Per què VilaWeb ha decidit de renunciar a la subvenció per projectes de la Generalitat?

  • Un any més, el repartiment de la publicitat de la Generalitat presenta discriminacions importants

Vicent Partal
16.05.2022 - 21:40
Actualització: 17.05.2022 - 08:03
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Generalitat de Catalunya va fer públic ahir l’informe anual en què explica en què i amb qui s’ha gastat els diners de la publicitat institucional. Gràcies al fet que el govern català fa aquest exercici de transparència –cal recordar que és gairebé l’única institució que el fa–, tots podem tenir una noció bastant exacta sobre com les relacions entre la política i els mitjans contaminen la societat catalana.

Novament, la desproporció entre les xifres que reben unes capçaleres i unes altres és enorme i no es poden explicar amb criteris purament tècnics. I novament es repeteix aquesta tendència tercermundista que fa que la proximitat política als responsables de torn de la gestió de la publicitat es traduesca en més diners per a ells. Sovint d’una manera que tan sols es pot considerar escandalosa.

Ni que siga sols parcialment –d’ençà del mes de maig–, l’any 2021 la gestió dels diners de la publicitat de la Generalitat va estar en mans d’una conselleria gestionada per Junts –els darrers anys havia estat gestionada per Esquerra– i VilaWeb torna a ocupar una posició clarament incoherent, que s’ha de qualificar de discriminatòria. Com a diari, sempre hem estat conscients que molestem a tothom.

L’any 2021, en l’apartat de premsa digital, VilaWeb va rebre campanyes publicitàries de la Generalitat de Catalunya per un valor de 158.087 euros. I al seu costat el diari Ara en va rebre 1.547.172, deu vegades més. I La Vanguardia, 1.030.554; el Nacional, 662.242; El Periódico, 502.108; Nació Digital, 455.191; Público, 381.126; i Time Out, 257.476.

Ja hem expressat alguna altra volta la nostra preocupació per unes xifres tan escandaloses com aquestes. Pensem que la Generalitat gasta massa diners en mitjans i per això la nostra protesta no té a veure amb què puguen invertir en nosaltres ni reclama un sol euro més per a VilaWeb. Ens preocupa que hi haja mitjans l’existència dels quals depenga gairebé completament dels diners de les institucions, cosa que els converteix inevitablement en mitjans captius. I que el govern pense que pot influir en l’opinió pública dopant els mitjans per a després collar-los.

D’ençà que va començar VilaWeb, el 1995, aquest diari sempre ha guanyat diners per l’activitat pròpia, convençut que no podia dependre de les institucions sense que això posàs en perill el sentit del projecte. I d’ençà del 2004 hem treballat decididament per un model de subscripció voluntària, per la creació d’una comunitat de lectors que vulguen protegir la nostra independència, que ha estat, és i serà la garantia de l’exercici periodístic de VilaWeb.

No és fàcil aquest camí. Vam trigar onze anys a aconseguir que dos mil lectors es fessen subscriptors. Però, malgrat això, no vam defallir en cap moment, convençuts que aquell era i és el camí. Després hi ha hagut salts que ens han catapultat als més de 22.000 subscriptors que som avui. I tenim fixat l’objectiu d’arribar a 30.000 subscriptors, pel cap baix, per a consolidar-nos definitivament i encarar amb totes les garanties les dècades vinents de publicació d’aquest diari. 

I avui aquest esforç tan gran el reivindiquem en la constància i la coherència i volem explicar que respon a dues raons. En primer lloc, a tot el món, tots aquells diaris que podem comparar amb VilaWeb han coincidit a impulsar programes de subscripció i a demanar als lectors que els ajuden a publicar-se. Creiem que aquest és el model correcte i encertat de fer una empresa periodística en el moment actual.

Però també ho fem, i volem deixar-ho ben clar, perquè estem compromesos amb la idea de fer un país millor i una societat millor. I per aconseguir-ho no sols cal canviar la política. Cal canviar-ho tot, també els mitjans i la dependència que tenen del poder. És per aquest motiu que avui us volem anunciar que hem renunciat, amb plena consciència, a presentar-nos a les subvencions per projecte que convoca la Generalitat de Catalunya.

VilaWeb accepta la subvenció estructural que atorga la Generalitat, perquè és una subvenció que en el curs dels anys s’ha anat consolidant d’acord amb unes regles de repartiment molt concretes que fan difícil la discrecionalitat. Però VilaWeb no participarà ara en un nou sistema de subvencions que ha estat instituït per a repartir discrecionalment diners als mitjans també des del Departament de la Presidència, que en aquest cas és a les mans d’ERC, partit que en aquest període ja no gestiona el repartiment de la publicitat institucional.

En un moment en què caldria reduir de manera important els diners que la Generalitat gasta en mitjans, no creiem que calga obrir una nova finestra per al repartiment discrecional de diners, que podria derivar, com passa amb la gestió de la publicitat institucional, en clientelisme polític. De la mateixa manera, i per la mateixa raó, denunciem un any més que el repartiment de la publicitat és una via intencionada d’influir des de la política en els mitjans –en el cas de VilaWeb, intentant ja fa anys que tanquem per manca de recursos.

Per tot plegat, avui he de donar les gràcies d’una manera molt especial als més de 22.000 lectors de VilaWeb que ja se n’han fet subscriptors i que amb la seua generositat ens ajuden a fer un país millor, en aquest cas concret a partir dels mitjans. Aquests darrers temps tots heu estat testimonis dels grans passos endavant que hem fet com a diari, l’obertura de la redacció de València, les Històries de VilaWeb, la incorporació del Paraulògic i la maqueta nova, entre els darrers. Sapigueu que en farem més i que no pararem de treballar. Perquè estem convençuts que podem fer el millor diari imaginable en català. Perquè sabem que podem fer-lo mantenint el compromís amb la nostra societat, amb la nostra nació, un compromís que VilaWeb ha demostrat des de bon començament, ara fa vint-i-set anys. I, evidentment i sobretot, per a respondre de manera adequada, com cal, a la vostra confiança.

 

PS1. A partir d’avui ja podeu descarregar-vos la nova versió de l’aplicació de VilaWeb per a iPhone. Aquesta nova versió inclou els canvis de la nova maqueta i les facilitats per als subscriptors, com ara la de no veure anuncis. Per motius aliens a VilaWeb, aquesta versió de l’app no s’ha pogut posar a disposició dels lectors fins avui.

PS2. Si encara no en sou subscriptors, sapigueu que necessitem que us en feu. Si voleu apuntar-vos-hi, aneu a aquesta pàgina.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
16.05.2022  ·  22:28

Qui té el cul llogat, no seu on vol. Ni quan vol, tampoc. Seguim.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
16.05.2022  ·  22:29

Gràcies Sr. Vicent Partal per la vostra coherència i bon fer. Salut i llarga vida a Vilaweb i a tots els seus treballadors.

Gervasi Herranz
Gervasi Herranz
16.05.2022  ·  22:39

Gràcies Vicent, d’uns anys ençà sóc subscriptor de Vilaweb, i n’estic molt satisfet. Seguiu amb la bona feina.

Antoni Castelló
Antoni Castelló
16.05.2022  ·  22:41

Enhorabona i sempre endavant

Marc Avià
Marc Avià
16.05.2022  ·  22:45

Feu un gran servei a la societat i sou el contrapunt necessari a la major part de la premsa. Endavant!

Núria Florensa
Núria Florensa
16.05.2022  ·  22:55

Sr. Partal. Molt contenta i honorada de ser sòcia.
Molt ben fet de no acceptar subsidis amb compromís polític. Ja no seria Vilaweb: un “vocero” més.
Denunciar l’arbitrarietat €, molt bé. Alhora, no participar 👍👏🤗

Francesc Puertolas
Francesc Puertolas
16.05.2022  ·  23:06

Un gest que honora Vilaweb i la distancia de la profunda corrupció que impera en les relacions de poder del nostre país. Volem la independència per persistir com a poble, però també per millorar com a poble. Molt content de ser un dels 22.000.

acracia Casanova
acracia Casanova
16.05.2022  ·  23:10

Moltes gracies Sr.Partal pel treball a Vilaweb des del principi, un plaer fruir cada dia la lectura, per molts anys tanta honestedat i professionalitat.

Àngels Folch
Àngels Folch
16.05.2022  ·  23:16

Ja fa uns quants anys que sóc subscriptora de Vilaweb. També en sóc d’El Punt Avui i també n’era inicialment de l’ARA però tant bon punt li vaig començar a veure el llautó m’en vaig donar de baixa.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
16.05.2022  ·  23:18

Bravo Partal!!! Sí, cal fer així les coses. Felicitats, gràcies i endavant! L’error garrafal dels politics és i ha estat no confiar en la gent sinó en el “poder”. Cal que la gent ho fem exactament al revés: confiem en nosaltres mateixos! No en el Poder! I cal començar ara i aqui, o no ho farem mai. De fet m’agrada constatar que Vilaweb practicarà des d’ara una forma de desobediència radical, o millor dit una forma de NO-OBEDIÈNCIA als poders fàctics de cap mena. Gràcies!!!

Daniel Llorca
Daniel Llorca
16.05.2022  ·  23:24

Benvolgut Vicenç, tot i estar d’acord amb la precisió que heu pres, fet que honora a Vilaweb, crec que seria interessant saber el nombre de lectors dels diferents mitjans digitals que han rebut subvencions, d’aquesta manera quedaria clar el boicot que rep Vilaweb.
PD: no dubto de Vilaweb en cap moment, per això orgullosament sóc subscriptor, però crec necessaria aquesta informació.

joan rovira
joan rovira
16.05.2022  ·  23:34

Després d’aquest mesurat editorial per explicar la discrecionalitat clientelar amb els mitjans afins per part de la Generalitat en qualsevol govern, amb una decisió que us honora com a mitjà independent. La pregunta que em formulo: ¿que succeirà el dia que us decidiu a plantejar un marc de referència comú pels continguts del digital en el sentit següent?:

*Que el sistema colonial a la Nació català té dos àmbits simultanis. L’escenari (A) que votem i no mana i l’escenari (B) que no votem i pren decisions estratègiques. Poso com a exemple les notícies d’avui que no ho expliquen:

Escenari (B)
-Nissan (CZFB), depèn de l’estat espanyol d’ençà de 1916 i la Generalitat no pinta res. Cosa que no diu ningú.
-Creuers (Port BCN), depèn de l’estat espanyol i la Generalitat no pinta res. Cosa que no diu ningú.
-Catalangate (Seguretat), depèn de l’estat. Etc.
-Descarrilament (Rodalies), depèn de l’estat. Vergonya completa.

Escenari (A)
-Entrevista Intersindical-CST. Interins, depèn de la Generalitat, i ara en una entrevista ens informen del 35,5% d’interins a l’administració catalana (46.828 places d’interinatge). Mentre Europa parli d’un màxim del 8% d’interinatge.
-Entrevista al president comissió d’energia C.E.I., que havia treballat amb els governs de Pujol, Maragall, Montilla i Mas diu ara: “a Catalunya tan sols produïm el 6% de l’energia primària que consumim.” Aquest endarreriment ens està subordinant per mitjà de polítics d’aquí a l’estat.

*La qual cosa explica com funciona el sistema colonial a Catalunya. A la Generalitat NO fan res en determinats sectors per tal que la iniciativa privada se’n ocupi pels mateixos responsables que ho ha impedit com el cas següent:

“En aquest parc del Terol, hi treballa gent com Felip Puig.
—Això és el que mou. I aquest projecte s’ha mogut, ha demanat autoritzacions i ha fet els processos.”

O el que passa a la conselleria de Sanitat, Ensenyament, etc.
Cal acabar amb la xacra de l’oligarquia política i professional, tant catalana com espanyola, que impedeix fer un país nou.

CONCLUSIÓ
Sense marc de referència compartit per una societat es fa molt difícil conèixer on és cadascú. I poder relacionar les diferents notícies amb els responsables. Perquè sense aquest marc comú (A) i (B) explícit en cada notícia, s’alimenta la dissonància cognitiva del lector i el període de comprensió col•lectiva es retarda tant com una generació.

Finalment, encoratjar al director de VilaWeb i a tot l’equip a continuar en aquesta tasca de redreçament periodístic per una informació comprensiva de l’estat colonial que els militants per la independència volem abandonar, a la vegada que és indispensable per a la resta, en tant que sense República no hi ha drets socials ni deures solidaris.

Josep Carreras
Josep Carreras
16.05.2022  ·  23:39

Moltes gràcies. Dignitat i honradesa sempre són bones companyes

Xavier Ludevid
Xavier Ludevid
16.05.2022  ·  23:40

Vicent, jo sóc subscriptor precisament perquè m’agrada el vostre diari i vull que seguiu essent independents.
Llegir la teva editorial és el primer que faig després de fer un petó a la dona cada matí…..
Seguiu endavant !!!

M Dolors Montagut
M Dolors Montagut
16.05.2022  ·  23:44

Aquesta decisió és molt coherent i us honora. Vull transmetre-us el meu agraïment pel vostre periodisme independent, tant i tant necessari en els nostres dies.
És per aquest motiu que, a l’hora d’estar al cas de les notícies. jo em refio de Vilaweb, i més si és davant d’informacions no coincidents segons la font periodística que ho publica.
Em sento orgullosa de contribuir, encara que només sigui com a subscriptora, a fer possible aquest projecte.
Els vostres editorials diaris els espero amb candeletes. Gràcies, Vicent!

Jaume Ortí
Jaume Ortí
16.05.2022  ·  23:50

En principi estic en contra de les subvencions a la premsa. “Music pagat no fa bon so” que diuen, i el concepte de premsa lliure és antagònic al de premsa subvencionada.
Ara bé, en una situació com la de Catalunya i la del català és clar que ni tan sols el més liberals dels liberals pot pretendre convèncer ningú que la premsa en català pot estar en igualtat de condicions a la premsa en castellà o amb traduccions dolentes al català, aquestes sí, pagades totalment amb calés públics (Un dia estaria bé recordar quant va costar a la Generalitat que el Periódico o La Vanguardia tinguessin versió en català, i estaria encara millor esbrinar a què es van dedicar els recursos perquè no pot ser que amb tants diners invertits la traducció, perquè és traducció, sigui tan dolenta). Així doncs cal que d’alguna manera la premsa en català tingui algun ajut. Distribuït de quina manera? No ho sé, però de manera que la premsa no en depengui perquè si no és que s’ha venut.

L’altra opció és tenir un gruix de subscriptors que facin l’empresa si més no autosuficient i aquest diari nostre sembla que va pel camí. Em realitat ser independent vol dir viure amb els teus propis recursos i sense dependre de ningú. Només així seràs lliure per a fer el que vols fer. Això val per a un diari i per a tot.

Fem una ullada a les dades que aporta l’editorial:

“el diari Ara en va rebre 1.547.172, deu vegades més que Vilaweb”

El diari que va néixer com l’esperança de la premsa indepe moderna i renovada i als quatre dies estava controlat per Fernando Rodés que no ve de nissaga indepe precisament. Recordem la vergonyosa editorial que va publicar el 2017 per a justificar perquè no publicava l’anunci del referèndum per la independència. Ara és el diari més subvencionat.

” I La Vanguardia, 1.030.554;”

El diari de l’establishment a Catalunya. Quan ha calgut ha estat monàrquic, republicà, franquista, pujolista,… sempre a l’ombra del poder. Tanmateix és una ombra del que va arribar a ser.

“El Nacional, 662.242”

Una broma de diari. Un pescaclics gegant. Titulars que són endevinalles per a veure si la gent hi clica. Traduccions al català de vergonya aliena, perquè és un diari indepe que pel que sembla s’escriu en castellà, es tradueix amb un traductor dolent i els correctors o són negligents o no hi són.
N’hi ha qui el critica perquè té una secció de safareig de famosos (En Blau, se’n diu). Doncs ves per on jo trobo que n’és una de les virtuts. Si volem ser un país normal cal que tinguem també d’aquestes coses. I tenir un star-system nostrat per a no viure del del país del costat.
Una cosa bona que té és que alguns articulistes d’opinió són bons, val a dir. Coexisteixen amb d’altres que entenc que hi són posats per quota de partit.
Per cert, el seu director, Pepe Antich, serà en breu el nou director de l’ARA, segons diuen.
Per cert bis, Pepe Antich és el germà de Xavier Antich, l’actual president d’Òmium Cultural.
Per cert bis bis, Xavier Antich va ser President de la Fundació Tàpies, qui el va succeir? Ves per on, Fernando Rodés, el propietari de l’Ara.

“El Periódico, 502.108”

“The Nota”, no cal dir res més. Qui els ha vist (fa com uns trenta anys) i qui els veu. Eren pro-PSC però si més no no feia gaire vergonya llegir-los.

“Nació Digital, 455.191”

No puc dir-ne gaire cosa perquè quan he volgut entrar a llegir un article m’ha estat impossible per la quantitat de bàners que hi ha. Perdo la paciència. I no exagero gens ni mica.

“Público, 381.126”

I exactament, per què la Generalitat dóna aquesta subvenció a un diari espanyol? Una subvenció que és més del doble de la que rep can Vilaweb.
Coneixeu algú que el llegeixi? Regularment, vull dir. No que cliqui a un article concret que li arribi per Whatssapp o Twitter.

Jo tampoc.

“Time Out, 257.476”

Setmanari gratuït perquè el paguem entre tots. Una mena de la Guia de l’Oci que hi havia abans i que no sé si encara existeix però en pla modernet, hipster i woke.
Té edicions a diverses ciutats del món. La de Barcelona, que és la que ens ocupa, té com a cap l’Eduard Voltas. Ideòleg d’ERC al que haureu vist al Més 324 dient parides. Durant molt de temps va defensar el castellà a una Catalunya independent (qui no era d’acord amb ell era titllat de feixista i tal), era molt actiu a Twitter fins que va tancar el compte avergonyit després de les crítiques que va rebre després de piular que si calia lliurar Ucraïna a Putin que es fes si així s’havia d’aturar la guerra. Pacte de Munic reloaded.

—————————————————

Dons aquest és el mostrari del panorama. El monstrari, millor dit.

Davant d’això tenim Vilaweb que sembla ser, que jo sàpiga, l’únic mitjà que és catalanocèntric conseqüent en el sentit de la Catalunya Gran (o sigui els PPCC). Tant de bo n’hi hagués més però de moment és el que hi ha. O potser n’hi ha però no els conec. En tot cas deuen ser de difusió més petita.

És un diari que m’agrada i m’encanta per algunes coses i em desagrada molt per unes altres. Però cal reconèixer que és conseqüent.

Ja sabem que la gent que llegeix Vilaweb ho fa per resistència, per lluita, etc. Però estic segur que si fóssim independents i un país sense urgències històriques la majoria hi continuaria donant suport, per la qualitat del propi diari.

Ferran Ribó
Ferran Ribó
16.05.2022  ·  23:59

És un privilegi poder llegir un diari independent com Vilaweb, és un orgull formar-ne part i és satisfactori haver aconseguit alguns subscriptors del meu entorn familiar. Coincideixo moltíssim amb la línia editorial, considero que els continguts editorials són d’un nivell cultural, informatiu, reflexiu i periodístic extraordinaris. I confïo que tot plegat jugui un paper important en el futur de la nostra Nació, Catalunya. Moltes gràcies¡¡*¡¡

Núria Coma
Núria Coma
17.05.2022  ·  00:09

Felicitats i gràcies

Jaume Riu
Jaume Riu
17.05.2022  ·  00:10

CAL CANVIAR-HO TOT
La premsa de paper en general, i la premsa captiva en particular, necessiten els diners de les institucions per sobreviure.
En una ocasió anterior ja vam tenir l’oportunitat de reflexionar sobre la independencia de VilaWeb amb la política econòmica impecable de dependre, sobretot, de la subscripció voluntaria.
Necessitem la premsa capaç de molestar a tothom per fer un país millor i una societat millor, perquè per aconseguir-ho no sols cal canviar la política. Cal canviar-ho tot, també els mitjans i la dependència que tenen del poder, com diu Vicent Partal, i ho comparteixo.
Moltes gràcies Vicent, i tot l’equip de VilaWeb que sou coherents per renunciar a la subvenció per projectes de la Generalitat autonòmica i sempre intervinguda.

Josep Pericas
Josep Pericas
17.05.2022  ·  00:13

Només fent una ullada al diari ARA, afegim:

* Entitats dependents de la Generalitat
* La Caixa
* Liceu (Generalitat, Ajuntament,…)
* Consorci Zona Franca (govern espanyol)
* Ajuntament de Barcelona
* Diputació de Barcelona

Albert Pérez
Albert Pérez
17.05.2022  ·  00:14

Comparteixo plenament la majoria de comentaris i m’agradaria dir que caldria rdcollir el guant que us llença el Sr. Ortí: cal saber qui és qui, d’on ve, de què viu i quina audiència real té… Només a partir d’aquestes factuals i empíriques es podrà començar a retratar el lamentable panorama comunicatiu català que apuntava maneres fa dues dècades i ara està corcat fins el moll de l’ós. Ah, jo també seguia l’Ara. Fart, només entro a llegir els articles del professor Culla.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
17.05.2022  ·  00:19

Seguim. I demanem a la Generalitat, de tots, els criteris de repartiment amb insistència. Són els criteris que prevaldrien en un estat català independent. Ens aniria bé ssber-ho.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
17.05.2022  ·  00:47

I continuarem sent subscriptors i el continuarem promocionant amb els nostres coneguts.
Perquè aquest país necessita aquest periodisme independent i honest.
Fem entre tots aquesta meta dels 30.000 subscriptors!
I que deixin diaris com partidistes La Vanguardia, o oportunistes com l’Ara, o com “el Caso” com El Nacional.

josep SELVA
josep SELVA
17.05.2022  ·  01:10

M’afegeixo al documentat comentari de l’amic Jaume Ortí i el faig meu totalment.
Soc subscriptor de Viaweb des de la gloriosa época dels blocs – que per cert no trobo en el nou format- i com he dit a bastament Vilaweb es l’únic mitjà fet amb perspectiva de Països Catalans i tan sols per aquest motiu mereixeria el nostre recolzament

Jaume Soler
Jaume Soler
17.05.2022  ·  04:51

Enhorabona per la decisió. És un orgull poder contribuir en aquest projecte independent i fresc.
Coincideixo totalment. Cal canviar-ho tot i refer el país des dels fonaments. L’estructura actual està corcada i no té més remei que l’enderroc.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
17.05.2022  ·  05:59

Els politics es creuen que son Deus i poden fer el que volen. Ara i Godó son els reis d’ERc

Maria Rosa Biadiu
Maria Rosa Biadiu
17.05.2022  ·  06:44

La Generalitat malgastan-se millions d’euros? Necessiten que els recolzin i els facin propaganda? Quelcom no deu ser gaire cristià . Quina vergonya ! Pobre Catalunya !
Gràcies Vicent per un diari que diu les coses com son peti qui peti. Endavant!

Jordi Torruella
Jordi Torruella
17.05.2022  ·  06:45

Un orgull poder participar en aquest projecte com a subscriptor. Moltes gràcies VilaWeb.

Isabel Blazquez
Isabel Blazquez
17.05.2022  ·  06:49

Bon dia i gràcies per la vostra dignitat i veracitat que professeu.
Molt contenta per vosaltres i alhora per donar-nos les notícies tant aclaridores que d’altres no volen, o ara sabem que no poden perquè els han comprat.
Gràcies vilaweb!

Daniel Parcerisas
Daniel Parcerisas
17.05.2022  ·  06:55

Es per coses com aquesta que sou l’únic diari al que estric subscrit.
Gràcies per fer la vostra feina amb coherència i honestedat.

Vicen Maupoey
Vicen Maupoey
17.05.2022  ·  06:59

Esmorzo amb VilaWeb cada mati, es un moment únic per començar bé el dia!
Valoro la seva coherència i full de ruta insubornable .
Orgullosa de ser subscriptora .
Gracias Partal per la feina ben feta i a tot l’equip de VW.!!

Albert Miret
Albert Miret
17.05.2022  ·  07:00

I nosaltres, Vicent, us donem les gràcies a tots plegats per tenir la valentia de mantenir l’únic diari fiable dels Països Catalans i no caure en la xarxa de mitjans del poder que cada vegada més foten autèntica pena publicant sempre només el que interessa al partidet de torn i de la trucada madrilenya i mai el que interessa al país. Gràcies, VilaWeb!

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
17.05.2022  ·  07:09

Felicitats i gràcies. Interessant l’anàlisi que fa Jaume Ortí.
Salut.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
17.05.2022  ·  07:22

Moltes gràcies Vicent i tothom de VilaWeb! Estic molt orgullosa de ser part d’aquests 22.000 subscriptors i espero veure’n aviat 200.000.
Que VilaWeb existeixi em fa feliç.

Josep Frigola
Josep Frigola
17.05.2022  ·  07:28

Costa molt competir amb els grans i potents grups editorials que mai han apostat pel país, per això penso que és bo que el nostre Govern incentivi i ajudi la premsa en català i catalana, perquè parteix en inferioritat de condicions. Dit això, és evident que l’actual sistema és pervers perquè té efectes secundaris no desitjats que caldria corregir.
La decisió de Vilaweb és valenta i arriscadai, espero que sigui valorada pels lectors.

Eduard Vilaplana
Eduard Vilaplana
17.05.2022  ·  07:44

Sou una joia en mig del fangar. Tot indica que hi ha un gran equip al darrera. Això no té preu i ho hem de conservar i expandir com sigui.

Joan Antó
Joan Antó
17.05.2022  ·  07:55

Molt orgullós de ser subscriptor i pertànyer a aquesta gran família. Coherència, rigor i independència. Molt bona feina. Gràcies sr. Partal. Seguim….

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
17.05.2022  ·  08:17

Endavant, VilaWeb!! Ben cert que arribeu a emprenyar tothom (de vegades a mi i tot), però és justament això el que s”espera que feu. Ah, i el que ens fa subscriptors!

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
17.05.2022  ·  08:17

Una molt bona decisió, molt vilawediana.

Joan Mª Tortras
Joan Mª Tortras
17.05.2022  ·  08:27

Una decisió que us honora!

Jordi Torres
Jordi Torres
17.05.2022  ·  08:29

Molt content de contribuir al projecte de Vilaweb i de formar part d’aquesta creixent comunitat de lectors crítics que no acceptem el periodisme institucional que es practica a casa nostra. Si volem ser independents cal tenir unes estructures d’estat democràtiques i modernes, i uns mitjans de comunicació independents en són una de fonamental. Només cal veure l’ecosistema periodístic del país veí per entendre com acabarem si seguim amb aquest model de “periodisme” de subvencions.

Parlant de propaganda, ahir a TVE van començar a preparar la tornada del rei lladre fent taules de “debat” on els tertulians eren de diferents mitjans de comunicació espanyols. La de “La Razón” va dir una cosa així com que la societat espanyola ja havia “metabolitzat” la crisi de l’emèrit, i que ja estava preparada pel seu retorn. Era com un metge de família parlant de com administrar una medicina amarga a un nen petit. En el seu imaginari, però, la curació significa el retorn acrític a l’Espanya monàrquica i indivisible.

Finalment, són aquestes les subvencions per projectes de què parles a l’editorial, Vicent?

https://presidencia.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Subvencions-per-a-iniciatives-que-contribueixin-al-foment-del-periodisme

Em crida l’atenció que el període de presentació de sol·licituds és només de quinze dies. En general desconfio dels concursos públics que tenen poca difusió i un termini curt d’admissió, és un mal símptoma. M’interessarà conèixer els projectes guanyadors un cop els publiquin.

Salut!

Josep Juanola
Josep Juanola
17.05.2022  ·  08:35

Albert Einstein va dir que “Donar exemple no és la millor manera d’influir sobre els altres, és l’única manera”.
Endavant, Vicent!

Joan Cuscó
Joan Cuscó
17.05.2022  ·  08:36

Sou coherents entre el que penseu i el que feu.

Ed Garrido
Ed Garrido
17.05.2022  ·  08:42

Moltes felicitats Sr Partal. Millor un pensament lliure que no pas esdevenir un Toni Cruanyes qualsevol. La meva enhorabona i gracies

Tomas Pérez
Tomas Pérez
17.05.2022  ·  08:42

Enhorabona, Sr. Partal i equip per la constància i la coherència que ens mostreu dia a dia. Hi això a parer meu és el que fidelitza el nostre suport aquest projecte. Que sigui per molts anys i arribem tots, vosaltres i subscriptors, als objectius que us heu proposat i que tots plegats ho veiem. Endavant i sense defallir!

Montserrat Pla
Montserrat Pla
17.05.2022  ·  08:43

Molt contenta, també, de pertànyer a la colla Vilaweb. I per molts anys!

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
17.05.2022  ·  09:01

Per mi doncs, tot i que aneu pel bon camí, encara no teniu prou transparència. Moltes i moltes vegades sembla que recolzeu ERC i moltes vegades no aneu al fons de la notícia.
En el cas d’avui, no parleu lo suficient de l’entremat, dels titelles al servei d’aquests diaris, dels personatges foscos (polítics i alts funcionaris) que controlen tot això. Esmerceu-vos a ser més radicals en el periodisme, necessitem descobrir els traïdors i que tothom ho sàpiga.
El meu marit i tants d’altres, han deixat de ser subscriptors i això també heu de tenir-ho present.
Aquí no estem per ensabonar a ningú. Si cal, pagarem més, però necessitem saber més el fons de les coses.
Dòna la sensació que, un cop llegida l’editorial, us hem de donar un copet a l’esquena per la posició al ranking de la misèria. No.
Estem aquí per alliberar-nos dels d’allà i dels d’aquí.

Elisa Donadeu
Elisa Donadeu
17.05.2022  ·  09:04

Bon dia Sr. Partal,
Soc subscriptora de Vilaweb des de fa anys i us donc les gràcies, els ànims i el coratge per continuar fent la vostra feina de manera lliure i sense lligams polítics, coherent i ben feta. Continueu sisplau. Gràcies també als vostres col·laboradors, Odei Echearte, Andreu Barnils, Marta Rojals …sense elks no seria possible i amb ells tot és interessant i entenedor. Gràcies a tot l’equip i endacant !!

Pep Agulló
Pep Agulló
17.05.2022  ·  09:13

LA CREACIÓ DE LA CONSCIÈNCIA DE PAÍS TÉ UN PREU…

La llibertat de premsa per fer un país millor té un preu, orgullosos de poder pagar-lo amb les subscripcions o el que calgui, com si caiguessin esforços extres.

Salut VilaWeb !

PS. Jaume Ortí, impagable la teva aportació

Francesc Xavier Moncho
Francesc Xavier Moncho
17.05.2022  ·  09:23

No es mereixen Vicent i redacció. Heu creat un mitjà de molta qualitat informativa i contrastada i si us equivoqueu (condició humana), rectifiqueu (condició humana més escassa). En l’hora 9h12m de les jornades El Català, reptes i propostes (https://youtu.be/fzAnA07FmKQ), Ignasi Arafat, de l’Ara, diu que ha estat impossible fer TV i premsa a nivell Països Catalans. Deu ser que no sap que heu obert redacció a València…
També ho pregunta a 9h55m el públic en quant a la Vanguardia a Mallorca i destaquen la manca de fons per obrir una redacció allà i seguidament fan referència al tema de l’Editorial. Viure dels subscriptors és sinònim de ser lliure i independent. Endavant! I per una redacció a les Balears!

carme escudero
carme escudero
17.05.2022  ·  09:28

Enhorabona i endevant!! I estic molt d’acord amb en Joan Rovira. Quan els polítics són només funcionaris i no pensen( potser és que tampoc en saben més), en donar mitjans als petits empresaris i autònoms i mantenir un sistema sanitari més eficaç i agraït als professionals mèdics i sanitaris, que no agiliten el munt de propostes de negocis que tenen al damunt la taula i que no s’anticipen a les necessitats del pais, passa que el veí s’endú el pastís. Aleshores no són gestors són mers funcionaris.
AIXÒ TAMBÉ HO HAN DE POSAR EN CONEIXEMENT DEL POBLE DIARIS INDEPENDENTS COM VILAWEB.
I L’ANIMO A FER-HO !!!

Carles Farre
Carles Farre
17.05.2022  ·  09:36

Bon dia, em prou feines farà un any i mig que sóc subscriptor, i vaig estar a punt de donar-me de baixa aquest any, pel tractament tant esbiaixat que vareu fer de la pandèmia, i per la negativa a donar veu a gent tan autoritzada com la que més, de fet si continuo un any més, no serà precisament per fer de claca..
Ara està passant el mateix amb el tema d’Ucraïna, de fet per a mi la millor opció per estar ben informat, a part d’altres canals “conspiranoics”, es el de la Bea Talegón, i els diaris on ella pública, tan se val si son en català o en castellà, òbviament si fòsin en català millor, però per desgràcia no ni ha cap de semblant, tots estans alineats amb les tesis globalistes, tots venen el mateix relat sobre els mateixos esdeveniments, així que felicitats per seguir els teus ideals com a director del diari, encara que estiguin lluny del que hauria de ser un periodisme de veritat.. o un anàlisis de veritat, com el que es fa en aquest enllaç
https://www.alfdurancorner.com/

Mireia Costa-Pau
Mireia Costa-Pau
17.05.2022  ·  09:44

(soc Daniel Bonaventura)

Som subscriptors de Vilaweb NO per militància o rebel·lia, sinó per estar informats.

Un dia més, molt d’acord amb Joan Rovira.

Catalunya (els PPCC) necessita un relat sobirà, i Vilaweb el genera. Trobo ominosa i vergonyosa la subordinació mental de TV3 i aquests grups mediàtics que s’emporten les virolles. Subordinació i acatament del relat espanyol per falta de pensament.

La informació és l’aliment del cervell, el que ens confirma com a individus madurs amb criteri, o ens fa xaiets que seguim el ramat sense qüestionar el pastor.

Endavant!

OSCAR BONET
OSCAR BONET
17.05.2022  ·  10:06

Gràcies per la feina Sr. Partal, sóc subscriptor des de fa uns 2-3 anys. Molts cops no estic d’acord amb els editorials, però crec molt fermament que la qualitat d’un sistema democràtic passa per la independència dels mitjans de comunicació. Gràcies i endavant.

Antoni Díaz
Antoni Díaz
17.05.2022  ·  10:29

Moltes Gràcies Vicent, per la gran tasca que esteu fent perquè el nostre país podem tenir premsa independent.
Jo sóc un dels 22000 suscriptors que ajudem a que això sigui possible.
Desde aquestes línies voldria proposar que cada un dels suscriptor intenti aconseguir-ne un altre. Sóc conscient que no sempre serà possible, però també que alguns en podran conseguir més de un.
Fora un gran pas per situar al nostre diari al lloc que es mereix.

Berta Carulla
Berta Carulla
17.05.2022  ·  10:31

E.T.A. és l’estat espanyol, i la Generalitat s’ha deixat extorsionar des de temps immemorables.

Endavant, VilaWeb, malgrat tots els retrets que se us puguin fer i totes les imperfeccions.

Francesc Ermi
Francesc Ermi
17.05.2022  ·  10:33

En primer lloc felicitar a VilaWeb i a tot l’equip que el fa possible.

En segon lloc dir que estic totalment d’acord amb el que escriu el Sr Partal.
En aquest país les subvencions tampoc es lliuren de l’amiguisme.
He col.laborar molts anys en entitats de barri i he pogut comprovar en primera persona que les subvencions es concedeixen en funció d’amiguismes, coneixences, afinitats polítiques i si queda alguna cosa, per meritocracia.
Just al contrari que en els països civilitzats.

Albert Parés
Albert Parés
17.05.2022  ·  10:39

Orgullós de ser subscriptor de Vilaweb i ajudar a tenir un mitjà de comunicació potent independent del poder polític. I felicitats pel canvi de maqueta, el nou disseny ha quedat molt bé. Llàstima que la nova app per iOs no és compatible pels dispositius més vells (iPhone 6 i anteriors) i ja no la pugui tenir al meu mòbil. Fa ràbia que en un mòbil que funciona perfecte després de més 6 anys, t’incentivin a canviar-lo deixant de fer compatibles certes app’s, anant totalment en contra del medi ambient i la durabilitat dels aparells.

Rafel Muntan
Rafel Muntan
17.05.2022  ·  10:42

Enhorabona i per molts anys!. Molt bona decisió. M’honora ser-ne subscriptor.

Gerber van
Gerber van
17.05.2022  ·  10:43

Gràcies Vilaweb per ser coherent. Com seria el nostre país si tots els mitjans fossin així? Però la font del problema és la Generalitat qui fomenta les pràctiques de clientelisme. Això s’haurà de canviar.

Oriol Quinquillà
Oriol Quinquillà
17.05.2022  ·  10:55

Enhorabona i endavant, feu una gran feina!

Jordi Bonet
Jordi Bonet
17.05.2022  ·  11:14

VilaWeb. El meu diari

JUAN RODRIGUEZ
JUAN RODRIGUEZ
17.05.2022  ·  11:17

Sr. Director, la miseria de la subvencion que se la metan por el ..
…. Apesar de sus limitaciones de este digital cuente con mi aportacion.

Marc Fonts
Marc Fonts
17.05.2022  ·  11:21

Felicitats al Sr. Partal a tots els treballadors de Vilaweb. Sóc subscriptor des de fa un any i escaig. Necessitem una RÀDIO VILAWEB! És insofrible escoltar Catalunya Ràdio o RAC1!

Aleix Gaus
Aleix Gaus
17.05.2022  ·  11:23

Moltes gràcies Sr Partal felicitats a voste i a tots els treballadors. Seguim endavant per un diari de qualitat i humá

Francesc Villagrasa
Francesc Villagrasa
17.05.2022  ·  11:25

Moltes gràcies VilaWeb per la vostra coherència en la trajectòria des del començament. Aquesta és la clau del vostre èxit que, ajuda a enfortir les nostres ànsies de llibertat dels Països Catalans. Gràcies Partal!

Adrià Arboix
Adrià Arboix
17.05.2022  ·  11:29

Molt adequada la decisió i molt important que tot això se sàpiga.

Andreu Palomo
Andreu Palomo
17.05.2022  ·  11:29

Afortunadament ens queda Vilaweb, perquè cap altre mitjà de comunicació mereix la pena per a algú que pensa independentista. Gràcies Vicent Partal per la vostra perseverancia en mantenir Vilaweb i enriquir-la en noves formes de lectura i de transmisió del que passa al nostre Pais, i a la resta del mon…Gràcies..moltes gràcies….

Jordi Casanellas
Jordi Casanellas
17.05.2022  ·  12:20

No crec que molesteu a tothom. Des del punt de vista independentista, sou, crec jo, força equànims. Llegida la relació, tota, de les entitats i mitjans subvencionats o tinguts en compte a l’hora de la publicitat institucional (hi ha entitats en que la publicitat institucional, és una subvenció ‘encoberta’), no estic d’acord en la quantitat que el Grup Godó rep: RAC1 (pel davant de Catalunya Ràdio), La Vanguardia, una cosa que surt com ‘no se qué Godó’…. (Godó Online). Ni tampoc que el Grup Flaix, d’en Miquel Calçada, tingui contractada més publicitat que Catalunya Ràdio. No m’ho crec.
Son subvencions encobertes.
No crec que aquesta renúncia sigui correcta. Però l’article i la informació que proporciona, és necessari.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
17.05.2022  ·  12:39

Hem de seguir endavant.
La feina i la funció que fa VilaWeb són molt necessàries.
La qualitat periodística està molt per sobre de la mitja, però m’agradaria un pelet més de valor i objectivitat (especialment per part d’algun articulista, una més que els altres).
No tinc paraules pel Vincent… el temps haurà de posar al seu lloc aquest grandíssim paper de periodista entregat.
No defalliu, si us plau. Nosaltres tampoc ho farem.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
17.05.2022  ·  13:03

Bona feina, Vicent. Per això hi som aquí. Gràcies!

Joan Benet
Joan Benet
17.05.2022  ·  13:40

Un orgull ser subscriptor i formar part d’aquesta manera de fer les coses.
Tan de bó més gent ho entengui així i el 30k subscriptors arribin ben aviat

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
17.05.2022  ·  14:19

Molta força Sr Partal. I felicitats per la coherència.
De tota manera, sense diners no es pot competir. VW pot seguir sent la referència ideològica i de debat… però sap perfectament que es queda curt en informació general, i ens obliga a “fullejar” els altres mitjans per no perdre’ns informació rellevant.
Ho dic des de l’admiració i la bona sintonia amb el seu mitjà.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
17.05.2022  ·  14:46

És una molt bona decisió.

Tenim, doncs, una publicació que no depèn dels dictats del govern autonomista.

Ara necessitem un altre diari que ens alliberi de la roda d’hamster dialèctica palant-nos cada dia de ‘taules de diàleg’ inexistents o de ‘partits independentistes’ que accepten sentenciar a mort la nostra llengua mil·lenària.

Un diari que no segueixi el relat basat en confusió.
Un diari que no utilitzi les paraules que volen sentir PP, PSOE, ERC, Comuns VOX.
Un diari que ens convidi a parlar de manera molt més precisa. De manera molt més alliberadora.

NO ENS ALLIBERARÀ MAI dir que existeix un taula de diàleg. NO ENS ALLIBERARA MAI llegir que hi ha tres partits independentistes.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
17.05.2022  ·  14:57

Vicent , us felicitem pe la vostra empenta i coratge. No defalliu mai!! No decebeu mai els vostres lectotrs !! Quant als altres: paritits, institucions, diaris llepaculs, ja sabeu, només hi un lema “Aneu a la merda”!

Josep Ramon Collado
Josep Ramon Collado
17.05.2022  ·  15:21

És evident que els mitjans que depenen de fons externs (públics o prrivats) aliens a la seva activitat, no gaudeixen d’independència inforamtiva, per tant són mitjans que el que volen no és informar, és conformar la opinió pública segons els interesos dels seus finançadors. Gràcies Vicent per mantenir la llibertat informativa. Pesi a qui pesi. Els subscriptors farem tot el possible per tal que ho pogueu mantenir!
Endavant!

Jordi Serramià
Jordi Serramià
17.05.2022  ·  15:28

Ben fet! Si es pot fer un vilaweb com l’actual sense pràcticament rebre ajudes públiques, millor. Els que més en reben acaben sent esclaus del partit o règim de torn, el cas més escandalòs és el del diari Ara, si no fos per les ajudes de diner públic, ja hauria fet fallida.

Josep Soler
Josep Soler
17.05.2022  ·  15:31

Em sumo als comentaris d’aprobacio d’aquest diari, principalment per la seva qualitat i també per ser capaç de renunciar a ser comprat – ni que sigui per una misèria respecte dels altres – que en definitiva condicioni la llibertat de servir a la veritat.
Me’n alegro molt d’aquesta decisió presa per aquest diari i l’insisteixo a romandre sempre amb aquest tarannà de llibertat. Gràcies.

Marta de
Marta de
17.05.2022  ·  15:51

Contenta i orgullosa de ser subscriptora vostra. I orgullosa de no ser subscriptora de cap altre diari en català, doncs mai m’han donat la prou confiança. I això que explica Sr. Partal m’ho confirma.
Fa mal veure com a les institucions de Catalunya hi ha tantes pràctiques idèntiques de l’estat del que volem fugir, en part per motius com aquests.
Tot i així segueixo volent la Independència.
BONA FEINA!!!!

Ramon Prat
Ramon Prat
17.05.2022  ·  16:10

Felicitats Vicent.

També trobo a faltar a la llista El Punt Avui. Aquest tampo tene subvenció?

Ferran Moreno
Ferran Moreno
17.05.2022  ·  16:30

Felicitacions i endavant!

Angels Torrent
Angels Torrent
17.05.2022  ·  16:59

Compteu amb nosaltres!
Gràcies per la feina i seguiu amb aquesta força! Endavant sempre!

Roser Caminals
Roser Caminals
17.05.2022  ·  17:21

Per ser independentista, cal ser independent.
Gràcies, VilaWeb.
Gràcies, Vicent.

Heracli Badal
Heracli Badal
17.05.2022  ·  18:28

Moltes gràcies VilaWeb. Us vaig conèixer a la Universitat d’Estiu, Prades.

Santiago Rodrigo
Santiago Rodrigo
17.05.2022  ·  19:19

Així es fa, gràcies i endevant!!

Teresa Puig
Teresa Puig
17.05.2022  ·  20:11

Contenta de formar-ne part!

Jesús Albiol
Jesús Albiol
17.05.2022  ·  20:22

Gràcies Vicent per fer un periodisme des de l’autodeterminació periodística, cosa que és congruent amb el mateix principi nacional. Drets humans, democràcia i crítica dura ben argumentada, són els altres valors que comparteix aquest diari amb tots aquells sobiranistes i demòcrates radicals.

Ferran Isabel
Ferran Isabel
17.05.2022  ·  22:18

Vicent, respecte la vostra decisió, però els diners no són del Govern ni dels partits del Govern; que facen un repartiment injust salta a la vista, però no hauria d’anar en detriment del projecte de Vilaweb. En tot cas, l’enhorabona pel vostre treball!

Pauli Morer
Pauli Morer
17.05.2022  ·  22:21

Qui paga mana.

joan guinarda
joan guinarda
17.05.2022  ·  22:44

Content i orgullós de ser soci de Vilaweb.

Com a soci, una queixa que ja he fet una altra vegada i no he obtingut resposta: Perquè m’haig d’empassar anuncis si vull veure els vídeos?

Martí Millanes
Martí Millanes
17.05.2022  ·  23:15

Gràcies per a tots aquests anys de bon periodisme. Endavant i cadia més forts!

Roser Pla-Giribert
Roser Pla-Giribert
17.05.2022  ·  23:47

Jo també sóc Vilaweb!!
Moltes gràcies!!!

Isabel Mora
Isabel Mora
18.05.2022  ·  00:25

Moltes gràcies pel vostre treball i el vostre esforç!
Per molts anys i endavant!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes