Isona Passola: ‘TV3 ha passat de ser el motor de l’audiovisual a ser-ne el fre’

  • Isona Passola troba molt greu que no es filmi en català i considera que la Generalitat hi ha d'intervenir per revertir la situació

VilaWeb
Redacció
23.09.2018 - 22:00
Actualització: 23.09.2018 - 22:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, ha lamentat que no es filmi en català perquè encara hi ha la creença que es depèn del mercat espanyol. Troba que la situació és molt greu i considera que la Generalitat, des de l’àrea de Normalització Lingüística, hi hauria d’intervenir per promoure que el cinema fet aquí sigui en català. La presidenta de l’Acadèmia afirma que a Catalunya hi ha una munió d’universitats de cinema i que tots els guions en surten en castellà.

Passola ha recordat que hi va haver un moment en què la llei del cinema deia que a les sales hi havia d’haver el 50% dels films en català i, segons que ha assenyalat, es va demostrar que això era molt car. Ella és partidària de doblar només els infantils. Segons que ha dit, l’idioma del cinema és la traducció. De fet, ha recalcat que han tingut un gran èxit sèries fetes a Dinamarca i a més països amb llengües més petites que la catalana i que han estat vistos a tot el món.

També considera que el govern català no ha prioritzat la cultura en el pressupost: ‘governar és prioritzar i no hem prioritzat la cultura’. Creu que ha desprotegit tot el cinturó de Barcelona i que, en canvi, als pobles i a les comarques de Catalunya hi ha una societat civil molt potent que ha creat una conselleria de Cultura a part. També opina que molta de l’oferta cultural ha estat concentrada a l’Eixample barceloní: ‘Funciona molt el model de capital París i això és dolent perquè no rega bé el país ni el cohesiona. No entenc com no han intentat distribuir territorialment la cultura.’

Ha explicat que l’Acadèmia del Cinema Català han engegat el Cicle Gaudí, que aquest mes de setembre ja es farà a quaranta poblacions. Entre les noves cintes incloses hi ha Jean-François i el sentit de la vida, de Sergi Portabella; el documental Petitet, de Carles Bosch; i Formentera Lady, de Pau Durà. Entre el setembre del 2017 i juny del 2018 han aconseguit una mitjana de 1.200 espectadors per sala i 16.500 de totals. ‘Hem guanyat 16.500 espectadors de cinema català.’

La crisi de TV3
Passola ha destacat que el cinema català continua tenint aquesta part ‘més experimental i petita’ tot i els pocs recursos, perquè la davallada de TV3 ha fet molt mal. Sembla mentida que la Presidència del Govern no es proposi de rellançar TV3, ‘perquè de ser el motor de l’audiovisual, ha passat a ser-ne el fre’. Ha posat èmfasi en el fet que amb els diners que la cadena destina a l’audiovisual no es pot aixecar cap projecte amb uns estàndards mínimament europeus. Sobre l’ajuda rebuda del Govern, Passola ha apuntat que suposa que deurà servir per a pagar les multes.

El pressupost complicat dels Premis Gaudí
Arran d’aquesta situació, Passola ha assenyalat que han de veure amb quin pressupost organitzen els pròxims Gaudí, perquè ‘TV3 manté el mateix de fa deu anys i cada vegada és més complicat, i els Gaudí tenen unes audiències molt altes’. Ha alertat que ‘segur que no continuaran abusant de la gent: nosaltres no podem fer treballar de franc els nostres perquè vagin a una televisió que té audiència’. Ha admès que la situació és complicada: ‘Cada vegada hi som més a prop i encara estem pendents de la dimensió que enguany tindran els Gaudí en funció de les entrades de patrocinadors’.

Darrera presidència
La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català ha deixat ben clar, amb un somriure, que aquest és el seu darrer mandat. Ho dic somrient perquè s’ha de pencar molt i això que tenim un equip i una junta que està molt bé, però jo tinc ganes de fer cinema. He fet com he pogut per donar visibilitat al cinema català i connectar-lo al món cultural, que n’era molt al marge’, ha declarat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes