Qui hi pot participar, en la vaga general del 21 de febrer? Les claus principals de la mobilització

  • El motiu de fons d'aquesta aturada, convocada per la Intersindical-CSC, és el procés judicial contra els presos polítics

VilaWeb
Redacció
20.02.2019 - 02:00
Actualització: 20.02.2019 - 17:12

La Intersindical-CSC ha convocat una vaga general el 21 de febrer. El motiu de fons d’aquesta aturada és el procés judicial contra els presos polítics, cosa que ha fet que els principals sindicats, UGT i CCOO, no hi hagin donat suport. Sigui com sigui, la vaga la pot fer tothom. A continuació, resolem alguns dels principals dubtes que pugueu tenir.

Hi ha convocades mobilitzacions durant la vaga?

Sí. La Intersindical, amb el suport d’altres sindicats, d’entitats i partits sobiranistes, organitzarà cinc manifestacions dijous a les 18 hores a Barcelona (de Jardinets de Gràcia fins a la Gran Via), Lleida (plaça Ricard Vinyes), Girona (estació de tren) i Tortosa (plaça de Barcelona). ATarragona és a les 19 hores (plaça de la Font).

També es faran concentracions en altres capitals de comarca al llarg del matí. A les 12 h s’ha convocat una concentració a la plaça d’Universitat de Barcelona. 

Qui convoca la vaga general del 21 de febrer?

La vaga, la convoca el sindicat independentista Intersindical-CSC. De primer, va registrar el pre-avís els dies 5, 6 i 7 d’aquest mes, que era quan havia de començar el judici contra l’1-O segons les primeres informacions. Finalment el Suprem es va decantar pel 12 de febrer. El sindicat va optar per convocar la vaga el dia 7, en un primer moment, i ara el dia 21 de febrer.

Qui hi dóna suport, a la vaga general 21-F?

L’independentisme s’ha afegit en bloc a la convocatòria de la Intersindical. A partir del primer moment hi van donar suport entitats com ara l’ANC i Òmnium. Però també uns altres sindicats i organitzacions, com ara la USTEC, el SEPC, el Sindicat d’Estudiants, les ADIC, la CGT d’Ensenyament, Universitats per la República i la Unió de Pagesos. També ha donat suport el sector independentista de CCOO.

Per una altra banda, hi donen suport els partits polítics independentistes: ERC, Junts per Catalunya i la CUP. També ha donat suport Sobiranistes, el corrent més sobiranista dels comuns. Així mateix, el govern català, els regidors del govern de Barcelona i altres institucions, com el govern del Consell Comarcal d’Osona, suspenen la seva agenda pel dijous 21 en suport a la convocatòria de vaga general.

Qui pot fer vaga?

De vaga, en pot fer tothom qui ho vulgui. No cal avisar el cap. El dret de fer vaga és individual i ningú no pot obligar ningú ni a fer-la ni a no fer-la. Tot i ser un dret individual, el dret d’exercici és col·lectiu, és a dir, en poden fer tots els treballadors. La intersindical ha habilitat un telèfon per a resoldre qualsevol dubte relacionat amb el dret de vaga: 642076557.

Tanmateix, els funcionaris de sectors constitucionalment protegits –com ara la salut, l’ensenyament i el dret d’informació– han d’assegurar uns serveis mínims. En aquests casos, evidentment, la vaga hi és permesa, però l’autoritat governativa hi fixa uns serveis mínims.

Si fem vaga, cobrem o no?

Com que la Intersindical ha registrat la vaga com a vaga general i l’aturada és de vint-i-quatre hores, el contracte laboral se suspèn durant un dia. Això què vol dir? Doncs que els vaguistes no cotitzaran a la Seguretat Social i l’empresa no té el deure de pagar-los aquell dia. Aquest jornal també es descompta dels complements, les pagues extra i descansos setmanals, però no a efectes d’antiguitat, permisos ni vacances.

Les escoles faran vaga?

El sindicat majoritari al sector, USTEC, s’ha adherit a la vaga general del 21 de febrer i fa una crida a la mobilització dels mestres. Els professors individualment decidiran si s’hi afegeixen o no.

Malgrat tot, la Generalitat ha decretat els serveis mínims següents. En els centres docents públics i privats no universitaris i llars d’infants: Una persona de l’equip directiu per centre de treball. A més del personal esmentat, les aules d’ensenyament infantil i primari, és a dir, de 3 a 12 anys, es decreta que hi hagi un docent per cada sis aules. En els casos d’educació especial, la proporció és d’un docent per cada quatre aules. A les llars d’infants, s’ha de garantir el servei d’un terç de plantilla.

I el transport públic. Hi haurà serveis mínims?

Els serveis mínims per a la vaga general d’aquest dijous fixa un 33% durant tot el dia en els transports de Rodalies i Regionals de Catalunya operats per Renfe i del 50% al metro i bus de Barcelona i a Ferrocarrils de la Generalitat durant les hores punta, concretament entre dos quarts de set del matí i dos quarts de deu del matí i des de les cinc de la tarda i vuit del vespre.Fora d’aquestes franges, els serveis mínims han quedat establerts en el 25%.

La resta de transports de viatgers urbans i interurbans i servei d’autobús que uneix Barcelona amb el seu aeroport: 50 per cent del servei habitual. A més, es mantindrà el servei del transport escolar per accedir a centres d’infantil i primària que no tenen transport públic alternatiu sense superar el còmput global no superi el màxim fixat anteriorment. Així mateix, s’estableixen com a serveis mínims tots aquells altres necessaris per al normal funcionament dels serveis fixats anteriorment.

Consulteu ací el document sencer dels serveis mínims decretat per la Generalitat:

És una vaga política o laboral?

Segons la llei, les vagues amb finalitats polítiques o alienes als interessos professionals dels treballadors són il·legals. Per això la Intersindical sosté que la vaga té motius estrictament laborals: contra la reforma laboral del 2012, de la qual el 10 de febrer es compleixen set anys; per a reclamar un salari mínim de 1.200 euros mensuals; i per a recuperar les lleis socials del Parlament de Catalunya suspeses pel Tribunal Constitucional espanyol. Tanmateix, tothom sap que la protesta conté un motiu polític de fons, que és el començament del judici contra el procés independentista. El sindicat ho defensa així: ‘Les actuacions de l’estat espanyol, inclosa la judicatura, poden afectar la vida de les persones d’aquest país, tant en les seves condicions de vida com pel que fa a la privació de llibertat; però la vaga té motivacions laborals.’

Encara teniu dubtes?

Conscients que hi ha molts dubtes sobre la vaga general, la Intersindical ha habilitat un número de telèfon. Demanen a tothom qui tingui dubtes a escriure’ls un missatge de WhatsApp i asseguren que els respondran.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any