No cal perdre més temps: ja fa deu anys que la teoria del referèndum acordat és feta

  • No es justifica de cap manera que el govern català perda ara un any estudiant una possibilitat que la Generalitat ja va estudiar i aclarir l'any 2013

Vicent Partal
12.04.2023 - 21:40
Actualització: 13.04.2023 - 08:12
VilaWeb
Enoch Albertí, Carles Viver i Pi-Sunyer i Joan Vintró, tres dels membres del CATN

L’any 2013 la Generalitat de Catalunya va crear el Consell Assessor per a la Transició Nacional, un grup de treball que durant poc més d’un any va elaborar divuit informes molt sòlids que abraçaven la majoria d’aspectes que calia tenir en compte per al moment de la independència. Des de com s’havia d’organitzar la política monetària fins a l’abastament d’aigua i d’energia; de la successió d’ordenaments i administracions a la distribució d’actius i passius entre Espanya i Catalunya; de l’organització d’una seguretat social pròpia a l’execució d’un procés constituent per a dotar la nova república de la legislació necessària per a fer camí com a estat independent.

Aquest consell assessor tenia un nivell intel·lectual altíssim. Dirigit per Carles Viver i Pi-Sunyer, comptava amb tretze membres, entre els quals hi havia personalitats com ara la catedràtica d’hisenda pública Núria Bosch, l’empresari Joan Font, els catedràtics de dret constitucional Joan Vintró i Enoch Albertí, juntament amb noms molt més coneguts del gran públic, com ara Germà Bel, Carles Boix, Salvador Cardús, Ferran Requejo i Àngel Castiñeira.

Els treballs del consell han romàs com una referència imprescindible, encara que avui siguen difícils de trobar. Són feines molt sòlides i molt documentades en la majoria de casos, que calia fer i que, per sort, ja són fetes. Feines que, pel seu ordre metodològic, serviran sens dubte en el moment que la separació torne a ser una hipòtesi política immediata.

Si en parle avui, d’aquests informes, és perquè, arran del debat sobre això que en diuen “acord de claredat” i l’anunci d’una comissió que n’elaborarà un informe, anit vaig consultar precisament el primer dels d’aquest consell assessor, titulat “La consulta sobre el futur polític de Catalunya” i que podeu llegir ací. I, una volta llegit, no entenc per què cal fer-ne un altre, ara.

Perquè us en feu una idea concreta, l’estudi del 2013 analitza el suport a l’organització d’una consulta –basat en enquestes i resultats electorals–, els arguments legitimadors de la consulta –històric, en les democràcies liberals, a partir dels principis igualitaris; i inclusiu, en el marc de la legalitat espanyola i internacional…–, les estratègies jurídiques possibles per a fer una consulta legal d’acord amb el dret intern o en el context del dret europeu i internacional, els elements configuradors de la consulta –que inclouen la pregunta, la data, el cens, el quòrum i l’administració electoral–, l’aplicació dels resultats, les possibles vies alternatives –incloent-hi la DUI o les eleccions plebiscitàries– i fins i tot quins instruments pot fer servir l’estat espanyol per oposar-s’hi.

Parlem de 197 pàgines, molt ben argumentades, acompanyades de tot l’aparat de dades necessari i amb molt poc espai, per no dir gens, dedicat a l’elucubració. A les pàgines 47-56, concretament, hi ha tot allò que a algú li pot caldre saber per a formular aquesta hipòtesi –que sabem que és impossible– de fer un referèndum acordat amb l’estat. S’hi documenten cinc vies perfectament legals dins l’ordenament jurídic espanyol, que van d’una convocatòria a partir de l’article 92 de la constitució a la delegació o transferència de competències de l’article 105.2, o la reforma constitucional.

Ja fa deu anys, per tant, que això que ara ens diuen que el govern ha d’estudiar –com podria fer-se un referèndum d’autodeterminació amb l’acord de l’estat– és feina feta. I publicada. La teoria és enllestida i sabem tot allò que cal saber-ne.

La teoria és publicada i la realitat política tampoc no ha canviat aquests deu anys. I, en tot cas, si una sola cosa és nova és la constatació que efectivament l’estat reaccionaria, reaccionarà, amb violència i sense contemplacions contra la proposta –però aquest element nou en tot cas impugnaria fer una proposta d’acord com la que vol fer el govern, si a l’altra banda ningú no vol fer cap acord. La pregunta, per tant, és quin trellat té tot plegat? Per què tornem a donar voltes a la sénia, si tot això ja s’ha aclarit completament? Per què volen que perdem més temps encara, si allò que cal és fer les coses?

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
12.04.2023  ·  22:09

La única raó per a perdre el temps és que els membres del govern i la seua cohort d’endollats són incapaços de guanyar-se la vida honradament. De manera que han de fer veure que fan alguna cosa per no anar al carrer. Que és on acabaran més prompte que tard. La seua mediocritat és immensa.

Aleix Corral
Aleix Corral
12.04.2023  ·  22:10

Per una simple raó, no la volen, la consulta. El que volen són els vots de qui compra l’argument que la consulta ha de ser pactada, tot i que no hi hagi amb qui pactar-la. I si l’estratègia els funciona, doncs qui dies passa, anys empeny. I a escalfar la cadira i repartir diners.

Jordi Serramià
Jordi Serramià
12.04.2023  ·  22:11

Els catalans patim de cert lideratges polítics mesquins i de baixa intensitat. No ens mereixem aquest menyspreu per part de qui no sap què fer amb el moment polític actual. Cal fer foc nou d’alguns personalismes

Carles Serra
Carles Serra
12.04.2023  ·  22:22

Lo que no acabo d’entendre Vicent com et pots sorprendre tot lo que fa aquest pajaro d’Aragonès i el partit que representa ER, amb el gran estafador, botifler i mentider que es aquest voltor d’Oriol Junqueras, el guia espiritual d’aquesta secta.
No hi han proust fets viscuts Vicent per tenir-ho clar.

Toni Arregui
Toni Arregui
12.04.2023  ·  22:26

És per això mateix que ja no queda res més que l’insult i palesar la enrabiada. Amb tan gran traïció i infantilisme només queda jutjar-los i tancar-los a la presó.

Xavier Clèries
Xavier Clèries
12.04.2023  ·  22:42

Hi ha arguments força poderosos per a independitzar-nos, ens volen sotmesos, no ens poden ni veure i ens maltracten.

Salvador Manich
Salvador Manich
12.04.2023  ·  22:50

Gracies Vicent pel recordatori, molt ben explicat!

Victor Serra
Victor Serra
12.04.2023  ·  22:53

La raó per mí és clara. Ja no hi ha pràcticament ningú que treballi seriosament per aconseguir la independència. Tot el que es fa són jugadetes partidistes per intentar que el partit en surti beneficiat i els altres hi perdin. Però ni això saben fer. Ara toca això de l’acord de claretat i la taula de partits. D’aquí a un mes serà una altra cosa.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
12.04.2023  ·  23:02

Insisteixo: és un govern fantasma que només vol sobreviure com sigui. Per exemple “estudiant”el ja estudiat i que la immensa majoria d’independentistes sap o intueix encertadament. Jo fan a veure si enganyen a algú amb bona fe.
Govern dimissió! Fem foc nou!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
12.04.2023  ·  23:03

El Senyor Aragonès fa ben fet tornant a fer un nou estudi.

El documet del Consell Assessor per a la Transició Nacional dirigit per Carles Viver i Pi-Sunyer va ser una obra que acceptava diversos horitzons de sortida. Ja no és útil.

Ara sabem que no res no pot estar fora del marc constitucional espanyol.
ERC ha promès fidelitat a la constitució creada en ple règim franquista. El partit de Junqueras ha vist clarament la impossibilitat de qualsevol trencament abrupte o enfrontament amb l’estat sangonera.

Deixem que els líders d’ERC cerquin la solució. Potser un dia la trobaran.
O no?

Es pot comparar perfectament la magnificència intel·lectual del equip de consellers actuals amb la de l’equip del Consell Assessor per a la Transició Nacional.
Llibertat Nacional. Tinguem paciència.

La confrontació és una quimera.
O no?

Albert Noguera
Albert Noguera
12.04.2023  ·  23:12

La resposta a la darrera pregunta és senzilla i evident i em fa molta ràbia que els qui tenen tribunes per dir-ho, no ho facin: Erc NO és un partit independentista i a vegades dubto de si és catalanista pel nivell de col·laboracionisme amb l’estat! Si no diem les coses pel seu nom, no podem resoldre les situacions que se’ns posen davant. I la d’ERC, és la primera a resoldre perquè que la cúpula no sigui indepe, que hagi subjugat a militants i enganyat als seus votants amb el control ferri dels mitjans, no vol dir que aquests últims no siguin indepes. Cal fer fora aquesta cúpula d’Erc per poder seguir el Procés!!!

Joan Font
Joan Font
12.04.2023  ·  23:29

Estic totalment d’acord amb el que han dit la majoria, excepte el que diu el Sr Josep Maria Martin.
Sr. Martin, només pot dir el que diu sent un militant acèrrim d’ER, que segueix a cegues les directrius del Sr Junqueras (Que hauria de ser jutjat per enganyar a l’independentisme, de la mateixa manera que ho haurien de ser tots els polítics que fan el contrari del que diuen en la campanya electoral) o es incapaç d’entendre i analitzar el moment que està vivint Catalunya. Vostè vol o es presta a ser enganyat i pretén que els demés també ho siguem.

Rubén Cruz
Rubén Cruz
12.04.2023  ·  23:30

Molt encertat el senyor Aleix Corral (22:10), i al comentari d’en Jordi Serramià (22:11) sobre lideratges polítics mesquins i de baixa intensitat jo afegeixo que són tòxics, com certes relacions personals de què cal fugir-ne.
El procès és el camí que porta d’un moment A a un altre B. Caminar-hi és imprescindible. Ara bé, el processisme ha esdevingut l’excusa tècnico-ideològica per recargolar el camí i allargar sine die l’arribada.

El sucursalista i nacionalista espanyol, Josep Borrell, deia voler desinfectar Catalunya d’independentisme. Jo trobo que la infecció ideològica és l’espanyolisme, que l’han portada els colons durant el franquisme, i que els sucursalistes de tot l’arc ideològic l’han conreada en democràcia per legitimar l’extracció de recursos. Les elits catalanes són extractives, abans que catalanes, i els treballadors immigrats besen la mà que els hi negava la feina a Espanya. A aquesta infecció impossible de combatre s’hi han adaptat els processistes, i han generat un verí que ens va paralitzant el sistema nerviós central i les extremitats.
Els dissidents del processisme necessitem trobar l’antídot a tanta intoxicació. Comencem a buscar-lo a la primera oportunitat, a les municipals.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
12.04.2023  ·  23:30

L’acord de claredat maniobra antiindependentista, ( llistes cíviques ja per a les municipals) https://twitter.com/jaumemoll/status/1574876786571223066?s=20&t=GXqQqCbxsM90XctcADkigw

Anna Linares
Anna Linares
12.04.2023  ·  23:49

Es increïble el que ens estan dient, ens volen fer com regar amb rodes de moli, només es pot entendre desde la seva estratègia de perdre el temps i mentres tant ells al govern de minoria i fen i desfent el que els vingui de gust. Espero que la gent no estigui tan aborregada com per creures aquesta propaganda al estil Goebbels !

Pere Guarch
Pere Guarch
12.04.2023  ·  23:52

Les enquestes del CEO posen de relleu que el 77% dels catalans són partidaris d’un referèndum. I només un 9% volen la independència unilateral. En què no cal perdre més temps, doncs?

Pilar Trenchs
Pilar Trenchs
12.04.2023  ·  23:53

Em dona confiança saber q des de vilaweb es considera útil la feina q va fer el Consell Assessor per a la Transició Nacional. Desitjo q es torni a posar sobre la taula, ànim en tenim la capacitat!

Jaume Riu
Jaume Riu
12.04.2023  ·  23:59

ALESHORES ÉS ENCARA MOLT PITJOR
Des del govern en minoria de la Generalitat autonòmica i sempre intervinguda, sembla que ens han volgut amagar els divuit informes molt sòlids que va formular el Consell Assessor per a la Transició Nacional ja fa deu anys.
Ocultar les 197 pàgines d’aquella feina de recerca, competent i oportuna, seria un fet gravíssim de malbaratament, un delicte tan greu que comportaria penes de presó i la inhabilitació perpètua dels responsables.
Però si Pere Aragonès no vol ocultar res sinó que es creu de debò la proposta que fa ara d’estudiar una possibilitat ja publicada el 2013, aleshores és encara molt pitjor.

Robert Mora
Robert Mora
13.04.2023  ·  00:00

La continuació de “la taula de diàleg”. I després vindrà una altra

Jordi Parera
Jordi Parera
13.04.2023  ·  00:14

La maquina de proaganda Erki s’anava quedant sense benzina i amb aquest nyap pensen aguantar fins passades les eleccions.
Per cert a la cup no li sembla be, pero ells tambe havien dit que un altre referndum era el seu projecte , algu els hi podria recordar que havien pensat fer?

Joan Benavent
Joan Benavent
13.04.2023  ·  00:14

Aquesta mena d’anuncis i falses promeses formen part de l’actual campanya electoral del partit. Això és tot el que hi ha darrere de les paraules d’aquests actors, fum, fum i fum. I durarà fins la vigilia del dia d’anar a votar. Confien que l’endemà ningú no se n’enrecordi. En realitat el temps i la paciència ens els fan perdre ells a nosaltres. Qui hi doni la més mínima credibilitat, a tot el que diuen i escampen, que s’ho faci mirar. Si ara hi tornen com si mai no hagués existit el Consell Assessor per la transició nacional, deu ser perquè llavors tampoc no es van pendre la molèstia de mirar-se cap dels informes que els integrants d’aquest Consell van elaborar. Van fer teatre aleshores i el continuen fent ara. Amb aquests és evident que no anirem enlloc.

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
13.04.2023  ·  01:40

Tinc els 18 informes al meu ordinador. Quan es van publicar, em vaig sentir orgullosa de la qualitat dels experts que tenim al país. I sí, vaig pensar que seria possible.
Però els espanyols han guanyat: ens han tornat mediocres , ens han pres la dignitat i ara plorem, en comptes de pensar, quan pensar és a la base de qualsevol acció efectiva. Pensar, precisament, és el que van fer els membres d’aquell Consell que tothom ha oblidat, no fos cas que els ciutadans s’adonin que la feina està feta i que només cal valor per posar-la en pràctica.

Joaquim Campanyà
Joaquim Campanyà
13.04.2023  ·  02:35

Mentres roda la sènia van caient sous per administradors mediocres que es fan dir polítics. Revolució del vot!

Joana Casadevall
Joana Casadevall
13.04.2023  ·  06:45

Jo només hi trobo una explicació s’acosten eleccions.

Carme Garcia
Carme Garcia
13.04.2023  ·  07:03

Primer, perquè venen eleccions, i segon, perquè encara dins de ER tenen gent a la que els interessa donar un càrrec ramonerat que els hi sigui útil.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
13.04.2023  ·  07:14

No és més que una fugida cap endavant, que diuen, i durarà fins que els seus votants se n’adonen que és una cursa que no porta enlloc. Temps perdut, tal com diu l’editorial.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
13.04.2023  ·  07:31

Perquè volen tonar a fer un informe? La resplsta és molt senzilla, per manipular-ho.

QUIM BG
QUIM BG
13.04.2023  ·  07:32

Es possible tenir accés als informes del consell assessor per la transcisió nacional? Són públics?
Has dit que és difícil.
Potser els hauríem de custodiar la població civil abans que no desapareguin per error o desídia.

Miquel Ribera
Miquel Ribera
13.04.2023  ·  07:33

L’ANC va ser la responsable principal de deixar el full de ruta aprovat pel Parlament i que seguia les indicacions del Consell Assessor per la Transició Nacional. Va ser una decisió equivocada, tot i que ens portes al triomfant 1O.
Ara mantenim majoria al Parlament, la tindrem en el futur?
El President Aragonés, pressionat per la societat civil, tindria de canviar el cercle anunciat pel retrobament del full de ruta que vam deixar el 2017. Que el Parlament i el Govern continuïn en la seva gestió del mentrestant, però que el Parlament ampliï la seva feina i ens estudiï i aprovi la nostra constitució. Un Estat per fer que? No volem un Estat propi amb la constitució actual. Per tant necessitem un comitè de savis en dret constitucional, sociòlegs i comunicadors, amb integració del teixit associatiu, sindicats i patronals, que refaci tot un programa d’estudi i elaboració de la nostra constitució, tenim ja documentació en quantitat, i durant els propers nou mesos tindria d’arrivar al Parlament l’articulat i aquest aprovar-lo en sessions públiques i transmeses per TV. Buscar fórmules de participació ciutadana i aprofitant la Llei Catalana de Consultes, cada mes fer una consulta per referendar l’articulat aprovat fins al moment (amb votació electrònica) i aconseguir arribar a començaments del 2024 amb una constitució aprovada i aleshores fer una definitiva consulta de la Constitució que permetria al Govern aixecar la suspensió de la Declaració Unilateral d’Independència amb la Constitució aprovada. Ei! si el resultat és favorable.

Àngels Folch
Àngels Folch
13.04.2023  ·  07:34

Com la Soledat (i suposo que com molts catalans) tinc els 18 informes guardats a l’ordinador. I molts tenim la memòria ben fresca, els tenim presents i sabem segur que tot això d’ara és una manera més de fer-nos combregar amb rodes de molí, de perdre el temps i els diners (a aquest govern sí que l’haurien de jutjar per malversació de diners!). Com és possible que els militants i votants d’ERC, si són independentistes, encara els votin!?

Jordi Vilar
Jordi Vilar
13.04.2023  ·  07:47

Com l’Àngels i la Soledat, també tinc una còpia dels 18 informes a l’ordinador. I també vaig sentir orgull en llegir-los. Tot el contrari de la vergonya que sento pel que ens toca viure ara.

Núria Castells
Núria Castells
13.04.2023  ·  08:00

Que estem perdent el temps és evident. Perquè la feina d’estudiar les circumstàncies i possibilitats, o no, d’un referèndum, ja està feta i, sobre tot, perquè els espanyols ens han dir mil vegades, per activa i per passiva, que no el permetran.

Per tant, hem d concloure que ERC ens vol paralitzar. Fer passar el temps, anar consolidant la xarxa clientelar i sobreviure com sigui a la gran estafa que els hauria d’haver costat una derrota electoral definitiva, com als altres partits “independentistes”.

Com la sra. Balaguer i altres lectors comenten, crec que cal començar la feina ja aquestes eleccions municipals. No votar qui va trair la confiança i segueix enredant la troca que no porta enlloc.
Fer foc nou.
No esperar més.
Plantar-nos contra el mantra que diu: “les municipals són diferents; es vota la persona, més que el partit, etc.” i adonar-nos que els càrrecs municipals suposen molt poder: nodreixen els consells comarcals i les diputacions!
Si volem fer foc nou, cal començar ja.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
13.04.2023  ·  08:08

Bullir l’olla, i de segon un bon i gros entrecot, oi junqueras. ERC forra a militants com cal, amb sous d’or i plebendes infinites

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
13.04.2023  ·  08:12

Sembla que ERC i el President del Govern fan bona la dita que diu: “qui dia passa any empeny”.

Eulàlia Gili
Eulàlia Gili
13.04.2023  ·  08:25

El Consell Assessor que es va encarregar de la confecció del Llibre Blanc que contenia els 18 informes estava format per persones altament qualificades i solvents en els seus àmbits de treball. Justament el que necessirariem en un govern que administrés adequadament el nostre país. Custodiem aquests informes, no fos cas que els facin desaparèixer. Hi vam confiar i per això vam creure tan fermament en la importància del nostre vot l’ 1 d’octubre.
Encara són vàlids. Reivindiquem-los. I sí, necessitem fer FocNou amb govern actual.

Jordi Torres
Jordi Torres
13.04.2023  ·  08:26

“Per què volen que perdem més temps encara, si allò que cal és fer les coses?”, et demanes, estimat Vicent, vull creure que més per prudència periodística que per ingenuïtat.

El nostre governet (com molt bé l’ha batejat en Josep Costa) no perd el temps, més aviat prova de guanyar-lo. Els hi passa com a molts estafadors que, un cop descobert l’engany, segueixen negant els fets i fugen endavant. Per això el nivell intel·lectual de les seves justificacions és cada cop més baix: Són excuses de mal pagador. Un acord de claredat? Deixant de banda que seria un pèssim negoci per l’independentisme, l’estat espanyol ja s’ha encarregat de deixar clar que de referèndum acordat res de res -per si encara hi havia cap dubte-. Però, això tant els hi fa al Sr. Aragonès i a tota la seva tropa: Negaran els fets i s’inventaran l’artefacte narratiu que calgui per a aferrar-se una mica més a la nòmina.

El que preocupa és que, vista la poca ètica i sentit de país que ha demostrat Esquerra, quan marxi del govern segurament aplicarà una política de “terra cremada”, que és allò de signar contractes i compromisos de llarga durada tot just abans de marxar, per tal d’afavorir als amiguets que encara no havien pogut “sucar” i deixar els calaixos buits, procurant així una situació ben difícil al govern que vingui al darrere. I al país.

Pep Agulló
Pep Agulló
13.04.2023  ·  08:49

EN QUIN LLOC DEL MÓN ES PODRIA FER AQUESTA POLÍTICA TAN INCONSISTENT QUE ÉS FA AVUI AQUÍ?

¿Per què el combat polític en aquest país ha de tenir aquest perfil tan lamentablement baix, d’haver de denunciar la mentida i les trampes dialèctiques de la rendició del govern català, per part de sector minoritari, resistent, com el mateix diari VilaWeb, com Octuvre, etc.., i no és la mateixa societat que “assalti “el parlament, posi les coses al seu lloc i talli d’una vegada l’humiliació constant de la nostra terra?

Joan Cuscó
Joan Cuscó
13.04.2023  ·  08:50

Cal dir, també, que els virtuosos membres del CATN no van cobrar ni un euro.
Va bé saber-ho.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
13.04.2023  ·  09:04

La “picaresca” és ben present en la política autonomista. L’actual govern de la Generalitat n’és l’exemple més palmari.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
13.04.2023  ·  09:14

PPSOE + ERC , van preparant el camí del referèndum. Prepareu-vos que passades les eleccions espanyoles ens convocaran a les urnes per votar alguna xorrada. Son tant estúpids que pensen que així s´arregla tot.

Pere-Andreu Ubach
Pere-Andreu Ubach
13.04.2023  ·  09:15

El nom no fa la cosa. Que es diguin un ndependentistes no vol dir que ho siguin. Que es diguin governants no vol dir que ho siguin. I que es diguin polítics no vol dir que ho siguin.
Si fan pocasoltades; jo els diria pocasoltes.

Miquel Requena
Miquel Requena
13.04.2023  ·  09:25

El que volen es marejar la perdiu. El govern posa en pràctica allò que diuen: Si vols que s’allargui crea una comissió.
Els pactes amb el PSOE no deixen avançar de cap forma cap a la independència. Per mantenir el pati tranquil l’Aragonés s’ha tret de la màniga aquest truc.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
13.04.2023  ·  09:27

Referèndum acordat? Magnífic! Pura teoria d’entreteniment! Nostra independència d’Espanya, respecte a ella, passa (permeteu-me l’expressió masclista) per “La maté porque era mia”: Tierra de hidalgos caballeros con dama en propiedad.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
13.04.2023  ·  09:35

ERC no és un partit independentista, ni tan sols “fake-indepe”. ERC és clarament ANTI-INDEPENDENTISTA. Fa temps que és l’arma més poderosa d’espanya per combatre l’Independentisme. Que n’hi hagi encara de polítics d’ERC sota la bota repressora de la “justícia” espanyola no és més que una prova dels mitjans que l’estat espanyol fa servir per assegurar-se la fidelitat d’ERC. N’hi ha d’exemples en “positiu” per ERC (com que se li permeti mantenir un “governet” de la Generalitat en ultra-minoria absoluta i totalment desprestigiat i deslegitimat, per l’antagonisme entre promeses i fets) com en “negatiu” (repressió controlada i postureig de menyspreu en vers ells a Madrid).
Demano fermament a VW que consideri el fet de referir-se a ERC, a partir d’ara, com ANTI-INDEPENDENTISTA, entre d’altra descripció que considereu convenient.

Per una altra banda, deixem de pensar en ERC i els partits fake-indepes (JUNTS i CUP) com eines útils per la Independència. NO HO SON. I ja no ho seran mai més. De fet, JUNTS mai ho va ser del tot. espanya ha acabat amb ells.

La Independència només la podem fer els més de 2 milions d’indepes. Que dit així, sembla mentida que no ho haguem fet ja. I si no ho hem fet ja és perquè vam posar uns partits polítics, que vivien de i per l’estat espanyol, com a líders del procés.

Organitzem-nos al marge de partits polítics consolidats (és totalment legal), tanquem una nova Estratègia, Tàctica i Pla (és totalment legal), generem un nou model de lideratge no personalista (és totalment legal i necessari per evitar la repressió espanyola), donem visibilitat a persones competents (és a dir, no polítics professionals), honestes i valentes que no tinguin por a ser inhabilitades, comuniquem bé i abastament (és totalment legal) i fem Llistes Cíviques coordinades per recuperar les institucions polítiques i que deixin així de ser un fre per la Independència (és totalment legal). No hi ha prou presons per 2 milions de Catalans. No n’hi ha ni tan sols pels 200 mil mobilitats amb que ja podríem fer la Independència.

Recuperem els 18 informes del CATN, recuperem tota la feina ja feta i aprofitem les lliçons apreses, recuperem l’esperit de l’1-O, recuperem la DUI i MANTINGUEM-LA amb els 2 milions (mínim) d’irreductibles i, en el pitjor del cas, amb els 200 mil activistes mobilitzats i no-violents (n’hi hauria prou amb una bona organització, no amb un pet de Tsunami o similar).
Fixeu-vos que fàcil és. Tot legal: com a GOI i amb l’experiència acumulada (en negatiu i positiu) i els exemples incontestables (J. Costa, C. Ponsatí, victòries europees de l’Exili,…) no n’hauríem d’estar tan acollonits. Tot pràcticament fet (hem de recuperar més que re-fer o re-inventar).
Deixem de parlar dels partits i dels polítics i parlem de nosaltres i del nostre futur. A què coi esperem ????

VW, si us plau, ajudeu-nos. Seguiu el camí que ja heu iniciat…

Llista Cívica ja !!! (amb o sense l’ANC. És molt urgent !!)

Marià Puig
Marià Puig
13.04.2023  ·  09:44

Ho fan, perquè no s’emportin la medalla la Generalitat de 2013 juntament amb el Consell Assessor per la transició Nacional. Així de clar i acusador. A més, d’aquesta consulta sobre el futur polític a Catalunya, algú cobrarà i tots pagarem. És que no fan res amb dignitat.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
13.04.2023  ·  10:16

Es justifica per a mantenir les cadires i crear il.lusions als seus partidaris. El sr. Aragonès és un (possiblement bon) gestor de l’administració de la Generalitat, que com sabem és un òrgan dependent de l’administració espanyola. Jo no li veig cap possibilitat d’anar més enllà del marc actual. És un home del statu quo, res més. Per sortir de l’impasse actual necessitem algú agosarat, com els Polítics que tenim a Bèlgica.

Rubèn Sanz
Rubèn Sanz
13.04.2023  ·  10:27

Gràcies Vicent per recordar l’existència del Consell Assessor per a la Transició Nacional i els informes que va elaborar i que es recullen en el Llibre blanc de la Transició Nacional de Catalunya. I dic gràcies perquè ja fa anys que, en veure què diuen els jacobins d’ara, sempre em demanava on havia quedat el Consell Assessor i la bona feina feta, i que se n’havia fet de totes les reunions al pati de la Generalitat amb aquella immensa taula quadrada on hi havia representats tots els sectors polítics i socials del país. Jo mateix fa temps que ho vaig denunciar veient el que proposaven els nous fariseus de la política catalana, que volen esborrar els darrers 15 anys i fer-nos tornar a la casella de sortida perquè a ells ara els surt dels collons.

Maria Antònia Farré
Maria Antònia Farré
13.04.2023  ·  10:28

Com molt be dieu tot està més que estudiat i valorat, i tots sabem prou be que no hi ha pacte possible per a un referendum d’autodeterminació amb un estat que practica el dret de conquesta amb el nostre país. L’únic pendent a “aclarir” és què estem disposats a sacrificar nosaltres de l’actual present per tenir un futur.

Els partits independentistes volen seguir fent rodar la noria del hamster. Una part important de Junts vol ser Convergència, ERC vol ser convergencia sense saber manar (masses anys fent de masovers de CIU), el PdCat rebrosta malgrat la sequera, i la CUP es focalitza en qualsevol tema que no sigui la independència de Catalunya.

Per altta banda, a les nostres èlits i a la alta burgesia catalana només els preocupa fer negoci amb el turisme de masses, invertir en totxo per explotar hotels i apartaments turístics, així com preservar paisagisticament el seu jardí privat de l’Empordà de molins i horts fotovoltàics, tot teledirigint plataformes i moviments conservacionistes pseudoprogres.

Mentre Cospedal & Cia. ens han definit com “unos cobardones” i jo afegiria, “un poble fàcil de comprar”, l’únic pendent d’aclarir hores d’ara per part dels catalans és el següent pinyol: Estariem realment disposats a ser valents, peti qui peti, amb les conseqüències a curt i mitjà que això pugui comportar, o no ens hi veiem amb cor? that is the question to clarify.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
13.04.2023  ·  10:39

Apreciat Vicent amb tota la raó us pregunteu: per què?.
Pensant-hi m’ha vingut la imatge d’aquell científic que investiga i que segueix un procediment per obtenir un resultat i no se’n surt. Si quan ho torna a provar segueix exactament el mateix procediment el mes probable és que torni a no sortir-se’n. Ja es diu: “si sempre fas el mateix és bastant probable que sempre obtinguis els mateixos resultats”.
Dieu que ara cal fer les coses. Hi estic d’acord. La pregunta és: quines coses estem en condicions de fer en aquests moments, en aquestes circumstàncies i amb aquestes forces?
Queixar-nos dels partits és una opció. Però, és possible en democràcia fer alguna cosa eficaç al marge del sistema de partits? Pensar que sí, és una opció. Altra cosa és que aquesta opció sigui efectiva per construir un estat a Catalunya. Jo crec que no.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
13.04.2023  ·  10:41

Volen fer veure el que no son, passa el temps inutilment i aixeca la camisa als ciutadans

Agusti VILELLA
Agusti VILELLA
13.04.2023  ·  10:59

L’objectiu perseguit no és altra que anar passant temps esperant que aquest vagi apaivagant (més) a la gent, i, de pas, crear una menjadora més en la que col·locar uns quants parents, amics, coneguts i saludats, que sempre n’hi ha que necessiten un copet de mà.

Toni Cortadellas
Toni Cortadellas
13.04.2023  ·  11:11

Ja fa temps que considero més interesant i més intel·ligent la vorera de casa , que l´actuació del petit senyor aragonès . . . . .

Salvador Aregall
Salvador Aregall
13.04.2023  ·  11:29

Qui estigui interessat en tots els informes que va elaborar el Consell Assessor per a la Transició Nacional ho trobarà aquí: https://www.naciodigital.cat/elripolles/noticia/24460/recull-amb-tots-informes-consell-assessor-transicio-nacional

Manel Margalef
Manel Margalef
13.04.2023  ·  12:04

LA MARCA DE L’ESCLAU ÉS PARLAR LA LLENGUA DE L’AMO, TÀCIT

Lluís Paloma
Lluís Paloma
13.04.2023  ·  12:50

Espero que a les municipals ERC es foti una nata sideral. I no només ERC…
Això sí, al carrer ens hem de tornar a posar en marxa, i jo no esperaria cap consigna de l’ANC o Òmnium.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
13.04.2023  ·  13:48

Es veu que a l’any 2013, el ara senyor Aragonés, era masa petit i no es va enterar de res.

Josep Maria Boixareu
Josep Maria Boixareu
13.04.2023  ·  13:53

D.U.I.

Lluis Molist
Lluis Molist
13.04.2023  ·  13:54

Perque perdem el temps i gastem energies per respondre a aquesta colla de bretols….?

En Resum: ER el seus dirigents………….Junqueras, Aragones, Rufiab i blablabla i tots els que xupen de la mamella, i que tenim de fer extensiu a els seus votants, son: Una colla de Botiflers , Mentiders, Prevaricadors , llepaculs, tot al servei a la traició d’el nostre poble.

Joan Maria Ribera
Joan Maria Ribera
13.04.2023  ·  14:30

Puntada endevant a la pilota i anar passant els dies.

Marià Armengol
Marià Armengol
13.04.2023  ·  15:55

El nivell de sadisme amb el qual la gent d’ER ens denigra, dia a dia, arriba a ser ja insoportable.
L’incompliment de les promeses, ja des del primer minut ha estat una constant. L’insult diari a la ciutadanía una norma.
El xantatge emocional a la població arriba a nivells de perversió:
Sí; amb la cantarella de que ‘ens necessitem tots’ eviten que Junts (amb la de p.tades que s’han hagut d’empassar) aguantin i callin, per tal de no foragitar l’altra part ‘d’independentistes’ (reformistes… ai que em peto…) també necessaris, i que les Cuc, atentes a qualsevol cosa menys al que han d’estar, els donin suport fraternal ‘esquerrà’…
El mal que està fent aquesta colla de filisteus és enorme… està en un plat de la balança. A l’altre plat, l’indult ‘condicional i condicionat’ del ‘moltímissim bonimissim home’ i la seva cega ambició…
A França els haguessin cremat a tots als quatre dies, com a ninots de guinyol… aquí ens haurem de conformar tots en anar al psicóleg.
PS: Si us plau, ANC, Graupera… qui sigui… enllestiu ja la Llista Cívica!
//*//

jaume vall
jaume vall
13.04.2023  ·  16:02

Com en Jordi Serramià , també crec que cal renovar, a fons, les cúpules dels partits polítics. No poden estar liderats pels més llepes, pels més tòxics, pels més caradures. Han de liderar-los els més vàlids.
Només es salva el MHP Puigdemont, amb tota l’autoritat moral que s’ha guanyat, malgrat algun error tàctic l’octubre de 2017.

Sobre si ens ho mereixem o no, aquí sóc més pessimista. Crec que cada societat, a mig / llarg termini, té el que es mereix, també els polítics.
Per tant, potser, malauradament, sí que ens mereixem aquesta mediocritat mesella.

Federació de Comitès Poble Català Albert
Federació de Comitès Poble Català Albert
13.04.2023  ·  16:24

Totalment d’acord amb el sentit de l’editorial, i considero inútil tot intent de diàleg bilateral entre Catalunya i Estat espanyol sobre temes d’autodeterminació i/o de recuperar l’Estat català independent, sense participació o suport internacionals garantits.
A més, tota nova negativa de l’Estat espanyol es suma al llarg currículum d’intents i proclamacions de independència fallides i dificulta més la necessària presa de consciència de la comunitat internacional sobre la importància i vigència del cas Catalunya/Espanya.
En aquest sentit, a la FCPC fa temps que plantegem, ara en l’argumentat llibret “Proposta De Programa Obert Cap A La Independència De Catalunya” (www.comites-poble-catala.org), entre altres qüestions:
– Que els partits i govern de la Generalitat no han de demanar el diàleg citat i que, a més, l’han de rebutjar si l’Estat el proposa. Perquè podria proposa un “referèndum d’autodeterminació”, però sobre més autonomia o, fins i tot, sobre una república catalana federada dintre de l’Estat espanyol. L’independentisme ho hauria de rebutjar, i llavors l’Estat ja podria dir internacionalment que ha proposat l’autodeterminació de Catalunya, que els catalans l’han rebutjat i que el conflicte català ja s’ha tancat.
Al programa citat es proposa una estratègia encara no aplicada per fer probable la independència de Catalunya.
-Que, malgrat que una consulta d’autodeterminació i proclamació d’independència no poden ser reconegudes internacionalment si són fetes per institucions autonòmiques de l’Estat ocupant si aquest no ho accepta (dictàmens del Tribunal internacional de Justícia de l‘ONU), si que, en totes les eleccions en autonomia, hem de votar i cridar a votar una o altra candidatura que es declari favorable a la independència. La majoria electoral independentista ha de suposar més força als/les representants de la societat civil (poble català en el sentit de la Carta de l’ONU) en les relacions internacionals per arribar a convèncer la comunitat internacional (institucions polítiques i civils) per a que prengui en consideració “El Cas Dels Catalans” que té pendent des de l’any 1714, i pressioni suficientment les forces de l’Estat espanyol per a que acceptin, en acords trilaterals, la realitat de la necessària independència de Catalunya per resoldre el conflicte.
-Que la condició per a que les entitats independentistes cridin a evitar la abstenció i a votar candidatures independentistes, aquestes s’han de comprometre, en campanya electoral, a que des de institucions autonòmiques no intentaran organitzar un referèndum per a la independència ni proclamar-la. (Pacte Nacional per a l’Autodeterminació en la proposta de programa citat).
Albert Bertrana Bernaus

Josep Aixà
Josep Aixà
13.04.2023  ·  18:16

fer voltes. No “donar”

Joaquim Cucurull
Joaquim Cucurull
13.04.2023  ·  19:07

“Qui no té feina el gat pentina “. Ens prenen el pèl tota aquesta colla de ganduls petit burgesos, des del poc honorable Aragonès a l’inútil d’en Torrent.

Miren Karmele Pastor
Miren Karmele Pastor
13.04.2023  ·  20:46

Moltes gràcies director Partal per aquest editorial que recorda la valuosa feina feta pel “Consell Assessor per la Transició Nacional” fa ara 10 anys. ( i s’ha dit que van fer-ho per amor al país, sensa cobrar, com bé correspon a qui treballa per ideals ).
Clar que interessa tenir aquests informes recullits al “Llibre Blanc” de la Transició Nacional de Catalunya….
i moltes gràcies també tan al sr. Xavier Pàmies ( 07:47 ) com al sr. Salvador Aregall ( 11’29 ) per passar-nos els links d’aquesta joia…/a ben guardar-la ja…!!!

JORDI SEDÓ
JORDI SEDÓ
13.04.2023  ·  21:02

Mentre no hi hagi propostes i informes, amb sincera voluntat d’aplicar-los, sobre Defensa, Seguretat i Control del Territori, senyal de que no es toca de peus a terra. I així ens va. Per no dir de que s’ha de fer si el govern abandona (dient-t’ho suaument) el full de ruta acordat amb que s’han compromès davant la nació.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
13.04.2023  ·  21:02

Com bé diu el Sr. Partal, hi ha feina ja feta i molt ben feta. No cal donar més voltes a la sènia. El que cal és alinear tots els elements que permetin que la nostra minoria nacional pugue decidir el seu futur col·lectiu de forma democràtica, amb la decisió que isca.
L’actual Govern sembla més entestat a fer un estira i arronsa per quedar-se on està, quan el que cal és “fer caure l’estaca on estem tots lligats”, i estirar uns d’aquí i uns d’allà, que al final caurà. L’exili, el CdR, el Govern, les entitats sobiranistes, les associacions i grups compromesos el país, .. tots plegats són els que necessitem un nou full de ruta emparat pel marc europeu i tornar-ho a fer!

antoni nogueras
antoni nogueras
14.04.2023  ·  00:00

Amb relació al PS2, benvolgut director, amb remeto a l’article – excel·lent com tots – de Sala i Collell.

Josep Maria Barberà
Josep Maria Barberà
14.04.2023  ·  00:20

La consulta ja es va fer l’u d’Octubre 2017 i la vem guanyar. Si no es va fer amb totes les garanties democràtiques es perquè l’estat va reaccionar amb violència. Estem doncs legitimitats per la DUI. No necessitem més consultes. L’únic problema que tenim es estar prepararats per contrarrestar la violència de l’estat que vindrà de l’exterior i de l’interior de Catalunya, el control de las fronteres i la presa dels mitjans de comunicació, així com la connivència d’una potència estrangera (que no pot ser mai de la UE). Això significa lluita armada que serà iniciada per l’oposició a la DUI. Això significaria morts pels dos bàndols ? No hi haurà independència sense lluita i morts al carrer. La pregunta és: estem disposats a pagar aquest preu? Si la resposta és negativa, no queda un altre remei que conformar-se i seguir lamentant-se de la baixa qualitat democràtica de l’estat espanyol i de l’anticatalanisme secular. Si, pel contrari la resposta és positiva, aleshores tenim exemples a seguir. Quan en el 1948 es va declarar la independència de l’Estat d’Israel, els israelians van saber defensar les fronteres de l’agressió dels seus veïns. Hi ha molta literatura al respecte que es pot estudiar salvant les diferències.

Miquel Martí
Miquel Martí
14.04.2023  ·  13:46

L’actual ERC representa a la perfecció tot allò que ens frena: por, auto-odi, traicions, individualisme. Ni tan sols es pot considerar ja un partit catalanista, i s’ha transformat en molt poc temps en tot allò que criticaven.

Se’ls ha vist el llautó i s’ha destapat la menjadora.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any