Un grup d’observadors internacionals diuen en un estudi que alguns mitjans de comunicació de l’estat espanyol van cobrir la campanya del 21-D d’una manera gens neutral. Segons Democracy Volunteers, que va analitzar cada dia de campanya vint-i-tres mitjans seleccionats a l’atzar, diaris com El País o El Periódico van donar suport a la campanya a favor de l’unionisme ‘amb entusiasme’.

Conclouen que la premsa de Madrid que han analitzat té gairebé tota una actitud negativa envers la independència de Catalunya i troben ‘indicis importants’ que la cobertura no va contribuir a reflectir de manera justa el debat polític durant la cursa electoral.

L’informe del grup britànic recull també que TVE 1 i TVE 2 són ‘fortament pro-unionistes’, tot i que no al mateix nivell que els diaris espanyols; i destaca positivament que TV3 és l’única cadena analitzada que mostra una cobertura ‘proporcional’, amb un equilibri entre les dues posicions del debat independentista.

Pel que fa a les ràdios, destaca que Catalunya Ràdio, que ha rebut ‘crítiques i una potencial sanció de Madrid’, mostra un suport a la independència similar al que mostra RNE en contra. A més a més, al text denuncien també la negativa de la Junta Electoral espanyola d’acreditar-los com a observadors internacionals: ‘És clarament una continuació de la política de l’estat espanyol d’excloure la supervisió de cites electorals’, diuen. La resposta de la Junta Electoral, annexa en l’informe, indica que la petició no és procedent, perquè la legislació no preveu l’existència d’observadors internacionals.

L’equip d’observadors, integrat per dotze membres del Regne Unit, Irlanda, França, Itàlia i Noruega, va viatjar a Barcelona la setmana abans de les eleccions. Durant la seva estada a Catalunya els membres de l’equip van assistir a les seus i a actes de campanya dels partits a les àrees de Barcelona, Girona i Tarragona.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb