Manuel Valls o com l’autoritarisme pot destruir una persona fins i tot més enllà de la política

  • El ressentiment i l’odi, i no saber controlar les pulsions personals, han enfonsat un polític que havia aspirat a ser diferent

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al meu despatx de la redacció de VilaWeb tinc des de fa molts anys un dels primers llibres de Manuel Valls. És un volum publicat per Robert Laffont el 2006, titulat Les habits neufs de la gauche. Recorde bé la sorpresa de trobar-lo i l’interès amb què vaig llegir-lo. Valls era en aquell moment una persona encara bastant desconeguda, batlle socialista d’Évry i poca cosa més. Òbviament, el fet de ser català, condició que ell reivindicava aleshores, em va cridar molt l’atenció, però també em va interessar especialment aquell llibre, malgrat ser un poti-poti d’articles, perquè proposava debats innovadors i parlava obertament de problemes que l’esquerra més aviat no volia mirar. Alguns dels seus enfocaments reconec que m’incomodaven, però en aquell moment encara no vaig saber detectar exactament per què. Tinc el vici, la mania, que m’interessa molt escoltar i pair bé allò que diu la gent que pensa diferent de mi.

D’aleshores ençà, he seguit amb atenció la carrera meteòrica que va portar aquest home a ser primer ministre de la república francesa, el moment del seu màxim triomf personal –per dir-ho així–, i d’allí a l’infern. Certament cada vegada més incòmode amb ell i la seua degradació personal i intel·lectual. Crec que avui ja tots som conscients que la seua ambició personal voreja el ridícul i que té massa eixides de to capricioses i absurdes. Però la cosa que trobe més interessant d’aquests anys, si ho puc dir en termes gairebé entomològics, ha estat d’observar i documentar la constant degradació del personatge, que fins a un cert punt és un reflex i alhora una mostra exagerada de la degradació intel·lectual de l’esquerra francesa i europea.

I dic això d’aquesta manera perquè, des de la perspectiva del temps passat, veig cada dia més clar que el seu creixent autoritarisme no sols l’ha destruït políticament –fent malbé allò que podia tenir d’interessant encara el 2006–, sinó que també l’ha destruït personalment. A ell mateix. I observar com la deriva autoritària d’algú pot arrossegar-lo personalment és una cosa que, tot i no ser nova en la història, sempre m’impressiona molt.

Siguem clars: Manuel Valls avui és un ninot patètic, un home esmicolat en mil bocins, una deixalla personal i política. I si ha arribat a aquest punt estic convençut que en bona part és a conseqüència del mal que fa l’autoritarisme, del mal que et causa, que ens pot causar a qualsevol, arribar a  aquesta convicció que la imposició i el domini sobre els altres no sols és possible sinó que és convenient. Com més autoritari políticament ha anat esdevenint Manuel Valls menys persona ha estat –menys original, per tant– i més s’ha enfonsat en el seu fangar.

Ja fa dècades que Erich Fromm o Theodor Adorno ens van fornir eines per a comprendre què els passa, a la gent com Manuel Valls. Fromm va establir que en la mentalitat d’una persona autoritària no existeix el concepte d’igualtat i el món simplement es divideix entre els qui tenen poder i els qui no en tenen, entre els qui són a dalt en l’escala social i els qui són a baix. I d’això Manuel Valls n’és un exemple paradigmàtic. Ell vol formar part com siga, compulsivament, del primer grup i que no s’oblide mai que n’ha format part. Ho diu tot aquesta imatge de Valls –arrossegant-se d’una manera indigna de qui ha estat primer ministre– en la festa de la victòria de Macron, colant-se literalment en una celebració a la qual ningú no l’havia convidat i donant colps de colze per aparèixer en totes les fotografies.

Però Adorno va anar més lluny, sobretot en el llibre Authoritarian Personality, i crec que ens serveix per a entendre’l encara millor. Jo no tinc prou preparació per a parlar-ne en propietat –i, per tant, ja em disculpareu l’atreviment i espere que algun subscriptor ho explique millor que no ho podré fer jo. Però sí que recorde la tècnica per a discernir els autoritaris –aquella “escala F”, en què la lletra venia de “feixisme” i en la qual Valls cau de ple– i la tesi que diu que la gent agressiva, plena de ressentiment, redirigeix políticament i socialment l’agror interna cap a allò que caracteritzen com “els altres”, cap a aquells qui no són com ells. Especialment contra les minories.

I he de dir que la carrera de Valls, en aquest cas, és de manual. Gitanos, catalans i musulmans, entre més però sobretot, hem estat objecte de la seua ira descontrolada i víctimes de les seues maniobres. I no deixa de ser especialment aclaridor sobre la seua jerarquia de principis que ell, amb els seus vots, fes possible que Ada Colau fos batllessa –robant la batllia a Ernest Maragall– mentre que ara, en el moment del comiat, ha dit adeu demanant als votants que impedesquen la victòria del “cartel mélenchoniste”, és a dir, dels qui serien l’equivalent dels comuns a l’estat francès. Per això és lícit de demanar-se com pot la mateixa persona posar els seus vots al servei del qui ell creu que és l’extrema esquerra a Barcelona i en canvi avisar que cal fer mans i mànegues per a frenar l’extrema esquerra a l’estat francès. La resposta és allò d’Adorno: per damunt de tot hi ha l’odi, irreductiblement personal però transformat en polític, i la creença autoritària que ell i els qui són com ell han d’imposar-se, si cal menystenint la voluntat de la gent.

PS. Molts records a Enric Juliana.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
teresa labourdette
teresa labourdette
06.06.2022  ·  22:23

Bon vent i barca nova. Aquest personatge és patètic i només li puc desitjar que se’n vagi a pastar fang.

Josep Maria Raduà
Josep Maria Raduà
06.06.2022  ·  22:38

Mentre anava llegint l’article anava apareixent com una ombra que m’ha anat recordant un altre personatge: Pedro Sánchez. Temps al temps……….

joan rovira
joan rovira
06.06.2022  ·  22:55

Si m’ho permet, proposo un poc de Carl Jung, per obrir el focus i les conseqüències:

La realitat econòmica del país ocultada (article Jordi Goula)
*La vida no viscuda és una malaltia de la qual podem morir.

La pèrdua d’intenció programada (editorial)
*No retinguis qui s’allunya de tu, perquè no arribarà qui desitja apropar-se.

La desorientació provocada (format colonial)
*Ets el que fas no el que dius que faràs.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
06.06.2022  ·  23:11

És interessant imaginar Valls com un “cascadeur” de la política. Continua sent interessant saber qui li va pagar la festa a Barcelona. Colau no va ser…quasi segur. El poder és com una droga.

Josep Usó
Josep Usó
06.06.2022  ·  23:17

Potser només siga un malalt; però en qualsevol cas és una persona perillosa. No em fa gens de pena. Malalt o no, quan més lluny, millor.

Oriol Catafal
Oriol Catafal
06.06.2022  ·  23:20

L’Albert Rivera, un altre com ell. I, com comenta Raduà, aviam el Pedro Sánchez.
M’agradaria que s’aprofundís amb el PS.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
06.06.2022  ·  23:35

En resum Vicent, has descrit una rata de claveguera.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
06.06.2022  ·  23:35

Conec bé aquesta mena de personatges, i l’he patit en la meva vida professional. I si bé a primer cop d’ull semblen uns vulgars sata-taulells, i o són, de fet si els mires amb més profunditat hi veus un desitg irrefrenable de ser superiors als demés, de acabar creient-s’ho i finalment de caure en l’autoiritarisme lògic que això suposa, que culmina amb la autodestrucció, que pot arribar a ser física i material, deixant-hi la pell. He viscut aquest procés en directe, ja fa temps, en un company de feina.
És impressionant i lamentable, però molt alliçonador.

Espero que Valls reflexioni i trenqui aqusta dramàtica evolució. Però mentre, mai li perdonaré la seva manca de ètica i vergonya quan ha corregut per Catalunya. Au revoir, monsieur Valls!

José de
José de
06.06.2022  ·  23:36

¿Qué es aspirar a ser diferente?.
En cierta manera es nadar a contra corriente.
Pero, sea bueno o sea malo, depende de la “Motivación”. Y:
Por dónde va la corriente.
Todo lo que ha pasado en Catalunya con este Señor me es desagradable.
No me interesa saber más y el tema es más propio para un médico.
No obstante le agradezco la información.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
06.06.2022  ·  23:39

El fàrmac amb cànnabis d’Almirall ja ven més que el seu famós ‘Almax’.
Ep, no subestimem un botifler subnormal. Ha estat llest fornicant..

Jaume Riu
Jaume Riu
06.06.2022  ·  23:59

MANUEL VALS
Quan cau en desgracia un personatge sinistre, hi ha la temptació comú de fer llenya. Més encara si es coneixen unes contradiccions tan evidents com estar de forma simultània a favor i en contra de la mateixa opció política.
Sabem que Manuel Valls va ser decisiu a Barcelona fent costat a comuns per obtenir l’alcaldia d’Ada Colau que no tenia majoria en les eleccions i, ara mateix, Manuel Valls demana als votants que impedeixin la victòria del filòsof Jean-Luc Mélenchon, diputat europeu i co-president del Partit d’Esquerra, és a dir, dels qui serien l’equivalent dels comuns a l’estat francès.
El gran Joan Fuster ens regala un aforisme genial per aquestes ocasions:
“Digueu la veritat, així us vengeu”, exactamemt com fa Partal a l’editorial.

joan guinarda
joan guinarda
07.06.2022  ·  00:19

Un personatge gens interessant però que més val tenir lluny.
M’ha fet pensar en alguns dels “protagonistes” de “Corruptible” de Brian Klaas… El poder, qui el desitja, com actuen els que el volen…

Miquel Amorós
Miquel Amorós
07.06.2022  ·  00:30

Molts records a l’Enric Juliana, Partal?
Ironia?

Eduard Rogero
Eduard Rogero
07.06.2022  ·  01:26

Simplement és la pitjor cara d’un polític professional.
Dels que més que votar a algú, fan bona la abstenció.
Desacredita la professió, ja en si mateixa prou desprestigiada.

Ed Garrido
Ed Garrido
07.06.2022  ·  01:42

A mi el Valls em recorda molt al Sergi Sol.

Josep Gualló
Josep Gualló
07.06.2022  ·  01:53

L’AUTORITARISME QUE DEGRADA A QUI EL PRACTICA NEIX DE LA CRENCE DE TENIR LA VERITAT ABSOLUTA

El poder crea adicció i aquesta adicció és molt més potent que cuasevol droga. Els que hi estan enganxats deixen de tenir creences i principis.

Es fan patètics a partir del punt en que per mantenir-se en el cim de la piramide poden canviar de discurs cada vegada que obren la boca.

No cal anar a buscar a Manuel Valls al país vei pel nord que ja està tocat i enfonsat.

Podem estudiar a un veí de l’oest, Pedro Sanchez, que de moment encara sura fent promeses que no pensa cumplir i canvis d’aliats continuament.

També podem mirar dins de casa i veurem mossens i feligresos d’ERC que son dignes de una tessi doctoral.

Ramon Baiges
Ramon Baiges
07.06.2022  ·  02:03

Tinc tendència a posar-me de part dels perdedors, dels herois caiguts. Valls és un home molt preparat, que s’ha equivocat més d’una vegada. L’ha perdut el seu afany de mantenir el poder, però em fa més fàstic la Colau acceptant mantenir la cadira amb els vots de l’extrema dreta.

Miquel M.Matas
Miquel M.Matas
07.06.2022  ·  02:18

vALLS ÉS UNA PERSONA IMMADURA……QUE NO HA MADURAT I QUE NO MADURARÀ.
QUE NO SAP AHONT ÉS EL DIJOUS.
Miquel Matas

Lluís Paloma
Lluís Paloma
07.06.2022  ·  03:02

Només puc dir que he rigut molt amb el final de Manuel Valls. I també amb la menció a Enric Juliana. Com vaig llegir en algun racó, s’aprèn molt sobre els règims polítics per com s’ensorren. I això també ho podem aplicar als polítics individuals.

Carles Blas
Carles Blas
07.06.2022  ·  06:38

Delenda Carthago est. Quants Manuel Valls tenim als partits del procés?

Joan López
Joan López
07.06.2022  ·  06:44

Valls-juliana,Enric-colau,quin cacau.
Jo veig a Valls ja jubilat prenen el menjar al avi del costat.

Montserrat Castello
Montserrat Castello
07.06.2022  ·  07:06

Marc suposava motius econòmics i i classe com a motor de la història, i són certs, però a la història humana n’hi ha de més irracionals i patètics i que no regula la raó, sinó les vísceres. L’odi, sí senyor Partal. Prou ho sabem els catalans que patim les vísceres farcides de fel hispàniques. Si només fossin interessos econòmics hi podria haver diàleg i entesa, però amb l’odi i la dominació qui es bat?

Andreu Sancho
Andreu Sancho
07.06.2022  ·  07:07

A veure quin día veiem un articule.com aquest dedícate a Junqueras, Tarda, Rufian i Sol. Tenen el mateix perfil psicológic que Manuel Valls. Al costat(pel damunt)de la gent…mai amb la gent.

Jordi Torres
Jordi Torres
07.06.2022  ·  07:29

No sé si en Manuel Valls és més oportunista que autoritari, però és un narcissista i un trepa. Allà on hi hagi el poder, ell hi serà, papallonejant. La política és un bon habitat per personatges d’aquesta mena.

Carles Serra
Carles Serra
07.06.2022  ·  07:32

Estimat Vicent, com sempre gràcies per l’editorial; amb respecte aquest Valls, de curt de gambal no en deu ser gaire, doncs va aconseguir que la èlit del Circulo Ecuestre, li pagués mensualment 20.000€, perquè es presentés a l’ajuntament de la provínciana Barcelona, ja que dir del bragataso de casament; un altre assumpte és que sigui un psicòpata i faixista/franquista, que aquest perfil entre perfectament en aquesta espaÑa i una part important de la seva societat.
Però com ja fa esment algun subcriptor, com definiries el Junqueres? i la Colau? la llista estàn llarga de personatges Valls.

Josep Sendra
Josep Sendra
07.06.2022  ·  09:08

En el fons a Manel Valls el que li agrada es fer el que li dona la gana, com diu Vicent, manar. Va descobrir la pasta, i va anar virant, casament inclòs, però el món de la pasta és molt hipòcrita, i ell es va criar en una família mínimament sana, mentalment. També es va adonar,que el món dels diners és discret, i a ell el que li agrada, es que l’adoren, ho va descobrir de batlle i primer ministre. Doncs ja està, els principis me’ls passo pel forro si fa falta: Ada Colau o Pedro Sánchez són el mateix. Per això es va entendre tam bé amb la Colau.

Pep Agulló
Pep Agulló
07.06.2022  ·  09:23

(començo pel final)

PS. FER VISIBLES LES INICIATIVES… VILAWEB!

Un fet polític important. Només (que sàpiga?) se’n feia ressò El Punt d’ahir. De 8 mesos de treball amb una trobada al parc de l’estació del Nord de Barcelona, de 90 col·lectius antirepressius i independentistes: Meridiana resisteix, CDR, Col·lectiu Enriqueta Gallinat, Miquelets al Combat, Plataforma Antirepressiva de Ponent, Anonymous, Procés Constituent, Lluita internacionalista, etc. Diversitat ideològica amb l’objectiu de buscar la unitat. “Som un sol poble”, organitzem-nos sense esperar ordres polítiques per sortir al carrer en representació de més de 4000 represaliats.

No ho vaig saber trobar a VilaWeb, una llàstima…
——————–
T. ADORNO
Aquest representant de l’escola de Frankfurt amb el fuet crític a la ma ens posa alerta amb el poder “magnètic” de les ideologies, més enllà de la psicologia, per l’esfondrament de l’evidència lògica… En tot esperit, diu, hi ha un moment de vanitat, i això va determinar la caiguda d’en Valls.

Albert Miret
Albert Miret
07.06.2022  ·  09:25

Ed. Garrido. L’has clavat! Tots dos són personatges indesitjables que veneren la traïció, l’amagatall i el poder sense responsabilitat. Gràcies, Ed!

Josep Calbet
Josep Calbet
07.06.2022  ·  09:31

Llegint els comentaris, veig que hi van afegint altres noms, esperant la seva caiguda: P. Sánchez, S. Sol, R. Rufián, O. Junqueras, Tardà, …
Podria ser interessant veure a qui d’aquests ha fet una carta de lloa l’ E. Juliana.
🤣🤣

Salvador Aregall
Salvador Aregall
07.06.2022  ·  09:46

O simplement és voler estar en el poder de forma permanent. És igual la camisa que s’hagi de posar, la qüestió és surfejar la gran onada. Que l’electorat ha canviat i el socialisme ja no mola, doncs em faig de centredreta o dreta extrema i a continuar a dalt. El què passa és que Valls, a més de demostrar la seva ambició sense límits, també ha demostrat l’error de càlcul a l’ensenyar massa el llautó, cosa que demostra que no és tan llest. El patró d’aquest personatge no té res de nou ni desconegut, tot el contrari. Aneu fent memòria i trobareu caragirats, saltinbanquis i oportunistes interessats una pila a casa nostra. El cas de Barcelona va ser l’entesa de dos caragirats –Colau-Valls- amb la intervenció financera de la burgesia espanyolista catalana i les clavegueres de l’estat per impedir un ajuntament independentista.

David Badia
David Badia
07.06.2022  ·  10:07

Molt racista i més anticatala, que ja es dir.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
07.06.2022  ·  11:08

Aquest personatge lo millor és que desaparegui del mapa politic adéu

Joaquim Icart
Joaquim Icart
07.06.2022  ·  11:20

Genial, sobretot el PS. final.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
07.06.2022  ·  11:34

Justícia poètica

Martí Los
Martí Los
07.06.2022  ·  11:49

Crec que és un error creure que Valls donava el vot Colau pensant que és un partit d’extrema esquerra. Si Valls dóna el vot a Colau és perquè creu que és la ideologia més propera a la seva, més que Maragall. De fet, Valls i Colau tenen molts punts en comú, els 2 provenen d’una esquerrà tèbia, evolucionant cap a un conservadurisme clàssic, que de tant exagerat arriben a un autoritarisme personalista. De fet els 2 manifesten un suport incondicional al nacionalisme monàrquic espanyol, són nacionalistes d’estat de cap a peus, la integritat territorial passa per davant de qualsevol mena de reivindicació social.

Martí Bas
Martí Bas
07.06.2022  ·  12:34

Perdoneu peró.
Qui és en Manuel Valls?

Núria Pidelaserra
Núria Pidelaserra
07.06.2022  ·  14:13

Molt en consonància amb el comentari d’en Pep Agulló.
Vilaweb podria fer visibles les iniciatives , per allò de “pels fets els coneixereu”.

david graupere
david graupere
07.06.2022  ·  19:13

Crec que hauria calgut també afegir-hi el concepte d’autoodi de Ninyoles.

Els pobles assimilats són els més autoritaris, justament perquè no són sinó l’ombra dels qui han estat els autors de la seva assimilació.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
07.06.2022  ·  19:15

Enric Juliana Ricart
@EnricJuliana
Era molt senzill: Ernest Maragall hauria d’haver llegit millor el resultat electoral a Barcelona. Tractant-se d’un Maragall, amb moltíssima experiència a l’Ajuntament de Barcelona, potser no era demanar molt.
Valls va aprofitar l’escletxa i la mala hòstia encara dura.
5:23 p. m. · 6 jun. 2022·Twitter for iPhone
Citar Tweet
Francesc-Marc Álvaro
@fmarcalvaro
· 6 jun.
Crec que Valls va trolejar les ansietats d’unes elits i en va cobrar el servei. Res més. I, en fer-ho, les posà en evidència, com explica Manel Pérez al seu llibre. @EnricJuliana, pel que fa a mala hòstia, Valls en va rebre poca, considerant la molta bilis q ell vomità sobre Bcn twitter.com/EnricJuliana/s…

Robert Joan
Robert Joan
07.06.2022  ·  20:40

Sr Partal: crec que el PS mereix ser desenvolupat. Sempre va bé desemmascarar els facinerosos i trilers.

Josep Soler
Josep Soler
07.06.2022  ·  21:03

Molt bona la descripció que ens fa (i que comparteixo al 100%) el Vicent d’aquest personatge tant extraordinàriament patètic com ha demostrat ser en Valls.
També m’ha fet molta gràcia la al·lusio a l’Enric Juliana (igual de patètic sobretot en aquelles converses amb aquell toro tant savi que anant bé, pixava fora de l’orinal ).
Incloure en el paquet al Sol, el Tarda, el Rufián i al Junqueras em sembla perfecte sempre que no hi falti la Sra. Colau, que ho té tan guanyat com els altres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes