Cada 31 de desembre es fa a Palma la Festa de l’Estendard, que recorda l’entrada de les tropes de Jaume I a la ciutat de Mallorca el darrer dia de l’any 1229. És una de les festes civils més antigues de tot Europa i l’any 2007 va ser declarada Bé Cultural Immaterial pel Consell Insular de Mallorca.

Els actes comencen a les 10.15, amb la col·locació de l’Estendard Reial de la Conquesta i de la Cimera del Rei Martí a la plaça de Cort, entre tamborers, cossiers, cavallets, el Joc de Ministrils del Consell de Mallorca i la Banda de Música de Palma. Després d’una missa a la Seu, es representa Sa Colcada, el poema de Pere Alcàntara Penya, a càrrec de Miquelina Lladó i dels al·lots de l’Escola de Música i Danses de Mallorca.

‘Sa Colcada’ és un romanç del segle XIX que descriu la celebració de les festes de la Conquesta de Mallorca. Va arribar a tenir tanta popularitat que acabà incorporat a la festa. No solament es recita durant la celebració de Palma, sinó també en alguns altres municipis de l’illa durant la setmana del 31 de desembre.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb