Trenta-cinc partits i organitzacions de Burkina Faso creen un front contra la junta militar

  • La coalició denuncia que la transició l'exèrcit vol rehabilitar l'ex-president Blaise Compaoré

VilaWeb
Redacció
05.08.2022 - 17:13

Uns trenta-cinc partits polítics i organitzacions de la societat civil de Burkina Faso han anunciat la creació del Front Patriòtic per impulsar un procés de transició arran del cop d’estat del mes de gener, que va enderrocar el llavors president Roch Marc Christian Kaboré.

L’anunci, realitzat coincidint el dia amb la revolució encapçalada pel dirigent burkinès Thomas Sankara el 1983, cerca de refundar la democràcia i critica les accions dutes a terme per la junta d’ençà del seu accés al poder. El coordinador del Front Patriòtic, Germain Bitiou Nama, ha dit que el poder de la junta “va ser imposat a través de mentides i enganys” i ha criticat que “sota la cobertura d’una reconciliació, s’ha llançat a restaurar el règim de Blaise Compaoré”.

Compaoré, enderrocat en el marc d’una onada de mobilitzacions populars l’any 2014, va fer un breu viatge a Burkina Faso el mes de juliol per abordar la situació política i de seguretat amb el cap de la junta, Paul-Henri Sandaogo Damiba, i altres ex-presidents. L’ex-mandatari va ser condemnat l’abril a cadena perpètua pel seu paper en l’assassinat el 1987 de Sankara, cap revolucionari i icona del panafricanisme, en el marc del cop d’estat en el qual va ser enderrocat.

“El poble burkinès ha entès que la reconciliació promesa no és res més que un embalatge de contraban amb l’objectiu de rehabilitar els còmplices civils i militars en conflicte amb la justícia”, ha ressenyat, en aparent referència a Compaoré. Per això, ha acusat Damiba i el govern de transició de “perjuri i alta traïció” en permetre que l’ex-president tornés al país per a una reunió malgrat l’ordre de detenció internacional vigent. 

Així, ha dit que el Front Patriòtic sorgeix com un front de lluita a Burkina Faso “davant del fracàs de l’Estat, la impotència davant del terrorisme, la reculada de les llibertats, la denegació de justícia i les mentides de l’Estat”.

El cop d’estat va ser perpetrat després d’un amotinament de militars en protesta per la inseguretat i la falta de mitjans per fer front al gihadisme, motiu pel qual els soldats van exigir la dimissió de Kaboré i d’altres alts càrrecs de les forces de seguretat. D’ençà d’aleshores, la Comunitat Econòmica d’Estats d’Àfrica Occidental (CEDEAO) ha mantingut contactes amb Damiba per provar d’acordar un termini per limitar el procés de transició i acordar una data per a fereleccions i tornar a la constitucionalitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any