Pedro Sánchez: de moment ací hi ha més pa que formatge

  • Fins ara Sánchez ha tingut un camí plàcid i ha hagut de cedir molt poc, i en coses que no són substancials. Ara veurem com reacciona en la darrera fase, que és la substancial

Vicent Partal
02.11.2023 - 21:40
Actualització: 02.11.2023 - 22:51
VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Pedro Sánchez avança decidit en la seua maniobra per a tornar a ser president del govern espanyol. I cal reconèixer que tot va tal com ell havia previst en el primer guió. Primer va tancar l’acord amb Sumar, que era fàcil i es considerava cosa feta. Després va fer-hi entrar la resta de grups petits. I aleshores fou quan va decidir d’assaltar l’independentisme. Primer tancà el pacte amb ERC –que també es considerava fet, però se sabia que tindria un preu un poc més alt. I deixà per al final Junts, per mirar d’augmentar la pressió sobre el president Puigdemont.

Per tant, ahir Pedro Sánchez va fer un pas important cloent la penúltima etapa. Però també ahir la llei d’amnistia –que els propagandistes ens havien venut tant que abraçava tota la repressió– va resultar que s’ha quedat momentàniament encallada, cosa que fa perillar la investidura. Sembla que perquè el PSOE intenta que no s’hi puguen acollir els afectats per la lawfare, que Junts defensa que han de ser-hi.

No crec que això acabe essent cap gran problema, perquè els socialistes, després del seu sobtat canvi d’actitud del cap de setmana, s’han carregat a l’esquena tota la responsabilitat d’aconseguir el pacte. I ara s’atreviran a trencar-lo, després d’haver anat tan lluny, pels casos concrets d’unes poques persones? A mi em costa molt d’imaginar, però cal ser prudents i no podem perdre mai de vista que el PSOE fa això que fa no per convicció política, sinó per necessitat material. I que, per tant, l’enfocament que dona a les coses no és fiable.

Si el PSOE actuàs per convicció política, per exemple, no tindrien cap dubte sobre la necessitat de reparar el mal fet per la lawfare. Ho emmarcarien fàcilment en la necessitat de superar i deixar enrere una actuació irregular planificada per l’estat –en el context de la lluita per a impedir la independència de Catalunya– que ha adoptat la forma de perseguir alguns independentistes aprofitant-se de les seues circumstàncies personals. Especialment profitoses per a l’objectiu polític si resulta que algunes són tèrboles o poc exemplars, o no ens agraden ni als independentistes mateixos.

Però com que Sánchez no té al cap la solució del problema polític, sinó tan sols la seua supervivència, en realitat no sabem amb certesa com reaccionarà.

Sobretot tenint en compte un segon factor important: que fins ara tot li ha estat relativament senzill. No ha hagut de cedir pràcticament en res.

(Amb això que dic no vull desmerèixer de cap manera l’amnistia. No sabem el contingut exacte de la llei i això em fa ser molt prudent, però és evident que el PSOE ha passat de dir que era anticonstitucional a alçar-la com a bandera.)

Això dit, crec que tothom està d’acord a reconèixer que la resta del camí ha estat molt plàcid. I per això Sánchez ha pogut dedicar-se a repartir més pa que formatge. El pacte amb Sumar és fluixíssim, d’una docilitat tan gran que la gent de Podem s’enfila per les parets. Tots els grups que han estat fagocitats per Sumar han perdut el valor que tenien, com li ha passat d’una manera molt especial a Compromís, i no han pogut fer gens ni mica de pressió addicional. I ahir els acords que va anunciar amb Esquerra Republicana són més de titular de diari que no efectius.

És molt agosarat de vendre com un traspàs dels trens de rodalia a la Generalitat el traspàs a una empresa en què l’estat espanyol tindrà el 50% del consell d’administració i en què les decisions estratègiques s’hauran de prendre per una majoria qualificada, cosa que vol dir que Madrid tindrà dret de vet. De la mateixa manera que resulta bastant insòlit acceptar com una gran victòria que l’estat condone un 20% del FLA, un mecanisme pervers, denunciat sempre com a pervers per l’independentisme i que bàsicament consisteix a agafar els nostres diners, emportar-se’ls i després fer-nos pagar per tornar-nos-en una part.

En resum: cap de les dues coses signades ahir no implica cap gran problema polític ni al PSOE ni a Madrid, encara menys amb la inconcreció de compromisos amb què són redactades.

De manera que Sánchez ha arribat a la darrera casella, però sense haver demostrat encara que està realment disposat a canviar coses de fons i a posar tota la carn al foc. Fins ara els acords li han eixit a molt bon preu, baratets –insistesc que deixant de banda l’amnistia, de la qual és difícil i poc seriós parlar amb propietat fins que no en vegem el text definitiu. Així, doncs, de la seua reacció durant les hores i dies vinents dependrà de si remata el seu pla com ell vol i és president o s’ensorra i hi ha noves eleccions.

De la seua reacció i, no cal dir-ho, de la reacció de Junts i molt especialment de la de Carles Puigdemont, que també s’ho juguen tot en aquesta –impensable fa pocs mesos– cerimònia de festeig que veiem.

 

PS1. Ahir vam emetre La tertúlia proscrita en directe, evidentment, per la manera com les coses es van precipitar. Espectacular. Si la voleu recuperar i veure-la ara, la trobareu ací.

PS2. Francesca Ebel i Serhii Korolchuk han entrat a la ciutat ucraïnesa d’Avdiivka, una ciutat destruïda, però que ara mateix és l’epicentre de la guerra d’Ucraïna. El seu relat és esfereïdor i les fotografies d’Ed Ram, que l’acompanya, impressionats. Un testimoni que paga la pena de llegir: “Rússia i Ucraïna lluiten per una ciutat morta: la batalla d’Avdiivka”.

PS3. VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors perquè és gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent. Imagineu què podríem arribar a fer amb el doble de subscriptors que els que tenim ara!

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
02.11.2023  ·  21:54

És tracta de mantindre la posició. Per cert. Fa l’efecte que a Madrid van a ganivetades entre ells. Això em resulta engrescador.

Josep Almar
Josep Almar
02.11.2023  ·  22:26

Estic en xoc després de veure la TERTÚLIA PROSCRITA.
En mans de quins polítics estem?
Quins periodistes tenim? I mitjans de comunicació?
De veritat està tot podrit?
Els vots a Sánchez sembla que es paguen aguantant el govern d’ER, es a dir sous, cadires i favors dintre del partit.
Això és el que val Catalunya per ER. I menteixen i tornen a mentir…fàstic absolut i cap respecte.
Encara confio que Junts siguin una mica honorables: perseverància i perspectiva fins la independència

Mercè ariza
Mercè ariza
02.11.2023  ·  22:37

Han volgut presionar al President Puigdemont per treures la presio que tenen a sobre .Lo de ER. es paper mullat i ho saben encare que semblin feliços Els propers dies se sabrá si anem a eleccions o es pot conduir tot plegat que qui es decisiu no es pas E.R Molts anims per el nostre President Puigdemont

jaume alcacer
jaume alcacer
02.11.2023  ·  22:38

Despres de veure i escoltar ls tertulia, ja no hi ha cap dubte del que es inacceptable.
Un engany mes amb complicitat, esperem qie no de tots els actors…….

Ramon Mir
Ramon Mir
02.11.2023  ·  22:43

L’ Estat fa presoners, es queda els doblers, amenaça amb milers d’ imputats, i pacta deixant anar presoners, perdonant un quants deutes de diners que ell mateix havia robat abans, ah! i fa unes quantes promeses. A banda compra unes tertúlies, i els diaris de cul llogat publiquen el que calgui. Total, cost zero.

Joan Mollà
Joan Mollà
02.11.2023  ·  22:53

Sembla que, a hores d’ara, un cop conegut el contingut dels pactes ERC-PSOE, molts es posen les mans al cap. També els tertuliants de “La Tertúlia Proscrita”. La veritat, era d’esperar alguna cosa millor per part dels infectes negociadors “ERquians”? S’han superat a ells mateixos, multiplicant com bolets les taules de diàleg en forma de comissions inoperants. I els seus mitjans subvencionats donant falses informacions: traspàs de Rodalies? Grans regals ecnòmics respecte al deute del FLA? I no s’ha dit que seran generalitzats a totes les autonomies, és a dir, que tot seguirà igual que ara?
La veritat, caldrà veure com s’ho prenen a Junts. Si són incapaços de superar la pressió de ser els “culpables” de no aprovar-se l’amnistia i acaben cedint, ja poden preparar-se, perquè la devallada electoral pot ser històrica. I l’àurea del lideratge de Puigdemont, un dels pocs capitals polítics de l’independentisme, se’n pot anar a fer punyetes.
Ja ho veurem. Em resisteixo a acceptar-ho, però la rumorologia fa dies que assenyala que hi haurà investidura. I l’independentisme, desvestit. És a dir, en pilotes. Fins que la militància no prengui la iniciativa al carrer i electoralment. I posi cadascú al seu lloc. És a dir, omplint fins dalt de tot la paperera de la història.

Xavier Clèries
Xavier Clèries
02.11.2023  ·  23:09

I si deixem que s’enfonsin els espanyols?

Jaume Riu
Jaume Riu
02.11.2023  ·  23:37

PACTE CARREGAT DE FALSETATS INADMISSIBLES
Sembla que en els darrers dies de la negociació, cada cop hi ha menys acord i decidirà Puigdemont en els darrers moments perquè és dipositari de dos valors importantíssims:
1. Les condicions imposades el 5 de setembre
2. Els set diputats de Junts
Josep Costa ha observat a la tertúlia proscrita, que ara Carles Puigdemont amb aquest bagatge, no en té prou de mantenir les condicions del 5 de setembre sinó que, a més, ha d’imposar que s’anuli el pacte subscrit entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès que és un pacte incompatible amb l’autodeterminació i d’un contingut infame pel poble català, és un pacte carregat de falsetats inadmissibles.

Jaume Soler
Jaume Soler
02.11.2023  ·  23:53

El que farà el president Puigdemont no ho sabem, i per tant faríem bé de no xerrar tant. Personalment, no voldria estar a la seva pell, perquè faci el que faci hi haurà un sector que el titllarà del més gran traïdor que hi ha hagut mai a Catalunya (tot oblidant-ne d’altres que tenen bastants més mèrits). Ara, del que sí voldria parlar és de la segona operació de traspàs de rodalies, que serà una reedició de la primera, la d’en Joaquim Nadal: el gol més gran que ens han fotut als catalans.
Com és possible que el partit que he estat votant tants anys (ERC), hagi esdevingut tan i tan patètic?
Avís per a navegants (comentaristes): us podeu estalviar de dir que jo era un ingenu votant d’ERC, perquè em don la gana de ser ingenu i no n’he de donar explicacions, faltaria plus. L’altre comentari esperat: ‘el que em de fer és fer efectiva la DUI’. Donc ves per on ja se m’havia acudit. Si algú fa aquest comentari li pagaré un taxi per tal que vagi demà a l’aeroport i tregui el guardia civil que em demanarà el passaport quan jo vagi a agafar un avió. Ho faria jo mateix, però el guardia civil té pistola i jo no. Salutacions.

Josep Gualló
Josep Gualló
03.11.2023  ·  00:00

La situació s’ha emmerdat molt en molt poc temps. El Sanchez, no el de “Plats Bruts”, el de “Presidete del “Gobierno d’Ñ” què va demostran que no és incapaç d’eganyar a Deu i sa Mare i ara vol demostrar que tampoc és incapaç d’enganyar al sector dels catalans que son incapaços de demostrar que no son tant curts de gambals com semblen.

El que és important és que aprenguem a que per demostrar una cosa, cal demostrar primer que no ets incapaç de no fer la contraria. Crec que m’explico millor que Jesucrist quan va dir en idioma cristiano allò de “Dentro de poco no mé vereis y dentro de poco me vovereis a ver.”

Crec que he demostrat faentment que no soc incapaç de no dir coses poc clares ni tampoc soc incapaç de demostrar al poble que no cal que vingui a esmanar-me la plana i posi una llista civica per supstituir-me ja que aquesta llista seria incapaç de no dir les mateixes tonteríes que dic jo. He dit.

Berta Carulla
Berta Carulla
03.11.2023  ·  00:05

El que ha passat és que Junqueras es torna a interposar. Fa el llit al president, qui exigeig un mediador. Però Junqueras ha signat coses sense mediador, o sigui passa per davant i aquestes coses que ha signat amb el PSOE no precisen de la figura del mediador, i per tant es poden complir o no i queda entre elks (com les Rodalies ja traspassades en època del tripartit i aquí estem revivint el dia de la marmota). Qui encarnava un pacte d’iguals i amb garanties, era el MHP Carles Puigdemont.

On vas, Junqueras?
Són la llosa més podrida i pesada que suportem, aquests d’ER.

Nuri Masó
Nuri Masó
03.11.2023  ·  00:11

Després d’escoltar la tertúlia proscrita no queden paraules per descriure com de preocupant és que un partit com ERÑ, que cada vegada que pacta lliura un tall més del nostre país a l’enemic, segueixi al govern de la Generalitat i pretengui acabar la legislatura. Quan marxin ja no hi haurà país per governar perquè l’hauran trinxat tot.
Fa anys que vaig sentir algú que deia que ERÑ eren independentistes perquè no es podia aconseguir la independència i això els donava vots, però que quan la tinguessin a tocar deixarien de ser-ho, perquè, un cop assolida, un partit independentista, ja no té raó de ser.

Gerber van
Gerber van
03.11.2023  ·  00:25

Tot el renou de Pedro Sánchez és només per a la fase final: augmentar la pressió sobre Puigdemont. Podem estar segurs que el MH no conclourà un acord que vagi en detriment del poble català. No oblidem que es troba a l’exili, lluny del seu país, la seva família i els seus amics. Es troba a l’exili i està extremadament aïllat, tant físicament però també políticament. Ha dit reiteradament que no busca una solució personal. (Sinó fa temps que n’hauria trobat una.)

En aquestes circumstàncies, em sembla que un comunicat o manifestació de suport serà molt benvingut, també en sentit polític.

Joan Font
Joan Font
03.11.2023  ·  00:33

Desprès de constatar, una vegada mes, la traïdoria al independentisme d’ERC (vist el miserable acord de legislatura, que el botifler Oriol Junqueras, ha signat amb el PSOE), no ens queda altre possibilitat que, com ja vaig escriure fa uns dies en un comentari a una editorial del Vicent Partal del dia 30-10-2023…..
“El President Puigdemont només hauria de donar suport a la investidura den Sanchez si prèviament es publica al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) la Declaració d’Independència de Catalunya que el Parlament de Catalunya va aprovar el 10 d’Octubre del 2017 i que oficialitza la Constitució de la República Catalana. Sempre que la Ñ ho reconegui.
En cas contrari, eleccions a casa els veïns.”

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
03.11.2023  ·  02:26

Açò sembla el dia de la marmota.

T’esmene, benvolgut Vicent: si nosaltres posem el pa i el formatge, quina falta ens fa compartir aquest àpat?

En aquest àpat només som Sant Pagarí.

Mira tu a quin àpat som convidats que seguint l’explicació que vaig fer ahir sobre les expropiacions del Parc Central de València resulta que són en terrenys d’ADIF.

A inicis del segle XX, sobre 1915 la batlia de València cedeix els terrenys a Ferrocarriles del Norte, per a fer l’Estació del nord. Un segle just després són propietat d’ADIF, i nosaltres, els valencians els amos autèntics, ens costa recomprar allò que és nostre 310 milions !

Aquests números els va treure servidor de vostès per al jutge que duia el contenciós-Administratiu de diverses expropiacions.

Al remat, el Conseller d’Obres Públiques, l’il·licità Garcia-Anton havia fet una sèrie de modificacions i enviat les expropiacions d’una unitat d’actuació (U.A.) que circumdarà tot el Parc Central per a poder acabar el Parc Central i edificar una sèrie de gratacels i blocs i soterrar les vies i desmuntar l’scalèxtric actual entre Cèsar Giorgeta i plaça Manuel Sanchis Guarner.

Quins són els beneficiaris de les plusvàlues: doncs els de sempre: “Florentino, les Koplowitz (avui Carlos Slim, etc), i la banda del Tio Paco”.

És a dir, tornen a saquejar els valencians per a beneficiar les elits colonials des de 1707 ençà.

Exactament igual que passà amb les famoses desamortitzacions de la primera meitat de segle XIX o l’entrada dels “amics de les MalesArts” en 1939 per enriquir els estrangers i, de pas, controlar econòmicament els aborígens.

De vegades podem fer intervencions surrealistes, però la mala bava (i els nombres i els fets) que les generen tenen un pòsit que no és debades.

Per tant, per a què volem polítics que no facen descarrilar el tren aquell del què tantes vegades ens has parlat?

No cal que els ajudem a fermar les travesses, quan el que ens cal és afluixar-los-les.

Ja hem vist el pobre Molt Deshonrat President de la Generalitat d’Avall provant a “desmuntar” l’independentisme o els monyicots de Compromís, PPCV, Salvador Navarro, President de l’empresariat Valencià, l’UGT, CCOO-PV, i tota la mamandúrria pro-espaÑola de la requión balenziana demanant no-sé-què del FLA quan
qui paguem eixa “berena de negres” que té muntada españa la paguem exclusivament els ciutadans de la Nació Catalana.

Total que l’única possibilitat a tindre una certa possibilitat de supervivència d’aquesta nació és provocar que desmuntem el tren.

Fet i fet, com digué Felipe González cert dia dels 1980′:
“La columna vertebral d’espaÑa són el psoE i la Wardia Sibil”.

Tenim uns polítics -que tret d’excepcions- són malalts mentals de segon grau. Ço és: IDIOTES !

Josep Blesa (València)

Núria Castells
Núria Castells
03.11.2023  ·  03:48

Si parlem d’ERC, només s’ha de dir una cosa: són un partit AUTONOMISTA que “negocia” com un partit autonomista. És a dir: malament… però sense risc! Que enfrontar-se a l’estat fa pori pot fer pupa.
Van a Madrit, fan el paripé i tornen a la colònia plorant o mentint, segons convingui per amansir els indígenes.

Avui no convenia plorar però convenia mentir. Seguir venent fum a veure si cola.
És el modus operandi AUTONOMISTA per excel•lència.
I només ho menciono per una raó: estic esfereïda de constatar QUANTA GENT, encara, comenta que, “als d’ERC els han tornat a enganyar”!

Ànimes càndides! Es veu que no s’adonen que NINGÚ no enganya ERC. És ERC que “negocia” fraudulentament, de la manera que a ells els convé per no prendre mal i fer veure que fan alguna cosa!

És decebedor veure com se’ls considera “mals negociadors”, quan el que fan és una pantomima!
No s’adona la gent, que ERC prefereix passar per “inepta” que no pas descobrir el joc?

Pel que fa a Junts: si el problema és encabir Laura Borràs a l’amnistia i “s’obliden” del mitjancer internacional i del reconeixement de Catalunya com a subjecte polític amb dret de decidir el seu futur… doncs, faran el mateix camí que ERC.
Així hauria de ser, en tot cas, si volem salvar la nostra nació.

Hauran demostrat que tampoc estan a l’altura. Que tampoc serveixen per fer el que cal fer.
Per sort, ho sabrem aviat.
Que cal anar per feina.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
03.11.2023  ·  05:44

Crec que tothom aquí preferim que a can Ñ hagin de repetir eleccions, especialment perquè a nivell europeu els suposaria tant un ridícul monumental com l’admissió implícita que el Règim del 78 ha deixat de funcionar pels seus propis pecats. Sí que cal assenyalar que en aquelles eleccions i les que segueixin tant allà com aquí ens hem de pensar molt bé el vot. Sobretot perquè quan ens vam despertar, ERC encara era allà.

Salvador Molins
Salvador Molins
03.11.2023  ·  05:54

Es repeteix, a Madrid, la jugada que van fer Aragonès i la CUP a Catalunya per tal de lligar i bandejar Junts i així, entre tots plegats, frenar una vegada més la Independència i no arribar enlloc, un autèntic desastre.

Puigdemont, si s’ho empassa i ens vol fer combregar amb rodes de molí, està apunt de carregar-se el poc que li queda de credibilitat. És que pot i vol repetir un 10 d’Octubre, altra volta en negatiu, vetant-nos, una vegada més la Independència suspesa?

Ara demostrarà si val o no val per a la Independència. Potser, entre ell i Junts, ens ensenyaran i confirmaran de forma diàfana el temut grau d’engany i autoengany del 2, el 10 i el 28 d’octubre de 2017.

Necessitem com l’aire que respirem i el pa que ens mengem la Llista Cívica i el quart espai per a la Independència, ambdós lleials al Primer d’Octubre de 2017 i disposats a completar la DUI catalana del 27 d’octubre de 2017.

Necessitem, també, consolidar el MxI, coordinat, rebel, unilateral i rupturista.

Els necessitem, Llista Cívica i MxI, per apropar-nos i preparar-nos pel necessari i urgent nou embat. Els necessitem per protegir-nos dels possibles pactes podrits que ens ofereixi una classe política suïcida, com ER, per enèsima vegada, ens acaba de demostrar.

Per tot això és imprescindible que Puigdemont, com ell mateix va dir, faci de la necessitat virtut, que no s’enganyi ni ens enganyin, que no traeixi Catalunya, ell no!

PS1:

[TEXT] Discurs íntegre de la conferència del president Puigdemont sobre les condicions de la investidura:
https://www.vilaweb.cat/noticies/text-discurs-integre-conferencia-president-puigdemont-condicions-investidura/

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
03.11.2023  ·  06:16

Bé benvolgut Partal, esperarem la decisió final del MHP. Sovint les decisions finals són producte de la intel·ligència emocional. Mol bo el comentari de Jaume Soler 23:53, jo els he conegut quan encara duien “naranjero” (no confondre amb “naranjito”). I faig meva l’ultima frase del nostre ínclit Arq. Blesa. Salut.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
03.11.2023  ·  06:16

Aragones es un estafador español, que nomes sap robar als catalans. ERCenemic de Catalunya, integració a Sumar comunisme putinesc.latino.bolivariano. Rodalies 50%, erc un burdell barat i miserable. Com es possible tanta indignitat, Aragones del Sanchez?

Carles Blas
Carles Blas
03.11.2023  ·  06:17

Tota la pressió pel MHP? Espanya no cedirà. Te molts mitjans (20000 de dèficit anual donen per comprar moltes voluntats). El problema es Junts. Es un partit, amb la lògica d’un partit. ERC està a punt d’anar a la paperera com la CUP i el PDCAT. Junts pot votar Sánchez a canvi de res i seguir el camí dels que no han honorat el mandat de l’1/O o jugar a la ruleta russa a les properes eleccions.

Finalment som els electors els que triem els nostres representants. Jo em vaig abstenir la darrera vegada, I no tornaré a votar fins que no vegi fets o un partit nou amb cares noves que es comprometi a fer Catalunya independent.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
03.11.2023  ·  06:37

Molt content ahir de comprovar que el que venc dient que això va sols de l’amnistia i res més és el mateix que pensen Albano Dante i Josep Costa.

O sigui, regalam govern a Espanya a canvi de la rehabilitació dels presos polítics.

Val.

Doncs per a mi això ens allunya de la independència i el que caldria és enviar Espanya a noves eleccions.

És el meu parer.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
03.11.2023  ·  07:09

Un NO és la única resposta que ha de rebre de la nació catalana l’estat enemic. Tot pacte amb l’enemic és un tret al peu. L’enemic MAI complirà les seves promeses perquè sóm els seus esclaus.
Com ja he dit, si Junts impedeix la investidura, tindrà el meu vot. Cas contrari, abstenció fins a que es presenti una llista realment catalana, en conseqüència, independentista.

Carme Perello
Carme Perello
03.11.2023  ·  08:09

Jo també estic totalment d’acord….
NO A L’INVESTIDURA.
I SÍ, que s’esfonsi Ezpaña.
S’ha de fer un crack, si no ens volen deixar anar.
ERC, segueix igual….amb el ciri a la mà. Ni es crema, ni s’entera¡¡
Per què quedant-se en un “matrimoni” on per molt que es posi ordre d’allunyament, s’ha de viure jutns, i quan es tanca la casa…..ja no recorda res del que s’ha firmat al jutjat.
Santornermhi

Carles Serra
Carles Serra
03.11.2023  ·  08:20

Apreciat Vicent, només escoltant la tertúlia proscrita crec que no faltant més comentaris; com ja he fet esment més d’una vegada i coincidint amb una majoria de comentaris que em procedeixen, això d’aquesta botiflera secta d’ER és d’una traïció que només uns cínics, hipòcrites i la mantida per bandera ho poden defensar.
Per cert Vicent, ja veus com ha tingut que “explotà” l’estimat Hasél amb l’entrevista que li varen fer a TV3 i qui li va fer l’entrevista.
Vares ser molt prodent definint-lo de ruc en aquest entrevistador

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
03.11.2023  ·  08:23

El anar perdent temps per aixi no poder complir els compromisos i pressionar quan el límit temporal per la investidura s’apropa és una estratagema que per si mateixa hauria de invalidar arribar a acords. Sé que Puigdemont té ara una oportunitat que se li pot esvair en noves eleccions i que a gent propers a la que estima els deixaria a les portes de la presó, però jo voldria que se la jugués i pensés en el “comodí” de les causes pendents als tribunals europeus. Ho dic des del sofà de casa i no sé què faria si em toqués decidir.
D’ERC només dir que segueix el seu pla d’aniquilació del independentisme. Fa anys que he verificat que tot el què diu i fa és per perjudicar-nos i beneficiar a Espanya. Cap novetat ara tampoc. Fins que ERC no sigui irrellevant no podem ni tant sols pensar en la independència. No podem anar contra Espanya amb uns infiltrats dins del moviment.

Pep Agulló
Pep Agulló
03.11.2023  ·  08:42

L’ACORD, SI N’HI HA, NO SERÀ HISTÒRIC, LA RENÚNCIA DE L’INDEPENDENTISME SÍ QUE PODRIA SER HISTÒRICA…

L’acord signat entre Sánchez i ERC és una tenalla contra Puigdemont. Ara ERC col·labora amb entusiasme perquè Puigdemont pugi al seu carro. Per tant, Puigdemont ha de lidiar amb el “trampós” i els “venuts”.

Una cosa és clara, no hi haurà “acord històric” amb qui busca un acord de conveniències electorals que, en el fons, no reconeix a l’independentisme com a força política democràtica. La formulació del que sembla es l’escrit de la llei d’amnistia ho ratifica.

Hi ha, però, una solució intel·ligent a l’intringolis: Votar que NO al PSOE i deixar ERC enfonsada. Enemic i adversari ko.

Per la trajectòria política, per la fidelitat a l’1-O, per la intel·ligència d’estadista, per l’acceptació dels seus errors, per suportar la dignitat del país, per la lluita a Europa, etc. Un vot de confiança a Puigdemont.

Jordi Torres
Jordi Torres
03.11.2023  ·  08:44

Dius, Vicent, que hi ha més pa que formatge. Parlem del formatge, doncs.

Amnistia:

Una amnistia hauria de ser total (repressió de l’1-O més els casos de lawfare), excloure als repressors (policies i jutges prevaricadors) i anar acompanyada de la derogació de la llei mordassa. De què ens serveix alliberar ostatges si l’estat en continua fent? És bescanviar patiment present per patiment futur. Tampoc s’ha consultat l’opinió dels represaliats. Quants acceptarien una amnistia parcial que emblanquini l’estat? A l’entrevista que va fer VilaWeb a deu encausats, si excloem els qui tenen interessos de partit, la majoria està en contra o parla d’una amnistia total.

https://www.vilaweb.cat/noticies/amnistia-justifica-investidura-pedro-sanchez-represaliats-responen/

I què farà el TC, es quedarà de braços plegats o anul·larà la llei d’amnistia per inconstitucional?

Reconeixement de Catalunya:

No necessitem que espanya ens reconegui per saber que som una nació. L’únic reconeixement que ens podria ajudar seria una declaració oficial en seu europea admetent que els països catalans som una nació històrica i cultural i que, per tant, s’han de respectar els nostres drets, incloent-hi el d’autodeterminació. Per contra, sembla que estem disposats a acceptar com a reconeixement escenificacions com la reunió a Brussel·les amb el president Puigdemont. Aquests teatrets no valen per a res. Fins i tot l’infaust Aznar va arribar a referir-se a ETA com a “Movimiento Vasco de Liberación” en un moment donat. Reconeixement solemne del poble basc? No, conveniència política. D’allò, evidentment, no en va quedar res.

No continuo amb la resta de punts per no fer-me pesat. Arribar a la independència negociant amb l’estat és impossible, l’estat viu de què no siguem independents. Té tots els al·licients i tots els recursos d’un estat per convertir en paper mullat tot el que acordi el Sr. Sánchez en primera instància. Si tots som conscients d’aquesta contradicció flagrant en l’estratègia de la negociació, per què insistir a fer veure que podrem avançar cap a la independència negociant amb espanya? Error de càlcul? Llirisme? Cinisme? Pel respecte que li tinc al president Puigdemont vull pensar que és una barreja de les tres coses i no tan sols l’última, com és el cas amb Esquerra.

Per cert, Vicent, l’altre dia deies que el PSOE s’hi juga la supervivència com a partit en aquesta negociació. Jo diria que Junts també se l’està jugant.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
03.11.2023  ·  08:51

Em fa l’efecte que amb ERC negociant de forma tant incompetent la única possibilitat és repetir eleccions i esperar que ERC baixi tant que ja no pugui emprenyar més.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
03.11.2023  ·  08:57

Cal que denunciem TV3 per mentiders i desinformació.
És urgent.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
03.11.2023  ·  08:58

Junts,no sabem de què parleu i quins motius teniu, però una cosa és segura: si us considereu al servei del poble sabeu que NO heu d´investir a l ´opressor. Tot el que us ofereixen és palla, i ho sabeu més bé que nosaltres. Ens hi va el procés i a vosaltres , l´existència.

Jaume Vall
Jaume Vall
03.11.2023  ·  09:09

D acord amb quasi tots els comentaris.
Especialment definitiu el de Jordi Sanahuja, de nou.

Poc a afegir. Si “ells” ens continuen prenent el pèl, som “nosaltres” els responsables.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
03.11.2023  ·  09:53

Sorpresa per la Barceló pro-psoe! Per ara Junts es resisteix. Mantenim la confiança en Puigdemont. En canvi, no tinc constància de que als vots regalats per Sumar hi haguera cap exigència ni del corredor mediterrani, postergat des de 1992, ni per compromís. Poca iniciativa.

Victòria Peris
Victòria Peris
03.11.2023  ·  10:00

Estic amb en Jaume Soler.
Esperem que fa el President.
D’ERC hores d’ara algú esperava res millor??

Salvador Aregall
Salvador Aregall
03.11.2023  ·  10:08

La competència entre Junts i ERC -a veure qui obté el trofeu primer- ens empetiteix de mala manera. Totes les promeses que està fent el PSOE són paper mullat, ja ho hem vist masses vegades. El traspàs de rodalies?, no m’ho crec. De fet no em crec res de res. La única cosa que ens importa, la que ens durà a obtenir tot allò que necessitem per viure amb dignitat com la nació que som és la INDEPENDÈNCIA, punt. L’amnistia és necessària per posar el comptador a cero. A partir d’aquí no ens val cap traspàs, cap promesa, … tan sols acordar l’adéu.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
03.11.2023  ·  10:23

Lamentables alguns comentaris… Junts no ha de tenir cap presa amb tancar qualsevol acord, no ja amb garanties de que es complirà, sinó amb la seguretat. Per això s’hauria de cobrar per avançat.
Per fer el ‘paperina’ ja tenim ER.
Totes aquestes preses del PSOE fan olor a ‘ensarronada’
el dia 15 a Europa es torna a tractar el tema del català oi?
Podem esperar..
Sinó al gener de 2024 Junts també serà imprescindible amb més escons.

Eulàlia Gili
Eulàlia Gili
03.11.2023  ·  10:30

La propaganda que han desplegat als mitjans subvencionats, venent el seu acord com un gran triomf, se’ls ha desmontat aviat i han quedat nus davant el poble indignat. La tertúlia proscrita hi ha col·laborat a obrir-nos els ulls davant de tantes mentides encobertes. Esperem que la resposta del president Puigdemont els posi al lloc que correspon.

Cristina Criado
Cristina Criado
03.11.2023  ·  11:15

Haurieu de fer un telenotícies cada dia a les 9 de la nit (com ahir la tertúlia proscrita), principalment de notícies de Catalunya. Cal un telenotícies digne, que no sigui el full parroquial del Junquerisme.

Alex Diaz-Manero
Alex Diaz-Manero
03.11.2023  ·  11:58

“I aleshores fou quan va decidir d’assaltar l’independentisme. Primer tancà el pacte amb ERC ”

Vicent, aquestes frases donen a entendre que ERC és independentista. Això no s’ajusta a la realitat. Primer ER ha deixat caure la C, ara són ER. I segon , s’han rendit i renunciat a la independència i treballen per l’estat per derrotar el moviment indepe amb un “amnistia, llibertat i estatut d’autonomia 2.0”.
Esquerra via l’ostatge Junqueras és una titella en mans del PSOE i l’estat que fa el que aquest l’interessa.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
03.11.2023  ·  12:18

Sanchez se la juga però Junts o Puigdemont també se la jugan. Ara el camí de placidesa no ho és ni per sanchez ni per Puigdemont. Cert que al PSOE i madrid en general ja molts nervis ara s´ha de veure com anira

Rosamaria Pujol
Rosamaria Pujol
03.11.2023  ·  12:50

L’Acord d’ ERC està en la seva linia habitual, lamentable. Espero que Carles Puigdemont aixequi una mica el llistó. Si Pedro Sanchez vol ser president, que s’ho guanyi.
Nomes sento a parlar d’Amnistia, cosa que em sembla be, pero l’Amnistia hauria de ser per tots els encausats, no nomes uns quants. També sento a parlar de Rodalies i del condonament d’una part del deute de Catalunya , una enganyifa que ERC , com es habitual, s’ha deixat colar, en fi un absolut desastre, pero PACTE FISCAL i REFERENDUM D’AUTODETERMINACIO, han DESAPAREGUT totalment. !! Ves quines coses ..!!

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
03.11.2023  ·  12:57

Objectivament, no hi ha CAP avanç rellevant. Tot són engrunes, merdetes autonòmiques.
Sense relator internacional, res de res.
Ja sé que el relator no és garantia de res, però, com a mínim, seria la visibilització d’un conflicte d’alliberament nacional.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
03.11.2023  ·  13:01

El document de pacte entre ERc i PsoE és una estafa com una casa de pagés! És així de senzill i clar. ERc està enganyant i traïnt als catalans. I sempre ho fa de la mateixa manera: s’adelanta a pactar amb algú (CUP o PsoE) per a forçar a que Junts accepti el pacte i el seu marc de rendició; ja ho varen fer després de les darreres eleccions a Catalunya per investir Pere Aragonés.

Avui els diaris en general menteixen descaradament: l’acord no és un traspàs de Rodalies, és senzillament la gestió compartida, que és molt diferent! No és el traspàs! I es preveuen moltes comissions per a prendre acords però no s’en pren en realitat cap. I l’amnistia? es farà una llei que sigui acceptable per els poders fàctics espanyols (judicatura, militars, esglesia) i ja es veurà què passa al final, i com i si s’aplica en realitat. O sigui res de res.

Davant d’això els independentistes ens hauria de faltar temps per a sortir al carrer a protestar per aquesta nova enganyifa. I Junts només té una sortida digne: NO INVESTIR A SANCHEZ!!!

A votar altre cop al gener.

Josep Soler
Josep Soler
03.11.2023  ·  13:36

Segueixo pensant que Puigdemont te un paper dificil, pel to que observo encara, bo i despres de patir el que em patit tots plegats, amb aquesta gent d’ERC.
Si el legitim President no cumpleix les expectatives al 100X100 del que s’exigeix d’ell, no trigarem gaire a ficar-lo al sac dels traidors com es ara el Sr. Junqueras.
Despres de 6 anys d’insults i persecució a carrec de tots els partits de l’arc parlamentari espanyol i català (amb l’excepcio de bona part de JUNTS o no tant d’Europa) no observo una capacitat d’intel.ligencia suficient per part de la opinio publica, per tal de saber diferenciar que es el gra i que es la palla d’una collita de blat.
Aquests dies, on s’ha posat de manifest
l'”extraordinari” acord del Junqueras amb el PSOE, tots els medis,
(E
especialment els de la CORPU) no han parat un sol moment d’exaltar la grandesa d’aquests “grans negociadors” com han demostrat ser, aquests reventa processos d’emancipacio nacional com sons aquests d’ERC.
Espero que el final en nostre presidentjunt amb els que han trebalkat de valent per la nodmalitzacio de la causa com l’advocat Boxe, Comin extra. ens deixi a tots retretats com meteixem.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
03.11.2023  ·  13:36

Ni pa, ni formatge, ni cansalada Sr. Partal.

Estan tractant d’explicar, Puigdemont inclòs, sense explicar-ho, per què van mentir-nos l’1 d’octubre. I, explicar aquesta mentida, és, òbviament, complicat i laboriós.

Ja m’agradaria que avui fos entre nosaltres Lluís Maria Xirinacs.

Joan Deig
Joan Deig
03.11.2023  ·  14:44

A veure, algú em pot explicar perquè tothom (Sr. Partal inclòs) parla d’amnistia, Rodalies i FLA i punt. Què se n’ha fet de l’autodeterminació, la independència i l’ 1O? Que no era i és un condicionant en la negociació per la investidura?
Ja tothom se n’ha oblidat? No entenc res. Algú em pot ajudar a entendre-ho? Moltes gràcies.

Lluis Molist
Lluis Molist
03.11.2023  ·  16:19

Imagineu-vos una situació que pot ser molt real (o quasi real) El Sanchez diu que si a tot o quasi tot……..tots (els politics molt contents) i es penjan medalles…………..pero:

Venen una colla de golfus……..Tribunal Suprem, Audiencia Nacion i el circ del Tribunal constitucional, i ho tomben tot….(que es lo que pasarà) perque tenen el recoltzament de: Etjercit, Patronal, etc……….

El Sanchez President i els catalanets el han donat per el cul com sempre………….

Aquest paio (Sanchez) es un crack.

Guiomar Amell
Guiomar Amell
03.11.2023  ·  17:32

Diré només un comentari del molt Honorable Sr. Miquel Coll Alentorn Ex president del Parlament de Catalunya , i membre d’ Unió Democràtica des de la República catalana, ell només feia una clara definició de l’Esquerra Republicana que coneixia molt bé. ” Esquerra Republicana només te un principi, que és , no tenir cap principi”.Per tant és un tema que ve de lluny però que no ha canviat

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
03.11.2023  ·  17:52

Compte amb el que ens diu la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras.!!!
Per cert que està gaudint descaradament de pantalla en Prime-Time a la subvencionada TV3, apuntan-se actuacions i mèrits que no són ni seus ni idees seves, copiant descaradament la ferma posició del MHP Carles Puigdemont.

Pel que sembla han copiat del triller Pedro Sánchez les pitjors maneres per a entabanar la gent, i tot això adobat i amplificat pels mitjans de comunicació afectes i subvencionats com ara TV3 o CatRadio o el diari ARA.

Això és el que ens diu l’Albano Dante:
“…
Albano-Dante Fachín
@AlbanoDante76
Estan mentint descaradament. Jo m’he llegit les 13 pàgines del document.
NO DIU AIXÒ.
Estan enganyant la gent.
Farem un vídeo a OCTUVRE explicant l’engany.
Cita
Francesc-Marc Álvaro
@fmarcalvaro
·
19 h
El 23-J ens vam presentar amb uns objectius clars. Ara, hem aconseguit un bon acord per a la ciutadania catalana: avançar en la negociació pel referèndum, revertir la repressió, millorar el finançament de la
…”

Mentre no sigui foragitada aquesta corrupte i botiflera cúpula d’ER (no mereix dur la C de Catalunya), no em plantejaré el votar-los altra cop, espero abans una profunda neteja de vividors proespanyolistes.

Joan Royo
Joan Royo
03.11.2023  ·  19:50

Després de veure la tertúlia proscrita confie que Junts i el president Puigdemont enviaran Sánchez i ERC a fer la mà. Eleccions i punt.

Narcís Santamans
Narcís Santamans
03.11.2023  ·  20:48

Amb absoluta claredat : si Junts facilita la investidura de Pedro Sanchez traeix la seva promesa electoral, sense contrapartida que ho justifiqui i, sobretot esborra les esperances d’ un lideratge valent i coherent amb les necessitats urgents de la Cartalunya lliure.
President Puigdemont, un clam : No faci aquest pas. ·Expliqui els motius del NO i doni força a l’ independentisme. Rebrà tota la fúria espanyola i la d’ aquí amb interessos més petits que no pas la llibertat. President, valent.

Marià Armengol
Marià Armengol
03.11.2023  ·  20:53

Els del PutoSOE, com tothom, saben que, si volguessin, en Moció de Censura a P. Aragonés aquest cauría a l’instant. Perquè no la fàn, doncs?… És el preu (el que queda de presidència de la Generalitat) que paguen a ER pel suport mutu. Es veu clar i diàfan. I és el preu que, en benefici propi, ER accepta per anar fent la viu-viu.
Res d’aquesta llufa pilurufa de pacte ER-PutoSOE és en interés de Catalunya.
Mirar per un mateix (Junqueras, Aragonés) i pel partit, sabent que amb els pactes perjudiques el teu país es ALTA TRAICIÓ.
PS: NO!, no em crec que, de cap manera, siguin tant babaus i incompetents. Es absoluta maldat.
Ens queda el MH President Puigdemont per evitar que ‘les trampes’ (No vull dir Pactes) tirin endavant.
Confiem en vosté, President!
//*//

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any