Màxima tensió a Hong-Kong per la visita del president de la Xina

  • El president xinès, Xi Jinping, arriba a la ciutat autònoma per a commemorar els vint anys de la cessió del territori per part del Regne Unit

VilaWeb
Redacció
29.06.2017 - 22:00

Demà farà vint anys de la cessió d’Hong-Kong a la República Popular de la Xina. Aquell dia el príncep Carles d’Anglaterra es va embarcar en el iot reial que va salpar per darrera vegada del port que havia estat una de les perles de l’imperi. La cessió del territori a la Xina fou rebuda amb alegria per la majoria de la població, malgrat els fets de Tiananmen. Ningú no esperava que vint anys després bona part dels ciutadans d’Hong Kong fossin contraris al govern xinès, i encara menys que al parlament semiautònom de la ciutat uns quants diputats independentistes defensessin en veu alta la possibilitat d’un estat propi. Ningú no ho esperava, però passa.

La visita del president Xi Jinping serà una prova de foc. És la primera que fa a la ciutat d’ençà que va ser elegit, el 2013 i s’han disposat mesures de seguretat extremes. Els tres dies que durarà la visita són carregats d’esdeveniments, com ara un de ben significatiu: assistirà a la presa de possessió de la nova líder de l’executiu d’Hong Kong, Carrie Lam. Significativament, l’acte no es farà durant una sessió del parlament i els diputats demòcrates no hi han estat convidats.

El centre d’Hong Kong ha estat literalment fortificat amb barreres de l’alçada d’una persona que impedeixen el pas a Wan Chai, on residirà el president aquests tres dies i on es farà la cerimònia de presa de possessió de Lam.

Els grups de l’oposició democràtica han organitzat actes de protesta. Per exemple, una vetlla a la porta del tribunal superior per a reclamar l’alliberament del premi Nobel Liu Xiaobo. L’acte més important serà la concentració a la Torre del Rellotge del port, en suport de la independència d’Hong Kong, concentració que el govern prova de dificultar amb tot d’excuses, com ara que s’hi fan obres.

Demà també hi ha convocada una marxa fins al consolat britànic, per protestar contra allò que els manifestants consideren un trencament unilateral dels acords amb el Regne Unit per part de la Xina.

Però l’acte més important serà la manifestació que cada any es fa el primer de juliol amb el lema ‘Un país, dos sistemes: vint anys de mentides’. Hom tem que la manifestació sigui conflictiva, perquè el govern ha autoritzat als grups pro-xinesos de concentrar-se a prop d’on es fa aquesta manifestació.

Una situació política tensa
Aquests últims mesos la situació política a Hong Kong s’ha tesat molt. Els acords entre la Xina i el Regne Unit de fa vint anys preveien que el president de la ciutat seria elegit lliurement pels ciutadans d’Hong Kong, però aquesta promesa ha estat vulnerada unilateralment pel govern xinès, que ha imposat els candidats que poden optar a l’elecció.

Això i la implantació del sistema escolar xinès a les escoles d’Hong Kong ha fet créixer l’oposició democràtica i ha fet sorgir un moviment independentista que a Hong Kong rep el nom de ‘localisme’. Els diputats localistes van prendre possessió del càrrec proclamant que Hong Kong no és la Xina i negant-se a acatar les lleis xineses. De resultes d’això foren expulsats del parlament i van néixer més protestes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any