Moros, cristians i dones en la festa

  • El debat sobre la participació de la dona a les festes de Moros i Cristians

Fonèvol
23.04.2017 - 00:17
Actualització: 23.04.2017 - 16:22
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Has sigut locutor de ràdio i has dit a través de les ones que, si una dona entrava en la teua filà, et posaries faldilla prisada; però ara portes la néta a la filà: estàs fonevolitzat.

Ets en el casal i pensaves fer una Glòria doble amb les dones separades dels hòmens, però ta mare et diu que no veu problema que una dona represente la seua filà; o potser has votat, per a les dones, el vestit més lleig que hi havia i ara has facilitat que formen una esquadra: estàs fonevolitzat.

Feies com si no conegueres la gent de Fonèvol i ara vols fer la Glòria amb la teua cosina. Has perdut una bona amiga per posar-te del costat dels qui li han fet la vida impossible, però ara vols que la teua filla siga gloriera. O potser per la teua boca han eixit els insults més grollers cap a ‘eixes de Fonèvol’ i ara estàs en la filà que més lluita pel dret de les dones a la festa: estàs fonevolitzat.

Has sigut conseller, alcalde, regidor dels qui anaven a mort amb l’Associació de Sant Jordi en els moments de màxima misogínia i ara la teua dona baixa per Sant Nicolau. Mentre eres president de l’Associació has defensat que les dones de la teua família no volien eixir a festes, però ara li portes el casc o el turbant a la teua neboda a la Diana: estàs fonevolitzat.

Has dit que, com a dona, tenies molt clar que el teu paper era el d’acompanyant i ara baixes fent una esquadra. Mantens, per damunt de totes les coses, que les dones de la teua filà han aconseguit alguns drets per fer les coses bé, no com les de Fonèvol: estàs fonevolitzat.

Com hem dit en ocasions anteriors, sabem que no eixirem en Nostra Festa. Tanmateix, volem recordar-te a tu, que sí que hi eixiràs, que estàs posant en pràctica tot allò que ens hem esforçat per aconseguir pacíficament. Volem que la festa siga igual per a totes les persones.

Fonèvol és una associació creada amb l’objectiu de fomentar la participació de les dones en les festes de Moros i Cristians d’Alcoi en plenes condicions d’igualtat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes