Òmnium i Junts pel Sí confirmen la mort de Muriel Casals

  • L'ex-presidenta d'Òmnium i diputada de Junts pel Sí fou envestida per un ciclista a Barcelona el 30 de gener

VilaWeb
Redacció
14.02.2016 - 07:00
Actualització: 14.02.2016 - 10:09

Muriel Casals s’ha mort a l’edat de setanta anys a l’Hospital Clínic de Barcelona, on era ingressada a la unitat de cures intensives des del 30 de gener, quan va ser envestida per un ciclista a la confluència del carrer d’Urgell amb Provença. L’ex-presidenta d’Òmnium i diputada de Junts pel Sí no ha pogut superar el traumatisme crànio-encefàlic que va tenir a l’accident.

Reaccions en directe: Dol per la mort de Muriel Casals

La mort de Muriel ha estat a la una i vuit minuts de la matinada. Junts pel Sí i Òmnium ho han fet públic a les set del matí. Òmnium ha fet dos piulets a Twitter:

Junts pel Sí ha fet públic aquest comunicat:

«Junts pel Sí lamenta profundament haver d’informar del decés de la companya, amiga i diputada al Parlament de Catalunya, Muriel Casals i Couturier, a la 01.06 a l’Hospital Clínic de Barcelona. El grup parlamentari de Junts pel Sí vol expressar el seu més sentit condol a la família i amics i es posa a la seva disposició. També vol mostrar el reconeixement a la seva trajectòria i solidesa personal al servei d’aquest país. La nostra història recent no hauria estat la mateixa sense la seva aportació. El seu tarannà, el seu bon fer i el seu compromís no ens abandonaran. Es farà un funeral íntim per a la família i amics més propers, i un acte de comiat els propers dies, on tothom podrà assistir. La seva família agraeix totes les mostres de suport rebudes i demana que en aquests moments tan difícils es respecti al màxim la seva intimitat.»Muriel Casals va néixer el 1945 a Avinyó (Provença), filla de Lluís Casals, advocat de Sabadell i soldat republicà exiliat, i d’Augusta Couturier, mestra nascuda a la ciutat arpitana de Sant-Etiève. El 1969 es va llicenciar a la Universitat de Barcelona i el 1981 es va doctorar amb la tesi ‘La indústria tèxtil llanera i la guerra 1914-18’ a la Universitat Autònoma de Barcelona

Casals era professora emèrita del Departament d’Economia i d’Història Econòmica de la UAB, d’on també n’havia estat vice-rectora de Relacions Internacionals i Cooperació entre els anys 2002 i 2005. Era especialista en la història de les reconversions industrials, la història del pensament econòmic i l’economia europea. Va ser també representant de la UAB a la Xarxa Vives d’Universitats del 2002 al 2009 i va fer estades a les universitats d’Edimburg, London School of Economics i Universitat de Gal·les, a Bangor.

Políticament, Muriel Casals havia estat del PSUC i, més endavant, d’ICV. Va ser una de les fundadores i més importants dirigents de Junts pel Sí, candidatura en la qual va ocupar el número tres per Barcelona en les eleccions del 27 de setembre de l’any passat.

També va ser membre del consell d’administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (1983-1988) i del Consell Català del Moviment Europeu. Va formar part també de la junta de l’Ateneu Barcelonès (2003-2007).

Des de l’any 2008, era membre de la junta d’Òmnium Cultural, i el 20 de març de 2010 en va esdevenir presidenta, càrrec que va deixar el juliol del 2015 per a integrar-se a la candidatura de Junts pel Sí, com a número tres de la llista per Barcelona

El 30 de gener d’enguany va tenir un accident a Barcelona, quan fou envestida per una bicicleta a la sortida de casa seva.


 

Editorial d’Assumpció Maresma i Vicent Partal: ‘Continuarem, Muriel, i gràcies per tot

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any