El parlament denuncia que la gestió de Marchena és pròpia d’un sistema judicial autoritari

  • Aprova una moció d'ERC que ha estat l'única resposta de la cambra fins ara

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
24.10.2019 - 18:52

L’única resposta institucional del Parlament a la sentència aprovada formalment fins ara ha estat una moció que denuncia que la gestió del president del tribunal del judici contra el procés, Manuel Marchena, és més pròpia d’un sistema judicial autoritari que d’una democràcia avançada. JxCat i ERC, amb el suport parcial dels comuns i la CUP, han tirant endavant una moció d’ERC que també exigeix que s’aturi el trasllat d’agents policials espanyols ‘amb l’únic objectiu de crear un clima d’excepció’ i limitar els drets de manifestació i protesta. La iniciativa d’ERC parteix d’una interpel·lació parlamentària prèvia, i s’ha debatut abans de la proposta de resolució conjunta que els tres grups independentistes van pactar com a resposta parlamentària unitària a la sentència i que es votarà després de les eleccions espanyoles. Els anticapitalistes han criticat que era una iniciativa ‘de mínims’ i ‘de rebaixes’. El diputat Carles Riera ha al·legat que el que calia era refermar el dret a l’autodeterminació, i la CUP s’ha abstingut en els punts que reclamaven diàleg entre els dos governs, que han tirant endavant gràcies al suport dels comuns.

Sí que hi ha hagut consens entre els quatre grups en la denúncia que la gestió de Marchena tenia com a missió garantir els interessos d’una determinada ideologia en comptes de garantir els drets fonamentals de la ciutadania, com ho hauria de fer un sistema judicial democràtic. A més, JxCat, ERC i la CUP han fet que el parlament també carregui contra el fet que Marchena va negar la possibilitat de contrastar els fets amb les declaracions de determinats testimonis i les preguntes pertinents d’advocats. La moció emmarca el procés judicial en una causa general que impugna l’activitat legítima d’actors polítics i socials, i considera que el tribunal ha fet un ús instrumental i abusiu del delicte de rebel·lió, mantenint una presó provisional arbitrària, i suspenent els drets dels diputats al parlament, i al congrés i al senat espanyols. Conclou igualment que el Suprem ha menyspreat les institucions europees en dictar sentència sens esperar a la resolució de la qüestió prejudicial que està en mans del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Els punts sobre el diàleg entre els governs català i espanyol, que s’han aprovat perquè els comuns han fet pinya amb ERC i JxCat, són un emplaçament de la cambra al govern català per a exigir a l’executiu espanyol que assumeixi explícitament que qualsevol solució al conflicte ha d’incloure el diàleg i el consentiment, i que ‘l’estratègia de coacció institucional contra les institucions catalanes’ i els moviments socials fa crònic el conflicte i degrada la democràcia. Marta Vilalta, diputada i adjunta a la secretaria general d’ERC, ha lamentat que el PSOE no ha tingut l’‘altura política’ necessària i ha titllat d’‘històric’ l’error que ha comès el govern espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor