El Parlament de Turquia ha autoritzat el desplegament durant un any de tropes a Líbia per donar suport al govern reconegut per l’ONU i que encapçala Fayez al-Sarraj enfront de l’ofensiva militar llançada pel mariscal de camp Khalifa Haftar.

La moció, aprovada per 325 vots a favor i 184 en contra, permetrà el govern turc de decidir sobre el moment i l’abast de l’eventual desplegament així com el nombre d’efectius a enviar a país nord-africà.

La mesura havia estat promulgada pel president turc, Recep Tayyip Erdogan, i remesa dilluns al Parlament per a la seva aprovació, on s’esperava que tirés endavant sense problemes, ja que el Partit Justícia i Desenvolupament (AKP) del president i els seus aliats del Partit del Moviment Nacionalista (MHP), gaudeixen de majoria.

Turquia dóna suport al govern libi que té el suport de l’ONU, amb base a Trípoli, el qual, segons Erdogan, ha demanat a Ankara l’enviament de tropes per fer front a l’ofensiva d’Haftar, que compta amb el suport del govern establert a l’est de Líbia. La principal formació opositora, el Partit Republicà del Poble (CHP), el pro-kurd Partit Democràtic del Poble (HDP) i el conservador Bon Partit ja havien avançat que votarien en contra de l’enviament.

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb