‘La tertúlia proscrita’

Parlem de la violència espanyola

  • És perquè Espanya viu en la violència i es fa forta en la violència contra Catalunya, que els catalans som on som

VilaWeb

Arcadi Oliveres es va morir ahir, després d’haver-nos donat una darrera lliçó d’humanitat amb la seua manera d’encarar la proximitat de la mort. Ningú no en podrà negar mai ni la coherència ni la persistència pel que fa als principis més bàsics que van ordenar la seua vida: la crítica al capitalisme i a les desigualtats que implica (que tan bé va raonar en la darrera entrevista amb VilaWeb) i la denúncia del recurs a la violència com a sistema de resolució d’un conflicte.

La casualitat ha volgut que la notícia de la seua mort arribàs el mateix dia en què la presidenta Carme Forcadell i la consellera Dolors Bassa eren obligades a tornar a ingressar a la presó. Una decisió que, com explica molt bé en aquest article Josep Casulleras, ha estat fruit directe de les pressions del Tribunal Suprem espanyol sobre el jutge de vigilància penitenciària. I és la coincidència d’aquestes dues notícies que crec que em dóna peu a una reflexió precisament sobre el paper de la violència avui a Catalunya, d’aquesta violència que Oliveres va estudiar tant i va denunciar amb tanta insistència. Perquè cal dir clarament que la violència és el factor clau de tot això que passa i tanmateix és evident que ens hem acostumat a parlar-ne amb la boca petita o a ni tan sols parlar-ne.

La societat catalana, i molt particularment el moviment independentista, està atrapada en l’intent de comprendre i assumir la realitat en què es mou avui i la diferència entre aquesta realitat d’avui i la del quinquennium mirabile –que en diu Joan Ramon Resina en aquest extraordinari article que vam publicar dilluns. No ha canviat res de fons. Totes les raons que tenim per a ser independents i per a viure en una societat millor continuen essent vàlides avui tant com ho eren el 2014. I fins i tot n’hi ha més que no n’hi havia aleshores. Tanmateix, aquestes raons darrerament passen sempre a un segon pla, aparcades, mentre molta gent participa en una batussa en la qual, lamentablement, ens involucren a tots, vulguem o no. En una baralla que cada dia causa més ferides entre nosaltres, hi insistesc, sense que ningú vaja al fons de l’afer.

I el fons de l’afer no és sinó l’exercici constant per part d’Espanya de la violència, a gran escala, permanent i sense límits de cap classe. I les reaccions diverses que cadascú assumeix davant això. És perquè Espanya –l’estat, el règim, el seu nacionalisme i fins bona part de la seua societat– viu en la violència i es fa forta en la violència contra Catalunya, que els catalans som on som i tenim els problemes que tenim. I mentre no entenguem això i no ho diguem en veu alta, mentre no ho assumim i no ho posem al lloc que correspon de les nostres reflexions, estarem atrapats en una dinàmica en què el poder se sent comodíssim: uns esclaus barallant-se amb uns altres esclaus i sense que ningú pense en la manera de desfer-se de l’amo.

No dic que no hi haja res més que això, no dic que no hi haja discrepàncies dins el moviment independentista de tota mena i condició. Però totes, tret del debat sobre com encarar la violència, són diferències que ja existien en el quinquennium mirabile i que es van salvar aleshores amb una notable distinció. No van impedir ni l’augment de l’independentisme, ni el Primer d’Octubre ni la proclamació de la independència. Si avui, en canvi, això no és així és perquè hem constatat per la via dels fets que ells estan disposats a tot i que no hi ha cap possibilitat d’encarar el conflicte per aquella via democràtica normal que esperàvem que fos la natural. I és això que ha obert una gran via d’aigua dins el moviment. Perquè ningú no vol reconèixer que parlem d’això i per tant els arguments que se cerquen per a justificar-ho tot arriben a ser d’un contorsionisme difícil de seguir.

I tanmateix, enmig d’aquest caos, és la violència espanyola allò que, paradoxalment, il·lumina el camí. De Montaigne a Kant, i fins a Oliveres, tothom ha raonat que la violència política, inclosa la guerra, és o bé un fracàs o bé una abdicació de la raó. Perillosa, per tant, també per a qui l’exerceix. I, efectivament, passa això. On avancem? On es duu a terme el canvi clau que, juntament amb la consolidació electoral de les majories i la pèrdua de la por de la policia, ens acosta a la independència? Tot això passa en la percepció exterior, sobretot europea, sobre la situació d’ací i en la capacitat de fer servir les institucions europees, sobretot les judicials, com a eina per a tombar el cor mateix del règim, per a paralitzar el búnquer central del poder espanyol i impedir que continue condicionant-nos amb la seua violència.

Per això crec que ara és el moment de ser més contundents que mai en la caracterització de la violència espanyola, el moment de parlar-ne més obertament i de denunciar-la amb més força com allò que és. Espanya és violència. Aquesta violència que ahir van rebre directament, i molt concretament, Carme Forcadell i Dolors Bassa però que sabem perfectament que podem rebre tots nosaltres qualsevol dia. I ho hem d’assumir, ho hem de dir, ho hem d’explicar a tothom per reforçar-nos com a societat, per discutir sense paranys ni falsos arguments sobre quina és la manera més adequada d’enfrontar-nos-hi, per a llevar-nos de damunt aquest complex que tanta gent té com si nosaltres tinguéssem cap culpa de tot això que ha passat; però també, i ho vull dir especialment avui, per honorar aquella gent, com Arcadi Oliveres, que sempre ens han explicat que la renúncia a la violència en cap cas no pot significar l’acceptació dòcil i permanent de la submissió.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Òscar Alegret
Òscar Alegret
06.04.2021  ·  22:11

Vicent, d’ençà que va fracassar la proclamació de la república que ho tinc molt clar: sense una insurrecció enorme no ens en sortirem. Ara, tenim pebrots de fer-la? Estem disposats a fer grans sacrificis, incloent-hi la mort, per aconseguir la independència? Em penso que no.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
06.04.2021  ·  22:25

Be,no trigarà gaire a aparèixer un comentari que t’ acusarà de blanquejar ER o afavorir a Junts.

Maria Auxiliadora Arguimbau
Maria Auxiliadora Arguimbau
06.04.2021  ·  22:33

Li ho explicava a la meva néta de 12 anys, des del moment que congestes violentament als teus pares o exerceixen la violència amb la teva germana, en lloc de la raó, ja has perdut, ja has perdut tota credibilitat.
L’estat espanyol fa temps que l’ha perduda, la credibilitat… Fa temps que la por a perdre el fa ser violent i poc Democràtic.

Josep Usó
Josep Usó
06.04.2021  ·  22:34

Estem tan avesats a viure amb aquesta violència que ens arriba a semblar “normal”. Ells només tenen això; la violència i l’odi com a reflex d’una ignorància i una por terribles. El primer que s’ha de fer en un cas com aquest és parlar-ne. Dir-ho en veu alta. Som maltractats per ser qui som. Només per això. I no hi ha distincions. Hi ha presos, exiliats i represaliats de tota mena. I els que vindran. Ells se saben perduts i continuaran així fins el final.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
06.04.2021  ·  22:37

Fins a tal punto això és així, que passem per alt, completament, una qüestió crucial. Catalunya no hauria iniciat mai el camí de la independència fora del paraigua de la UE. Per una raó molt simple, perquè tots sabem perfectament que hauríem tingut un altre “alzamiento”. Ser a la UE, per molt que se la critiqui, ens evita els tancs. Però, tancs a banda, al nacionalisme espanyol li queden encara molts recursos de violència per exercir. I no n’escatimarà ni un !

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
06.04.2021  ·  22:59

Però mentre una part de l’independentisme vagi emblanquinant el Sr. Pedro Sáchez i el govern del PSOE, Europa pensa que el problema català es va resolent.

jaume vall
jaume vall
06.04.2021  ·  23:06

D’acord amb en Vicent, d’acord amb R.Portabella, amb J.Usó, amb O.Alegret.

També d’acord amb A.Lincoln : “Si poguéssim saber primer on som i cap on ens dirigim, podríem jutjar millor què hem de fer i com ho hem de fer.”
(Potser el president nord-americà ens està dient que en el “mentretant”, fem una temptativa de Constitució, prefigurem què i com volem que sigui la República Catalana? Acabem el que es va iniciar amb el procés constituent? O bé hi ha interessos -nostrats- que no els agrada que la ciutadania es fiqui en política a controlar / millorar el que fan els representants?)

I també d’acord amb qui va dir : “Quan la llei significa injustícia, esdevé un deure desobeir-la”
(Però desobeir-la a la manera de Jaume Cuevillas : en el moment adequat, amb la força acumulada necessària. No de cara a la galeria, per uns vots, i fracassar. Fer-ho amb la màxima unió, consens. Cohesionats en la diversitat.
És a dir, confrontació intel·ligent)

jordi Rovira
jordi Rovira
06.04.2021  ·  23:16

Doncs per dir-ho ras i curt el congost estret està just aquí: entre la violència que l’estat espanyol pot exercir sense que se’l mengi a ell mateix. De moment ja són en un espai sense retorn: no poden parar la violència fins avui desencadenada. És aquí també l’espai que s’obre a Junts per Cat, i és aquí la tasca que ara sí encerta en poder comandar una ERC que ja no és bandejada per l’onada destructiva de la la guerra dins la guerra civil. I és aquí també la transformació d’un nou model de societat. La violència no genera mai cap revolució; només una involució més gran que el que hi havia abans. Una involució que l’unionisme no podrà dissimular. Ja no!

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
06.04.2021  ·  23:32

Em fa l’efecte que la única manera noviolenta de vèncer la violència de l’estat és fer-nos ingobernables.

Em temo que els nostres polítics en son conscients i tenen por de que una vegada ens haguem fet ingobernables per a Espanya ja sigui molt dificil de tornar-nos a tancar al corral per ser controalts per la República. Em dona la sensació de que s’estimen més una Catalunya gobernable sotmesa a Espanya abans que una Catalunya anàrquica i lliure.

Us imagineu que trobessim la manera de que l’estat espanyol no puguès espiar les nostres comunicacions ni puguès dexifrar el contingut dels nostres sistemes informàtics?

Us imagineu que trobessim la manera de que l’estat espanyol no puguès saber ni quin patrimoni tenim ni quina renda i no tinguès accés al nostres comptes bancaris per robar-nos els diners?

Us imagineu que trobessim la manera de que l’estat espanyol no puguès saber mai on som i per tant no ens pugès venir a dentenir? Que els presos polítics i els exhiliats pugessin tornar a Catalunya sense que l’estat espanyol els trobés?

Per mi això seria preparar-nos per la confrontació intel·ligent. Es pot dir que seria molt dificil i segur que ho és. Però són dificultads tècniques i per tant requereixen solucions tècniques molt ben treballades. Per això no entenc que no hi estiguem treballant amb els nostres millors tècnics a temps compert. Per això no entenc que no estiguem fent ja diversos assaigs…. Potser m’equivoco, potser l’anxaneta va en aquesta direcció, potser el nou sistema d’identificació del CxR va per aquí.. però trobo a faltar proves amb noves criptomonedes, proves amb noves entitats bancaries…. Em temo que una gan part dels nostres polítics posen el fre de ma perque tenen por de l’anarquia.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
07.04.2021  ·  00:03

Espanya és violència, totalment d’acord. També és una societat maquillada de democràcia. I un estat que no compleix la seva paraula. Pactis el que pactis, amb la lletra petita tergiversarà el sentit de les paraules. No hi ha res a fer.

Lluis Lopez
Lluis Lopez
07.04.2021  ·  01:56

Certament, un exemple de la fascinacio d’Espanya per la violencia es la seva “Fiesta Nacional”. El sacrifici sistematic, celebrat i tribal de sis bous, sis.

Núria Castells
Núria Castells
07.04.2021  ·  02:52

Celebro que en comencem a parlar clarament. Perquè si no, qualsevol intent d’explicació de la situació nostra esdevindrà -com ja ho és- un pur sofisme.
Espanya fa POR. POR és la paraula que no diem prou clarament.
La presó, els judicis, les multes, la confiscació del patrimoni… fan por a la majoria de polítics. Perquè, l’any 2017 van – i vam-creure ingènuament que Espanya hauria de negociar i Europa tutelaria la negociació. I que nosaltres podríem fer la independència sense morts.
Comprovat que no era així, una part de l’independentisme intenta creure i fer-nos creure que el “diàleg” produirà algun fruit (però l’ADN espanyol desmunta i desmuntarà aquesta ficció). I, mentrestant, l’altra part de l’independentisme parla de nebuloses confrontacions intel·ligents (i només aconsegueix defensar-se en tribunals de fora; que ja és força però no és prou).

El pitjor de tot, però, és que no s’alien per dur a terme les dues estratègies. Ni ho intenten. S’esbatussen uns i altres amb la malícia impotent dels masovers -tots, masovers!- que creuen que l’amo és inabastable. I els més espantats són els més virulents.
Per això cal parlar molt més clarament de la POR. I de la violència espanyola. Mirar la realitat a la cara, que només així -potser- ens aclarirem.
Perquè la culpa és d’Espanya, però el problema és nostre.
I la por és comprensible però no ens la podem permetre.

Ed Garrido
Ed Garrido
07.04.2021  ·  03:34

Excel.lent l article del Professor Cotarelo d avui al seu blog.

Oriol Roig
Oriol Roig
07.04.2021  ·  05:43

Per a ser independent ens ho hem de creure i actuar com a tals. On tenim el compte corrent. A quines botigues anem a comprar. Quines companyies de serveis, energia o comunicació fem servir. La “mort” de l’estat espanyol als Països Catalans serà “a death by a thousand paper cuts”. Quan cadascú de naltros faci servir el seu petit full de paper.

En Joan Ramon Gomà (23:32) parla de fer-nos ingovernables. De criptomonedes i de bancs. Fem-nos ingovernables amb petites accions dia a dia. Criptomoneda, hi ha el croat i d’altres. La criptomoneda no paga imposts fins que no es passa a euros. Bancs, enguany ha d’obrir 11onze, i hi ha banca ètica i dotzenes de bancs simplement no espanyols. Aneu al web del Consell per la República i mireu on podeu fer servir la identitat digital. No sé si res d’això servirà per a res d’aquí uns anys o d’aquí uns mesos. O què acabarà fent-se fonedís com el tsunami. Hi ha coses movent-se… Death by a thousand, or 11 million, paper cuts.

Joan López
Joan López
07.04.2021  ·  05:56

Si no estic malament informat, el estat español fà mes de 300 anys que utilitza la violència amb els catalans,dit això el problema el tenim nosaltres o alguns de nosaltres que pensen que amb la paraula el carceller et donarà la llibertad. Hem de tornar als carrers si volem ser-hi una naciò I tenir clar que mai es pot dialogar amb qui no vol fer-ho. Esteu disposats???

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
07.04.2021  ·  07:25

La violència, Espanya, mai ha deixat de fer-la servir contra els Països Catalans, un primer pas per temperar-la seria fer ingovernable Espanya, això amb l ‘actual correlació de forces al parlament espanyol és ben fàcil. Hi falta la voluntat política de fer-ho.

Albert Miret
Albert Miret
07.04.2021  ·  08:04

Si el que volien era odi, el tenen tot. Ells necessiten la violència, perquè no són capaços d’entendre res més que això, i és per això que és l’únic “raonament” que han pogut utilitzar davant de la discrepància de qui no aguantava més la seva estúpida política colonial. Lluny d’entendre la lliçó, continuen maltractant la darrera colònia que els manté en un nivell semblant a l’europeu gràcies a un espoli constant, i continua exercint la seva violència i la seva estupidesa sense límit. La pena és que encara existeixin els estúpids d’aquí que prefereixen acotar el cap abans d’enfrontar-s’hi i acabar amb aquesta darrera mostra d’esclavisme del segle XXI.

Carles Serra
Carles Serra
07.04.2021  ·  08:09

Jo diria Vicent, més que EspaÑa fa servir la violència i mai compleix els pactes, jo diria que SÓN els governs EspaÑols violents, com l’últim exemple el 155; malgrat aquesta realitat, aquest govern violents, com bé sap Sr. Vicent i col-laborant/apalancant partits que reben aquesta repressió i de retruc el poble; malgrat les realitats d’aquest 300 anys que portem de repressió, falsedats, espoli, per part dels governs d’espaÑa, es veu que no em tenim prou per adonar-nos d’aquesta realitat, malgrat hi hagin historiadors en front de partits

Ramon Berdegué
Ramon Berdegué
07.04.2021  ·  08:13

Senyors, estic d’acord en que la violència és implícita en l’ADN castellà “espanyol”, el meu record i reconeixement al Arcadi Oliveres i als lluitadors no violents. Però si mirem la realitat i una que recordo és la fi d’ETA, castellà no va voler reconèixer mai els bascos ni hi va reconèixer cap negociació, tots els esforços de la mediació internacional van fracassar i encara ara, castellà i els seus mitjans parlen d’haver derrotat als terroristes, que al cap i a la fi no ho eren més que ells, però amb la diferència que o ho feien legalment o els GAL, que varen ser enxampats amb quatre dies i amb reconeixements del poder, varen ser alliverats i amb bones pagues, n’estic segur. Per tant no volent negociar, es van estalviar de tenir que alliberar presos bascos que només havien exercit la mateixa violència que ells mateixos o menor, però al altre bàndol. Em vull referir a que són tan ipocritas i mentiders que no han reconegut mai una derrota ni han tingut pietat del enemic ni han acomplert pràcticament cap compromís que no els beneficiï amb escreix. Són violents per naturalesa mentiders i traïdors, tots els seus montatges es mouen per aquestes grans “virtuts” i “como el fallo de Morón, són plumas y cacareando”

Adrià Arboix
Adrià Arboix
07.04.2021  ·  08:48

“la renúncia a la violència en cap cas no pot significar l’acceptació dòcil i permanent de la submissió” Un acabament impecable en l’editorial d’avui de Partal.

Josep Salart
Josep Salart
07.04.2021  ·  08:52

EL FUTUR DE LA INDEPENDÈNCIA

Ramon Cotarelo, avui

Vinc de respondre un qüestionari Delphi de tendències socials per al CIS que demana a una sèrie d’especialistes unes previsions sobre com anirà la cosa a Espanya en els àmbits de les nostres competències cap a l’any 2030. És una prova del caràcter racional de la sociologia, que es nega a acceptar la paraula de Crist a l’Evangeli de Sant Mateu que “ningú no és profeta a la seva terra”. Suposo que si preguntessin a tots els especialistes (i jo afegiria als no especialistes, car no crec que els primers siguin millors que els segons en això de vaticinar) i agreguessin totes les respostes, la imatge més probable seria avorridament semblant a l’actual.

Tinc una desconfiança de vell llop davant qualsevol vaticini sobre coses humanes en un termini superior a un parell d’hores i encara que es faci amb totes les garanties científiques. Me’n recordo del primer vaticini del club de Roma, fet als anys 70, sobre l’estat del món l’any 2000 que, aleshores era un llunyà esdevenidor. Es va fer amb un model supercomplex gestionat a l’Institut de Tecnologia de Massachussetts pel més avançat ordinador de l’època. De tots els escenaris previstos, uns vint, el savi ordinador no va endevinar ni un.

Endevinar el futur, l’antiga dèria de la humanitat, és impossible. L’ésser humà és imprevisible perquè té la capacitat de la invenció, que ningú no pot dir quan apareixerà i si ho farà, ni tan sols el que la troba. Ben cert, aquests estudis de tendències no pretenen profetitzar res sinó esbrinar tendències, encara que siguin confoses, per tal d’adoptar mesures a temps que faran canviar el futur que havien previst. Potser aquesta és la raó per la qual el mètode es diu Delphi, perquè es refereix a una matèria interpretativa. No cal recordar que els oracles d’Apol·lo a Delfos eren tan obscurs que es necessitava una sacerdotessa, la Pítia, per aclarir-les. Els especialistes som una mena d’Apol·lo col·lectiu, el CIS és la Pítia i el resultat és quines seran les tendències polítiques econòmiques i socials a l’Espanya del 2030. També hi ha qüestions sobre Europa i el món, però tenen més un caràcter d’atrezzo o tramoia.

L’objectiu és saber més o menys com serà Espanya l’any 2030.
Hi haurà Espanya el 2030? Els autors del qüestionari Delphi n’estan convençuts al 100 per cent. Ni tan sols esmenten la possibilitat que Espanya com ells la coneixen deixi d’existir en nou anys. Sense dubte l’estudi de tendències és un estudi de canvis i els autors s’encaren òbviament amb els canvis que conceben, i els que conceben estan a dins del marc constitucional actual. Són canvis “normals”: més o menys partits al Parlament espanyol, més o menys polarització, més o menys independentisme en unes eleccions autonòmiques catalanes. En aquest quadre de tendències no hi ha cap possibilitat d’encaixar la tendència a la independència de Catalunya.

Els autors haurien fet bé escoltant l’opinió d’Alexandre Deulofeu, un altre oracle anterior al seu que prediu la desaparició de l’imperi espanyol i, per tant d’Espanya, l’any 2029, un any abans del nostre Delphi. A banda de si la predicció de Deulefeu és o no correcta, cosa que es veurà en una estona, el cert és que a Catalunya hi ha forces de tota mena que treballen per a la independència com més aviat, millor.

Aquesta possibilitat de la independència de Catalunya no entra al cap dels autors del qüestionari; és una cosa impensable. Tota la seva concepció del món, com a individus i com a col·lectius es basa en la idea que Catalunya és part orgànica d’Espanya, com la mà és part del cos. Mai veuran Catalunya com la colònia que és de la metròpoli. Mai comprendran i molt menys faran costat a la seva independència. Llur marc mental espanyol els impedeix imaginar una Espanya sense Catalunya.
Aquest esperit explica també l’actual desori dins de l’independentisme, amb uns partits, ERC i la CUP que, tot dient-se independentistes, ha resultat que no ho eren i, ans al contrari, posen tota mena d’entrebancs, materials, procedimentals, temporals per tal d’endarrerir la independència i, fins i tot, renunciar-hi. Uns partits que van invocar la independència, però no creuen que sigui possible perquè llur marc mental espanyol els ho prohibeix. Continuen fent política autonòmica de pactes, cadires, vetos, aliances amb oblit deliberat de la tasca pendent de la unilateralitat. Segueixen posant la qüestió social per davant de la nacional, el que explica que tots dos ataquin molt més JxC que l’Estat espanyol. Política autonòmica d’hegemonia dins de l’espai colonial, sense cap esperança d’assolir un grau digne d’autogovern, per no esmentar la independència.

Com que JxC sembla tirar pel dret i posar per davant la qüestió de la independència i ho demostra amb fets, els dos partits signataris del famós preacord del minigovern de mesells poden obrir-lo a més forces polítiques. Poden fer-lo amb els que consideren més a prop a l’esquerra, com els Comuns. I també a l’esquerra, en principi, es troben els socialistes, que farien costat encantats a un govern presidit per ERC, segons reiterades declaracions de l’exministre Illa. Seria la clarificació definitiva de la situació i la que faria inevitable un vot “no” de JxC a la candidatura de Pere Aragonès.

Pep Agulló
Pep Agulló
07.04.2021  ·  09:04

ON ÉS LA VOLUNTAT DE VICTÒRIA?

He de dir que en la meva joventut els valors pacifistes de l’Arcadi Oliveres els veiem poc menys que col·laboracionistes del règim. Eren temps que la lluita armada tenia molts adeptes entre la joventut.

Ara valoro la seva crítica al capitalisme i a la violència estructural. Llegir avui els seus escrits o escoltar els seus discursos és del tot necessari perquè la societat i l’independentisme hem caigut sota la llosa de la banalització de la violència per la por. No ens podem acostumar a viure així perquè ens lamina la consciència de la necessitat de fer front a l’Estat assassí.

I la prova més evident és que, cercant com Diògenes, avui no trobem cap català que tingui la voluntat de victòria. La classe política sublima l’embat contra l’Estat amb la dialèctica entre estratègies per constituir un govern autonòmic buit de poder.

Però el que ja és el súmmum del mal que fa la violència de l’Estat, és la utilització que se’n fa per part de l’independentisme autonòmic contra l’independentisme rupturista. Això no ha fet més que començar. Ja tenim el precedent de Torra a qui se li va treure l’escó de diputat aprofitant la pura repressió.

Salvant distàncies històriques, em recorda l’enfrontament fratricida els anys 60-70 a Irlanda del Nord entre l’IRA autèntica i els “provos”, mentre l’exèrcit anglès no discriminava pas la repressió contra tots dos combatents… La gran diferència és que les dues organitzacions li feien front.

Aquí l’independentisme (institucional i ciutadà) només pensa en què haurà de renunciar quan li estrenyin més el llaç… Som on som.

Berta Carulla
Berta Carulla
07.04.2021  ·  09:15

Un possible pacte ERC-Comuns, i sobre tot ERC-Comuns-PSC, no s’explicitaria fins després del SÍ de Junts a l’Aragonès, quan seria massa tard. En tot cas caldria forçar que passin coses abans, que ho podrien explicitar oer la porta petita, i la crisi de la Mesa en podria ser una, però, com no diuen els oracles, podrien passar-ne d’altres. Si Junts aprofita els esdeveniments veritablement per a fer possible el salt, ens trobarà a milions de catalans al darrere.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
07.04.2021  ·  09:22

M’adherisc al comentari d’ANNA CASACUBERTA. En poques paraules, dóna en el clau. Mentre, entre nosaltres, continuem discutint que si llebrers o conillers. Som un matrimoni a la força, malcasat, amb Espanya. Una injustícia total, el fet dels presoners i exiliats. A manca de raó, només coneix la força. És la demostració del seu complexe d’inferioritat. Ens provoca a l’odi. És eixe l’Espanya que vos enamora, espanyols? La que ens voleu embutir? ¿”Donde habrá un espíritu valiente…?”

Joan Begue
Joan Begue
07.04.2021  ·  09:27

Fins i tot per a ser violents, i cal subvenció. Per a fer una guerra fan falta diners teus o de mecenes.
Que tenen molts diners els violents?
Que tenen molts estalvis els mecenes. Pot ser si? Mentres utilitzin aquest sistema en el també estem com a esclaus estem participant.
El enfonsament del sistema (segona part de la crisi Covid-19) serà el moment de la nova societat millor del nou sistema, ara si tinguen present que una part de nosaltres també formen part de l’antic regim.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
07.04.2021  ·  09:55

Diu l’editorial que Europa pot “paralitzar el búnquer central del poder espanyol i impedir que continue” la violència contra els catalans. Però no crec que Europa ens ajudi mentre els independentistes ens barallem uns contra altres. I si ens arribem a posar d’acord i esdevenim una amenaça creïble per la unitat de la seva Espanya, abans abandonaran les institucions europees que accedir a la nostra independència. Per això tenen a Vox, i per a això l’engreixen.

Agnès Buscart
Agnès Buscart
07.04.2021  ·  10:20

Gràcies Partal!
Ai! Si només fos la violència d’Estat es podria veure fàcilment com una taca.
No vull perdre de vista la violència més enllà de l’Estat titella d’uns poders superiors que tots coneixem i no podem posar de manifest.
Cal tenir present la piràmide de poders fins arribar al PODER?
I jo a cada cantonada trobo por que alimenta el PODER pel terrorisme d’aquest PODER que queda lluny de casa
tot i que els seus tentacles es mostren cada dia a la tv i a la ràdio.
I avui no parlo de la violència de cada individu de la qual ens hauríem de curar si no volem ser copartícips de la violència d’ESTAT.

Albert Ventura
Albert Ventura
07.04.2021  ·  10:34

Els catalans hem d’atacar la viscera mes sensible dels espanyols. I la seva viscera mes sensible es la cartera.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
07.04.2021  ·  10:36

Totalment d’acord Vicent, fins que noreconeguem el GENOCIDI que estem patint de part de l’Estat Espanyo, i parlem obertament d’aquest GENOCIDI, no ens em podrem desfer ni molt menys aturar-lo.

Pere Grau
Pere Grau
07.04.2021  ·  10:45

Subscric i aplaudeixo l’excel·lent comentari del Sr. Jaume Vall (23:06). Tot el que diu el Sr. Partal (i cada paraula és una veritat com una catedral) fa més absurd l’acord ERC-CUP d’aguantar dos anys fins donar el diàleg per fracassat. Per tots els déus de l’Olimp! Qui no veu ja ara que el diàleg (que no ha passat de ser un mer enunciat) ja fa mesos que ha fracassat, és perquè no ho vol veure. I que fins i tot la CUP s’ho empassi és tan trist com desconcertant.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
07.04.2021  ·  11:28

L’Imperi Britànic tenia a l’Índia el monopoli de la sal que obligava tots els consumidors indis, inclosos els més pobres, a pagar un impost sobre la sal i els prohibia recollir-la ells mateixos. La sal era un producte de vital importància i elevadíssima demanda per a la conservació de carn i altres aliments, degut a l’escassetat de mecanismes de refrigeració. Quan Gandhi va arribar el 6 d’abril de 1930 a la costa de l’Oceà Índic, després de recórrer 300 km a peu, i recull una mica d’aigua per fer sal, explota una bomba entre la població que duria aquell acte simbòlic de desobediència civil a la independència del país, sense que els britànics poguessin aturar el procés malgrat la repressió i els més de 60.000 empresonats per fer sal de manera “il·legal”. La marxa de la sal no va ser l’única forma de lluita no violenta contra els colonitzadors britànics. Campanyes de no cooperació, dimissió de càrrecs públics, l’abandonament de les escoles, vagues de fam, mobilitzacions, ocupació dels carrers, … Que l’estat espanyol és violent amb els catalans dissidents amb la “unidad de la Patria” i que aquesta violència no té límits en el temps, ni en la qualitat, ni en la magnitud ja no hi ha ningú que ho dubti. La pregunta que ens hauríem de fer els catalans és: quina és la nostra sal?

Emili Miquel
Emili Miquel
07.04.2021  ·  11:32

“La Revolució Russa no va esclatar finalment perquè cent vuitanta milions de pagesos s’alcessin contra el tzar, sinó perquè un grapat de comunistes es van situar al lloc adequat al moment adequat. El 1917, en un moment en que les classes alta i mitjana russes estaven constituïdes per tres milions de persones pel cap baix, el Partit Comunista tenia només 23.000 afiliats. Tot i així, els comunistes van aconseguir el control de l’immens imperi rus perquè es van organitzar bé.”

Yaval Noah Harari (Historiador)

Aquesta és la lliçó que hem d’extreure de la història: no guanyen els que tenen una majoria incontestable (l’excusa d’ERC per l’immobilisme), sinó els més intel·ligents i els millor organitzats.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
07.04.2021  ·  11:50

Prefereixo mil vegades editorials realistes com aquest d’avui, que no pas els ensucrats somiadors que ens volen fer creure que Espanya ja és un tren en caiguda lliure sense frens.
Espanya té uns frens potentissims adaptats al seu estil en la seva constitució feixista del 78. Qualsevol país europeu ens dirà sempre que les constitucions s’han de respectar (SEMPRE) perquè són expressió de la voluntat majoritària de les nacions democràtiques.

Però no sabem o no volem argumentar que Espanya i la seva constitució no són democràtiques i, amb això, mai (MAI) Europa ens donarà la raó. Divisions caïnites a part.

La democràcia d’Espanya es basa en la violència demoníaca i el control militar, cultural i econòmic de la nostra pàtria colonitzada des de fa tres o quatre segles.

Aquesta constitució que està aguantant ELLA SOLA la falta de drets fonamentals. No necessita ni els Borbons per mantenir les arbitrarietats que ens cauen a sobre cada dia, va ser aprovada en ple franquisme sense cap garantia democràtica donat que votar “NO” era tant com acceptar el règim ultrafeixista d’Arias Navarro.

Ara unes paraules de Manuel Azaña president de la República Espanyola que dedico a tots aquells que estan entestats a contribuir a la governabilitat d’Espanya sense confrontació (Comuns i ERC)

“És una ley de la historia de España la necesidad de bombardear Barcelona cada cinquenta años.
El sistema de Felipe V era injusto y duro pero sólido y cómodo. Ha durado para dos siglos.
Y si esas gentes de Cataluña van a descuartizar España, prefiero a Franco. Con Franco ya nos entenderiamos nosotros o nuestros hijos. No hay más que una nación: ESPAÑA!!
Antes que consentir campañas nacionalistas que nos lleven a desmembraciones, cederia el paso a Franco”

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
07.04.2021  ·  12:03

Sr Partal Ñ sempre ha anat contra Catalunya. Amb el franquisme s’accentuà. Amb la Constitución del 78 es va emmascarar i ara des dels fets del 2017 s’ha agreujat i no volen dessescalar-ho ni togats ni Gobiernos (siguin del color que siguin) SEMPRE ACTUEN IGUAL.

No canviaran hi ho sabem.

Per això opino com la Sra. Anna Casacuberta.

ER encara parla i diu “CREURE” en la taula de diàleg i/o la bilateralitat, cosa que penso li serveix per amagar la seva ‘manca’ de creença en la independència del PAÍS.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
07.04.2021  ·  12:07

Sr. Partal molt encertat. Potser ara la seva classificació de l’independentisme hauria de ser entre els que tenen por i accepten la submissió i els que no.
Això em porta a pensar que la proposta de confrontació intel.ligent que deia Cuevillas no era tant descabellada. Conscients que la violència contra els independentistes (i de retruc contra els catalans) no s’aturarà haurem de buscar formes de confrontació que ens beneficiïn en alguna cosa, no tants sols simbòlicament. I per això hem de parlar-ne obertament.

Per aquest mateix motiu Junts no ha de quedar fora del govern, dons reduiria les possibilitats de confrontació les deixaria en mans de l’independentisme que té por.

Josep Maria Rúbies
Josep Maria Rúbies
07.04.2021  ·  12:34

Si, la violència és palpable, una raó més per fugir d’Espanya. Ja que els partits polítics no diuen clarament com arribar a la independència , podríem ser els lectors que proposéssim idees per arribar-hi. Molts critiquem o critiquen la via ERC, ningú diu res sobre la via de JxC i no és clara, la CUP no conec com vol arribar-hi. Suposo que ens cal el soport d’altres països i de la UE. I també haruíem de parlar de la independència dels països catalans si volem que la nostra cultura, la democràcia i l’economia no s’estavellés juntament amb la nostra gent.

Xavier Fossas
Xavier Fossas
07.04.2021  ·  13:27

Totalment d’acord amb l’Oriol Reig. ÉSSER INDEPENDENTISTA TÉ CONSEQÜÈNCIES. N’ha de tindre!! En el meu cas les té per Movistar (negatives) i per Endesa (negatives) i per Caixa Guissona (positives) i per l’Agència Tributària de Catalunya (positives) i un etcètera ben llarg. El que passa és que força ‘indepe’ fake, així com molt -moltíssim- d’esquerres fake (són els que més criden, els que més divideixen). Marejar perdius i hienes dogmàtiques quan som tristament una colònia, quin sentit té??

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
07.04.2021  ·  13:38

El problema no és la violència espanyola. El problema és la nostra por. Ja ho han dit altres comentaris que subscric.

Però hi ha un’altra questió: no hem sabut i no sabem vendre a l’estranger (i especialment a Europa) tot el que hem patit i estem patint i, probablement, encara patirem.

Us explico el que está passant a Italia, des de fa alguns mesos:
Un noi egipcià, Patrick George Zaki, va anar a estudiar a la Universitat de Bologna. Estava inscrit a un master (Gemma) sobre les diferències de genere. Es un activista pels drets humans, col.laborador dell’ EIPR (egyptian initiative for personal rights), i va participar activament en la campanya presidencial de Khaled Ali – opositor del president actual al-Sisi.
Aquest noi/estudiant de Bologna va ser detingut el 7 de febrer del 2020 a l’aeroport d’El Caire. Tornava a casa per veure la familia i la policia va aprofitar el moment. Està en règim de presò preventiva (sembla que ha sofert tortures i aillaments) i no se sap quan podrà quedar en llibertat perqué arbitrariament els jutges egipcis prorroguen el moment del judici o de la posada en llibertat.

A Itàlia s’ha posat en marxa una campanya de denuncia per la defensa dels seus drets, que ha portat a intervencions institucionals (fins i tot del ministeri d’exteriors italià). I els reflectors están sempre encesos i amatents a qualsevol canvi sobre la seva situació personal i judicial.

Pobre noi, res a dir. Es mereix la nostra estima, lluita i solidaritat.

La pregunta es: perqué ningú a Italia o al mon, ha fet res per els nostres Jordis?
Qué passa amb totes les patums, periodistes catalans que teniu contactes a fora, professors universitaris catalans que teniu contactes a fora, economistes catalans que teniu contactes a fora….etc., etc, etc.….?
Qué passa? Perqué no sabeu/podeu vendre la moto? Us fa vergonya retratar-vos?

Jo visc a Italia però no conec a ningú “ben situat”. Els sostenidors italians (pocs, però en tenim) tampoc aconsegueixen abatre el mur del prejudici contra els “independentistes catalans”.

I nosaltres ens llepem les ferides llegint els comunicats d’Amnesty com si fossin camamilla.
Però ningú sap que Amnesty diu el que diu sobre els nostres presos !!!

Ens hem d’organitzar millor. Internament, hem de començar a separar els que tenen por dels que no en tenen. I a l’exili estan fent una bona feina judicial.
Però sobretot hem/heu de saber organitzar una red d’informació/resistència a l’estranger que bloquegi qualsevol “fake” espanyol.

S’ha de vendre la moto catalana. Ja!!!!!

Maria Villarroya
Maria Villarroya
07.04.2021  ·  14:01

Eiiiiiiiiiiiiii geeeeent No cal que us escalfeu tant el cap…que la vida són 4 dies home!
Sóc farigola-figaflor…Quan surt un nom nou a la política catalana….el primer que faig és fer el tafaner….qui és la seva parella
Sorpresa!!
https://www.google.com/search?q=aurora+madaula+i+gim%C3%A9nez+parella&safe=active&rlz=1C1CHBF_caES863ES863&sxsrf=ALeKk02L3LF2Y2D0ZnUT2rSATTs5FkknIA%3A1617796049748&ei=0Z

Roser Caminals
Roser Caminals
07.04.2021  ·  16:36

Faig ressò del comentari de Joan Ramon Gomà. La resposta més efectiva a la violència espanyola és la ingovernabilitat. No deixa de ser una forma de resistència, més o menys passiva. Una rehabilitació darrere una altra, una substitució darrere una altra, unes eleccions darrere unes altres, una cançó ininterrompuda de desobediència. No sols seria insostenible per Espanya, sinò possiblement per Europa.
Un sector de votants d’ER i tot el PdCat es posarien les mans al cap i esclatarien en lamentacions, però els compromesos amb la independència aprofitarien l’avinentesa per sortir al carrer.

Carles Viñals
Carles Viñals
07.04.2021  ·  16:40

Comentaristes que diuen veritats:

PEP AGULLÓ.- “No hi ha (o no es veu), per part de cap politic català, voluntat de victòria”. I afegeixo jo: No n’hi pot haver perquè tampoc no puc veure en ells voluntat de confrontació, és a dir, de lluita.

I no pot haver voluntat de lluita perquè, com denuncien NÚRIA CASTELLS i Mª ÀNGELS FITA; estem dominats per una por que fa temps ens hauríem d’haver empassat, si més no, per poder-nos mirar cada matí a l’espill sense avergonyir-nos. Una por que no es limita a la nostra classe política, sinó que s’estén també a nosaltres mateixos que, si no estiguéssim paralitzats per ella, ja hauríem assaltat les presons per alliberar els nostres presos, o hauríem bastit fa temps una organització clandestina de lluita, com diu JOAN RAMON GOMÀ.

Per tot plegat, recomano al Sr. EMILI MIQUEL que no esperi de la societat catalana quelcom ni remotament similar a aquells homes i dones que feren triomfar la revolució a Rússia, perquè ells dedicaren a aquella causa la seva vida sencera, 24 hores al dia, durant 20 o 25 anys, repartits entre la forca, la presó, la deportació i l’exili.

I encara estic esperant que algun dels nostres representants a Europa expliqui clarament en seu parlamentària que no som uns espanyols rics i insolidaris que volem separar-nos d’Espanya per pur egoïsme, sinó una minoría nacional incorporada a Espanya per la força de les armes, militarment ocupada, secularment espoliada en el fruit del nostre treball, i en procés de liquidació per forçada assimilacio lingüística i cultural.

Què collons esperen per dir que el nostre conflicte amb Espanya va de tot això i no d’un referèndum il.legal segons la Constitució espanyola ? Com redéu ens han d’entendre si patint el càncer d’Espanya els expliquem que tenim un refredat ?

En resum us diré que la conclusió a que arribo és que semblem ser l’únic poble del món que no creiem que valgui la pena pagar el preu de la llibertat, per la qual cosa crec que aquesta no s’ha fet per a nosaltres.

Perdoneu, però no tinc un missatge millor que oferir-vos, perquè tot el que havía de dir ja ho he dit reiteradament sense cap profit. I si malgrat tot i per un improbabilíssim miracle, Catalunya acabés sent independent, ja demanaré perdó a la congregació.

No sé si continuaré escribint a VW, però us confesso que cada dia en tinc menys ganes.

Daniel Mir
Daniel Mir
07.04.2021  ·  16:55

A les 11,28, Salvador Aregall es (i ens) pregunta “quina és la nostra sal?”. La resposta es obvia: “la pela”. Tenim varies salines al nostre abast: Caixa de Guissona, Caixa d’enginyers, i d’altres. Peró ara n’està a punt de néixer un altra on crec que ens podrem fer la sal nosaltres mateixos: l’ 11ONZE.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
07.04.2021  ·  17:20

En el fons de tot plegat hi ha un error majúscul, per a mi: l’acceptació més o menys clara, més o menys conscient, del relat de España. Ens hem cregut les seves mentides i tergiversacions, si no del tot, com a mínim en bona part. Per això hem oblidat i banalitzat la constant violència de l’estat España contra Catalunya i els catalans. És urgent dir i repetir que les atrocitats que España ha comés des del 2017 fins ara sóin gravíssimes i flagrants. No ens enganyem España no ha torturat ni assessinat als nostres presos per que no s’ha atrevit a fer-ho; per por a la reacció de la gent de Catalunya, i per por a la reacció internacional, que és el que els fa més mal a causa de les repercusions econòmiques que pot tenir i que acabarà tenint (les factures sempre acaben arribant…).

Les violències que hem presenciat els darrers anys són molt gruixudes: un Parlament tancat i amordassat, un Govern legitim destituit i empresonat o a l’exili, milers de represaliats, uns presos sotmesos a l’arbriti de les decisions de jutges que imcompleixen les lleis i reglaments penitenciaris vigents, la justícia feta befa i tergiversada al màxim en benefici de tètrboles maniobres per a perseguir dissidents, etc. etc…. I contra això en molts casos no hem tingut ni l’esma de recorrer a la Justícia de España i de la UE en darrer però no unic terme. Només 3500 ciutadans vàrem gosar presentar una querella contra les decisions del TS, querella que s’ha perdut en els laberints de merda de la Justícia espanyola.

Només a través de la rebel·lió radical i la desobediència desafiant podrem fer que les coses toirnin al seu lloc, a Catalunya. A España, és clar i evident que ningú vol seguir aquest camí. I a Catalunya només uns quants…Mostra del que dic és la critica ferotge a la pancarta del president Torra, quan ha sigut quelcom que ha incomodat molt a España fins el punt que l’ha obligat a ensenyar un cop més les vergonyes inhabilitant-lo, i que de cara a la opinió internacional és un suma i segueix, un clau més al taut del seu ja escàs prestigi i credibilitat. No, siguem seriosos el president Torra tenia tota la raó: la JEC no és ni era ningú per donar-li cap ordre. No ha servit de res? Segur? Ha servit d’alguna cosa no investir Puigdemont? Tornem a tenir tots les poders que teníem? Sí?

Josep Gualló
Josep Gualló
07.04.2021  ·  18:04

“ÉS LA VIOLÈNCIA ESPANYOLA ALLÒ QUE PARADOXALMENT, IL·LUMINA EL CAMÍ”

És la “Paradoxa del Vicent” allò que paradoxalment fa creure a la gent de bona fe que els unionistes son independentistes reformistes, mentre deslegitimitza als independentistes rupturistes que paradoxalment son els que volen acabar amb la violència espanyola, il·luminant el camí de la separació d’Espanya.

Els que creen desconcert ja no sé qui són. Se molt be qui no són. No son els independentistes autèntics que sempre han lluitat contra la violència espanyola. Ha quedat clar?

Joan Royo
Joan Royo
07.04.2021  ·  18:36

Quan al setembre del 2017 es va suspendre la declaració d’independència es va fer per por a una violència extrema. Va ser el gran error que Puigdemont ha reconegut. Amb por no es pot fer la independència. L’independentisme ha d’assumir amb valentia que lluita contra un estat violent i que el responsable dels ferits i fins i tot morts no serà mai l’independentisme sinó qui exerceix la violència. I efectivament d’això no se’n parla i ja era hora poder llegir un editorial que presente el panorama que tenim davant.

José de
José de
07.04.2021  ·  22:31

La Editorial es excelente. La violencia solo la puede ejercer el que tiene el poder sea para justicia o injusticia. Y también sea callando u otorgando.
Culpo a Europa de la situación de Catalunya y también de España, como no?.
Me refiero a algo que yo no viví, y faltaban cuatro años para que yo naciera.
Tantos años como 91han pasado cuando el 27 de marzo de 1930 en el restaurante Patria de Barcelona alguien dijo:
“Que concebía España con una Cataluña gobernada por las instituciones que quiera darse mediante la manifestación libre de su propia voluntad.
Unión libre de iguales con el mismo rango, para así vivir en paz, dentro del mundo hispano que nos es común y que no es menospreciable.”
Y añadió:
Y he de deciros también que si algún dominara en Cataluña otra voluntad y resolviera ella remar sola en su navío, sería justo el permitirlo y nuestro deber consistiría en dejaros en paz, con el menor perjuicio posible para unos y para otros, y desearos buena suerte, hasta que cicatrizara la herida pudiésemos establecer al menos relaciones de buenos vecinos”.
Tanto la Editorial como lo que se dijo a los catalanes en dicho restaurante en 1930 son buenas razones e intenciones.
El problema lo tiene España y Catalunya. Pero el problema es muy anterior a 1930 y es internacional, y de esa forma fue considerado.
Tantos años desde 1630 y muchos más añadidos. Me hacen pensar por mal pensar:
Tienen solo Catalunya y España la responsabilidad de solución de un problema que la historia muestra que es intencional?.
Por qué no se resolvió antaño?.
La Unión Europea está obligada a no cometer los mismos errores de antaño de comodidad e intereses. Si es que quiere superar, con su Unión, los viejos conflictos europeos. Y según creo, si no me equivoco, dar el ejemplo a los Estados Unidos de América.
NO SOY IRESPETUSO. Como yo muchos estamos cansados y decepcionados. Otros en prisión. Y otros que si la Unión Europea no lo evita lo estarán.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any