Comissaria de la policia espanyola a la Via Laietana de Barcelona. Fotografia: Albert Salamé

L’Organització Mundial Contra la Tortura (OMCT) critica en un comunicat que a l’estat espanyol continua sent un tabú parlar de tortures, fet que n’obstaculitza la investigació i en perpetua la impunitat. És per això que demana a les autoritats espanyoles que reconeguin públicament l’existència de tortures, que investiguin adequadament les denúncies d’aquesta pràctica i que s’asseguri que el dret a la reparació de les víctimes es compleix. A més, demanen que es reformi l’article del codi penal que prohibeix les tortures perquè s’adapti al que estableix la Convenció contra la tortura de les Nacions Unides i que es prenguin les mesures necessàries per a assegurar que les persones que denuncien tortures ho puguin amb totes les garanties i sense por de represàlies.

Ramon Piqué: ‘A la sala d’interrogatoris, m’estrenyien la bossa al cap i em feien agenollar’

L’OMCT fa aquesta petició coincidint amb el Dia mundial contra la tortura, que se celebra avui, i denuncia la persecució contra persones que han demanat d’investigar presumptes casos de tortures, com el jutge José Ricardo de Prada o Iñaki Rivera, director de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH). En aquesta línia, recorda que el Comitè contra la tortura de les Nacions Unides ja ha criticat altres cops el règim de detenció incomunicada que existeix a l’estat espanyol i la ‘cultura de la impunitat al voltant de les pràctiques de tortures i maltractaments’, així com la persistència de la violència de gènere. A més, ha expressat en diverses ocasions la ‘profunda preocupació’ per la manca de regulació adequada del delicte de tortura, pels retorns forçats de migrants o les condicions d’insalubritat dels CIE.

‘Aquest Comitè va subratllar, a més, que l’absència d’investigacions sobre els crims de tortura durant la dictadura franquista perpetuava la impunitat i suposava un greu impediment en el procés de rehabilitació de les víctimes’, diu la OMCT. Així mateix, diu que el 2003 el relator especial de les Nacions Unides sobre la tortura, Theo Van Boven, ja va denunciar el tabú de la tortura en el debat públic.

Les tortures de l’operació Garzón explicades en primera persona

El cas d’Unai Romano: un relat horripilant de tortures que Marlaska no va voler investigar com a jutge

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.