economías de todo el mundo España ocupaba la novena plaza en términos nominales, es decir, el PIB medido con los precios en moneda local y convertido a la divisa estadounidense. Ahora se ha situado en el puesto 14º, lo que supone una caída de cinco posiciones, según las estimaciones de PIB de 2014 actualizadas ayer por el Fondo Monetario Internacional (FMI).”

Recordem-ho: Dades de 2014 ¡!!!!! 🤦‍♂️

¿Què ha passat en aquests 6 anys perquè la força de 2,0M de conciutadans, el compromís de centenars de milers manifestants resilients, i l’execrable persistencia espanyola en continuar liderant rànquings vergonyants, no hagi provocat el xoc definitiu d’aquell tren estatal que viatjava a velocitat infernal per un pendent irreversible?
Com vam renunciar a fer servir les bones cartes que ens havia posat a la mà la història i la responsabilitat cívica? 😢
Per tant, des del respecte intel•lectual, professional, i personal cap al director (recordo haver-lo portat fins a Barcelona, després de l’acte / col•loqui celebrat al nostre municipi), he de dir que tant de crítica –justa i necessària, cert- al que fan els espanyols, em destarota. No pas perquè no la comparteixi, sinó perquè sembla dispersar l’energia que hauríem de tenir en “quadrar” els nostres. És la rebequeria de la part feble d’un conflicte, cert. Fills menors respecte a pares. Dona menystinguda respecte a marit maltractador. Minoria respecte a majoria. D’acord. Però a efectes pràctics: dubto que cap espanyolista deixi de votar a favor de la unitat espanyola, només perquè tot, -però tot- ho fan malament els mesetaris. No crec que augmentem la base tot llistant les mancances dels unionistes. En canvi, ens distreu de l’únic, sí, l’únic objectiu polític important pels propers mesos : recosir, obligar els partits catalans a reconstruir ponts entre ells, o amenaçar-los d’una llista cívica per a les properes eleccions.
I, tenint en compte que vaig demanar propostes per a la república, aquí va la meva 8a. Una Catalunya federal. Només un parell o tres de conselleries a Barcelona. A escampar-les pel territori : Lleida, Catalunya Central, Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Girona. Descentralització real, com a Suïssa, com a Alemanya.

teresa permanyer
teresa permanyer
26.05.2020  ·  00:54

M’agrada poder agrair tanta llum al Sr Jaume Vall.

Joan Casanovas
Joan Casanovas
26.05.2020  ·  02:19

Georges Bataille (…Ensayos 1944-1961) explica bé la reflexió de Hegel sobre l’amo i l’esclau: “L’amo romandrà idèntic a sí mateix, mentre que l’Esclau es transformarà perquè treballa.” Bataille cita aquest text d’Alexandre Kojève: “‘L’amo força l’esclau a treballar. I al treballar es torna amo de la Natura. Però no es tornà Esclau de l’Amo sino perquè -en un principi- era esclau de la Natura […]. Al conversir-se pel treball en amo de la Nartura, l’Esclau s’allibera, doncs, de la seva pròpia naturalesa, del seu propi instint que el lligava a la Natura; el treball llavors l’allibera també de sí mateix, de la seva naturalesa d’Esclau, l’allibera de l’Amo.”

Albert Ventura
Albert Ventura
26.05.2020  ·  03:01

Diuen que Nixon va dir que preferia tenir a Edgar Hoover a dins i pixant cap afora que afora i pixant cap a dins. Els espanyols, com sempre, fent les coses del reves.

Ignasi de
Ignasi de
26.05.2020  ·  05:07

Gràcies Vicent pel post escript 2: la gent que fem els números de seguiment de la pandèmia estarem contents de per les teves paraules…. Catalunya 291.810 contagiats

Joan López
Joan López
26.05.2020  ·  05:51

Cuan veig al Sànchez del “Polonia” veig al de veritat aquet home es tal com surt al espai d’humor. I amb un president asins tot pot pasar. Estem preparats per demanar a paisos amics de Catalunya tota l’ajuda posible i d tot tipus. Espanya està a punt de saltar per l’aire.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
26.05.2020  ·  07:46

El “A por ellos” del rei hi té molt a vure amb la serp, l’ou i la mare que ho va parir.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
26.05.2020  ·  07:50

Benvolgut Director, excel·lent editorial de molt bon llegir, però les coses són com són i no com ens agradaria que fossin. Ells tenen la AEAT, els picoletos, el costat fosc de la força amb punyetes a les mànigues, la cabra, i són 40 milions. India tenia a Gandhi però eren deu vegades més que els anglesos, el mateix podem dir de Nelson Mandela. Clar que hi ha precedents, però nosaltres no som finlandesos i mai faríem la “Guerra d’hivern”, ni tant sols som irlandesos. Podem somniar llegint terapèutiques editorials de vós, però en despertat (com diu el deliciós i cruel link de Jaume Bosch), el dinosaure continuava allà. Salut.

Albert Miret
Albert Miret
26.05.2020  ·  08:08

Pérez de los Cobos: l’ou de la serp ja ha esclatat. D’acord. Però és que els ous de serp no esclaten mai d’un en un, sinó de varis en varis o de molts en molts, i la darrera posta va ser immensa i ja està prou madura per a esclatar. Ara cal veure com reaccionen els milers d’ouets de la guàrdia civil, veure com el poder judicial i el traficant -que n’és l’amo se situen al seu costat contra el gobierno, i sobretot, veure què fan els ous de l’Ibex 35 per no perdre poder en el posicionament en el tauler… Com tot, a espanya, això també serà una qüestió d’ous, no pas de coneixement, però cal estar preparats, perquè el tren en baixada i sense frens ja està entrant a tota velocitat a l’estació terminus.

Pep Agulló
Pep Agulló
26.05.2020  ·  09:00

ELS SISMÒGRAFS NO SOLEN ENGANYAR, PERÒ…

Parlem de conflicte entre l’estat (el deep, el que vulgueu) i el govern PSOE-UniPod. Un conflicte amb l’Estat quan es manifesta, implica divergències profundes…

…Si no ho són en els valors coincidents del nacionalisme espanyol (un país, una nació), ¿Més aviat podem parlar de passar comptes dins la dinàmica pròpia del poder (pressions per canvi de socis)?, o si el calat és més fondo, ¿De què parlem?

PS. En el meu imaginari les serps són beneficioses. Ep! que ningú es confongui…

Eduard Samarra
Eduard Samarra
26.05.2020  ·  09:12

“aquesta idea tan arrelada en l’imaginari espanyol que la policia és un instrument no al servei dels ciutadans sinó de la classe política.” Sí, per això es van quedar tan astorats al judici quan Quim Forn els intentava explicar amb tota la paciència de què fou capaç que ell recolzava la independència però que no va exigir els Mossos ni el seu cap que ho fessin. Senzillament, no els entrava al cap.

Però tot això ja ho sabem. Tinc la sensació que cada cop som més lectors i lectores en aquest forum i fora d’ell que estem tips de la crítica a Espanya. És patològica i és un mecanisme evitatiu per no haver de mirar-nos al mirall. Espanya ja pot esclatar que si nosaltres no entenem els motius que ens fan quedar-nos-hi, l’esclat serà (ja és) amb nosaltres dins. Perquè encara que sigui un tòpic, si no hem marxat és perquè no hem volgut. Acceptem el relat del “no ens deixen” com un adolescent irresponsable, quan la realitat és que temem el preu a pagar per la llibertat. Poder es pot fer gairebé tot.

Francesc Picas
Francesc Picas
26.05.2020  ·  09:44

Doncs a mi no em fa cap gràcia aquesta notícia. Remor de sabres?

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
26.05.2020  ·  10:35

Doncs si, remor de sabres. De quina altra manera es pot explicar l’aparició a la televisió d’uniformes emmedallats que ens parlaven de guerra, de soldats i de capitans generals, i no de virus ni malalts ni solucions econòmiques. Allò ja va ser un avís, i era per intentar apaivagar als hiperventilats quarteraris. El segon pas ha estat la sonada destitució d’ahir, i aquest és més punyent. Quin serà el tercer, o més exactament: i ara que?

Joaquim Farres
Joaquim Farres
26.05.2020  ·  11:30

Es menjaran els uns als altres, dels ossos en faran cendres i d’aquestes cendres en renaixerà un nou-vell feixisme per continuar una Ñ ni més ni menys com la de sempre… i nosaltres continuarem rondinant i no fotent res de res.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
26.05.2020  ·  11:31

El problema és que l’estat profund està sempre per sobre els governs. Seguint l’exemple de la Vanguardia, recordo que algun dia del mes de juny de 1974 estava a la Parròquia de Sant Agustí -espai totalment abarrotat de gent- esperant al capellà que havia d’oficiar el funeral de Puig Antich. Quan va sortir a l’altar va deixar anar els noms de dos o tres persones mortes a les quals dedicava aquella missa. No va anomenar per res Puig Antich. La gentada va començar a cridar i xiular davant el cinisme d’aquell capellà que encarnava l’estat profund. Vam sortir gairebé en fila índia per un passadís fet pels ‘grisos’ que anaven fent servir la porra mentre avançàvem pel carrer de l’Hospital en direcció plaça del Padró. La serp campa des de fa molts anys, des de la constitució del 78, des del 23 F, des del 20 S de 2017, des de l’octubre del 2017, des de l’octubre de 2019, … i els nostres avis ens en parlarien molt també de la serp.

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
26.05.2020  ·  11:33

S’ha deixat arrelar massa el poder de la guàrdia civil, uns servidors del poble que els paga, han esdevingut una part cabdal del poder profund, i ara això ha desembocat en una guerra per el poder, i acabarem rebent tots,……ja fa temps que es ve dient, que hi ha una por a aquest poder armat, per part de la suposada esquerra espanyola, que en virtut d’aquesta por, se els hi ha fet la vista grossa moltes en infinitats d’ocasions, al punt que s’han cregut immunes i els amos de tot, fins que ara van a per el govern que no agrada a la dreta extrema i a la extrema dreta, com no els varen parar a temps, ara es el seu cul i els seus sous els que perillen, Marlaska ha fet un acte a la desesperada, ha gosat tocar al cos intocable, i ho pagarà molt car, la guerra la tenim servida, amb un problema greu, molt greu crec jo,…ells tenen las armes….que te el govern espanyol per a defensar-se d’aquesta gent armada?,..que tenim el poble català?, .res, no te ni tenim res, poden destituir a qui vulguin, però quant ells diguin prou, amb un cop de puny els esclafen, encara que això porti l’expulsió d’Espanya de Europa, tant els hi fa, de fet estar sota Brussel·les ja els hi emprenyava molt. Ja era molt evident qui manava a Espanya per damunt del govern, i crec que el PSOE a volgut aparentar a Europa que manen ells, lo qual no es cert, doncs la serp no es morta, i els ous son a centenars, si no a mils, fins i tot dins el PSOE. I en tot això, que hi diu el rei?…..l’emèrit ja ha fugit al carib, i el que tenim que farà?…..repeteixo, això no quedara aquí, “el cuerpo no perdona” i menys -en el seu vocabulari-, que “a un hombre macho, lo destituia un maricón”……segur els hi ha fet un mal terrible…

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
26.05.2020  ·  11:43

Tinc un company de feina, que sempre celebra aquests tipus de notícies. Si dimiteix un polític corrupte espanyol, si jubilen un jutge prevaricador espanyol, sí cau un govern espanyol del pp… Ahir, el primer que em va dir, tot cofoi, abans de res, va ser la destitució del guardia civil espanyol. La resposta, com sempre, en col·locaran un altre igual (d’espanyol) o pitjor.
Valgui això com a comentari sobre l’editorial.
Deixem de mirar cap a Espanya i pensem en com alliberar-nos i fer-los fora de la nostra terra? Que marxin (no que marxem, com molts companys repeteixen, encara que ja s’entén…)

Jordi Tubella
Jordi Tubella
26.05.2020  ·  12:56

Allà ja s’ho faran, que nosaltres tindrem el mateix, sempre. Només funciona la lluita dels de no tant a la dreta vs. els de la dreta, dreta. L’incident d’ahir a Ñ n’és un exemple. Sigui el resultat que en surti, hi haurà algun canvi en la seva visió de Catalunya? Cap ni un. El pitjor és q

David Mascarella
David Mascarella
26.05.2020  ·  13:02

Quanta sorpresa i lamentació! estem en descoberta permanent.

Com diu Eduard Samarra “Però tot això ja ho sabem. Tinc la sensació que cada cop som més lectors i lectores en aquest forum i fora d’ell que estem tips de la crítica a Espanya. És patològica i és un mecanisme evitatiu per no haver de mirar-nos al mirall”

A mi em sorprèn més el què diu Partal “que el colp d’estat del 20 de setembre del 2017 va aconseguir de frenar momentàniament el procés d’independència de Catalunya però va tenir un efecte, un preu, devastador per a Espanya, que a la llarga serà molt més determinant que el primer.”

Ara a pilota passada ja es pot acceptar que anem per fases? ja no és la irresponsabilitat dels “nostres partits” aquell pas endavant que no va culminar? perquè doncs finalment es reconeix la validesa de l’intent? . A veure si alguns opinadors del fòrum comparteixen això, sobretot ara que el President Puigdemont diu (també) que cal trepitjar tots els camins, que tots som imprescindibés, que unitat no és llista única, i que calen molts anys de “preparació” per enfortir-nos en tots el camps, i aconsellant que el President Torra com a cap de Govern segui a una taula creda no pas per renúncies, sinó per posar en evidència això que ja sabem i die cada dia.

Enric Maçana
Enric Maçana
26.05.2020  ·  13:34

El Deep State es implacable i sense limits.
Malgrat que Sanchez fa tot el que pot per complaure le Deep State, aquest no en te prou, sencillament nomès vol la seva gent al gobierno, es a dir els feixistes, al cim del estat.
La destitució del falangista es un intent desesperat per frenar la trama en contra del leader PSOE.
Es varallen entre ells, seria bo que els nostres politics aprofitessin les ocasions que es presentaran.

Josep Gualló
Josep Gualló
26.05.2020  ·  14:25

Estic convençut que la única manera que tenim els independentistes te treure profit del podriment d’Espanya (d’esclafar l’ou de la serp quan encara és a la closca), és anant units i esperar a barallar-nos quan tinguem la independència molt assegurada.

No sé per quina raó em venen a la memoris els dos darrers versos d’una llarguíssima poesia de Gabriel y Galan de nom LA PEDRADA que els Maristes em van fer aprendre de memòria fa seixanta i tants anys i que encara puc recitar sencera.

Els dos versos son aquests:

¿Somos los hombres de hoy
aquellos niños de ayer?

Rosa Gispert
Rosa Gispert
26.05.2020  ·  14:47

Ja n’estic cansada de sentir parlar d’Espanya a cada crònica diària. Si són el pitjor del pitjor. Tant de bo la serp sel’s cruspeixi aviat,. Però com diu Jaume Vall no perdem més el temps i plantegem una nova estratègia.
No cal amenaçar els partits amb una alternativa. Cal començar a construir-la. Al més aviat millor.

Roser Caminals
Roser Caminals
26.05.2020  ·  16:27

Sí, Rosa Gispert, comencem a construir l’alternativa. Si engresquem prou ciutadans, els partits o militants dels partits, seguiran.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
26.05.2020  ·  16:43

De quina serp parla director Partal?

De la serp feixista militar O DE LA SERP PSOE/PP CONSTITUCIONALISTA ?

PAU BOLDU
PAU BOLDU
26.05.2020  ·  20:02

El PSOE NO ES GOVERN PROFUND? es més profund que vox, controla el poder o es el poder franquista. Per cert el Consejo de Estado encara no ha exigit al PSOE I MILITANTS EL RETORN DE LA BANCARROTA DEL ERE ANDALUZ, i els partits catalans no ho denuncien, com es?

Maria Villarroya
Maria Villarroya
26.05.2020  ·  20:14

Jo també crec inútil parlar dia sí i dia també de com dolenta és Espanya. Ja ho sabem que només volen la nostra assimilació i la mort de la nostra nació, començat per la llengua. Aquesta és la realitat i bé…què fem amb ella? Construïm l’alternativa d’una vegada per totes….fem el primer pas…gent valenta i amb les coses clares i que parli clar i català…per començar una alternativa que digui senyors vam fer el referèndum i el vam guanyar…!
Sr. Partal jo tinc la impressió que d’un temps a aquesta part el seu digital també rep pressions i no parla del tot clar!

Lluí Mor
Lluí Mor
26.05.2020  ·  20:22

Jaume Bosch. bonissim l’enllaç.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any