La tertúlia proscrita

Montoro s’acarnissa amb els Països Catalans

  • Catalunya, el País Valencià i les Illes surten perjudicats dels comptes del govern espanyol

VilaWeb
Redacció
04.04.2018 - 01:50

Les xifres del pressupost tornen a ser negatives per als Països Catalans: la inversió a Catalunya és inferior al PIB, al País Valencià no hi ha cap partida sobre transport urbà, cosa que ha indignat el president de la Generalitat, Ximo Puig, i a les Illes la inversió se situa molt per sota de la mitjana estatal.

Sobre el paper tothom rep més, perquè l’import general de les inversions és més elevat, però la lletra petita demostra una vegada més que Catalunya, el País Valencià i les Illes en surten clarament perjudicades.

L’estat espanyol té previst de destinar 1.349,59 milions d’euros en inversions a Catalunya. Teòricament, això és un augment, en termes absoluts, de 200 milions d’euros respecte del pressupostat l’any passat, quan eren 1.149 milions d’euros: és a dir, un creixement del 17,8%. Però a la pràctica el percentatge de la inversió a Catalunya es manté molt per sota del pes de l’economia catalana sobre el total de l’espanyola. Mentre que el PIB català representa prop del 19% de l’espanyol, el percentatge d’inversió es mantindrà estable el 2018 en el 13,3% del total, exactament igual que en l’exercici anterior.

El govern espanyol preveu de destinar 640,36 milions al País Valencià, un 25,6% més que l’any passat, però aquesta xifra no inclou la partida per al transport metropolità de València, cosa que ha indignat el president Ximo Puig, que ho considera una ‘ignomínia’. Pel que fa a les Illes, l’estat espanyol preveu una partida de 169 milions d’euros en matèria d’inversions, 21 milions més que el 2017, és a dir, un augment del 14,1% respecte de l’exercici de l’any passat. El principal creixement és en projectes de ports i aeroports, amb 125 milions prevists. Però a la pràctica la inversió per cap de les Illes Balears serà de 149 euros, quan la mitjana de l’estat és de 218 euros. Això vol dir que cada habitant de les Illes rebrà 69 euros menys que la mitjana.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any