Pedraz pregunta a Fiscalia si la garantia hipotecària de 4 finques de Fuerteventura cobreix la fiança de Mario Conde

  • La taxació d'aquestes finques de Corralejo presentada pels fiadors, José Angel i Jaime Francisco Alonso García, és de 610.818 euros

VilaWeb
Redacció
15.06.2016 - 10:50

La taxació d’aquestes finques de Corralejo presentada pels fiadors, José Angel i Jaime Francisco Alonso García, és de 610.818 euros

MADRID, 15 (EUROPA PRESS)

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha preguntat a la Fiscalia Anticorrupció si la garantia hipotecària de quatre finques situades a l’illa de Fuerteventura, que ha estat aportada com a aval per dos particulars, cobreix la fiança de 300.000 euros imposada a l’exbanquer Mario Conde per sortir de la presó, segons han informat fonts jurídiques.

Els fiadors, José Ángel Alonso Garcia i Jaime Francisco Alonso García, van aportar aquest dimarts al Jutjat Central d’Instrucció número 1 les escriptures de quatre finques de què són propietaris, i consenteixen que puguin ser hipotecades o pignorades per garantir la posada en llibertat de l’expresident de Banesto.

Aquestes quatre finques es troben a l’illa de Fuerteventura, al terme municipal de Corralejo, i segons la taxació aportada pels fiadors, el seu valor supera els 610.818 euros.

El Ministeri Públic valorarà si són o no suficients, tal com consta en la taxació aportada pels fiadors i pot, a més, sol·licitar una taxació oficial dels immobles per respondre amb un informe oficial el magistrat.

Pedraz va acordar aquest dimarts la fiança, contra el criteri d’Anticorrupció, perquè considera que no existeix risc que obstaculitzi la investigació ni es fugui del país. En el cas que cobreixi la caució, Conde haurà de comparèixer setmanalment al jutjat més pròxim del seu domicili, li serà retirat el passaport i tindrà prohibit sortir d’Espanya.

L’expresident de l’entitat bancària va ingressar l’abril passat a la presó madrilenya de Soto del Real en el marc de la causa en la qual se l’investiga per crear un entramat empresarial a Espanya i l’estranger per retornar a Espanya fons procedents del cas Banesto.

L’antic president de Banesto hauria blanquejat, entre el 1999 i el 2014, un total de 13 milions d’euros –2,2 a través d’ingressos en efectiu i 10,7 de transferències en comptes a l’estranger– quan encara li resten per dipositar 14,1 milions de la responsabilitat civil per la qual va ser condemnat en el cas Banesto.

Pedraz assenyala en la resolució que, tot i accedir a la possibilitat que Conde abandoni la presó, “hi ha motius per estimar responsable criminalment” Mario Conde dels delictes d’aixecament de béns, blanqueig, vuit delictes contra la Hisenda Pública i organització criminal.

DOS MESOS A LA PRESÓ

Amb la decisió del jutge de l’Audiència Nacional, Mario Conde podrà sortir de Soto del Real dos mesos després d’entrar a la presó, on va tornar transcorreguts gairebé vuit anys d’haver sortit d’Alcalá-Meco pel saqueig de Banesto.

A més de Conde, el jutge va enviar a la presó el seu advocat, Francisco Javier de la Vega, –que també va quedar en llibertat la setmana passada després d’abonar una fiança de 100.000 euros– i va decretar l’arrest domiciliari de la seva filla, Alejandra Conde, en els dos casos per la seva relació amb l’entramat empresarial a Espanya i l’estranger utilitzat per repatriar fons procedents del cas Banesto.

Alejandra Conde coordinava presumptament al costat del seu pare la trama defraudatòria, de la qual també s’hauria beneficiat l’altre fill de l’exbanquer, Mario, i en què apareixia com una “peça fonamental” de tot l’entramat l’advocat Francisco Javier de la Vega, encarregat de la coordinació de les societats radicades al Regne Unit, els Països Baixos, Luxemburg i els Emirats Àrabs Units.

La primera vegada que Mario Conde va entrar a la presó va ser el desembre del 1994, quan a penes va ser 30 dies a la presó preventiva pel cas Banesto. El 26 de febrer del 1998 va ser un altre cop empresonat pel cas Argentia Trust, fins que el 9 d’agost del 1999 va obtenir la llibertat condicional per aquesta causa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any