Ofensiva del Consell Insular per a salvar les casetes de vorera de la costa menorquina

  • El govern espanyol n’ha ordenat l’enderrocament per complir la llei de costes · A tota l'illa hi ha censades prop de dues-centes casetes

VilaWeb
Casetes de vorera a Alcalfar, Sant Lluís. (EFE / David Arquimbau)
Redacció
23.05.2021 - 18:14
Actualització: 23.05.2021 - 20:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La demarcació de costes de l’estat exigeix l’esfondrament de les casetes de pescadors que clapen alguns indrets de la costa de Menorca. Són les anomenades casetes de vorera que estan construïdes ben damunt la roca, a tocar de la mar en algunes platges, ports o raconades. Segons l’estat, aquestes casetes ocupen el domini Marítim-Terrestre.

El Consell Insular ha denunciat que fa més de tres mesos que va enviar una comunicació oficial per evitar-ho, però no ha obtingut cap resposta per part de l’estat espanyol. La pròxima instància on es recorrerà per a preservar el valor patrimonial, material i immaterial d’aquestes construccions més que centenàries és el senat.

A finals de gener, la demarcació de costes va notificar els propietaris de les casetes de la Cala Sant Esteve a Es Castell que no els en prorrogava la concessió i els ordenava que les esboquessin. A més, havien de dipositar 20.000 euros en concepte de fiança.

Ara són els propietaris de les casetes d’Alcalfar, a Sant Lluís, els que han rebut el mateix paper.  

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Valor etnogràfic

El senador de Més per Mallorca, Vicenç Vidal, farà arribar aquest problema a la cambra alta. Considera que les casetes són un bé etnològic i singular de la costa menorquina. “És un tema que preocupa tota la societat. Protegir el patrimoni cultural del litoral mediterrani és fonamental i la nostra feina és vigilar que aquesta protecció es faci”. Vidal espera que la demarcació de costes entendrà la peculiaritat d’aquestes edificacions. 

Tant el senador com el Consell s’emparen en una llei del 2015 de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial que ordena les administracions públiques la protecció activa de les expressions i manifestacions de la cultura viva.

El Consell de Menorca té prop de dues-centes casetes de vorera catalogades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes