Cada 31 de desembre es fa a Palma la Festa de l’Estendard, que recorda l’entrada de les tropes de Jaume I a la ciutat de Mallorca el darrer dia de l’any 1229. És una de les festes civils més antigues de tot Europa i l’any 2007 va ser declarada Bé Cultural Immaterial pel Consell Insular de Mallorca.

Els actes comencen a les 10.15, amb la col·locació de l’Estendard Reial de la Conquesta i de la Cimera del Rei Martí a la plaça de Cort, entre tamborers, cossiers, cavallets, el Joc de Ministrils del Consell de Mallorca i la Banda de Música de Palma. Després d’una missa a la Seu, es representa Sa Colcada, el poema de Pere Alcàntara Penya, a càrrec de Miquelina Lladó i dels al·lots de l’Escola de Música i Danses de Mallorca.

‘Sa Colcada’ és un romanç del segle XIX que descriu la celebració de les festes de la Conquesta de Mallorca. Va arribar a tenir tanta popularitat que acabà incorporat a la festa. No solament es recita durant la celebració de Palma, sinó també en alguns altres municipis de l’illa durant la setmana del 31 de desembre.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb