Vaga general

La Intersindical-CSC ha convocat una vaga general el 21 de febrer. El motiu de fons d’aquesta aturada és el procés judicial contra els presos polítics, cosa que ha fet que els principals sindicats, UGT i CCOO, no hi hagin donat suport. Això pot fer que el seguiment no sigui gaire nombrós, però sí que pot ser-ho en escoles, instituts i universitats. Sigui com sigui, la vaga la pot fer tothom. A continuació, resolem alguns dels principals dubtes que pugueu tenir.

La Intersindical ajorna la vaga general al 21 de febrer
Qui convoca la vaga del 21 de febrer?

La vaga, la convoca el sindicat independentista Intersindical-CSC. De primer va registrar el pre-avís de dimarts a dijous d’aquesta setmana, que era quan havia de començar el judici contra l’1-O segons les primeres informacions. Finalment el Suprem es va decantar pel 12 de febrer, per això el sindicat va optar per fer la vaga el dia 7, en un primer moment, i ara el dia 21 de febrer.

És una vaga política o laboral?

Segons la llei, les vagues amb finalitats polítiques o alienes als interessos professionals dels treballadors són il·legals. Per això la Intersindical sosté que la vaga té motius estrictament laborals: contra la reforma laboral del 2012, de la qual el 10 de febrer es compleixen set anys; per a reclamar un salari mínim de 1.200 euros mensuals; i per a recuperar les lleis socials del Parlament de Catalunya suspeses pel Tribunal Constitucional espanyol. Tanmateix, tothom sap que la protesta conté un motiu polític de fons, que és el començament del judici contra els presos polítics. El sindicat ho defensa així: ‘Les actuacions de l’estat espanyol, inclosa la judicatura, poden afectar la vida de les persones d’aquest país, tant en les seves condicions de vida com pel que fa a la privació de llibertat; però la vaga té motivacions laborals.’

Qui hi dóna suport, a la vaga?

L’independentisme s’ha afegit en bloc a la convocatòria de la Intersindical. A partir del primer moment hi van donar suport entitats com ara l’ANC i Òmnium. Però també uns altres sindicats i organitzacions, com ara la USTEC, el SEPC, el Sindicat d’Estudiants, les ADIC, la CGT d’Ensenyament i Universitats per la República. Per una altra banda, hi donen suport els partits polítics independentistes: ERC, Junts per Catalunya i la CUP.

I qui no n’hi dóna?

Dos dels sindicats majoritaris no s’han afegit a la vaga. CCOO considera que les reclamacions de la vaga són legítimes però creu que el rerefons polític no interpel·la a tota la societat catalana. El secretari general, Javier Pacheco, es va expressar així: ‘Les mobilitzacions que es proposen al començament del judici són d’una part de la societat catalana, que té la legitimitat de fer-ho, però que no interpel·len el conjunt de la població de Catalunya.’ Per una altra banda, UGT ha evitat de pronunciar-se sobre una qüestió que pot dividir les seves bases.

Qui pot fer vaga?

De vaga, en pot fer tothom qui ho vulgui. No cal avisar individualment el cap, mentre ho faci el representant dels treballadors un mínim de cinc dies abans; o de deu, en el cas de les empreses públiques. El dret de fer vaga és individual i ningú no pot obligar ningú ni a fer-la ni a no fer-la. Tot i ser un dret individual, el dret d’exercici és col·lectiu, és a dir, en poden fer tots els treballadors. Tanmateix, els funcionaris de sectors constitucionalment protegits –com ara la salut, l’ensenyament i el dret d’informació– han d’assegurar uns serveis mínims. En aquests casos, evidentment, la vaga hi és permesa, però l’autoritat governativa hi fixarà uns serveis mínims. Per exemple, als col·legis i instituts on hi hagi una resposta multitudinària dels treballadors, el claustre haurà de fer un sorteig per a decidir qui es queda.

Si fem vaga, cobrem o no?

Com que la Intersindical ha registrat la vaga com a vaga general i l’aturada és de vint-i-quatre hores, el contracte laboral se suspèn durant un dia. Això què vol dir? Doncs que els vaguistes no cotitzaran a la Seguretat Social i l’empresa no té el deure de pagar-los aquell dia. Aquest jornal també es descompta dels complements, les pagues extra i descansos setmanals, però no a efectes d’antiguitat, permisos ni vacances.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb