Òmnium Cultural organitza avui a l’Espai Betúlia de Badalona un acte d’homenatge a la poetessa Carme Guasch, en el vintè aniversari de la seva mort. A l’acte, que forma part de les trobades Polis Poètica 2018, hi intervindran Sam Abrams, Dolors Udina i Sílvia Soler, filla de Carme Guasch. Els poetes Rodolfo del Hoyo i Marcel Riera llegiran versos de l’empordanesa. El poeta, traductor i crític literari Sam Abrams pronunciarà una ponència sobre el capteniment de Guasch pel sonet (forma) i la poesia de dol (fons).

Segons que ha informat l’organització en un comunicat, Abrams, que és un estudiós de l’obra de Guasch, pronunciarà per primer cop una ponència sobre ella. A més Dolors Udina, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i traductora, dedicarà la seva intervenció a comentar els poemaris Vint-i-cinc sonets i un dia i Trena de cendra. A diferència, d’Abrams, Udina ja ha parlat de l’obra de Guasch en altres ocasions, concretament en un congrés literari a Oxford. ‘La seva producció literària gira sempre al voltant del sentiment de pèrdua arran de la mort del seu gran amor’, diu l’entitat.

El vessant humà de Carme Guasch arribarà per part d’un dels seus tres fills, la també escriptora Sílvia Soler, una autora reconeguda en el panorama literari català i que compta amb reconeixements com el Premi Prudenci Bertrana de novel·la i el Premi Ramon Llull.

Nascuda a Figueres el 1928, la poeta empordanesa es va llicenciar en Filosofia i Lletres i compaginava la vocació per l’ensenyament amb la passió per la poesia. A Badalona, va exercir uns anys de professora de llengua i literatura al Col·legi Sant Andreu de Natzaret. Pel que fa a la seva obra poètica, va publicar els poemaris Vint-i-cinc sonets i un dia, Amat i amic, Pràctica de vida i Interiors. També va escriure la novel·la Trena de cendra i els reculls de contes El llit isabelí i Situacions insulars, que va rebre el Premi Víctor Català el 1988.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]