Morera planta cara a Toni Cantó i a la proposta de reprovació presentada per Ciutadans

  • El president de les Corts Valencianes rebutja les provocacions del dirigent de Ciutadans

VilaWeb
Redacció
01.02.2019 - 16:11

El president de les Corts Valencianes ha emès un comunicat rebatent les acusacions contra ell que el diputat per Ciutadans a Madrid Toni Cantó ha fet els darrers dies. Cantó havia afirmat que Enric Morera li havia imputat delictes d’odi per les seues continues declaracions contra l’escola valenciana o contra els mitjans públics, tot afirmant que ell estava fent ús de la llibertat d’expressió. Morera ha negat haver imputat cap delicte al possible candidat de Ciutadans a la presidència de la Generalitat però s’ha reafermat en que l’ex actor fa algunes declaracions que podrien ser constitutives de delicte d’odi.

Cantó ha atacat Morera, també, entre altres moltes coses perquè el president de les Corts ha criticat de manera pública i reiterada la presó provisional contra el govern i la presidenta del parlament català. Morera hi ha respost recordant que aquesta és la seua opinió personal i ha dit que espera que es puga fer la votació de reprovació el més aviat possible per tal de poder-se defensar.

En un comunicat a Facebook Morera ha escrit:

‘Toni Cantó, des fa temps i especialment des del seu anunci a concórrer com a candidat a la les eleccions valencianes de maig, ha decidit posar-me com objectiu de les seues crítiques i exemple d’allò que cal traure de les institucions. Ahir mateix, en una entrevista a COPE afirmava: “Nadie se imagina a Ana Pastor haciendo las barbaridades que está haciendo Morera. El actual Presidente de las Corts Valencianes tiene que dejar de ensuciar una institución tan importante”.

Davant d’això vull aclarir que he fet i que entén ell per “ensuciar”.

Ensuciar per al Sr. Cantó és haver demanat que a les places d’oposició que s’han tret a Les Corts, després d’anys sense traure’n cap, s’havia d’exigir la capacitació lingüística en defensa dels drets dels usuaris del valencià davant de l’administració. Ho he exigit sempre i ho continuaré exigint fins que siga una realitat legal en el nostre ordenament jurídic. Ara, que encara no ho és, calia ser fidel a l’ideari del valencianisme polític al qual vull representar. Totes les causes tenen defensors al món, però les nostres causes només les defensarem nosaltres. A demanar el dret que ens entenguen en valencià a l’administració, també la justícia, i si pot ser que ens atenguen en valencià no renunciaré mai.

Ensuciar és per al Sr. Cantó donar la tota la documentació que han demanat per tal d’embrutar la imatge dels mestres i mares/pares que democràtica i lliurement han triat en els seus Consells Escolars un model lingüísitc legal per aconseguir que les xiquetes i xiquets obtinguen capacitació en valencià, castellà i anglés. Done tota la informació, tramitem totes les preguntes però no han pogut demostrar, malgrat totes les insídies, que els mestres i mares/pares hagen fet res irregular. Defense el treball d’Escola Valenciana i altres entitats. Per això també vàrem signar un acord per implantar el voluntariat lingüístic a les Corts com exemple positiu cap a la societat i mostra de normalitat davant els insults dels qui no volen la plena normalització de la nostra llengua.

Ensuciar va ser posar en marxa, a proposta meua a la Junta de Síndics, que el Congrés tractara la reforma del nostre Estatut, pendent des de 2010, per aconseguir unes inversions territorialitzades d’acord amb el pes de la població. Fins a quatre vegades i cada vegada que hi ha hagut eleccions en el període actual. També, haver promogut declaracions institucionals o reunions de diputats i diputades, agents socials o campanyes institucionals de suport. Quan a la fi es va portar al Ple el passat 20 de desembre i es va aprovar, ell va votar en contra i acusar els qui votaven a favor de traure’ho avant amb “golpistas y terroristas” (una mentida més perquè no era necessari amb els vots de PSOE, PP i Podemos). Era la meua obligació en defensa del dret del poble valencià a un finançament just.

Ensuciar per a ell és opinar que l’ús que s’està fent de la presó preventiva és incorrecta des del meu punt de vista jurídic i políticament inaccceptable. He defensat i defensaré els drets nacionals dels pobles sense estat, com un dret polític, reconegut també per l’ONU. Ho vaig defensar especialment a la celebració de la darrera Nit dels Octubre a la qual vaig assistir acompanyant el President Torrent que havia vingut a una conferència sobre els 600 anys de la Generalitat Valenciana. Des de que sóc President de les Corts no m’he amagat ni he renunciat a recolzar les entitats que històricament han defensat la democràcia i la cultura del meu país com és el cas d’Acció Cultural. Moltes han entrat al Palau dels Borja per primera vegada. Em trobe especialment satisfet d’haver instaurat el Premi Guillem Agulló que es dóna el 25 d’abril de cada any. Refem la memòria i tants anys d’oblit.

Ensuciar per a al Sr. Cantó és decidir a la Mesa que una esmena a una PNL que el mateix grup Ciudadanos havia signat i presentat no es pot esmenar “tècnicament” quan el que proposa és un canvi substancial important en el seu contingut, criteri que compartien els lletrats de la cambra. Defensàvem les dones de la violència masclista, hi havia un acord de tots els grups i va aparèixer el Sr. Cantó a trencar-lo per interés electoral.

Ensuciar, en definitiva, és ser fidel als meus principis polítics personals que formen part essencials de l’ideari del valencianisme polític. Sempre des d’una posició de plena correcció política i democràtica. Una manera de fer les coses que vol criminalitzar el Sr. Cantó i no anem a permetre. Ser valencià, comportar-se com a tal, és el nostre dret i per algunes persones com qui escriu un deure i el motiu principal de fer i estar en política.’

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any