Nyap considerable de la Comissió Europea en el conflicte que ha obert contra la farmacèutica AstraZeneca pel seu retard en els lliuraments promesos de dosis del vaccí. Aquest matí, la Comissió ha fet públic el contracte amb la farmacèutica –signat el 27 d’agost passat–, però ple de parts censurades, de manera que alguns elements importants, com ara el cost econòmic de la compra, la xifra total de dosis o els terminis de lliurament, no es podien consultar. Ara bé: han comès un greu error informàtic i no s’han adonat que el programa Adobe Reader té una opció que permet de llegir fragments de les parts amagades amb color negre.

La guerra dels vaccins posa en relleu la ineficàcia de la Unió Europea

Un dels detalls significatius que es poden obtenir amb aquest programa és la quantitat total que la Comissió ha pagat a AstraZeneca: 870 milions d’euros. La xifra inclou el valor dels vaccins (prop de 534 milions d’euros) i tota la inversió ingent necessària per al seu desenvolupament (prop de 336 milions). Segons el contracte, la farmacèutica no pot tenir pèrdues i, si els costs de producció i distribució acaben superant la xifra dels 870 milions, ha de notificar-ho amb antelació a la Comissió. Si l’excés supera el 20% de la quantitat establerta, haurà de justificar-ho detalladament.

El programa no permet d’accedir a tot el text censurat, però a banda del detall del preu s’hi pot llegir que “la part receptora [la Comissió] tractarà tota la informació confidencial com a secreta i no la farà servir, copiarà ni revelarà a tercers“. A més, diu que la Comissió haurà de “garantir la protecció de la informació o documents confidencials amb el mateix nivell de protecció que la seva pròpia informació o documents confidencials i, en qualsevol cas, amb la diligència pertinent”. El nyap informàtic que ha permès d’accedir a diverses parts censurades del contracte podria vulnerar aquestes clàusules de confidencialitat. Més tard, en la seva pàgina web oficial, la Comissió ha esborrat la versió del document que contenia l’error que permetia d’accedir a la part censurada. Però la versió amb l’error ja circula a bastament per les xarxes socials.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.