Per què VilaWeb ha decidit de renunciar a la subvenció per projectes de la Generalitat?

  • Un any més, el repartiment de la publicitat de la Generalitat presenta discriminacions importants

Vicent Partal
16.05.2022 - 21:40
Actualització: 17.05.2022 - 08:03
VilaWeb

La Generalitat de Catalunya va fer públic ahir l’informe anual en què explica en què i amb qui s’ha gastat els diners de la publicitat institucional. Gràcies al fet que el govern català fa aquest exercici de transparència –cal recordar que és gairebé l’única institució que el fa–, tots podem tenir una noció bastant exacta sobre com les relacions entre la política i els mitjans contaminen la societat catalana.

Novament, la desproporció entre les xifres que reben unes capçaleres i unes altres és enorme i no es poden explicar amb criteris purament tècnics. I novament es repeteix aquesta tendència tercermundista que fa que la proximitat política als responsables de torn de la gestió de la publicitat es traduesca en més diners per a ells. Sovint d’una manera que tan sols es pot considerar escandalosa.

Ni que siga sols parcialment –d’ençà del mes de maig–, l’any 2021 la gestió dels diners de la publicitat de la Generalitat va estar en mans d’una conselleria gestionada per Junts –els darrers anys havia estat gestionada per Esquerra– i VilaWeb torna a ocupar una posició clarament incoherent, que s’ha de qualificar de discriminatòria. Com a diari, sempre hem estat conscients que molestem a tothom.

L’any 2021, en l’apartat de premsa digital, VilaWeb va rebre campanyes publicitàries de la Generalitat de Catalunya per un valor de 158.087 euros. I al seu costat el diari Ara en va rebre 1.547.172, deu vegades més. I La Vanguardia, 1.030.554; el Nacional, 662.242; El Periódico, 502.108; Nació Digital, 455.191; Público, 381.126; i Time Out, 257.476.

Ja hem expressat alguna altra volta la nostra preocupació per unes xifres tan escandaloses com aquestes. Pensem que la Generalitat gasta massa diners en mitjans i per això la nostra protesta no té a veure amb què puguen invertir en nosaltres ni reclama un sol euro més per a VilaWeb. Ens preocupa que hi haja mitjans l’existència dels quals depenga gairebé completament dels diners de les institucions, cosa que els converteix inevitablement en mitjans captius. I que el govern pense que pot influir en l’opinió pública dopant els mitjans per a després collar-los.

D’ençà que va començar VilaWeb, el 1995, aquest diari sempre ha guanyat diners per l’activitat pròpia, convençut que no podia dependre de les institucions sense que això posàs en perill el sentit del projecte. I d’ençà del 2004 hem treballat decididament per un model de subscripció voluntària, per la creació d’una comunitat de lectors que vulguen protegir la nostra independència, que ha estat, és i serà la garantia de l’exercici periodístic de VilaWeb.

No és fàcil aquest camí. Vam trigar onze anys a aconseguir que dos mil lectors es fessen subscriptors. Però, malgrat això, no vam defallir en cap moment, convençuts que aquell era i és el camí. Després hi ha hagut salts que ens han catapultat als més de 22.000 subscriptors que som avui. I tenim fixat l’objectiu d’arribar a 30.000 subscriptors, pel cap baix, per a consolidar-nos definitivament i encarar amb totes les garanties les dècades vinents de publicació d’aquest diari. 

I avui aquest esforç tan gran el reivindiquem en la constància i la coherència i volem explicar que respon a dues raons. En primer lloc, a tot el món, tots aquells diaris que podem comparar amb VilaWeb han coincidit a impulsar programes de subscripció i a demanar als lectors que els ajuden a publicar-se. Creiem que aquest és el model correcte i encertat de fer una empresa periodística en el moment actual.

Però també ho fem, i volem deixar-ho ben clar, perquè estem compromesos amb la idea de fer un país millor i una societat millor. I per aconseguir-ho no sols cal canviar la política. Cal canviar-ho tot, també els mitjans i la dependència que tenen del poder. És per aquest motiu que avui us volem anunciar que hem renunciat, amb plena consciència, a presentar-nos a les subvencions per projecte que convoca la Generalitat de Catalunya.

VilaWeb accepta la subvenció estructural que atorga la Generalitat, perquè és una subvenció que en el curs dels anys s’ha anat consolidant d’acord amb unes regles de repartiment molt concretes que fan difícil la discrecionalitat. Però VilaWeb no participarà ara en un nou sistema de subvencions que ha estat instituït per a repartir discrecionalment diners als mitjans també des del Departament de la Presidència, que en aquest cas és a les mans d’ERC, partit que en aquest període ja no gestiona el repartiment de la publicitat institucional.

En un moment en què caldria reduir de manera important els diners que la Generalitat gasta en mitjans, no creiem que calga obrir una nova finestra per al repartiment discrecional de diners, que podria derivar, com passa amb la gestió de la publicitat institucional, en clientelisme polític. De la mateixa manera, i per la mateixa raó, denunciem un any més que el repartiment de la publicitat és una via intencionada d’influir des de la política en els mitjans –en el cas de VilaWeb, intentant ja fa anys que tanquem per manca de recursos.

Per tot plegat, avui he de donar les gràcies d’una manera molt especial als més de 22.000 lectors de VilaWeb que ja se n’han fet subscriptors i que amb la seua generositat ens ajuden a fer un país millor, en aquest cas concret a partir dels mitjans. Aquests darrers temps tots heu estat testimonis dels grans passos endavant que hem fet com a diari, l’obertura de la redacció de València, les Històries de VilaWeb, la incorporació del Paraulògic i la maqueta nova, entre els darrers. Sapigueu que en farem més i que no pararem de treballar. Perquè estem convençuts que podem fer el millor diari imaginable en català. Perquè sabem que podem fer-lo mantenint el compromís amb la nostra societat, amb la nostra nació, un compromís que VilaWeb ha demostrat des de bon començament, ara fa vint-i-set anys. I, evidentment i sobretot, per a respondre de manera adequada, com cal, a la vostra confiança.

 

PS1. A partir d’avui ja podeu descarregar-vos la nova versió de l’aplicació de VilaWeb per a iPhone. Aquesta nova versió inclou els canvis de la nova maqueta i les facilitats per als subscriptors, com ara la de no veure anuncis. Per motius aliens a VilaWeb, aquesta versió de l’app no s’ha pogut posar a disposició dels lectors fins avui.

PS2. Si encara no en sou subscriptors, sapigueu que necessitem que us en feu. Si voleu apuntar-vos-hi, aneu a aquesta pàgina.

Aquest editorial no és el d'avui i per això ja té tancada l'opció d'afegir un comentari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any