Descobreixen un mausoleu romà a Tortosa que dóna pistes sobre la ubicació de la necròpolis de Dertosa

  • El sepulcre està format per tres tombes i les ceràmiques i monedes trobades ajudaran a confirmar si data del segle IV dC

VilaWeb
ACN
04.03.2020 - 14:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les obres de la nova Casa de les Tres Cultures de Tortosa han posat al descobert un mausoleu romà amb tres difunts. Els arqueòlegs no descarten que pugui indicar la ubicació de la necròpolis de Dertosa. ‘No ho sabem del cert i hem de cenyir-nos al que tenim però ens diu l’experiència que les ciutats romanes tenien les necròpolis al camí d’accés, fora de la muralla i és possible que a la zona en aquest cota hi hagi més enterraments’, ha dit Damià Grinyó, director de l’excavació.

Els arqueòlegs daten la troballa del segle IV dC però les ceràmiques, materials i monedes que han aparegut a l’excavació ajudaran a confirmar-ho. D’aquest tipus de mausoleus de planta quadrada o rectangular se n’han trobat molt pocs a l’estat espanyol.

De la Dertosa romana se’n sabien moltes coses per testimonis documentals però se n’havien trobat escassos vestigis físics, només algunes tombes en obres al nucli antic. Amb les obres de la plaça de la Catedral de Tortosa, la ciutat romana prenia forma amb la descoberta de part de la muralla i espais que podrien formar part del Fòrum, entre d’altres. La Dertosa de fa dos mil·lennis segueix ressorgint ara amb un mausoleu aparegut sota els immobles que s’han derruït per construir la nova Casa de les Tres Cultures, al Balneari del Procar, als Jardins del Príncep i a tocar del Call Jueu.

Les obres del nou equipament cultural es van aturar quan va aparèixer una de les tombes i per problemes amb la capa freàtica. Les excavacions van descobrir que estava a tocar de dos tombes més, un petit mausoleu romà que podria indicar la situació de la necròpolis a l’antiga ciutat romana. ‘Ens permet conèixer una part important de la Dertosa romana. Coneixem la importància de la Dertosa romana però no teníem elements per a mostrar-ho’, ha destacat l’alcaldessa Meritxell Roigé.

A les tombes hi havia tres difunts, dos adults d’edat avançada a l’època – entre trenta-cinc i quaranta anys- i un infant d’entre nou i dotze anys. Els antropòlegs intentaran ara concretar el sexe, l’edat, possibles malalties o patologies, amb estudis al laboratori que podrien durar dos anys. El mausoleu és de planta rectangular, amb dos de les tombes fetes amb encofrats de morter de cal i pedra i una tercera tomba lateral secundària segellada amb caixa de teules.

Pels claus de ferro i bronze que s’han trobat, es corrobora que els cossos havien estat enterrats en caixes de fusta. També ha aparegut una gerra d’ungüent al costat d’un dels cossos, un element poc habitual en una etapa, el segle IV dC, en què l’Imperi Romà s’havia cristianitzat. La datació s’acabarà de definir a través d’unes petites monedes que s’han trobat incrustades al morter dels murs.

Les obres de la Casa de les Tres Cultures s’han reprès. Les tombes es tornaran a tapar i se seguirà amb la construcció de l’equipament que inclourà un espai per mostrar, amb imatges, les peces i el mausoleu. Les restes, un cop inventariades i analitzades pels arqueòlegs, s’exposaran al Museu de Tortosa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes