El nou pacte sobre immigració i asil de la UE endurirà les fronteres i l’acollida d’immigrants

  • L'acord polític s'ha tancat després de dos anys de negociacions

VilaWeb
ACN
20.12.2023 - 09:38
Actualització: 21.12.2023 - 22:23

El Consell de la UE i el Parlament Europeu han tancat un acord sobre el Pacte Migratori i d’Asil, que feia anys que es negociava i que inclou nou reglaments que regulen les accions des de l’arribada d’un immigrant fins a l’acollida el rebuig de la sol·licitud d’asil. Les noves normes migratòries preveuen un reforç de les fronteres exteriors de la UE i del control dels immigrants amb l’objectiu de reduir les entrades irregulars a la UE. També endureixen les condicions d’acollida i proposen un sistema de solidaritat voluntària en el repartiment d’immigrants i per a assistir estats de primera arribada, com ara Itàlia, Grècia i Espanya.

La presidència espanyola del Consell de la UE ha anunciat el pacte en un missatge a les xarxes socials en què ha destacat que es fa un pas endavant en “la millora” del sistema. La comissària d’Interior, Ylva Johansson, diu en un vídeo a Twitter que està molt orgullosa de l’acord, tancat després d’hores d’intenses negociacions. Segons la Comissió Europea, el nou Pacte de Migració i Asil inclou una “millor protecció” de les fronteres i “més solidaritat” entre els estats.

La reforma migratòria de la UE té l’objectiu de reduir les entrades irregulars a la UE, descongestionar els procediments per demanar asil i repartir les responsabilitats entre els estats membres. El Parlament Europeu va refusar de regular quotes obligatòries d’acollida d’immigrants, però les noves normes fixen un mecanisme voluntari de repartiment d’immigrants amb l’objectiu de redistribuir-ne almenys 30.000 l’any. En cas que un país rebutgi fer-ho, haurà de pagar una penalització de 20.000 euros per immigrant rebutjat o donar al país en qüestió suport d’alguna altra manera.

El pacte també inclou un procediment accelerat d’asil en frontera per tal de resoldre més ràpidament els casos amb poques possibilitats d’aconseguir protecció. Les noves normes preveuen un control i registre dels immigrants que arriben a les fronteres comunitàries amb l’objectiu d’identificar-los ràpidament i que, si en un primer moment ja no consideren vàlides les raons per les quals demanen asil, barrar-los el pas al procediment formal d’asil.

A banda de la identificació, també es faran proves sanitàries i de seguretat als immigrants, i impressions dactilars que es registraran a la base de dades Eurodac, la base de dades de la UE on es recullen les empremtes digitals per a identificar immigrants irregulars o sol·licitants d’asil.

La reforma migratòria comunitària també aposta per impulsar acords amb tercers països per tal que impedeixin l’arribada d’immigrants a la UE. Se segueix així l’exemple d’acords com el de Turquia i Tunísia, un fet que es considera que pot impulsar la instrumentalització d’immigrants per part d’aquests països.

Acord després de dos anys

L’acord sobre totes les regulacions que formen part del Pacte Migratori i d’Asil ha arribat finalment dos anys després que la Comissió Europea posés sobre la taula la seva proposta. No va ser fins a l’octubre que els 27 van tancar la seva posició negociadora sobre l’últim dels reglaments, per la qual cosa fins aleshores no es va poder començar a negociar amb el Parlament Europeu el paquet sencer.

La darrera ronda de negociació entre el Consell i el Parlament Europeu va començar dilluns a la tarda amb l’objectiu de tancar les cinc peces legislatives que encara quedaven pendents d’acordar del paquet. L’objectiu era tancar la reforma migratòria aquest any per poder adoptar-la abans de les eleccions europees el juny de l’any que ve.

Una “resposta europea efectiva al repte”

En un comunicat, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha celebrat l’acord, que considera que permetrà de comptar amb una “resposta europea efectiva al repte” de la migració a Europa. “Els europeus decidiran qui ve a la Unió Europea i qui es pot quedar, no els traficants. Protegirem els necessitats”, ha dit Von der Leyen.

La presidenta de la CE també ha refermat que el sistema permet que els estats membres “comparteixin els esforços responsablement”, amb un sistema de “solidaritat” amb els que tenen fronteres exteriors. A més, ha dit que tant la UE com els estats membres tindran eines per a reaccionar ràpidament a situacions de crisi, especialment quan un estat ha de fer front a “arribades il·legals elevades o la instrumentalització” de la migració quan “països hostils deliberadament intenten desestabilitzar la UE”.

El nou pacte de migració i asil, que es desenvolupa a través de cinc normatives específiques, també inclou plans concrets per “lluitar contra la immigració il·legal al Mediterrani, els Balcans i l’Atlàntic”, assegura Von der Leyen.

“Ens associem amb els països d’origen i trànsit per lluitar contra els traficants i garantir un retorn efectiu als països d’origen als immigrants que no tenen dret de quedar-se a la Unió Europea”, diu la presidenta de la CE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor