judici

Aquí trobareu el minut a minut del judici contra al procés, amb les últimes seccions al Tribunal Suprem espanyol.

16.55

Romeva argumenta que el cas català és paradigmàtic perquè neix de la mobilització popular.

16.54

Romeva reivindica que sempre ha defensat el diàleg.

16.48

Andreu Van den Eynde interroga el conseller Romeva.

16.47

Romeva: 'Jo, com milers de persones a Catalunya, fins el 2010 no estàvem independentistes. Jo era federalista'.

16.43

Romeva: 'Em defineixo com un demòcrata, un republicà i un europeista. Circumstancialment estic independentista'.

16.41

Romeva: 'Entre els segles XX i XXI hi ha hagut 106 referèndums d'autodeterminació, alguns sense acord amb l'estat matriu'.

16.39

Romeva: 'No hi ha ni un tractat internacional, ni un tractat europeu que prohibeixin el dret d'autodeterminació. Tampoc la constitució espanyola'.

16.38

Romeva declara que sempre ha defensat el dret d'autodeterminació, amb ICV, amb JxSí i amb ERC.

16.36

Romeva fa un repàs a la seva trajectòria acadèmica en favor de processos de pau en diversos conflictes i es declara objector de consciència del servei militar.

16.32

Romeva: 'Sóc un diputat suspès per aquest tribunal i avui he complert 365 dies de presó. Em considero en un pres polític'.

16.32

Romeva posa de relleu la queixes per les traves contra la declaració en català i Marchena l'interromp.

16.31

Romeva només respondrà les preguntes del seu advocat, Andreu Van den Eynde.

16.30

Acaba l'interrogatori a Jordi Turull. Comença el de Raül Romeva.

16.26

Pina llegeix una sèrie de piulets de Turull en què cridava al pacifisme, el civisme, la calma i la serenitat des d'abans de la Diada després de l'1-O.

16.22

Turull recorda que es va demanar un referèndum al congrés espanyol després que 107 dels 135 diputats del parlament el 2012 defensessin el dret de decidir.

16.17

Turull reitera que la llei del referèndum tenia encaix en el marc legal espanyol i que la presentació al TNC era un acte polític de JxSí.

16.09

Torn per Jordi Pina, l'advocat de Jordi Turull.

16.07

Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell, fa preguntes a Turull en relació a decisions preses pel parlament.

16.04

S'emet un vídeo de l'ambient festiu del 20-S que ha demanat l'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, per a subratllar el caràcter pacífic de la mobilització.

16.04

Es reprèn l'interrogatori a Jordi Turull.

14.35

Missatge del president Carles Puigdemont a Jordi Turull: 'La seva fermesa i la decisió de plantar cara a la fiscalia hauria de provocar la vergonya general de tots els qui han desfermat una repressió indecent.'

14.00

L'advocada de l'estat finalitza el seu interrogatori i la sessió se suspèn. Es reprendrà a les 16.00.

13.58

El conseller diu que no sap qui va fer l'escrutini de l'1-O: 'No depenia del meu departament.'

13.56

Turull desvincula el CTTI de la creació el cens universal. 'El cens universal apareix el mateix 1-O, la Guàrdia Civil portava tot el cap de setmana dins del CTTI', explica. Repreguntat per qui va crear el cens, Turull respon que no ho sap.

13.52

Convocades manifestacions a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona el dia de la vaga general. Tota la informació ací.

13.50

L'advocacia de l'estat, tot i la petició de Marchena, repeteix preguntes sobre les factures de la CCMA per la campanya del referèndum.

13.46

La diputació de Girona aprova una moció que denuncia l'ús que fa l'estat espanyol de la justícia per a perseguir l'independentisme.

13.45

Després de l'interrogatori de l'advocacia de l'estat serà el torn de l'advocat Jordi Pina. Turull no respondrà al partit d'extrema dreta Vox.

13.42

Turull: 'La constitució la pots entendre en el concepte d'ampliar drets o com està passant ara, de restricció de drets'

13.34

Turull: 'Estàvem convençuts que tal com s'havia treballat la llei del referèndum, era perfectament legal.' En aquest sentit, recorda que la llei fa referència a l'article deu de la constitució espanyola.

13.33

Turull: 'Si hi ha voluntat política, hi ha encaix per al dret d'autodeterminació.'

13.31

El govern dóna suport a la vaga general de dijous i suspèn tota l'agenda.

13.27

La diputada de la CUP Natàlia Sànchez explica com la policia espanyola l'ha fet fora del Suprem.

13.26

És el torn Rosa María Seoane, representant de l'advocacia de l'estat. Marchena li demana que no repeteixi preguntes i que les formuli de manera concisa.

13.25

S'acaba l'interrogatori de la fiscalia a Jordi Turull.

13.23

El fiscal assegura que la Guàrdia Civil va requisar al despatx de Lluís Salvadó un document amb quaranta-un decrets per implementar la república. Pina exigeix que ensenyi el document, però el fiscal assegura que no el té identificat.

13.21

Turull assegura que el 27-O es va votar una 'declaració política'.

13.20

El fiscal pregunta a Turull per Escoles Obertes. El conseller li respon que és una iniciativa de la societat civil.

13.18

Turull defensa que cap membre del govern va fer crides a resistir les càrregues de la policia espanyola i la Guàrdia Civil. El conseller recorda que el cens universal permetia a la gent anar a votar en aquells col·legis on els agents no actuaven.

13.15

Turull: 'La magistrada va enviar directament a la policia les diligències per aturar el referèndum.'

13.11

El fiscal pregunta a Turull si en algun moment va intentar parar el referèndum. 'La nostra experiència de referèndum era el 9-N, on la gent va votar de manera pacífica, tranquil·la', respon.

13.08

El fiscal pregunta ara a Turull per aquest piulet:

13.06

La fiscalia insisteix que davant d'Economia es van destrossar set vehicles de la Guàrdia Civil. Turull respon que ho va criticar i que només es van fer malbé dos vehicles.

13.04

Turull, tal com va fer Quim Forn, retreu a la fiscalia que digui que la secretària judicial va sortir d'Economia pel terrat.

13.03

El fiscal defineix el 20-S com 'una jornada complicada'.

13.01

El conseller defensa que la mobilització del 20-S va ser 'absolutament pacífica' i retreu a la fiscalia que n'hagi fet 'un relat delirant' amb violència. A més, critica el mètode 'esbiaixat' de selecció de piulets de la fiscalia.

12.58

El fiscal pregunta ara per aquest piulet de Jordi Turull:

12.56

Turull retreu al fiscal que en les preguntes del 20-S no esmenti que la policia espanyola va intentar entrar a la seu de la CUP sense autorització judicial.

12.50

Turull: 'El 20-S vaig ser tot el dia al palau fent seguiment de totes les diligències contra la Generalitat.' El conseller explica que va vetllar tota la jornada perquè es poguessin fer 'totes les diligències, ni més, ni menys'. Turull també explica que les diligències del jutjat número 13 dels dies 18 i 19 de setembre no eren per aturar el referèndum, perquè el mateix jutjat ho va comunicar.

12.47

Turull: 'Molta gent que defensa el referèndum està en contra de la independència de Catalunya. Més del 70% dels ciutadans acceptaria el resultat de la votació.'

12.43

Sobre l'acte de presentació de les urnes, Turull també afirma que no sap com van arribar a l'edifici de Mediapro. 'Va ser el primer cop que les vaig veure', ha afegit.

12.42

Turull: 'No sé com es van comprar les urnes ni com van arribar al seu destí.'

12.41

Turull: 'El meu departament no va encarregar cartes, cartells i díptics a UniPost.'

12.38

El Suprem fa públic el calendari dels polítics que han de declarar en el judici contra el procés.

12.37

Turull defensa que la Generalitat no va fer cap encàrrec a l'empresa UniPost.

12.35

Es reprèn el judici. El fiscal Jaime Moreno demana a Jordi Turull per unes factures de l'empresa UniPost.

12.30

El president de la Generalitat, Quim Torra, agraeix a Jordi Turull que desemmascari la justícia espanyola.

12.00

El fiscal volia acabar de preguntar sobre la campanya del referèndum abans del recés, però ha perdut un document que s'havia d'exhibir i Marchena ha ordenat el descans.

11.59

El jutge Marchena ordena un recés fins a les 12.30.

11.53

El fiscal ensenya dues factures de la Corporació de Mitjans per les campanyes de l'1-O. Turull assegura que quan es van presentar al Departament de Presidència es va refusar de pagar-les perquè la llei preveu la gratuïtat dels anuncis.

11.51

Turull diu que l'emissió dels anuncis de l'1-O en els mitjans de la CCMA fou gratuïta perquè ho preveu la llei de l'audiovisual en cas que siguin qüestions d'interès general.

11.50

Turull fa gairebé dues hores que respon a preguntes de la fiscalia.

11.45

Turull assegura al fiscal que una de les campanyes de l'1-O, anomenada 'campanya de civisme', va quedar deserta. 'Era un anunci que no consideràvem prou neutral, perquè hi havia una gàbia amb un ocell a dins que sortia i deia "a les teves mans hi ha decidir"', afegeix.

11.38

El fiscal demana a Turull que expliqui el lema de la campanya del referèndum perquè és escrit en català.

11.37

La diputada de la CUP Natàlia Sànchez denuncia que la policia espanyola l'ha expulsada del Suprem.

11.35

Turull recorda que la Guàrdia Civil va ser al CTTI del 20 de setembre fins al primer d'octubre.

11.31

El fiscal demana pel CTTI i per la pàgina www.referendum.cat. Turull respon: 'El CTTI no va treballar mai per al referèndum.' Sobre la web, assegura que va ser creada per al referèndum de l'estatut i que només es va actualitzar. També esmenta que particulars van fer milers de rèpliques de la pàgina web de l'1-O. 'Fins i tot n'hi havia una que es deia www.marianorajoy.cat', declara.

11.28

Boye assegura que Turull està posant al seu lloc a la fiscalia 'que està entrant en el terreny de la ideologia i la llibertat d'associació'.

11.26

El fiscal pregunta pel control de l'estat sobre les finances de la Generalitat. 'El control del govern espanyol era tan exhaustiu que la Generalitat estava blocada', respon.

11.24

Turull recorda que l'estat espanyol va preguntar si l'Institut Oncològic de Catalunya i el Banc de Sang gastaven fons públics per a preparar el referèndum.

11.23

Durant l'interrogatori hi ha hagut diversos problemes tècnics. El fiscal Jaime Moreno també ha intentat llegir en català i ha necessitat l'ajuda del conseller Turull.

11.20

Sobre la cessió de locals públics per a fer el referèndum, Turull assegura que hi havia més de 700 ajuntaments 'que volien que els seus ciutadans poguessin votar en el referèndum'.

11.18

Turull: 'Tots els membres del govern, de manera col·legiada i solidària, estaven implicats en la convocatòria del referèndum. Quan ho vàrem fer, la llei del referèndum no estava suspesa pel TC.'

11.09

Turull: 'No es va gastar ni un euro públic en el referèndum.'

11.07

Turull: 'Per un atestat, per haver fet una cosa que no mereix retret penal, fa un any que sóc a la presó. Després diran que no ens persegueixen per les nostres idees.'

11.05

Turull recorda al fiscal que el pressupost de la Generalitat del 2017 preveia una partida per a processos electorals, i no pas per a fer el referèndum.

11.01

Turull recorda totes les sentències del TC que incompleix el govern espanyol. 'El govern espanyol defensa la constitució i la incompleix quan li dóna la gana. Això demostra que no som tots iguals davant la llei. Jo per una interlocutòria fa un any que sóc a la presó', diu.

11.00

El conseller de Presidència recorda que el TC té capacitat coercitiva i que en cap moment no la va exercir abans del referèndum. 'Tan greu no ho devia ser, allò que fèiem', afirma.

10.59

Turull: 'Estàvem convençuts que allò que havíem aprovat al parlament tenia un encaix perfecte amb la legalitat.'

10.56

Turull explica que tot el govern va signar el decret de convocatòria del referèndum per compromís amb la ciutadania i per demostrar la unitat de l'executiu.

10.53

El conseller de Presidència explica que un polític ho ha de ponderar tot. 'Quan vàrem rebre les notificacions per aturar els preparatius del referèndum vàrem ponderar què deien totes les lleis, també les catalanes', assegura. I recorda que el congrés espanyol havia despenalitzat la convocatòria de referèndums.

10.52

Turull explica que alguns advertiments del TC arribaven amb retard 'respecte de temes que ja s'havien conclòs'. Posa d'exemple la resolució del 9-N: 'Quan s'hi va pronunciar el TC ja s'havia realitzat.'

10.47

Turull: 'L'única vegada que vaig rebre una notificació del TC va ser el 12 de setembre. Vaig signar el paper i quan em guardava el bolígraf, el funcionari del TSJC em va dir que havia de signar un altre paper. Pensava que era una altra còpia, però era una querella per desobediència continuada. Una querella preventiva.'

10.46

Turull: 'El govern de l'estat usava i abusava de la seva prerrogativa d'impugnar els acords del parlament.'

10.43

Turull: 'El president de la Generalitat sempre va dir que la policia catalana compliria les resolucions judicials.'

10.39

Els lletrats Andreu Van den Eynde i Jordi Pina protesten per les preguntes de la fiscalia. El lletrat de Turull exigeix a Jaime Moreno que mostri les anotacions quan fa una cita literal.

10.38

Turull al fiscal: 'Jo no puc respondre per anotacions en una agenda personal [de Josep Maria Jové].'

10.37

Turull: 'Li desmenteixo que el juny del 2016 s'apostés per la via unilateral.'

10.33

El conseller de Presidència afirma que no formava part de cap comitè estratègic. 'Jo només formava part del govern de Catalunya', assegura.

10.30

Turull assegura que 'els fets' desmenteixen el document 'Enfocats' perquè no es va cercar la conflictivitat amb l'estat espanyol. 'Es va intentar pactar el referèndum fins a l'últim minut', afirma.

10.27

El fiscal pregunta a Turull pel document 'Enfocats'. El conseller assegura que no el coneix.

10.25

Marchena interromp Turull i li diu que no pot fer valoracions sobre els escrits d'acusació de la fiscalia. L'insta a guardar-se aquests comentaris per al torn d'última paraula.

10.22

Turull es queixa per algunes expressions dels escrits d'acusació de la fiscalia. 'La gent de Catalunya no són ovelles. La gent té criteri, som al segle XXI. El moviment independentista va de baix a dalt. Després hi ha entitats i partits que intenten donar-li una sortida política, però és un moviment que va de baix a dalt', afirma.

10.21

Turull torna a demanar al magistrat Marchena que pari els peus al fiscal Jaime Moreno que no el deixa contestar.

10.19

Turull: 'Jo era president de Junts pel Sí, no de Junts perquè Sí. No és cap anormalitat intentar per la via pacífica i democràtica fer allò que has promès a la ciutadania de Catalunya.'

10.17

Turull torna a parar els peus al fiscal que li preguntava per una llei només per la referència numèrica. 'Una de les coses d'estar a la presó és que no tens internet i no podem recordar dades exactes', declara.

10.14

El fiscal pregunta per l'ex-conseller Jordi Baiget i Turull respon que 'jo respondré pels meus actes'. Moreno menteix quan assegura que Baiget va dir que el referèndum era una irresponsabilitat en una entrevista al Punt/Avui.

10.13

El fiscal Jaime Moreno pregunta a Turull si és soci d'Òmnium. El conseller respon que n'és membre des de fa més de vint anys. 'No em consta que ser soci d'Òmnium sigui cap delicte. No ho era ni durant el franquisme', afirma.

10.09

Com era previst, Turull contestarà les preguntes de la fiscalia i l'advocacia de l'estat. No contestarà les preguntes del partit d'extrema dreta Vox.

10.08

Turull es queixa que no hi hagi traducció simultània per poder declarar en català. Per això, explica que ho farà en castellà.

10.07

Es reprèn el judici contra el procés amb la declaració del conseller Jordi Turull.

10.05
Els consellers que declaren avui, conjuntament amb el vice-president Junqueras, van protagonitzar una de les imatges més recordades abans de l'1-O, quan van presentar l'urna del referèndum.
09.55

El tribunal que encapçala Manuel Marchena i la fiscalia ja són a la sala de plens del Suprem.

09.53

Protesta d'Universitats per la República al Law World Congress de Madrid, on intervé Juan José González, president del Tribunal Constitucional espanyol.

09.46

Imatge dels observadors internacionals fent cua per entrar com a públic al Tribunal Suprem.

09.33

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha dit que el judici contra el procés és 'el judici de la vergonya'. A més, ha volgut deixar clar que els actuals membres del govern guarden les cadires als presos polítics i exiliats encausats al Suprem

09.32

El conseller d'Afers Exteriors, Alfred Bosch, ha dit: 'Avui es fa un judici injust contra presos polítics que van exercir la democràcia fins a les últimes conseqüències.' Bosch pensa que Romeva 'demostrarà la seva integritat i valentia en defensa dels drets humans'.

09.20

[VÍDEO] La parella de Raül Romeva, Diana Riba, diu que el conseller encara la declaració amb tranquil·litat. També demana que 'els problemes polítics tornin a la política'.

09.14

La parella de Jordi Turull, Blanca Bragulat, diu que el conseller encara la declaració amb moltes ganes d'explicar-se i de 'posar en evidència el relat de l'estat'.

09.13

Concentració d'ERC davant el Suprem, amb la presència de Diana Riba, parella de Raül Romeva.

09.07

Els polítics seran els primers testimonis que declararan al judici contra el procés. Per tant, un cop acabin els interrogatoris dels dotze acusats, el tribunal començarà a citar els polítics que ha acceptat com a testimonis, entre els quals l'ex-president del govern espanyol Mariano Rajoy, l'ex-vice-presidenta Soraya Sáenz de Santamaría, l'ex-ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, l'ex-president de la Generalitat Artur Mas, el president basc Íñigo Urkullo, la batllessa de Barcelona, Ada Colau, o el president del parlament, Roger Torrent. L'ordre, però, no està decidit.

08.54

La fiscalia demana per a Raül Romeva i Jordi Turull una pena de setze anys de presó per rebel·lió agreujada amb malversació de fons públics. D'altra banda, l'advocacia de l'estat demana onze anys i mig per sedició i malversació.

08.46
El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i els ex-presidents Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol faran demà a Madrid un acte de suport a Carme Forcadell, segons que ha avançat Catalunya Ràdio. L'acte, que se celebrarà al teatre Luchana, està organitzat pel col·lectiu #FreeForcadell i està previst que es llegeixi una declaració institucional de suport a Forcadell. L'acte començarà aproximadament cap a les 13.30 hores, quan acabin les declaracions al Suprem de la sessió de matí.
08.39

A la sala del plens del Suprem hi haurpa la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i el conseller d'Afers Estrangers, Alfred Bosch, en representació del govern.

08.35

Missatge de Jordi Turull abans de declarar:

08.33

Josep Casulleras relata com ha estat la primera setmana de judici: ‘Això és inquietant’: impressions des de dins del Suprem en l'arrencada del judici

08.26

A la bancada de l'acusació hi haurà canvi de cartes. Els fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena deixen els seus seients a Jaime Moreno i Consuelo Madrigal. Llegiu ací una biografia dels representants del Ministeri Públic espanyol.

08.24

La sala del 61 del Tribunal Suprem, encapçalada per Carlos Lesmes, també es reuneix avui per estudiar la recusació de Sànchez, Rull i Turull contra el magistrat Marchena per apartar-lo del judici contra el procés. Previsiblement, la sala desestimarà la petició, tal com ja va passar el setembre passat.

08.23

El tribunal vol acabar els interrogatoris als acusats aquesta setmana, per això no es descarta que avui també declari el conseller Josep Rull.

08.21

Es reprèn el judici contra el procés. Avui declaren Jordi Turull i Raül Romeva. El conseller de presidència contestarà les preguntes de la fiscalia i l'advocacia de l'estat, tal com va fer Joaquim Forn. En canvi, el conseller d'Afers Estrangers només contestarà les preguntes del seu lletrat, Andreu Van den Eynde.

08.20

19 de febrer de 2019: comença la quarta sessió del judici contra el procés

18.14

Acaba l'interrogatori a Joaquim Forn. Marchena suspèn el judici fins dimarts a les 10.00. Els següents consellers en declarar seran Jordi Turull i Raül Romeva.

18.13

Forn critica que l'atestat de la Guàrdia Civil només agafés un fragment de l'entrevista publicada a VilaWeb l'11 d'octubre del 2017. Assegura que faltava contextualitzar-la i que se'l volia presentar com el promotor d'un enfrontament entre policies.

18.07

Forn explica que va demanar a Millo que s'aturés la violència de la policia espanyola i la Guàrdia Civil contra els votants.

17.54

Forn diu que la policia espanyola i la Guàrdia Civil coneixien els plans dels Mossos per l'1-O, però que la policia catalana no coneixia els plans dels cossos de l'estat.

17.50

Forn insisteix a declarar que sempre va afirmar que compliria amb les resolucions judicials.

17.46

Forn diu que Interior va complir amb les demandes del ministeri i que hi havia coordinació.

17.24

Forn recorda que hi havia coordinació entre els cossos policíacs i posa l'exemple dels atemptats.

17.20

Forn afirma que no va haver-hi cap acte de resistència a l'aplicació del 155.

17.19

Forn diu que va tornar de Brussel·les per atendre la citació de l'Audiència espanyola i perquè no havia comès cap delicte.

17.16

Forn recorda que la declaració d'independència no va publicar-se.

17.15

Forn diu que Forcadell no va prendre cap iniciativa el 27 d'octubre, sinó que només li corresponia llegir la declaració.

17.14

Forn diu que la Declaració d'Independència era política.

17.12

Forn explica que va comunicar al personal d'Interior que es podien convocar eleccions o declarar la independència, amb la conseqüent aplicació del 155.

17.10

Forn recorda que el parlament no va pronunciar-se el 10 d'octubre i que ningú va demanar que es procedís amb els continguts de les lleis de desconnexió.

17.08

Forn diu que Puigdemont, el 10 d'octubre, va reafirmar la voluntat de diàleg suspenent els efectes de la declaració d'independència.

17.08

Forn diu que el govern no va 'fer res' amb els resultats del referèndum, que va comunicar el resultat al parlament.

17.06

Forn recorda que la Sindicatura Electoral va dissoldre's quan va arribar l'avís del TC.

17.04

Forn explica que va parlar amb Zoido el 17-A i que el govern espanyol no tenia la intenció d'elevar l'alerta antiterrorista de 4 a 5, el nivell màxim.

17.01

Pren la paraula Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn.

17.01

A preguntes de Jordi Pina, Forn desvincula Rull i Turull de les reunions entre el Departament d'Interior i els Mossos i diu que no explicava el contingut a Jordi Sànchez.

16.59

A preguntes d'Olga Arderiu, Forn nega que Forcadell fos present a les reunions del govern.

16.59

Acaba l'interrogatori de l'advocada de l'estat.

16.58

Forn recorda el control exhaustiu dels comptes de la Generalitat.

16.51

Marchena crida l'atenció a l'advocada de l'estat per tercera vegada: 'L'acusat ja ha respost, faci una altra pregunta'.

16.49

L'advocada de l'estat torna a preguntar a Forn sobre l'operatiu de l'1-O, i el conseller respon que els Mossos van donar compliment al mandat judicial.

16.47

Forn reitera que la secretària judicial va demanar una sortida alternativa i que els Mossos van fer-ho, a través del Coliseum.

16.46

Marchena torna a cridar l'atenció a l'advocada de l'estat i li demana que vagi a la següent pregunta. Insistia en si el 20-S hi havia 'un risc per a la seguretat'.

16.45

Forn explica que en qualsevol manifestació els Mossos medien amb les entitats convocants, i que això és el que va fer-se també el 20-S.

16.44

Forn diu que les instruccions del 20-S eren 'les de sempre', protegir totes les persones i els béns.

16.41

Forn respon que no coneixia el detall de l'operatiu dels Mossos del 20-S i que tindrà ocasió de preguntar-ho als comandaments dels Mossos.

16.38

Forn diu que el Departament d'Interior no va fer cap actuació en relació a l'organització de l'1-O després de rebre l'avís del TC.

16.35

Forn reitera que els Mossos seguien els mandats judicials i que els comissaris així ho han explicat a l'Audiència espanyola. Insisteix que no es van donar instruccions polítiques als Mossos.

16.32

Marchena diu a Rosa María Seoane, advocada de l'estat, que no reiteri preguntes de la fiscalia.

16.30

Acaba l'interrogatori del fiscal. Comença el de l'advocacia de l'estat.

16.29

Forn argumenta que no van destinar-se diners públics a l'organització del referèndum.

16.26

Marchena torna a cridar l'atenció al fiscal.

16.25

Forn defensa que ell, a la reunió prèvia al 27 de setembre, va defensar de continuar cercant consensos i una sortida política i dialogada.

16.21

Forn ha recordat al fiscal l'operació contra els Mossos per la intervenció a la incineradora de Sant Adrià.

16.17

Forn critica l'actuació de la Guàrdia Civil l'1-O.

16.16

Davant la insistència del fiscal, Forn insisteix que els Mossos van seguir les pautes d'instrucció l'1-O, de les quals tenien coneixement tant la policia espanyola com la Guàrdia Civil.

16.14

Forn llegeix una comunicat del Sindicat Autònom de Policia que defensa l'actuació dels Mossos l'1-O.

16.09

Es reprèn l'interrogatori del fiscal a Joaquim Forn.

14.36

Abans del recés, el fiscal Fidel Cadena pregunta al conseller Quim Forn per una entrevista a VilaWeb de l'11 d'octubre de 2017: Joaquim Forn: ‘Si s’accepta la nova realitat política, no hi haurà col·lisió entre policies’

14.34

Marchena decreta un recés fins les 16.00.

14.33

[VÍDEO] Forn defensa l’actuació dels mossos i Marchena ha de cridar a l’alto el fiscal perquè faci preguntes concretes

14.29

El conseller Forn explica que el document de riscos dels Mossos durant l'1-O forma part de la pràctica habitual de la policia. 'Si busquen el document de les manifestacions de l'11-S en trobaran un de pràcticament calcat', assegura. El conseller desmenteix que el document contempli escenaris de violència generalitzada durant l'1-O.

14.23

Forn: 'L'1-O hi va haver violència en punts determinats, però per actuacions errònies d'alguns cossos policíacs.'

14.19

Forn: 'En cap moment se'ns va plantejar des dels Mossos escenaris de violència generalitzada l'1-O.'

14.17

[VÍDEO] Forn nega que els ex-consellers substituïts no fossin partidaris del referèndum

14.13

Xavier Domènech, ex-dirigent de Catalunya en Comú, assegura que l'argumentari de Quim Forn és molt sòlid.

14.11

Forn afirma que l'actuació dels Mossos va impedir que obrissin 297 col·legis durant l'1-O.

14.06

Forn: 'Per acomplir al requeriment de la fiscalia es va fer un dispositiu inèdit. Ni el 17-A era tan gran.'

14.05

Forn: 'No és funció del conseller participar en el dispositiu dels Mossos.'

14.03

Missatge de suport del conseller Miquel Buch amb Quim Forn.

14.01

Forn recorda al fiscal que el mandat del TSJC exigia una actuació policíaca proporcionada i que no afectés la convivència. D'altra banda, assegura que 'l'activitat dels Mossos va evitar que l'1-O no s'obrissin molts centres'.

14.00

El tribunal ha de parar els peus al fiscal Fidel Cadena per les seves constants intromissions polítiques durant la declaració de Forn.

13.59

El conseller defensa que el govern no tenia constància de totes les actuacions judicials contra l'1-O els dies previs al referèndum.

13.55

El fiscal acusa Forn de recórrer les decisions del TSJC contra l'1-O per posar traves a l'acció judicial. El conseller respon que només va presentar un recurs contra el nomenament de Pérez de los Cobos com a coordinador únic del dispositiu policíac. Forn assegura que el recurs estava fonamentat per un afer 'competencial'.

13.54

Forn recorda que el mandat del TSJC contra l'1-O també afectava a la policia espanyola i a la Guàrdia Civil.

13.50

Forn: 'El motiu de la mobilització no va ser impedir l'acció de la comitiva judicial.'

13.48

Forn recorda al fiscal que la Guàrdia Civil va deixar armes dins dels cotxes sense tancar les portes.

13.47

El conseller recorda al fiscal que Sànchez i Cuixart van pujar sobre un cotxe de la Guàrdia Civil per demanar calma a la gent concentrada el 20-S.

13.46

Forn acusa el fiscal Fidel Cadena de fer un relat a mida sobre la violència del 20-S. 'En els seus escrits construeixen uns relats de pel·lícula', afirma.

13.44

Forn nega el 20-S que intentés aturar els escorcolls al departament d'Economia: 'Sempre ho vaig entendre com una manifestació o expressió de protesta pels fets que s'estaven produint.'

13.37

El conseller assegura que no es va fer cap 'reunió específica' pels requeriments del TC. 'Crèiem que hi havia una base legal per organitzar un referèndum, que no és cap delicte', afirma.

13.35

Forn: 'No vaig participar al full de ruta i no el conec.'

13.34

El conseller Forn assegura que no tenia constància del document 'Enfocats'. 'Tot el que en sé és pel meu advocat o els mitjans de comunicació. Jo ja era a la presó', ha dit. Forn afegeix que 'el comitè del qual formava part era el del govern de Catalunya, no formava part de cap altre comitè estratègic'

13.32

Forn: 'Cap dels actes dels Mossos va ser contrari a la constitució, ni el 20-S ni l'1-O.'

13.30

El conseller defensa que els Mossos van complir tots els manaments judicials. 'Els mateixos comandaments dels Mossos han declarat que no van rebre ordres polítiques', ha afegit.

13.29

Forn: 'El meu compromís polític era fer el referèndum.'

13.27

Missatge de suport del president Puigdemont al conseller Quim Forn.

13.26

Cadena es refereix al president Carles Puigdemont com a 'delegat de l'estat a Catalunya'.

13.24

El fiscal pregunta a Forn si els consellers cessats abans de l'1-O ho van ser per discrepar sobre el referèndum. 'No ho crec, perquè tots ells van anar a votar', ha respost. El públic riu i el magistrat Marchena ho censura.

13.23

Forn: 'No discuteixo l'autoritat del TC, però està format per membres nomenats per partits polítics, senyal de poca imparcialitat.'

13.21

Forn: 'Quan es va signar el decret del referèndum era el dia 6 de setembre i no estava suspès.'

13.16

Cadena pregunta al conseller si l'han perseguit per les seves idees. 'El 1986 em van detenir per entrar a l'estadi Olímpic amb una bandera catalana', ha contestat.

13.13

La fiscalia pregunta al conseller sobre les suspensions del TC relacionades amb el procés d'independència.

13.12

El fiscal Fidel Cadena interroga el conseller Quim Forn.

13.11

Forn respondrà les preguntes de la fiscalia i de l'advocacia de l'estat.

13.09

Comença l'interrogatori del conseller Quim Forn.

13.09

Junqueras deixa el banc dels acusats i se situa darrere del seu advocat.

13.07

Marchena descarta que les acusacions formulin les preguntes encara que Junqueras no les contesti.

13.06

Vox demana a Manuel Marchena que quedi constància de les preguntes de l'acusaciço, tot i que Junqueras ha dit que no les vol respondre.

13.05

Andreu Van den Eynde acaba les preguntes a Oriol Junqueras.

13.05

Junqueras: 'No pot ser delicte treballar per una acció política.'

13.03

Junqueras: 'Vaig assumir que aniria a la presó. Vaig assumir que podria estar un any i mig sense parlar. Però continuaré insistint que necessitem una solució política'

13.02

Junqueras: 'Sempre hem demostrat una voluntat dialogant que apel·lava a buscar una solució política de caràcter multilateral.'

13.02

[VÍDEO] Junqueras: 'No es van destinar fons al referèndum. No ho dic jo, ho diu hisenda'

12.59

Puigdemont sobre la declaració de Junqueras: 'Assistim a un discurs de grandesa política que deixa en evidència les premisses dels repressors.'

12.55

El vice-president nega que el govern animés a la ciutadania a enfrontar-se amb la policia espanyola i la Guàrdia Civil. 'Mai hem avalat cap actuació violenta', ha dit.

12.53

Junqueras: 'Era impossible d'imaginar una intervenció policíaca com la de l'1-O'

12.51

El vice-president assegura que la policia espanyola i la Guàrdia Civil van fer servir 'una violència desproporcionada'. A més, acusa les forces de seguretat de trencar el mandat judicial del TSJC. Junqueras recorda que els agents van fer servir material prohibit com les pilotes de goma.

12.49

Junqueras explica que el cens era universal i que no tenia sentit que es tanquessin 'deu, vint o cent col·legis' perquè la gent podia votar on volgués. En aquest sentit, el vice-president acusa la policia espanyola de voler atemorir amb la seva violència.

12.48

Junqueras: 'Vam fer una crida a la participació. Votar no és delicte i no ha de tenir retret penal.'

12.47

Junqueras assegura que no van suspendre l'1-O perquè 'teníem el deure de protegir el dret de vot. Sobretot tenint en compte que era una petició de la majoria de la ciutadania'.

12.46

Junqueras: 'Els locals públics no són arrendables, No hi pot haver lucre.'

12.45

El vice-president assegura que l'1-O no va costar 'res' als contribuents.

12.43

Junqueras: 'No es va destinar cap euro públic al referèndum. No ho dic només jo, també ho va dir el ministre d'Hisenda i el president Mariano Rajoy.'

12.42

Junqueras assegura que desconeixia l'existència del document 'Enfocats' i afirma que el va llegir una volta es va incorporar a la causa, quan ell ja era empresonat.

12.40

Van den Eynde centra ara les preguntes en els fets del 20-S. Junqueras assegura que les manifestacions van ser pacífiques i en cap cas tumultuoses.

12.39

Elisenda Alamany: 'Va ser el meu professor d'història. L'escolto i penso que avui també l'escriurà ell.'

12.37

Es reprèn la declaració d'Oriol Junqueras al Suprem.

12.26

Quim Torra sobre Junqueras: 'Quin gran exemple de dignitat.'

12.24

El conseller a l'exili Toni Comín agraeix a Junqueras la seva declaració.

12.00

Marchena decreta un recés fins a les 12.30. 'Llàstima, ara que anàvem llançats', ha contestat Junqueras.

11.58

Junqueras desvincula la mesa del parlament de l'acció política del govern. 'Els membres de la mesa no participaven en les decisions que prenia el govern', ha dit.

11.56

El vice-president recorda que ningú no va presentar cap recurs contra la qüestió de confiança de Carles Puigdemont la tardor del 2016, quan va explicar que convocaria un referèndum d'autodeterminació.

11.54

[VÍDEO] Junqueras denuncia la manca de voluntat de diàleg de l'estat espanyol.

11.52

Junqueras demana disculpes al tribunal si la seva intervenció és massa passional: 'Fa un any i mig que no puc parlar i a mi m'agrada molt parlar.'

11.51

Junqueras: 'El debat no s'hauria de poder limitar. El bloc constitucional ha d'admetre el dret d'autodeterminació.'

11.49

Junqueras: 'Qualsevol acusació en el sentit que actuàvem de manera poc transparent no se sosté. Tot és activitat política legítima, recolzada en programes electorals legítims que ningú no ha discutit.'

11.48

El vice-president defensa que el dret d'autodeterminació és un dret irrenunciable.

11.47

Junqueras: 'Voler la independència de Catalunya no és cap delicte.'

11.41

[VÍDEO] Oriol Junqueras defensant el dret d'autodeterminació davant el Tribunal Suprem.

11.39

Junqueras: 'Votar no és cap delicte perquè no és al codi penal. Impedir-ho a la força sí que és un delicte.'

11.38

Junqueras: 'Les urnes potser no són l'única solució, però són imprescindibles.'

11.37

Junqueras assegura que 'estima Espanya i els seus pobles' i que la millor manera de garantir les bones relacions amb els espanyols és 'en una relació entre iguals'.

11.33

Junqueras: 'El principi democràtic és intentar donar resposta a les peticions ciutadanes, referenciades en els tractats europeus.'

11.27

Junqueras recorda que el 2012 'es va fer majoritària una proposta de preguntar als ciutadans per mitjà d'una consulta'. Un procés que va culminar amb la consulta del 9-N. Abans, el vice-president ha parlat sobre l'auge de l'independentisme i s'ha demanat: 'Si el 2010 els diputats independentistes eren 10, com pot ser que ara siguem més de 70?' Ell mateix ha dit que el catalitzador principal ha estat l'estat espanyol retallant l'estatut i negant reiteradament el diàleg.

11.26

Junqueras: 'És evident que això no es resol ficant la gent a la presó.'

11.25

Junqueras: 'La proposta de referèndum és majoritària i reiterada en el temps, però a l'altre costat la cadira sempre és buida.'

11.23

Sobre les acusacions de violència en les manifestacions independentistes, Junqueras defensa que sempre han estat pacífiques, cíviques i exemplars.

11.20

El vice-president diu: 'Proposem honestament el diàleg, però sempre que es convoca una mesa de diàleg la cadira de davant és buida. La resposta que en rebem és una resposta judicial.'

11.19

Junqueras recorda la sentència del TC contra l'estatut i que el PP recollia signatures contra el Catalunya.

11.15

El vice-president denuncia que les acusacions han 'retorçat' les argumentacions per justificar la rebel·lió i la sedició.

11.15

Junqueras: 'Del meu punt de vista, res de tot allò que hem fet no és delicte i dels delictes que se'ns vol atribuir no n'he comès cap.'

11.13

El vice-president defensa la no-violència com el camí per a aconseguir la independència. 'Ningú no pot tenir cap dubte sobre el fet que sempre hem refusat la violència', ha dit.

11.11

Junqueras: 'La nostra obligació és atendre les necessitats de cada ciutadà, i això és el que ens porta a ser independentistes.'

11.10

Junqueras assegura que és independentista amb Catalunya i federalista amb la UE.

11.08

Junqueras: 'Tothom sap que som autodeterministes i estem per la independència'

11.04

Junqueras: 'Nosaltres interpretem el dret de l'autodeterminació com un principi democràtic.' A més explica que com a reivindicació popular sempre interntarà trobar-li una sortida política.

11.03

Junqueras: 'ERC sempre ha treballat per les llibertats individuals i col·lectives i que defensa la independència de Catalunya per aconseguir una societat més justa'

11.01

Junqueras repassa la seva carrera política i recorda que no va poder participar en la campanya electoral del 21-D perquè estava empresonat.

10.58

[VÍDEO] Junqueras: 'Em considero un pres polític.'

10.57

El vice-president explica que contestarà a les preguntes del seu advocat en castellà, però lamenta que la traducció del català no es faci de manera simultània.

10.55

Junqueras assegura que es troba en una situació d'indefensió perquè és un judici polític. 'No contestaré a les preguntes de les acusacions', afegeix.

10.54

Comença la declaració del vice-president Oriol Junqueras.

10.52

El magistrat no permet que les defenses sol·licitin aclariments sobre les qüestions prèvies. 'Aquesta sala no permetrà tàctiques dilatòries', ha dit.

10.48

Marchena dóna pas a l'interrogatori al vice-president Oriol Junqueras.

10.47

El tribunal accepta la petició de la defensa de Quim Forn perquè declari l'ex-ministre espanyol Juan Ignacio Zoido.

10.44

Marchena descarta la pericial de Scotland Yard sobre les càrregues de l'1-O.

10.42

El tribunal assegura que no investigarà el perfil ideològic d'alguns dels testimonis perquè se'ls interrogarà a la sala i el tribunal podrà valorar la seva presumpta parcialitat.

10.39

Marchena: 'Els interrogatoris només es podran centrar en els fets, sense debat ideològic'

10.36

Les defenses podran accedir als informes mèdics de la policia espanyola durant l'1-O. El tribunal, però, esborrarà les dades personals dels agents.

10.34

En canvi, justifica que declarin aquells testimonis que tenen causes obertes en altres instàncies judicials com ara el major dels Mossos Josep Lluís Trapero.

10.33

Marchena refusa que Puigdemont i Rovira declarin com a testimonis. 'En un procés penal no es pot canviar de paper entre el matí i la tarda', ha dit.

10.31

Sobre les queixes de les defenses per accedir a la documentació digitalitzada, Marchena assegura que els advocats la poden consultar de manera física. El magistrat també demana a la defensa que denunciï, en tot cas, els documents que no estan disponibles al núvol.

10.30

El tribunal accepta com a prova el llapis de memòria amb imatges de les càrregues de l'1-O que va proposar Jordi Pina.

10.28

Sobre les declaracions d'Irene Lozano, que es referia als acusats com a 'condemnats', Marchena refusa incorporar les declaracions a la causa. Les defenses al·legaven que vulnerava la presumpció d'innocència.

10.27

El tribunal també refusa sol·licitar una qüestió prejudicial al TJUE.

10.25

Marchena afirma que els acusats poden seure rere els seus lletrats per agilitzar la comunicació amb la seva defensa.

10.24

El Suprem refusa l'alliberament dels presos polítics tal com demanaven les defenses.

10.21

Marchena refusa incorporar la documentació del jutjat número 13 de Barcelona o de l'Audiència espanyola.

10.14

Marchena explica que hi haurà dos traductors a la sala, però refusa la traducció simultània, perquè fora de la sala l'audiència no portarà auriculars de traducció.

10.03

El Suprem permet que els acusats responguin en català, però amb la intervenció de traductors durant les declaracions. Tanmateix, Marchena no permet que els advocats facin les preguntes en català.

10.02

Manuel Marchena assegura que el tribunal no donarà resposta avui a les vulneracions de drets fonamentals.

09.52

Segons que informa TV3, Oriol Junqueras només respondrà a les preguntes del seu advocat, Andreu Van den Eynde

09.44

Una de les qüestions prèvies que ha de resoldre Marchena és si envia la causa de Santi Vila al TSJC. La petició la va fer l'advocat Pau Molins, tot argumentant que havia dimitit de conseller abans de la votació de la declaració d'independència.

09.42

La portaveu del govern, Elsa Artadi, que és al Suprem, ha dit: 'Hem vingut per acompanyar Junqueras i Forn. Podrem sentir la veritat després de sentir un fiscal fent de polític.'

09.28

En declaracions als mitjans, el vice-president de la Generalitat, Pere Aragonès ha dit: 'Aquest dia s'escriurà als llibres d'història. Comencen els interrogatoris pel delicte d'haver posat les urnes.' Aragonès pensa que la sentència ja ha estat redactada, però que 'el futur de Catalunya només el decidiran els catalans i no pas el Suprem'.

09.23

En declaracions als mitjans, el vice-president de la Generalitat, Pere Aragonès ha dit: 'Aquest dia s'escriurà als llibres d'història. Comencen els interrogatoris pel delicte d'haver posat les urnes.' Aragonès pensa que la sentència ja ha estat redactada, però que 'el futur de Catalunya només el decidiran els catalans i no pas el Suprem'.

09.21

El diputat de la CUP Vidal Aragonès serà present a la sala de plens del Suprem, dins la delegació del Parlament de Catalunya.

09.18

El conseller Raül Romeva recorda Muriel Casals en un piulet abans de reprendre's el judici:

09.16

Imatges de la concentració d'ERC a l'exterior del Suprem:

09.14

Missatge de suport del president Puigdemont a Oriol Junqueras: 'A partir d'avui, jutges, fiscals i acusadors veuran i sentiran el que és veritablement una muralla democràtica, aquella que tanta por els fa.'

09.05

Després Oriol Junqueras serà el primer acusat a declarar. L'interrogatori es pot allargar unes quantes hores. Si acabés abans del recés per a dinar, probablement a la tarda començarà l'interrogatori a Joaquim Forn.

09.02

La sessió començarà a les 10.00. El president del tribunal, Manuel Marchena, contestarà a algunes de les qüestions prèvies, però no se sap si acceptarà nous testimonis, com ara l'ex-ministre Juan Ignacio Zoido, o proves pericials, com ara l'informe de Scotland Yard sobre la violència policíaca durant l'1-O.

08.37

La delegació d'ERC farà una conferència de premsa a les 8.45 davant del Suprem.

08.34

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha assegurat que Oriol Junqueras 'defensarà la democràcia' en la seva declaració. 'Avui es farà política', ha reblat. El president també ha dit: 'Per més que els sentenciïn, els catalans no deixarem de pensar el que pensem.'

08.31

Sánchez s’ha destruït tot sol I Editorial de Vicent Partal

08.25

La jornada d'ahir va estar marcada per les intervencions de la fiscalia, l'advocacia de l'estat i el partit d'extrema dreta Vox. Llegiu l'anàlisi de Josep Casulleras: La set de venjança fa caure la fiscalia espanyola en un parany.

08.23

La defensa de Junqueras ha confirmat que no contestarà a les preguntes del partit d'extrema dreta Vox. Fins a última hora no se sabrà si farà el mateix amb la fiscalia.

08.22

Sergi Sol, cap de gabinet d'Oriol Junqueras, va explicar ahir a RAC-1 que el vice-president declararà en castellà.

08.20

Consulteu tot la informació sobre el judici en aquesta guia: El judici contra el procés, tot allò que cal saber-ne

08.16

El president de la Generalitat, Quim Torra, tornarà a assistir a la sala de plens del Suprem. Set consellers també seran al tribunal: el vice-president i conseller d'Economia, Pere Aragonès, la consellera de Presidència, Elsa Artadi, el conseller d'Interior, Miquel Buch, el conseller d'Afers Estrangers, Alfred Bosch, la consellera de Justícia, Ester Capella, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, i el conseller de Treball, Chakir el Homrani.

08.14

La sessió començarà a les 10.00. El president del tribunal, Manuel Marchena, contestarà a algunes de les qüestions prèvies, però no se sap si acceptarà nous testimonis, com ara l'ex-ministre Juan Ignacio Zoido, o proves pericials, com ara l'informe de Scotland Yard sobre la violència policíaca durant l'1-O.

08.12

En la jornada d'avui es preveu que el tribunal resolgui les qüestions prèvies més urgents. Després començarà l'interrogatori del vice-president Oriol Junqueras.

08.12

14 de febrer de 2019: comença la tercera jornada del judici contra el procés

13.23

Marchena suspèn el judici fins demà a les 10.00. La sessió començarà amb l'interrogatori del vice-president Oriol Junqueras.

13.19

L'advocat de Junqueras i Romeva utilitza el torn de paraula per exposar els punts que comparteix amb la resta de defenses dels acusats.

13.17

Marchena anava a decretar la suspensió del judici fins demà, però Andreu Van de Eynde demana el torn de paraula.

13.12

Jordi Sánchez, diputat de JxCat i ex-president de l'ANC, és l'únic acusat que porta un llaç groc.

13.11

El conseller Josep Rull denuncia l'argumentació de la fiscalia.

13.04

Manuel Marchena respon a la petició que el Suprem ho permet d'acord amb jurisprudència del TEDH, que va condemnar Bòsnia i Bèlgica per no haver permès simbologia religiosa entre els acusats. 'No es tracta de símbols religiosos, però la sala interpreta que és un símbol ideològic i en conseqüència no posarà cap obstacle perquè els acusats portin el símbol', ha dit.

13.02

L'advocat de Vox demana que els acusats es retirin els llaços grocs.

13.01

Pren el torn Pedro Fernández, membre de Vox. Marchena li demana que no reiteri els arguments utilitzats per la fiscalia i l'advocacia de l'estat.

12.53

Seoane defensa la secretària d'estat Irene Lozano, a qui les defenses han acusat de vulnerar la presumpció d'innocència dels acusats per unes declaracions a la BBC on es va referir als acusats com a 'condemnats'. L'advocat de l'estat assegura que no hi havia mala fe en les declaracions i que s'ha d'entendre com una errada d'algú que s'expressa amb una llengua que no és la materna.

12.42

L'advocada de l'estat espanyol assegura que la causa és 'una qüestió de dret intern' i que no té sentit presentar una qüestió pre-judicial al Tribunal Europeu. Considera que les defenses només volen internacionalitzar el judici.

12.39

Recordem que l'advocacia de l'estat acusa per sedició i malversació, no pas per rebel·lió.

12.36

El president Puigdemont critica que l'estat espanyol fes mans i mànigues per extradir-lo i ara la fiscalia es queixi que Alemanya interfereix en la jurisdicció espanyola

12.34

Seoane: 'Avui som aquí perquè hi ha hagut fets constitutius de delicte. Estem davant un judici penal amb totes les garanties.'

12.31

Es reprèn el judici. És el torn de Rosa María Seoane, representant de l'advocacia de l'estat

12.28

La fiscalia s'ha queixat durant el judici de la resolució de Slesvig-Holstein contra l'extradició de Carles Puigdemont. Gonzalo Boye, advocat del president, ha fet befa dels arguments dels fiscals Zaragoza i Cadena.

12.13

Turull destaca a Twitter que és 'molt simptomàtic l'encreuament de poders', perquè 'al Tribunal Suprem hi ha un debat interessant advocats-fiscals sobre el dret d'autodeterminació' i al congrés espanyol i a la Moncloa 'només parlen de legalitat'

11.50

Un dels observadors internacionals, l'advocat italià Fabio Marcelli, assegura en declaracions a l'ACN que es jutja 'una actitud que consisteix a promoure un referèndum democràtic'. 'La impressió general és de trobar-me en un lloc equivocat. Una qüestió tan complexa des del punt de vista històric com la relació entre Catalunya i Espanya, no es pot resoldre amb un judici penal', afirma. Considera que dur els dirigents independentistes a un tribunal és una 'pretensió molt equivocada' i afirma que el referèndum de l'1-O va ser una acció de 'lliure expressió'.

11.47

El fiscal acaba la seva intervenció i Manuel Marchena estableix un recés fins a les 12.25.

11.43

Cadena defensa la presó provisional contra Junqueras, Forcadell, Sànchez, Cuixart, Bassa, Forn, Rull i Turull. Diu que hi ha risc de reiteració delictiva i de fugida.

11.38

Sobre la inviolabilitat parlamentària, un dels drets vulnerats segons la defensa, el fiscal Cadena assegura que protegeix l'opinió dels parlamentaris, però no pas 'la comissió d'un delicte'. A més, assegura que la mesa del parlament que encapçalava Carme Forcadell va subvertir l'ordre constitucional quan no va 'neutralitzar' les resolucions contràries a la llei.

11.31

El fiscal insisteix que el pla cap a la independència incloïa 'l'ús de la violència' per fer efectiva la desconnexió amb l'estat. Per tal de justificar la rebel·lió i la sedició, Cadena ha assegurat que el procés ha originat 'violència i intimidació'. A més, ha assegurat que els agents dels Mossos d'Esquadra 'es van afegir a la rebel·lió'.

11.24

El fiscal reitera l'exposició de Javier Zaragoza i assegura que el Suprem 'no jutja una ideologia política'. Cadena diu que 'qualsevol persona es pot significar amb la ideologia que vulgui'.

11.23

Cadena: 'Segovia no és només dels segovians i Catalunya no és només dels separatistes.'

11.20

El fiscal assegura que no hi ha legalitat democràtica fora de la constitució espanyola. Afegeix que només hi ha 'il·legalitat' en la unilateralitat del procés. A més, avisa que derogar la legalitat constitucional porta a l'autoritarisme.

11.17

Segons Cadena, la sobirania catalana no existeix, sinó només sobirania espanyola. I afirma que l'únic intèrpret d'aquesta sobirania és el Tribunal Constitucional espanyol.

11.08

Pren la paraula el fiscal Fidel Cadena.

10.59

Zaragoza diu que no hi ha cap regulació internacional sobre el dret d'autodeterminació. 'El dret de l'autodeterminació és una aspiració política legítima, però acceptable sempre i quan que es defensi per vies constitucionals', assegura.

10.53

El fiscal acusa el tribunal de Slesvig-Holstein d'haver vulnerat el marc de les euroordres quan va descartar l'extradició del president Puigdemont. 'El tribunal va assumir les competències d'enjudiciament que recauen en el Suprem', diu, i l'acusa d'intromissió en la jurisdicció espanyola. Per això considera que no es pot al·legar la resolució del tribunal per descartar les acusacions de rebel·lió i sedició.

10.51

El fiscal assegura que durant l'escorcoll de la conselleria d'Economia el 20-S la Guàrdia Civil només va entrar en cinc despatxos. 'No es va escorcollar tot l'edifici com diu l'advocat de Jordi Cuixart', afirma.

10.48

Zaragoza defensa la decisió del tribunal de descartar els testimonis de Felipe VI, Carles Puigdemont i Marta Rovira. En el cas del monarca espanyol, diu que la llei ho impedeix. En el cas dels exiliats assegura que 'no té cap sentit' que com a processats declarin com a testimonis en una causa en la qual no són presents.

10.44

El fiscal afirma que la violència policíaca del Primer d'Octubre només va deixar dos ferits greus. Aquest estudi demostra tots els danys que van causar els policies espanyols als 1.066 ferits durant la jornada del referèndum.

10.41

Zaragoza assegura que l'1-O es va fer un ús 'proporcionat' de la força policíaca. A més, diu que només hi va haver dos ferits greus: 'Un cas d'infart que va ser assistit per les forces de seguretat i un ferit per una bala de goma després de llançar una tanca contra la policia.' El fiscal diu que els culpables de la violència de l'1-O van ser els votants, que van formar un 'mur humà' per evitar la retirada de les urnes.

10.38

El fiscal també defensa la imparcialitat del tribunal que encapçala Manuel Marchena. Segons Zaragoza, no té sentit que les defenses al·leguin parcialitat, perquè al setembre el Suprem ja va desestimar totes les recusacions contra els magistrats.

10.34

El fiscal defensa que el Suprem és un tribunal competent per a jutjar el procés. Segons Zaragoza, alguns 'fets delictius' es van cometre fora de Catalunya.

10.26

Zaragoza assegura que el procés va ser 'il·legal' i insisteix en l'acusació de malversació de fons, tot i que fins ara no s'ha pogut demostrar. D'una altra banda, el fiscal acusa els encausats d'abocar els ciutadans a 'l'enfrontament i el xoc violent' amb les forces policíaques.

10.24

El fiscal defensa la instrucció del jutjat número 13 de Barcelona contra el procés. 'L'abast del pla criminal que es va ordir en el procés secessionista justifica la diversificació de la causa en diferents processos', assegura.

10.21

Zaragoza: 'L'activitat política no justifica utilitzar milers de ciutadans per impedir el compliment de la llei.'

10.18

El fiscal argumenta que no és un judici contra l'independentisme ni contra cap ideologia. En aquest sentit, assegura que els encausats fa anys que defensen les seves idees en l'àmbit polític, però només han estat processats quan han trencat la llei i han desobeït les resolucions judicials.

10.15

El judici contra el procés obre la portada de l'edició en paper del Financial Times d'avui:

10.13

Zaragoza argumenta que els encausats van vulnerar els drets dels ciutadans catalans que no van participar a l'1-O i 'de tots els ciutadans espanyols'. 'Aquest és un judici en defensa de la democràcia, de l'ordre constitucional, d'un sistema polític democràtic', afirma.

10.10

El fiscal acusa les defenses d'exposar una 'versió alternativa' dels fets que es jutgen per tal de 'desprestigiar les institucions de l'estat'. Assegura que volen representar els acusats com a 'víctimes d'una persecució política'. Zaragoza afirma que tots els encausats tindran un judici just i amb totes les garanties.

10.06

Es reprèn el judici contra el procés. Pren la paraula el fiscal Javier Zaragoza.

10.03

Entre el públic, a part les famílies, el president Quim Torra i les conselleres Teresa Jordà i Alba Vergés, també hi ha representants de l'ANC de Madrid, observadors internacionals, Jone Goirizelaia (EH Bildu) i Jéssica Albiach (Catalunya en Comú Podem).

10.01

Per part de la fiscalia intervindran Fidel Cadena i Javier Zaragoza. Rosa María Seoane parlarà en nom de l'advocacia de l'estat. Finalment, intervindrà Pedro Fernández, membre del partit d'extrema dreta Vox.

09.49

Arriba al Suprem Santi Vila. L'acompanya el seu advocat, Pau Molins.

09.42

Una volta hagin intervingut la fiscalia, l'advocacia de l'estat i el partit d'extrema dret Vox, el tribunal haurà de decidir com resol les qüestions prèvies: si ho fa immediatament, o bé a la sentència o bé suspèn el judici per analitzar-les.

09.34

Salellas ha dit que és possible que Oriol Junqueras ja declari avui mateix, perquè 'hi ha un interès del tribunal de donar molta embranzida al judici'. Un parer que també comparteix Jaume Alonso-Cuevillas. 'Després de la celeritat d'ahir no descarto que pugui declarar avui el primer dels acusat', ha dit a RAC-1.

09.33

Benet Salellas, un dels advocats de Jordi Cuixart, ha explicat que el magistrat Manuel Marchena li va agrair que, per argumentar el cas, cités una sentència del Tribunal Suprem de la qual ell fou ponent i no parlés només de jurisprudència europea. 'No sé si m'ho deia una mica murri o des de quina perspectiva m'ho deia, però valorava que haguéssim parlat també del Suprem', ha dit a Catalunya Ràdio.

09.25

Els familiars dels presos polítics comencen a accedir al Suprem. El tribunal ha reorganitzat les entrades i avui no tenen dificultats per a superar el cordó de la policia espanyola.

09.23

En una entrevista a Onda Cero, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya i ha desitjat que el president espanyol ho accepti perquè és el que demana el 80% de la societat catalana. 'La democràcia va per damunt de la llei', ha declarat.

09.19

La sessió d'ahir va estar marcada per l'al·legat polític de les defenses. Josep Casulleras ho resumeix en aquesta anàlisi: Les defenses comencen a l'atac i assenyalen el pitjor temor de Marchena

09.14

Segons que explica RAC-1, ahir, una volta es va acabar la sessió, alguns advocats dels encausats es van acostar a Manuel Marchena i li van reclamar el calendari del judici. 'Se hace camino al andar', va respondre el magistrat, citant el poeta espanyol Antonio Machado.

09.13

Arriben al Suprem els advocats Andreu Van den Eynde, Benet Salellas i Marina Roig.

09.10

Qui són els advocats dels presos? Recuperem les entrevistes a Andreu Van den Eynde, Jordi Pina, Xavier Melero, Benet Salellas, Marina Roig i Francesc Homs.

08.37

A la sala de plens del Suprem, el president de la Generalitat, Quim Torra, anirà acompanyat de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, i la de Salut, Alba Vergés

08.23

El judici es reprendrà a les 10.00 encara amb les qüestions prèvies. Serà el torn per a les acusacions —la fiscalia, l'advocacia de l'estat i el partit ultradretà Vox— que defensaran les acusacions de rebel·lió, sedició i malversació.

08.21

Els presos polítics ja són als calabossos de l'Audiència espanyola, on esperen que la policia espanyola els traslladi al Tribunal Suprem.

08.20

13 de febrer de 2019: segona jornada del judici contra el procés al Suprem

18.42

Molins acaba. Marchena dóna per acabada la sessió i el judici es reprendrà demà a les 10.00, amb els torns de la fiscalia, l'advocacia de l'estat i Vox.

18.38

Molins planteja la vulneració del dret de doble instància, perquè Vila no era diputat. També critica que hagi d'assistir en un judici on la majoria de testimonis i proves giraran entorn a les acusacions de rebel·lió i sedició.

18.37

Molins recorda que Vila va dimitir abans que el parlament aprovés la declaració d'independència.

18.34

Acaba Josep Riba. Clou el torn de les defenses Pau Molins, advocat de Santi Vila.

18.33

Riba diu que crea indefensió i vulneració de la defensa que les acusacions hagin tingut accés a la causa del 13, i en canvi les defenses no.

18.25

Riba denuncia que el tribunal hagi refusat proves presentades per la defensa.

18.24

Acaba Judit Gené. Marchena no suspèn la sessió i dóna la paraula a l'advocat de Carles Mundó, Josep Riba.

18.19

Jordi Sànchez adverteix que si el tribunal fa cas omís de les peticions de les defenses s'haurà vulnerat el dret de defensa.

18.18

Gené: 'L'acusació popular pretén tipificar uns fets a Meritxell Borràs que no recull l'acte de processament'

18.15

Gené diu que utilitzarà dues sentències del mateix Suprem per a defensar Borràs.

18.09

Gené critica que no se'ls hagi facilitat les proves que les defenses han requerit en relació a la instrucció secreta del jutjat 13.

18.02

Acaba Mariano Bergés. Marchena dóna la paraula a Judith Gené, advocada de Meritxell Borràs.

17.58

Bergés també denuncia la vulneració del dret de llibertat de Dolors Bassa perquè va complir amb les seves obligacions mentre era en llibertat provisional.

17.56

Bergés: 'Rebel·lió és el que diu la sentència del 23-F, que no és el que va passar a Catalunya'.

17.54

Bergés: 'Només vam tenir dues hores per analitzar 99 pàgines de la interlocutòria de processament i envoltats de forces policials'.

17.52

Bergés denuncia que és inaudit que la instrucció d'una macrocausa com aquesta s'hagi fet en nou mesos, i que s'ha guanyant temps denegant diligències a les defenses i restar-los temps.

17.49

Bergés critica la vulneració del dret de defensa i que 'la majoria de documentació s'ha obtingut d'esquena als processats'.

17.44

Bergés recorda que hi ha un document que nega que cap departament de la Generalitat destinés diners públics al referèndum.

17.43

Bergés reclama la informació sobre la instrucció del jutjat 13 per a poder controlar i qüestionar les garanties del procés judicial.

17.42

Acaba Olga Arderiu. Marchena dóna pas a Mariano Bergés, advocat de Dolors Bassa.

17.40

Marchena adverteix Arderiu que se li ha acabat el temps i que exposa qüestions que ja han dit altres advocats. Ella respon que acabarà en breu.

17.38

Arderiu critica la criminalització de drets fonamentals i el fet que es tractin els presos polítics com a condemnats.

17.31

Arderiu posa de relleu que Forcadell sigui jutjada al Suprem i que la resta de membres de la mesa del parlament al TSJC. 'Se la jutja per ser qui és. Això és un tracte discriminatori'.

17.24

Arderiu també posa l'accent en la vulneració del dret de presumpció d'innocència, especialment entre dirigents polítics espanyols.

17.20

Arderiu: 'No hi va haver violència. Per tant, no hi va haver rebel·lió'. Denuncia que se'ls aplica el dret penal de l'enemic.

17.13

Arderiu critica l'empresonament de Forcadell, que va complir amb totes les condicions del Suprem.

17.13

Arderiu diu que declarar la independència no és cap delicte.

17.06

Arderiu obre la porta a presentar una qüestió prejudicial al TJUE per la causa del jutjat 13. També critica que les acusacions han tingut accés a informació d'altres procediments judicials.

16.53

Arderiu diu que ja s'ha vulnerat el dret d'utilitzar el català i reivindica que el judici s'hauria de fer al TSJC.

16.52

Acaba la intervenció de Benet Salellas. Ara és el torn d'Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell. S'afegeix a tot el que han manifestat la resta d'advocats de la defensa.

16.46

Salellas revela que el jutjat 13 va autoritzar escorcolls a quatre despatxos del Departament d'Economia, però que la Guàrdia Civil va escorcollar tot l'edifici el 20-S.

16.41

Salellas indica que la fiscalia explica les lesions dels agents de la policia espanyola l'1-O, però que no inclou les lesions dels ciutadans. 'Està manipulat. No correspon al paper de la fiscalia en un procediment penal', denuncia.

16.37

Salellas diu que el Tribunal d'Estrasburg condemnarà Espanya.

16.33

Salellas defensa el pacifisme de Jordi Cuixart i recorda que les organitzacions internacionals de drets humans tenen els ulls posats sobre el judici.

16.30

Salellas denuncia que la fiscalia dedica cinquanta pàgines de l'escrit d'acusació a manifestacions pacífiques que són considerades delictives.

16.28

Salellas reivindica el dret de protesta, el dret de reunió i la llibertat d'expressió en referència a les mobilitzacions del 20-S. Assegura que les acusacions els han vulnerat.

16.17

Salellas demana al tribunal que es replantegi una reconsideració de les tres proves pericials refusades perquè hi hagi igualtat d'armes amb l'acusació. Reivindica la prova dels experts d'Scotland Yard que demostra que no va haver-hi violència el 20-S ni l'1-O atribuïble als processats.

16.15

Salellas: 'S'ha començat el judici sense que el sumari estigui complet'. L'advocat de Cuixart es queixa que la defensa no té accés a tota la prova documental.

16.12

Després d'una hora i tres quarts, es reprèn la primera sessió del judici. Intervé ara l'ex-diputat de la CUP Benet Salellas, que forma part de l'equip de defensa de Jordi Cuixart.

14.58

La sortida del president de la Generalitat, Quim Torra, del Tribunal Suprem.

14.54

Els diputats del Partit Nacional Escocès (SNP) s'han vestit de groc i alguns ha portat llaços grocs a Westminster coincidint amb l'inici del judici contra el procés. Durant la sessió parlamentària d'aquest dimarts amb la primera ministra britànica Theresa May, els membres del partit han volgut mostrar la seva solidaritat amb els dotze acusats de rebel·lió portant samarretes, corbates i mocadors de color groc. Sturgeon ha afirmat aquest dimarts també que el judici de l'1-O 'hauria de preocupar tots els demòcrates’.

14.46

Article del president Carles Puigdemont a The Guardian, on denuncia que el judici 'és un gran error' de l'estat espanyol. 'Substituir les solucions polítiques pel codi penal, donar preeminència als jutges i als polítics en comptes dels governs i els parlaments, han estat alguns dels errors colossals comesos per Espanya', escriu el president.

14.31

Un grup d'eurodiputats d'esquerres, liberals i verds ha anunciat que seguirà la causa contra el procés com a observadors a Madrid. En una conferència de premsa, la Plataforma Diàleg UE-Catalunya del Parlament Europeu ha dit que 'seguirà de prop' el procediment judicial contra els dotze acusats per rebel·lió i sedició. Aquest grup concretarà en els pròxims dies les dates de la missió i els membres del parlament que hi participaran. La plataforma ha refusat 'la falsa narrativa darrere de les acusacions' i ha denunciat que es tracta 'd'un judici polític'.

14.14

El president del tribunal, Manuel Marchena, decreta el recés de la sessió fins a les 16.00.

14.13

La lletrada de Turrull assegura que la manca d'accés a tota la documentació suposa una vulneració del principi d'igualtat d'armes. 'La fiscalia té una avantatge sobre les defenses que produeix indefensió', ha dit.

14.05

Bernaola: 'Totes les acusacions se sustenten únicament en els atestats policíacs de l'1-O.'

14.02

La lletrada de Turull denuncia que encara no ha pogut accedir a tota la documentació de la causa i assegura que això constitueix una vulneració del dret de defensa.

14.00
Bernaola demana que s'ajornin els interrogatoris als acusats fins que el Tribunal Constitucional espanyol no resolgui tots els recursos d'empara.
13.54

Pren la paraula la lletrada Anna Bernaola en nom de Jordi Turull. L'advocada es membre de l'equip de Jordi Pina i s'adhereix a totes les denúncies de drets fonamentals que ha fet.

13.42

Quan el president del tribunal ha decretat el recés, el president de la Generalitat, Quim Torra, i els consellers Damià Calvet i Ester Capella s'han aixecat i han fet posar al seu costat les famílies dels acusats. Abans de sortir de la sala han pogut parlar i abraçar els encausats.

13.35

Els Mossos d'Esquadra estan desallotjant els manifestants que s'han concentrat a les portes de la Fiscalia Superior de Catalunya. Unes 200 persones estan protestant pel judici contra el procés. El trànsit ha quedat tallat en aquest al carrer Pau Claris entre els carrers de València i Mallorca.

13.32

Consulteu 'Judici a la democràcia', el diari d'Òmnium per a denunciar les irregularitats del judici contra el procés.

13.21

Dirigents polítics i representants de les entitats sobiranistes han denunciat a través de les xarxes socials que la policia espanyola els ha impedit l'accés al Tribunal Suprem i els ha retingut durant diversos minuts al carrer de Génova.

13.10

El president del tribunal contra el procés, Manuel Marchena, decreta un recés fins a les 13.45.

13.06

Pina lamenta que el tribunal hagi descartat Felipe VI i Carles Puigdemont com a testimonis. En el cas del president, el lletrat ha assegurat que no entén per què no se'l deixa declarar. 'Va ser aquest tribunal qui va retirar l'euroordre, no aquesta defensa', ha declarat. En aquest sentit, demana al tribunal que recapaciti i que admeti també el Síndic de Greuges, Rafael de Ribó, com a testimoni.

13.03

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebut del Tribunal Suprem espanyol tota la causa contra el referèndum de l'1-O perquè pugui jutjar Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet, Joan Josep Nuet i Mireia Boya. La fiscalia els acusa de desobediència, mentre que l'acusació popular de Vox també els acusa d'organització criminal.

12.59

Manifestació de funcionaris penitenciaris a l'exterior del Suprem.

12.53

El lletrat de Rull, Turull i Sànchez aporta un llapis de memòria amb imatges de l'1-O i demana que s'admeti com a prova perquè 'la sala pugui veure la violència que hi va haver o no aquest dia a Catalunya'.

12.51

Pina: 'Sabem que els elements estructurals de l'acusació de la fiscalia no tenen base suficient.'

12.49

El lletrat de Rull, Turull i Sànchez critica que s'hagi denegat la traducció simultània dels encausats que volien declarar en català i reivindica 'el dret legítim d'expressar-se en la seva llengua materna'. Pina recorda que expressar-se en castellà és un desavantatge per a la seva defensa. 'És molt important que els acusats puguin expressar-se i que el tribunal apreciï el principi d'oralitat', ha conclòs.

12.45

Pina denuncia la presó provisional dels presos polítics i com ha afectat al dret de defensa. En aquest sentit, afirma que Rull ha tardat sis dies a tenir el seu ordinador amb tota la documentació del cas. Pel que fa a Sànchez i Turull, Pina explica que han estat quatre dies sense ordinador.

12.43

El lletrat de Rull, Turull i Sànchez: 'Facin de jutges, no de salvadors de la pàtria. Aquest procediment no tracta d'això.'

12.42

Pina: 'Que es faci pública una carta del màxim responsable de la justícia del país en què es qualifica d'heroi el jutge instructor del procés és preocupant.'

12.33

El lletrat de Rull, Turull i Sànchez denucia la vulneració del dret a un jutge imparcial. 'Hi ha una frase en dues interlocutòries realitzada per l'instructor de la causa en les quals es fa servir la frase l'estratègia que patim. Això no és un error sinó una frase d'aquell que escriu el que sent', afirma. Segons Pina, per sentit comú el magistrat que fa servir la primera persona del plural s'hauria d'apartar del cas.

12.31

Pina denuncia 'la privació del dret de la tutela judicial efectiva' i reitera el dret a 'un jutge determinat per la llei'. El lletrat no posa en qüestió del tribunal, però recorda les declaracions del fiscal Pedro Rubira a l'Audiència espanyola, que va exposar 'que la fiscalia no confiava en la independència i serenitat dels magistrats catalans'.

12.25

Pren la paraula l'advocat Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, Jordi Pina. Us expliquem qui és en aquesta entrevista.

12.24

L'advocat de Forn demana al tribunal que 'decreti l'acumulació' dels procediments judicials contra el govern i el que jutja l'Audiència espanyola contra la cúpula dels Mossos.

12.22

Melero demana que s'accepti com a prova un informe de l'ex-ministre de l'Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, sobre l'actuació de la policia espanyola i la Guàrdia Civil durant l'1-O. També demana que testifiqui.

12.07

Xavier Melero: 'S'ha vulnerat el dret a un judici amb totes les garanties'

12.03

Els consellers duen la insígnia de la Generalitat a la solapa i Jordi Sánchez, un llaç groc.

11.57

Melero assegura que la causa del Suprem és només 'un judici penal'.

11.56

Qui és Xavier Melero, advocat de Quim Forn? Us ho expliquem en aquesta entrevista.

11.53

Pren la paraula l'advocat Xavier Melero, lletrat del conseller Quim Forn, Meritxell Borràs i Lluís Corominas.

11.51

Van den Eynde: 'No puc entendre que hi hagi gent innocent a la presó d'ençà de fa més d'un any, sense veure les famílies.'

11.48

El lletrat de Junqueras i Romeva: 'El tribunal haurà d'explicar per què s'han restringit tots els drets de la constitució en aquest procés'

11.47

Van den Eynde: 'El súmmum del dret és la presumpció d'innocència, però hi ha hagut una campanya de criminalització que ha contaminat el procés'

11.45

Ciutadans de tot el món explicaran el judici contra el procés en la seva llengua en vídeos periòdics 'senzills' i 'directes'. La plataforma Foreing Friends of Catalonia ha presentat la iniciativa coincidint el dia que comença el judici al Tribunal Suprem espanyol. En el vídeo de presentació, Oriol de Balanzó explica que és el judici 'més important de la història recent d'Espanya' i que la sentència final afectarà 'directament els drets i les llibertats dels europeus'. I afegeix que membres de la plataforma internacional d'amics de Catalunya explicaran, periòdicament i en vídeos sintètics, els fets més importants de la setmana. També recolliran declaracions fetes pels juristes i l'avaluació d'observadors.

11.40

La policia espanyola ha identificat dues persones per la projecció d'imatges de la violència policíaca contra l'1-O a la façana del Suprem ahir al vespre.

11.36

Van den Eynde denuncia que la Guàrdia Civil i la fiscalia ho estan investigant tot des de molt abans de l'1-O i el 20-S.

11.32

El lletrat de Junqueras i Romeva: 'El tretze fa una maniobra de monitoratge sense determinar els fets ni notificar les acusacions.'

11.28

Van den Eynde denuncia que la causa del Suprem prové de la causa mare del jutjat número 13 de Barcelona, que és una 'causa general i prospectiva'. A més, critica que durant tota la instrucció 'no s'ha especificat quins eren els delictes que s'investigaven'.

11.25

Zaklin Nastic, diputada de Die Linke i membre de la comissió sobre els drets humans del Bundestag, dóna suport als encausats a l'exterior del Suprem

11.19

El lletrat de Junqueras i Romeva també lamenta la fragmentació de la causa en diverses jurisdiccions, de manera que s'oculta informació a les defenses i es vulneren drets. A més, posa en dubte la professionalitat del tinent de la Guàrdia Civil Daniel Baena, que va signar els informes que han alimentat la instrucció del jutjat número 13 de Barcelona.

11.18

Van den Eynde denuncia les acusacions de rebel·lió i sedició. 'La proporcionalitat és importantíssima. A Europa ningú no entén la severitat que s'ha aplicat', s'exclama.

11.15

Els membres del partit d'extrema dret Vox vestits d'advocats a la sala de vistes del Suprem.

11.12
La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, afirma que el judici contra el procés 'hauria de preocupar tots els demòcrates'. En una piulada a Twitter, Sturgeon assegura que el futur de Catalunya 's'hauria de decidir a través de les urnes i no als tribunals' i envia els 'millors desitjos' als encausats. 'Esperem que el procés sigui manifestament just', conclou la líder del Partit Nacional Escocès.

11.10

El lletrat de Junqueras i Romeva denuncia que s'ha estigmatitzat els presos polítics i se'ls ha comparat amb terroristes.

11.08
Van den Eynde: 'La causa ha estat una suspensió generalitzada i indeguda dels drets polítics'
11.06
L'advocat de Junqueras i Romeva assegura que l'estat ha de protegir les manifestacions i no pas criminalitzar-les amb el dret penal.
11.05
Manifestació de suport amb els encausats a l'exterior del Suprem:
11.04

Van den Eynde: 'Aquesta causa atempta també contra el dret de protesta.' L'advocat assegura que els catalans perquè se senten exclosos de les decisions de l'estat. A més, retreu a la Guàrdia Civil i a la fiscalia que assenyali com a elements perillosos els avions de paper o els càntics populars.

11.03

Els membres del govern presents al Suprem.

10.59

Mireia Boya, encausada per l'1-O al TSJC, assegura que 'avui jutgen a tots els pobles de l'estat. No en són conscients, per això guanyarem'.

10.57

El lletrat parla de la vulneració a la llibertat d'expressió. 'L'arena política és un àmbit lliure. La llibertat d'expressió protegeix fins i tot aquelles idees que xoquen o ofenen', defensa.

10.54

Van den Eynde afirma que els encausats tenen el dret de defensar la independència. 'El principi d'autodeterminació és un principi de pau i no pas de guerra', assegura. En aquest sentit, l'advocat declara que no hi ha cap llei internacional que impedeixi l'autodeterminació d'una entitat subestatal.

10.52

Van den Eynde assegura que estem davant d'un judici 'excepcional' perquè s'han produït 'excepcions que afecten els drets fonamentals'. En aquest sentit, ha lamentat que 'hi ha regles fins i tot en la guerra. S'han de respectar les regles del joc del dret penal democràtic'.

10.50

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb