Paluzie vol canviar la normativa per la qual s’han exclòs candidats al secretariat de l’ANC

El reglament electoral només permet de fer campanya pels canals interns de l'ANC, però segons Paluzie s'ha utilitzat per a fer una 'cacera de bruixes'

VilaWeb
Redacció
15.06.2020 - 14:10
Actualització: 15.06.2020 - 16:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha trencat el silenci públic obligat pel reglament electoral de les primàries de l’organització per, justament, criticar les normes que prohibeix que els candidats al secretariat nacional facin campanya públicament. Segons que ha explicat Paluzie, aquestes normes només permeten de fer campanya per l’entitat i prohibeixen que intervinguin en mitjans de comunicació. ‘L’objectiu dels qui van establir aquestes normes era la igualtat d’oportunitats entre tots els candidats. Que els “mediàtics” no ho tinguessin més fàcil que els no coneguts’, diu. Tanmateix, exposa que ‘qui és conegut no deixa de ser-ho per deixar d’aparèixer als mitjans durant dues setmanes’ i que, en canvi, la norma té efectes perversos per tots els candidats i dóna mala imatge a l’ANC.

Segons que opina Paluzie, la normativa impedeix, justament, que candidats nous es donin a conèixer a fons. ‘Un debat amb torns d’un minut és difícil per qui no té experiència de parlar en públic. A les xarxes podrien completar el seu perfil’, diu. A més a més, Paluzie diu que aquestes prohibicions ‘faciliten les caceres de bruixes’ perquè ‘qualsevol soci o candidat a qui un candidat no agrada el pot seguir a xarxes, esperar un error i denunciar-lo a la junta electoral, que no podrà fer altra cosa que aplicar el reglament’. ‘S’acaben excloent candidats per foteses, incomprensibles per la gent del carrer o fins i tot per socis no actius i no familiaritzats amb aquest reglament de l’ANC’, apunta.

D’altra banda, diu que ‘una altra perversió’ és que, ja que la prohibició només afecta a candidats, algú que no és candidat però que apareix als mitjans pot criticar candidats i promocionar-ne d’altres, ‘com ha passat en aquesta campanya sense problemes’. Durant aquesta campanya, un nucli organitzat al voltant de SalvemlANC, encapçalat per l’actual president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha promogut com a candidata a la presidència Montse Soler, vinculada a la campanya Eines de País.

Paluzie diu que en aquest cas, s’ha hagut de ‘mossegar la llengua’, ja que no podia replicar les crítiques o explicat ‘com havien anat algunes campanyes que alguns s’atribuïen en exclusiva’ perquè haurien impugnat la seva candidatura i hauria quedat exclosa.

Per tot això, Paluzie es mostra determinada a canviar aquestes normes. ‘Gràcies a la limitació de mandats, un dels grans actius de l’ANC, molts secretaris ja no ens podrem presentar d’aquí a dos anys’, de manera que ‘no hi tenim interès personal’.

Podeu llegir a continuació el fil de piulets:

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes