El parlament es planta davant la JEC i proposa d’aturar les activitats

  • La mesa proposa de desconvocar qualsevol activitat mentre la comissió de l'Estatut del Diputat no hagi elaborat un dictamen sobre el requeriment de la JEC

VilaWeb
Redacció
01.02.2022 - 11:15
Actualització: 01.02.2022 - 19:16

Els partits independentistes han proposat d’aturar l’activitat parlamentària mentre la comissió de l’Estatut del Diputat no elabori un dictamen sobre la resolució de la JEC que exigeix la retirada de l’acta de diputat de Pau Juvillà. En una compareixença, la presidenta del parlament, Laura Borràs, ha explicat que la decisió s’ha pres per majoria en el si de la mesa i que proposen a tots els òrgans del parlament que es desconvoqui qualsevol activitat fins que no hi hagi un pronunciament.

Estripar l’últimàtum de la JEC: les claus de la batalla per l’escó de Juvillà 

Borràs ha lamentat que la JEC hagi intentat d’imposar un acte administratiu per sobre de la voluntat expressada al parlament, que ara fa uns dies va reafirmar la validesa de l’acta de Juvillà. Així mateix, ha recordat que la JEC, a part d’enviar el requeriment per llevar l’escó al secretari tercer de la mesa, també va enviar les credencials de la diputada que l’ha de substituir.

En la compareixença, Borràs no ha concretat quan pot durar l’aturada del parlament. La suspensió de l’activitat parlamentària no s’ha aprovat formalment perquè podria implicar conseqüències penals per a Borràs, que no té potestat per adoptar una resolució d’aquest calibre. Així, ERC, Junts i CUP han pactat l’aturada tot desconvocant les comissions que presideixen els seus diputats o absentant-se per forçar la suspensió per falta de quòrum de les quals lideren altres grups.

La idea és esperar que la Comissió de l’Estatut del Diputat elabori i voti un dictamen sobre la situació de Juvillà i que, mentrestant, el Parlament no tingui més activitat. Aquesta Comissió podria reunir-se dijous, ja que el reglament de la cambra assenyala cal un marge de dos dies per a la convocatòria d’una sessió amb un dictamen pel mig.

Tal com es va anunciar ahir, Juvillà no ha assistit a la reunió de la mesa que ha pres la decisió. El parlament i Juvillà han interposat recursos al Tribunal Suprem espanyol (TS) perquè freni la decisió de la JEC de retirar-li l’acta de diputat. Ara per ara, el TS no s’hi ha pronunciat. El divendres expira el termini de cinc dies hàbils que la JEC ha donat a Borràs per llevar l’escó a Juvillà. Els partits independentistes sostenen que el seu pronunciament no té cap efecte, ja que és un òrgan administratiu, i sostenen que cal esperar a la decisió del Suprem.

Indignació als comuns i al PSC

Els comuns s’oposen a aturar el parlament per protegir l’escó de Pau Juvillà. Fonts d’En Comú Podem consultades per VilaWeb diuen que tancar la cambra és una mesura sense precedents i exigeixen a la presidenta Laura Borràs que prengui una decisió concreta sobre el requeriment de la JEC. “Ens paguen per treballar”, han dit.

Pel que fa al PSC, la portaveu al parlament, Alícia Romero, ha assegurat que l’aturada parlamentària és un fet inaudit i ha acusat l’independentisme de degradar la reputació de la cambra. Així mateix, ha dit que prendran les mesures necessàries per evitar l’aturada de l’activitat perquè atemptarà contra els drets dels diputats.

No deixen treballar Maria Sirvent al parlament

Un treballador del parlament ha comunicat a l’ex-diputada de la CUP Maria Sirvent, que fa d’assessora de Pau Juvillà, que ja no podrà treballar a la cambra d’acord amb el requeriment de la JEC. Fonts de la CUP han explicat que Sirvent continuarà actuant com a assessora del secretari tercer de la mesa i anirà igualment a la cambra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any