Manuel Cubeles i Soler s’ha mort a noranta-sis anys, segons que ha pogut confirmar l’ACN. Va ser un ferm defensor de la cultura popular. Fundà, per exemple, esbarts dansaires, dirigí obres teatrals i coreografies de danses tradicionals catalanes. Va promoure també les primeres emissions en català per televisió (‘Mare Nostrum’ i ‘Teatre català’, a TVE) i des del 1969 va treballar a la ràdio, en les primeres emissions en català durant el franquisme i després a Ràdio 4. El 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Era nat a Barcelona, fill d’un pastor de la Terra Alta, que s’havia instal·lat a la ciutat com a negociant de carbó. Estudià comerç i comptabilitat. Va entrar d’aprenent a la Fundació Bernat Metge, on va amistar-se amb Pompeu Fabra i va conèixer Francesc Cambó, que li van despertar l’interès per la cultura. Combinava la feina amb estudis de música al Centre Social de Betlem i a l’Acadèmia Cots.

Va tornar ferit de la guerra del 1936-39 i va quedar coix per sempre. El 1947 va fundar l’Esbart Verdaguer, l’Esbart de Sarrià i l’Esbart Marboleny. També va col·laborar en la fundació de l’Obra del Ballet Popular el 1948, des d’on ha treballat en la investigació, creació i recuperació de les danses tradicionals catalanes. Aquests grups també van servir com a revulsiu cultural entorn de les quals es van reunir personalitats de l’època, com ara Aureli Maria Escarré, Salvador Millet i Maristany, Josep Benet i Morell, Joaquim Serra, Agustí Borgunyó, Lluís Moreno i Pallí, Alexandre Cirici i Pellicer, Josep Mainar i Jaume Picas.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb