La CSU, el partit conservador i aliat clau d’Angela Merkel, va rebre ahir un cop electoral molt dur a les eleccions bavareses, que afebleix encara més el govern de la cancellera alemanya. Els socialistes de l’SPD, els altres aliats en el govern de Berlín encara han rebut un sotrac més fort, perquè han perdut gairebé la meitat dels vots.

La Unió Social-Cristiana, el ‘partit germà’ bavarès de la CDU, que domina el land d’ençà dels anys cinquanta, perd una dotzena de punts en comparació amb el 2013, quan va renovar la majoria absoluta, i es trobarà obligat a cercar, per primera vegada, una aliança per governar el territori, un dels més rics d’Alemanya.

La CSU ha aconseguit 85 diputats i n’ha perduts 16. I l’SPD n’ha obtinguts 22 i n’ha perduts 20. Entre els dos partits de la coalició de govern de Berlín, doncs, han perdut 36 diputats.

En segon lloc han quedat els Verds, que podrien ser els nous socis de govern, amb 38 diputats, 20 més que no fins ara. Sorprenentment, el tercer lloc ha estat per a l’agrupació centrista Votants Lliures de Baviera, que ha obtingut 25 escons (6 més) i que també podria formar part del nou govern. Darrere seu hi ha els neonazis d’Alternativa per Alemanya que han entrat al parlament directament amb 22 diputats. Tants com els socialistes de l’SPD, relegats a una humiliant cinquena posició. Darrere seu només hi ha els liberals, que han mantingut els 12 escons que tenien.

Aquests resultats fan una gran pressió en la cancellera. El seu partit, la CDU, encararà unes eleccions ben difícils el 28 d’octubre a Hesse, un land on governen en coalició amb els ecologistes.

Vull la teva col·laboració

Tenim un compromís amb tu. Entenem el periodisme com un combat diari. I necessitem del teu suport.

Per a tu fer-te subscriptor és un esforç petit, però per a nosaltres el teu suport ho és tot.

Ajuda VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb