oli de palma
Fruit del qual s'extreu l'oli del palma

L’àcid palmític, component principal de l’oli de palma, fa que les cèl·lules tumorals siguin més agressives i tinguin més capacitat de fer metàstasi. És el que ha descobert un equip internacional encapçalat per Salvador Aznar-Benitah, investigador ICREA de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona), en una recerca publicada a la revista Nature.

Els autors de l’estudi han identificat una sèrie de marcadors de la memòria que l’exposició a l’àcid palmític deixa a les cèl·lules tumorals. Això fa que les cèl·lules mantinguin una capacitat metastàtica més grossa, fins i tot mesos després a l’exposició. A més, creuen que també podria estar relacionat amb una capacitat més important de les cèl·lules tumorals per transmetre impulsos nerviosos.

Per l’estudi, els investigadors han exposat cèl·lules de tumors orals i melanomes procedents de pacients a una dieta rica en àcid palmític i les han injectat a ratolins, on s’ha observat que tenen més capacitat de fer metàstasi. Això és així fins i tot quan la dieta se subministra durant un període de temps molt breu. Segons els investigadors, això és perquè les modificacions que genera l’àcid gras sobre el genoma de les cèl·lules metastàtiques són permanents. És per això que mantenen de forma estable les propietats més agressives.

“El 2017 vam publicar un estudi assenyalant que l’àcid palmític es correlaciona amb més risc de metàstasi, però no en coneixíem el mecanisme. En aquest treball detallem el procés, revelem que hi ha un factor de ‘memòria’ de la capacitat metastàtica i assenyalem una via terapèutica per revertir-ho. És esperançador”, explica el Dr. Aznar-Benitah.

Els resultats mostren que una dieta rica en oli de palma és perjudicial per a un malalt de càncer, fins i tot si té lloc en una fase molt inicial de la malaltia en què el tumor encara no s’ha detectat.

Els investigadors han observat que aquesta capacitat expansiva i colonitzadora dels tumors s’adquireix a causa del consum d’àcid palmític –predominant a l’oli de palma–, però no amb l’àcid oleic –molt abundant a l’oli d’oliva– ni amb l’àcid linoleic –característic de l’oli de llinosa. Això, diuen, apunta que l’agressivitat del tumor no només té a veure amb el metabolisme dels greixos, sinó també amb les modificacions epigenètiques que es produeixen a les cèl·lules tumorals quan ingereixen àcid palmític.

També han vist que una dieta rica en oli de palma permet de crear una xarxa neuronal al voltant del tumor, fet que en facilita la metàstasi. Perquè una cèl·lula tumoral pugui fer una metàstasi, primer s’ha de despendre del tumor d’origen, introduir-se en els vasos sanguinis o limfàtics, assolir un altre òrgan vital, sobreviure-hi i créixer.

La cèl·lules tumoral més metastàtiques, que desenvolupen memòria, adquireixen capacitat per atreure el sistema nerviós, i la xarxa neuronal que es forma al voltant del tumor genera un entorn regeneratiu que les cèl·lules utilitzen per créixer i expandir-se.

Una via per impedir les metàstasis

L’estudi també mostra una manera com blocar les metàstasis. Exposen que un dels elements essencials en la formació de la xarxa neuronal que afavoreix la metàstasi són les cèl·lules Schwann, que envolten i protegeixen les neurones. Els investigadors han descobert que blocant les cèl·lules Schwann per diferents vies s’inhibeix la formació de la xarxa neuronal i, conseqüentment, la metàstasi.

“Aquest descobriment obre nous camins per a la investigació i el desenvolupament de teràpies dirigides a evitar específicament la metàstasi del càncer que és, gairebé sempre, on resideix la mortalitat”, conclou la Dra. Gloria Pascual, investigadora associada del laboratori de Cèl·lules Mare i Càncer de l’IRB Barcelona i co-primera autora de l’article junt amb la Dra. Diana Domínguez.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.