El cap científic de la UE dimiteix per les traves a impulsar una resposta comuna al coronavirus

  • El president del Consell Europeu de Recerca (ERC), Mauro Ferrari, plega pocs mesos després d'haver estat nomenat

VilaWeb
Redacció
08.04.2020 - 10:40
Actualització: 08.04.2020 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Consell Europeu de Recerca (ERC), Mauro Ferrari, ha dimitit per la manca de coordinació i iniciativa de la Comissió Europea a l’hora de lluitar contra la pandèmia del coronavirus 2019. El primer de gener, Ferrari havia estrenat el càrrec, el més alt en l’àmbit científic en les institucions europees. Avui ha enviat una carta de dimissió a la presidenta Ursula von der Leyen. ‘Estic extremadament decebut per la resposta europea a la Covid-19’, ha declarat en un comunicat reproduït pel Financial Times.

‘Vaig arribar a l’ERC com un entusiasta de la UE, però la crisi de la Covid-19 ha canviat completament el meu punt de vista, malgrat que continuo donant suport amb entusiasme als ideals de col·laboració internacional’, diu. Segons que explica, va proposar un programa especial per a combatre la pandèmia, però va trobar la negativa de la institució: ‘Vaig pensar que en un moment com aquest els millors científics del món haurien de tenir els recursos i les oportunitats per a lluitar contra la pandèmia amb nous fàrmacs, nous vaccins, noves eines diagnòstiques, nous enfocaments dinàmics conductuals basats en la ciència, per a substituir les intuïcions massa improvisades dels dirigents polítics.’

Tot i la gravetat de la crisi sanitària, Ferrari diu que l’òrgan de govern de l’ERC va considerar que les seves competències només permetien de finançar la investigació científica ‘de baix a dalt’, en compte d’impulsar programes més grans ‘de dalt a baix’, amb objectius marcats pels dirigents de la UE. ‘Vaig respondre que no era moment de preocupar-se gaire per les diferències subtils entre les investigacions de baix a dalt i les de dalt a baix’, diu.

Ferrari explica que va tenir una segona oportunitat quan Ursula von der Leyen li va demanar l’opinió sobre com combatre la pandèmia, i que ell va dissenyar un pla ‘en el qual ella va contribuir amb directrius substancials’. ‘El fet que hagués treballat directament amb ell va crear una tempesta política’, diu. Segons que indica, la proposta va passar per diversos filtres de l’administració de la Comissió Europea, ‘on crec que se’n va desactivar l’impacte’.

Portaveu de la Comissió

Després de la dimissió, un portaveu de la Comissió Europea va lamentar la renúncia de Ferrari i va justificar la institució dient que hi ha cinquanta projectes de l’ERC en marxa o ja completats per a respondre a la Covid-19. El punt de vista oficial és que els membres de l’òrgan de govern de l’ERC discrepaven de la idea de Ferrari de concentrar-se a donar una resposta a curt termini de la pandèmia perquè, segons que diuen, hi ha estructures de la UE més adequades per a fer-ho.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes