El nou impost de plusvàlua municipal: qui no obtingui benefici en la venda, no haurà de pagar

  • Quan sí que es pague, es podrà escollir entre dues fórmules per a calcular la quota

VilaWeb
Redacció
08.11.2021 - 18:16
Actualització: 08.11.2021 - 18:17

El consell de ministres espanyol ha aprovat avui un reial decret llei que exempta de pagar l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, conegut com a impost de plusvàlua, als propietaris que no obtinguin benefici amb la venda del seu immoble.

El passat 26 d’octubre, el Tribunal Constitucional espanyol ja el va anul·lar a través d’una sentència. La nova norma, que entrarà en vigor previsiblement dimecres, introdueix modificacions en la Llei Reguladora de les Hisendes Locals. Segons Isabel Rodríguez, la portaveu del govern espanyol, no tindrà efectes retroactius, de manera que en les operacions que s’hagin fet entre el 26 d’octubre i la publicació de la norma hi haurà un “buit”.

L’impost de plusvàlua és la segona font d’ingressos de les municipalitats, després de l’Impost sobre els Béns Immobles (IBI). Segons les dades de 2019, representa uns 2.500 milions d’euros. A partir d’ara, els ajuntaments tindran sis mesos per a adaptar-se a les noves condicions.

Què pagarà qui sí que obtingui beneficis?

En cas que un propietari sí que obtingui beneficis amb la venda d’un immoble, tindrà dues opcions a l’hora de pagar l’impost. La primera és un mètode d’estimació objectiva, que multiplicarà el valor cadastral del sòl per uns coeficients determinats que aprovin els ajuntaments. Aquests no podran excedir els valors publicats pel govern espanyol en funció de l’antiguitat de l’immoble i s’actualitzaran cada any segons l’evolució del mercat immobiliari. A més, els ajuntaments podran corregir-los fins a un 15% a la baixa per adaptar-se a la realitat de cada municipi.

L’alta opció implicarà calcular l’impost en funció de la plusvàlua real obtinguda en la transmissió de l’immoble, és a dir, segons la diferència entre el valor de transmissió del sòl i el preu de l’adquisició. Així, si el contribuent demostra que la plusvàlua real és inferior a la resultant del mètode d’estimació objectiva, podrà aplicar la primera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any