La mentida de la xenofòbia independentista

  • L'analista de dades Joe Brew desmunta l'acusació que els catalans són xenòfobs

VilaWeb

Joe Brew

21.02.2020 - 21:50
Actualització: 22.02.2020 - 12:09

L’argument el prediquen, amb insistència, al congrés espanyol, al Parlament de Catalunya, als mitjans de Madrid, a la televisió, a la ràdio, a la premsa: els independentistes catalans odien la gent d’Espanya. Sovint, els independentistes són titllats de xenòfobs, racistes i supremacistes. La dreta espanyolista defensa aquesta posició, i l’esquerra espanyolista, en general, la repeteix.

Però és completament falsa. Totes les dades disponibles demostren, una vegada i una altra, que a) els independentistes catalans són menys xenòfobs que els seus rivals antiindependentistes, b) als catalans els cau millor la gent de la resta de l’estat espanyol que no pas a l’inrevés, i c) que els catalans amb sentiments positius cap a gent de la resta de l’estat espanyol també en tenen cap a la gent de fora de l’estat.

Els qui estan preocupats per la xenofòbia, el supremacisme i el racisme a Catalunya i Espanya tenen raons per estar-ho, però adreçar aquesta preocupació als independentistes és errar el tret. Les actituds xenòfobes i supremacistes prevalen més entre antiindependentistes, i l’antipatia cap als catalans és quantificablement més gran entre espanyols que no pas l’antipatia que els catalans, incloent-hi els independentistes, senten pels espanyols.

Aquest article és breu i escrit en forma de tres afirmacions falses seguides dels respectius contra-arguments basats en evidències.

1.’Els independentistes catalans són xenòfobs’

La xenofòbia, la por dels forasters o el rebuig, és una acusació comuna adreçada als independentistes catalans. Però no es basa en l’evidència. De fet, tota l’evidència disponible mostra la cosa contrària. Els votants de partits independentistes estan més d’acord amb la frase ‘M’agrada aprendre d’altres cultures’ que no pas els votants de partits no independentistes.

Els votants de partits independentistes estan més d’acord amb la frase ‘Cap cultura en concret no és superior a les altres’ que no pas els votants de partits no independentistes.

Els sentiments antixenòfobs entre independentistes es tradueixen en posicions a favor de la immigració. Per exemple, estan més a favor de gastar més diners en l’acollida d’immigrants que no pas els unionistes.

D’una manera similar, els independentistes afirmen molt menys que els immigrants haurien de ‘abandonar la seva cultura’ quan vénen a un país nou que no pas els unionistes.

La mateixa mostra indica que els independentistes creuen molt menys que els unionistes que ‘amb tanta immigració hom ja no se sent com a casa’.

Aquests sentiments es tradueixen en suport a polítiques específiques. Els catalans que estan en contra de la independència també tenen tendència a voler imposar límits estrictes al nombre d’immigrants que arriben al país o directament barrar-los l’entrada.

2.’Però totes aquestes dades són sobre estrangers. La xenofòbia dels catalans s’adreça als espanyols’

Una resposta freqüent a les dades que mostren que els votants de partits no independentistes exhibeixen més actituds xenòfobes que no pas els independentistes és apuntar que, entesos, els catalans estan a favor de la immigració, però això és així perquè concentren els seus sentiments xenòfobs en els espanyols. És veritat?

Les dades mostren, novament, la contrària. La taula de sota mostra com valoren els habitants de cada comunitat autònoma (l’eix x) els habitants d’una altra autonomia (l’eix y) en una escala del 0 al 10 on 0 és ‘No em cauen gens bé’ i 10, ‘Em cauen genial’.

Desgranem-ho per comunitats autònomes. Si mirem què pensen dels catalans els habitants de cada comunitat (el punt taronja) i ho comparem amb què pensen els catalans de la gent d’aquesta comunitat autònoma, trobem que la gent d’aquesta zona sent més antipatia pels catalans que no pas els catalans per ells.

Als catalans els cauen bé els habitants de la resta de l’estat amb una mitjana de 6,8. Els habitants de la resta de l’estat donen una puntuació als catalans de 5,6. N’he parlat més a bastament ací en català i ací en anglès.

3.’Entesos, els catalans, de mitjana, no són xenòfobs, però els independentistes sí’

Una de les respostes més habituals a les dades de sobre és: ‘Entesos, has demostrat que els catalans, de mitjana, no senten antipatia pels espanyols, però això passa perquè no diferencies entre catalans independentistes i no independentistes. Els independentistes segur que senten rebuig pels espanyols.’

Novament, fals.

La taula de sota demostra una altra vegada ‘la matriu de simpatia’. Els colors/valors indiquen com pensen els habitants de cada comunitat autònoma (l’eix x) sobre els habitants d’una altra autonomia (l’eix y) en una escala del 0 al 10 on 0 és ‘No em cauen gens bé’ i 10, ‘Em cauen genial’. Però, en aquest cas, hi hem inclòs només els catalans independentistes. És a dir, a l’eix x, el vertical, on diu ‘Catalunya’ només ens referim a independentistes.

Examinem ara només què pensen els independentistes catalans de la gent que viu a la resta de l’estat espanyol. Novament, comprovem com fins i tot els catalans independentistes senten més simpatia pels espanyols que no pas els espanyols en senten cap a tots els catalans (llevat de Madrid, on la diferència és dins l’interval d’incertesa).

La puntuació mitjana que la gent de la resta de l’estat espanyol concedeix als catalans és un 5,63. La puntuació mitjana que els catalans concedeixen a la gent de la resta de l’estat espanyol és un 6,77. Entre els independentistes catalans, la puntuació mitjana que donen a la gent de la resta de l’estat espanyol és un 6,48.

Conclusió

Les dades són nítidament clares en aquesta qüestió:

—Els catalans, incloent-hi els independentistes, senten simpatia per la gent de la resta de l’estat espanyol.

—De fet, els catalans, incloent-hi els independentistes, senten més simpatia per la gent de la resta de l’estat espanyol que no pas la que senten els de la resta de l’estat pels catalans.

Els qui mantenen la narrativa de l’odi i el supremacisme dels catalans envers la resta de l’estat espanyol farien bé de provar d’entendre la diferència entre anècdota i dades. Ateses les dades sobre la qüestió, el fet d’insistir, com fan els principals partits polítics, que els catalans i els independentistes professen antipatia cap als espanyols suggereix que o bé parlen sense conèixer les dades o bé menteixen intencionadament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor