Amb el lema ‘Espectacles que et fan créixer’, acaba d’arrencar una Mostra d’Igualada ben especial, en què celebra el trentè aniversari d’aquesta fira d’espectacles infantils i juvenils. ‘La mostra va néixer el 1990 arran de la necessitat del país de tenir una fira especialitzada en espectacles infantils’, recorda Pep Farrés, el director actual. ‘I passats trenta anys, ha esdevingut una fira de referència en el sector, que fa difusió del talent català i forma part dels sis Mercats Estratègics de Catalunya de la Generalitat.’

L’espectacle inaugural, El viaje de Ulises, és una producció de la companyia basca Teatro Gorakada que s’inspira en el personatge clàssic creat per Homer. Proposa el viatge de l’heroi grec com una metàfora de la vida i com a lluita contra les dificultats i les diferents maneres de resoldre-les. Un viatge ple de peripècies úniques i de jocs compartits en què cada acte, cada escena, és un univers en si.

‘Al llarg d’aquests trenta anys, els temes de fons dels espectacles no han canviat gaire, i es continuen tractant les qüestions de sempre: l’amor, la solitud, la tristesa… Però sí que ha canviat molt la manera d’explicar-ho’, diu Farrés. Per ell, que és un gran defensor que als infants i al jovent se’ls pot parlar de qualsevol tema, és molt important el com: ‘És una obligació que tenim perquè també són ciutadans i formen part de la societat. L’única diferència és com es fa i amb quina mirada.’

‘Superabile’, de la Companyia Teatro la Ribalta-Kunst der Vielfalt.

De fet, aquesta és la línia artística que la fira ha desenvolupat darrerament, sota la direcció de Pep Farrés. D’aquesta manera, fins diumenge, es podran veure espectacles que toquen qüestions tan diverses com les migracions, els refugiats, el gènere, el teatre inclusiu… ‘Com a mercat estratègic, hem de mirar que hi hagi equilibri de gèneres i, per això, hi ha espectacles teatrals de titelles, circ, dansa, etc.’, explica el director del certamen. També assenyala que la programació d’enguany posa un focus especial en els espectacles de clown ‘perquè ha coincidit que hi havia propostes molt bones’.

En total, la Mostra d’Igualada aplega enguany cinquanta-cinc companyies, de les quals quaranta-una són del país, i 114 representacions. A més, la programació es divideix en quatre itineraris per a diferents franges d’edat: infants de 3 a 6 anys, infants de 6 a 12 anys, joves de 12 a 18 anys i espectacles per a tothom. El director del certamen, Pep Farrés, ens en destaca alguns:

Sabates noves. Companyia Tian Gombau – L’home dibuixat. Aquesta companyia del País Valencià proposa una teranyina emocional en què barregen el teatre i els titelles i que transporta l’espectador per un univers paral·lel creat amb gran afecte i tendresa. Itinerari 1, per a infants de 3 a 6 anys.

Piccoli sentimenti. Companyia Tof Théatre. Des de Bèlgica, arriba aquesta mescla exquisida entre l’univers sensible del teatre de titelles, l’art brut i el món sonor. A més, sense fer ús de la paraula, l’espectacle toca un ampli ventall de sentiments diferents. Itinerari 1, per a infants de 3 a 6 anys.

Una poma, un pomer. Companyia De_paper. Aquest espectacle parla de la poesia de les coses senzilles a través de diverses llibretes cançons populars que expliquen el cicle de la vida. A més, ho fan amb música i il·lustracions en directe. Itinerari 1, per a infants de 3 a 6 anys.

Petit Big Blue. Companyia PanicMap Proyectos Escénicos. Una proposta plàstica on el gest, la dansa i les arts visuals es barregen per oferir una experiència que estimuli el desig de jugar dels més petits. Una part important de l’espectacle és un mapping molt sofisticat amb què els actors interactuen. Itinerari 1, per a infants de 3 a 6 anys.

 

‘Una poma, un pomer’, de la Companyia De_paper.

Refugi. Clownidoscopio Teatre. ‘Un dels molts espectacles de clown que tindrem a la mostra, però aquest és especial perquè versa sobre els refugiats’, explica Pep Farrés. L’espectacle sense paraules d’aquesta companyia eivissenca ens recorda que tots necessitem trobar el nostre lloc al món. Itinerari 2, per a infants de 6 a 12 anys.

Mil bocins. Companyia ZiPit Company. Aquest espectacle d’estrena és una història surrealista on trencar-se en mil bocins significa canviar, créixer i madurar. Farrés afegeix: ‘Parla de la resiliència, de la capacitat de tornar a aixecar-nos quan caiem i de la possibilitat d’arreglar allò que es trenca.’ Itinerari 2, per a infants de 6 a 12 anys.

Superabile. Companyia Teatro la Ribalta-Kunst der Vielfalt. Quatre actors, dos d’ells amb cadira de rodes, expliquen els seus somnis, la seva vida quotidiana, les mirades dels altres i la seva pèrdua d’intimitat. ‘Cada any intentem incloure a la programació algun espectacle de teatre inclusiu i l’humor d’aquesta companyia italiana ens va enamorar.’ Itinerari 2, per a infants de 6 a 12 anys.

La petita Capmany. Companyia Tanaka Teatre. Aquest espectacle d’estrena proposa un viatge tendre i divertit mitjançant les tradicions per viure una aventura fantàstica de la mà d’una Maria Aurèlia Capmany petita i el seu pare, el folklorista Aureli Capmany. Itinerari 2, per a infants de 6 a 12 anys.

‘La petita Capmany’, de la Companyia Tanaka Teatre.

PlayOff. Companyia La Joven Compañía. Set dones. Un camp de futbol. El partit més important de les seves vides. Aquest és l’argument bàsic de la tragicomèdia escrita per Marta Buchaca que reflexiona sobre el paper de la dona i de l’esport femení en una societat que massa sovint encara manifesta el seu masclisme. Itinerari 3, per a joves de 12 a 18 anys.

Calma! De Guillem Albà. Guillem Albà, un dels pallassos amb un univers més sensible i poètic, ens proposa en el seu nou espectacle aturar-nos i reflexionar. ‘Perquè a vegades cal desconnectar un moment per valorar allò que és realment important. I és un missatge important per a transmetre als joves.’ Itinerari 3, per a joves de 12 a 18 anys.

Meeting Point. Companyia Ertza. Des del País Basc arriba aquesta proposta de dansa de carrer, que es podrà veure en moviment per diversos racons d’Igualada. Amb la dansa contemporània, el hip-hop i el break-dance, parla sobre punts de trobada i creuar grans distàncies. Itinerari 3, per a joves de 12 a 18 anys.

Bye bye, Confetti. Companyia de Comediants la Baldufa. Tres pallassos ploren la mort del seu líder, Confetti. Ara algú haurà de substituir-lo. Però com fer-ho, enmig del buit, l’acalaparament i el desconfort? Itinerari 3, per a joves de 12 a 18 anys.

‘Bye bye, Confetti’ de la Companyia de Comediants la Baldufa.

Leonardo, somnis i malsons. Companyia Plasticiens Volants. ‘Com que la mostra fa 30 anys, enguany hem programat un espectacle de gran format a l’aire lliure protagonitzat per unes figures inflables gegants’, explica el director de certamen. Per mitjà del somni d’un diàleg amb Leonardo da Vinci, Salaï, el seu deixeble, model i amant, revisita l’obra del mestre. Un espectacle de la companyia francesa Plasticiens Volants que reinventa les fantasies del geni esculpint l’aire. Itinerari 4, per a tots els públics.

Back 2 Classics. Companyia Planeta Trampolí. Aquest espectacle d’estrena és una de les propostes més originals del festival perquè la protagonitza un acròbata que tant salta al llit elàstic com fa de punxadiscs! Itinerari 4, per a tots els públics.

A grande floresta. Companyia Teatro do Mar. Aquesta companyia portuguesa estrena un espectacle de carrer protagonitzat per uns exuberants i acolorits ocells muntats amb xanques. Viuen molt despreocupats al Gran Bosc fins que una gran tempesta canvia el curs del món i el comportament de tots els qui l’habiten. Itinerari 4, per a tots els públics.

Italino Grand Hotel. Companyia la Tal. Al soterrani de l’Italino Grand Hotel hi ha la bugaderia. Allà, un personatge solitari renta, planxa i perfuma els llençols. Viu i somia entre roba i amaga la solitud conversant amb les màquines i jugant amb la seva ombra. Itinerari 4, per a tots els públics.

‘Leonardo, somnis i malsons’ de la Companyia Plasticiens Volants.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb